Увреден Троичен Нерв

gon3insan3

16.10.13
00:44

Здравейте:) ...преди малко повече от 2 години ми правиха операции за екстракция на ретинирани долни мъдреци (които протекоха доста по-тежко от очакваното) и няколко месеца по-късно, вследствие на доста кофти симптоми се установи, че имам вече проблеми с  темпоромандибуларна вляво и увреден троичен нерв вдясно.. от този момент до настоящия върху мен бяха изпробвани няколко терапии (лекарствана, физиотерапия и т.н.) като нищо не даде резултат... посетила съм няколко вида специалисти, вкл. лицево-челюстен, невролог, ортодонт, стоматолог, УНГ, физиотерапевт и т.н...(доценти, професори...) всеки ме препраща към другия и като цяло само констатират проблема, а решение не се намира..впоследствие се оказа, че и двете темпоромандибуларни не са наред, както и троичния вляво също боли... общо взето – стерео:)
... миналата зима реших, че е време за изследвания .. задействах по някакъв почти невъзможен начин един ЯМР, според който всичко е нормално, и с оглед на въпросните реултати лекарите съвсем се отказаха от мен... (става на въпрос за Варна)
..въпросът ми е запознати ли сте с диагнозата Невралгия на Троичен Нерв и как бихте процедирали.. твърде дълго продължава вече ... а решение от лекарска страна се оказа, че не мога да очаквам...примерно аз вече си мисля за алтернативни лечения от сорта на Боуен Терапия ... знам ли... мислите ли, че е добра идея?
... допълнителна информация ще давам според отговорите, сега се постарах да не съм твърде обстоятелствена с цел да не ви объркам..
..благодаря предварително...

:) :) :)

Темата беше редактирана от gon3insan3 на 16.10.13 01:36.

16.10.13
00:56

Тригеминалната невралгия се лекува, както си посочила медикаментозно, физиотерапия, рехабилитация... По принцип има и хомеопатична терапия, но при органично засягане се отстранява причината- съществува и неврохирургично лечение (болница Св.Иван Рилски София), до което обаче се пристъпва при наистина незадоволителни резултати с най-често използваните в случая Carbamazepine и витамини от група B.

Учудвам се как търсиш информация във форума, дори след толкова прегледи и изследвания. Имам някой друг познат с тригеминална невралгия и си има малко психологически момент с това заболяване. Отделно, че се влияе болката от излагане на студ/вятър. Боуен Терапия не съм чувал някой да е използвал, но като че ли най-добър резултат наистина дава Карбамазепина (Tegretol) в комбинация с подходяща рехабилитация.

Мнението беше редактирано от introducer на 16.10.13 00:58.

gon3insan3

16.10.13
01:15

...наистина вложих доста усилия (под всякаква форма) в решаването на проблема..
..примерно миналото лято няколко седмици карах на лекарство за Епилепсия (след като по-леките в съчетания с витамини от Б група не дадоха подобрение) .. точно в момента не мога да си спомня името на лекарството, но на по-късен етап ще го посоча.. от хапчето ми се спеше ужасно много, бях доста неадекватна и въпреки това си ме болеше.. после невроложката реши да го спрем и минах на физиотерапия с ток и магнити няколко седмици,пак беше без ефект,  след което същата тази невроложка ми каза “ами то май беше лоша идея тази физиотерапия, ефекта и е обратен”.. после направи всичко възможно, както казах, да ми задейства ЯМР.. това ми е лечението от гледна точка на невролози.. (като междувременно други невролози ме посъветваха да си махна и горните мъдреци .. и това направих.. и то май беше лоша идея)..  другите специалисти засега няма да ги споменавам, че много информация ще стане

.. относно защо търся инфо тук... ами търся всякакви идеи на този етап.. както се казва, вече съм пробвала доста и “не се знае откъде може да изскочи зайчето”.. а този форум, и целия сайт го следя вече поне от година и считам, че мога да получа добри и обмисилени съвети.. пък от там нататък аз си преценявам, нали така..:) :)

gon3insan3

16.10.13
01:27

.. относно Carbamazepine и Tegretol - взимам ги под внимание, витамините така или иначе си ги пия - преди пих група Б, после Магнезии на своя глава почнах да приемам, а напоследък ежедневно си приемам Супрадин - витамини и минерали + Q10

Здравей, Симона.

На мен не ми стана ясно какви са симптомите ти и имаш ли тригеминална невралгия или нямаш. Ако правилно съм разбрал, ЯМР не показва изменения, но другите изследвания какво показват?

Боуен терапията има няколко механизма, по които може да повлияе състоянието ти, но не може да се нарече лечение. Лечението има ясна последователност, ясни критерии и ясни резултати. С Боуен терапията не може да ти се обещаят такива. Можем да теоретизираме, че промяната на артрокинематиката на темпоромандибуларната става, повлияването на нервната система и самия акт на прилагане на терапия могат да са подходящи в твоя случай, НО не можем да начертаем права(или каквато и да е) линия между сегашното ти състояние и желаното ти състояние.

Една от особеностите е, че на повечето места не се прави много за ТМС. Може би физиотерапия, може би общ масаж на лицето, но никаква целенасочена работа към ТМС от рода на движение и мануално въздействие. В тази посока, Боуен терапевтите имат предимство, защото имат намерение да работят върху нея, а и смятам че начина по който се изпълнява въздействието е подходящ за теб(от прочетеното до тук), с две думи - няма да натискат много. Едно от нещата които повлияват болката добре е движението, а Боуен терапевтите не винаги са подготвени за това.

Винаги(в моя опит), когато лечението продължава дълго или са посетени много специалисти, едно от липсващите неща е запознаването на индивида с проблема и тук не визирам обяснението за тригеминалната невралгия, а обяснението на симптомите ти. Предполагам, че оплакванията ти включват болка, ограничение на движението и може би някакви други оплаквания, но болката и движението са в моята специалност и за това се фокусирам върху тях.

Някой седна ли да поговори с теб относно болката?

Поздрави,
Цецо

gon3insan3

17.10.13
00:34

...първо искам да ви благодаря за отделеното внимание :)
..да, имам тригеминална невралгия, това е констатирано от няколко лекари... симптомите –  наистина не ги описах – варират усещанията – най-често е болка или изтръпване или пулсиране, трептения, често виждам сякаш окото е осветено и тн.. болка и дискомфорт в областта на ушите, очите, бузките и доста често по линията на челюстта където са долните кътници (няколко месеца беше само вдясно, а от известно време вече е и вляво, но вляво пък проблема с ТМС е доста по-интензивен и симптомите стават вече много)... останалите усещания не подлежат на описание... биха звучали твърде нелепо, а може би не е и нужно..
... с психологичния момент от заболяването съм наясно – старая се изобщо да не мисля за този си проблем, но за съжаление той си излиза на дневен ред дори в моменти, когато съм в отлично психологично здраве..
... закономерност така и не забелязах, защото се проявява при високи, ниски температури, с вятър , без вятър, след стрес, при спокойно сътояние, при отпочиналост и добър сън, по всяко време на денонощието, при хапване, при допир... с други думи – от всичко..:)
.. изследванията ми се състояха от ЯМР, както казах, до ЕМГ така и не стигнах заради разни там здравни схемки, направления и т.н. .. също така направих 2 кръвни изследвания в рамките на година, понеже лимфните ми възли по шията и врата често се подуват – лимфоцитите бяха в норма.
..  УНГ посещавам редовно, със сигурност знам, че имам хроничен синузит и фарингит,  но УНГ бяха категогорични, че проблема ми не е от тях, макар че аз си мисля, че е възможно една от допринасящите причини за въпросния увреден нерв може и да е синузита... останалите фактори са мъдреците, които за съжаление твърде късно проявиха симптоми, и не е ясно колко време са си растяли хоризонтално и са правили поражения.... както казах и самите операции за екстракцията им не протекоха по план..
.. относно това защо посочих Боуен терапия като вариант  -  всъщност аз съм доста анти-лекарствени терапии ( макар , че въпреки това си ги пия като се наложи).. майка ми (мед. сестра) си мисли за вариант с лазер, или в най-краен случай операция, но аз съм много скептична ..

... надявам се дадох нужната информация.. благодаря отново:)

Мнението беше редактирано от gon3insan3 на 17.10.13 02:05.

От работата на проф. Мозли знам, че симптомите могат да са всякакви. След като го разбрах това и почнах да предразполагам клиентите си, започнах да събирам и свои истории. Подобни на твоите симптоми Мозли описва в Painful yarns след като на жена му й влезнала мравка в ухото. Не казвам, че имаш мравка в ухото, но разбирам колко странни могат да са симптомите. Това което трябва и двамата да се разберем, е че силата на усещанията не винаги съответства на големината на нараняването/възпалението(ако въобще има такова).

Ако правилно разбрах, повечето ти изследвания са отрицателни, но симптомите ти съвпадат доста добре с тригеминалната невралгия.

За психологическата част на въпроса - това няма общо с това какво мислиш и как се чувстваш или поне не по начина по който звучи. Плацебото и ноцебото не действат на съзнателно ниво. Явно никой не е говорил на тема болка с теб, което отчитам като голям пропуск.

Лазер терапията може да има ефект при теб, както и Боуен терапията. И двете са сравнително достъпни и без особени рискове и странични ефекти. Аз бих обаче проучил вариантите предложени от introducer, тъй като това е по неговата специалност, а в случай като твоя е редно да работи екип от специалисти с теб, а не разни хора, всеки от които да дърпа чергата към себе си.

Има редица неща, които имат потенциала да помогнат в твоя случай, но никое от тях не е 100%тово. Аз бих опитал graded motor imagery във цялата му форма, Боуен или DNM(dermo-neuro-modulation) като възможни неща които да ти се направят с ръце, дихателни упражнения и можеби други, които биха се появили по време на работа. Никое от тия обаче не може да се нарече лечение, дори в следствие на тях да се “оправиш”. Отстрани изглежда като игра на думи, но е малко по-сложно.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 17.10.13 11:40.

gon3insan3

17.10.13
12:05

Здравейте,
... да, предложенията на Introducer си ги имам предвид вече, само  не ми е ясно как ще се добера до наистина добри специалисти..и доколкото разбрах въпросното неврохирургично лечение в болница Св.Иван Рилски София е трудно-достъпно и само при много краен случай се прилага (нали така?) и ми се струва, че точно това е операцията, която майка ми визираше.. честно казано имала съм няколко леки операции досега и от тях добро не съм видяла, напротив, после пораженията след операцията са по-големи отколкото преди нея, както и в конкретния случай (да, лекарите признаха лекарската грешка, макар и с половин уста).. какво остава за нещо толкова деликатно - нерв на лицето.....НО ако наистина това е решението пък... ще помисля.. за никъде не бързам чак толкова... търпя си го вече доста време, затова смятам да помисля върху отговорите ви.. може би първо наистина ще пробвам разни “безобидни” терапии от сорта на тези, които обсъждахме... но както казах - засега смятам само да обмислям възможни варианти и да не предприемам прибързани действия..

...Цветан Василев - съгласна съм с аргументите ви, но истината е че точно такива симптоми доста трудно се описват, особено в текст, има го и личния момент, разбира се, но радвам се, че ме предразполагате за да мога да формулирам информацията в по-разбираем вид..

...психологичния момент - така е, на несъзнателно ниво е, прав си..

... ходейки по лекари и описвайки всеки път едно и също - симптоми, усещания и т.н. лекарите реагираха сякаш това което казвам е невъзможно, омаловажаваха случая ми сякаш си внушавам.. а може би просто не им се е занимавало... всъщност това което обсъждаха предимно бяха клинични пътеки разни и как ще успея или не да се “добера” до някое изследване..

...изглежда тук във форума има хора, които разбират за какво говоря и този факт ме радва много..:)

Мнението беше редактирано от gon3insan3 на 17.10.13 12:09.

gon3insan3

17.10.13
12:15

... и тук е момента да уточня,че ако изглеждам твърде скептична към лекарите, то е по-скоро заради цялостната ситуация в конкретния случай, а не принципно... наясно съм, че всичко е ситуативно и доста неща са относителни..:)

Няма и нужда да ми описваш всичко. Някои неща е по-добре да останат за момента, когато в терапевтична обстановка ще можеш да ги разкажеш на някой, бил той лекар, психотерапевт или физиотерапевт.
Едно от най-лошите неща, които медицинско лице може да направи за потърсил от него помощ човек е да отрече симптомите му. Разбирам че те боли. Разбирам че имаш странни усещания. Разбирам, че това не се описва с думи.

Едно кратко видео за плацебото.

gon3insan3

17.10.13
12:37

... страхотно е, че ме разбирате.. при мен частта с описването на симптомите, както и дори колебанията ми първоначално относно това дали изобщо да пусна тема за проблема ми е (радвам се, че реших да го направя) е тънкия момент, в който описанието на симптомите звучи нормално - като на човек търсещ помощ; или другия вариант - като човек, оплакващ се, занимаващ света с проблемите си, мрънкащ и проявяващ слабост.. и понеже смятам, че не второто, а първото описание ме определя, старая се всячески да не създавам впечатления за слаб и мърморещ човек... защото създам ли това впечатление.. помощ трудно бих очаквала..:)

.. клипчето е много ценно, добре казано, наистина тези неща са си индивидуални..асоциаци, минал опит, възприятия, начин на мислене..

... смятам да се поинтересувам повечко от Проф. Мозли, благодаря, не го знаех досега:)

...голям процент от проблемите са само “в главата” .. аз продължавам между другото с позитивното мислене.. няма да му се дам на този нерв..:)

Мнението беше редактирано от gon3insan3 на 17.10.13 12:41.

Работата на Мозли ми дойде много на място когато аз имах нужда от нея.

Започни с кратката версия на нещата(15 минути).
Има и дълга версия(40 или 48 минути). Тези и двете са близки.

Наскоро издаде ДВД от една друга негова лекция, която е малко по-сложна, но можеш да намериш и останалите достъпни изрязъци тук.

Explain pain е една от най-добрите книги за болката, които съм чел, но може би Painful yarns е по-достъпна като език(въпреки че не дава толкова обяснения). “Достъпна” е особен термин, понеже е на австралийски, но е написана без много термини.
The science of suffering на Patrick Wall е следващата която бих си купил. Имам много хубаво отзиви за нея, но още не съм я чел.

Като че това да е синтезираната версия.

gon3insan3

19.10.13
00:43

.. ооо, обезателно ще потърся, благодаря много!

Лазар Радков

20.10.13
00:00

Привет Симона,

доколкото познавам Цветан, той винаги ще се опита да даде на човек, който има някакъв казус, максималното количество информация и източници, с помощта на които човекът да си помогне сам.

Също така, доколкото познавам Цветан, няма да тръгне да си предлага услугите сам :)

Така че, само като информация, ако не постигнете прогрес самостоятелно, винаги може да се се свържете с Цветан Василев за лична консултация. Обикновено този подход работи доста по-добре.

Извинявам се за офф-топика :)

поздрави
Лазар

gon3insan3

20.10.13
00:55

.. много оценявам мнението ви, Цветан, ще го имам предвид, хубаво би било да има с кой да поговоря, особено забелязвайки, че тук срещам разбиране, което не получих от никой лекуващ ме досега... благодаря ви!

gon3insan3

20.10.13
11:07

..междувеременно се сетих името на въпросното лекарство за епилепсия, за което споменах преди дни - Трилептал... при него проблема бе, че страшно много ми се доспиваше от него, и понеже усещането е изключително странно, ще се опитам да го обясня по възможно най-достоверния начин - физически буквално заспивах - сякаш само тялото ми беше в състояние на заспалост, или по-конкретнокато в  моментите точно преди да се унесеш в сън.. същевременно обаче ума ми функционираше на пълни обороти, и колкото и странно да звучи, си чувствах нервната система подобаващо възбудена в контраст със заспалото ми тяло, в това време неприятните усещания на троичния си ги усещах с пълна сила... по този начин абсолютно всяко ежедневно действие ми бе изключително трудно, особено втория ден от приема, когато пътувах междуградско и почти изпуснах спирката си, защото не можех да стана... сякаш имах много висока температура, но мерейки я, излизаше, че нямам... да.. звучи много нелепо, знам... като го обясних това на невроложката погледа и бе... неописуем .. :))) и спряхме и това лекарство и почнахме споменатата вече физиотерапия..:)

Мнението беше редактирано от gon3insan3 на 20.10.13 11:08.

Здравей, успя ли да се справиш с този проблем и ако да как? Пиша ти, защото аз имам същия

Bart Simpson

20.12.19
07:54

Виж червеното кръгче.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1