30.10.13
11:37
Пречи ли приемането на количества течности около 0.5-1л. на храносмилателния процес? Ако пречи, в каква степен? В смисъл, заслужава ли си да се мисли по въпроса изобщо или е от тези неща, с които тялото много добре знае какво да прави?
30.10.13
11:43
Не
30.10.13
11:44
Естествено че водата помага. Каквото и да сложиш във вода се размеква и става по лесно за ядене и разбира се усвояване. Бих се учудил някой да каже нещо напротив. И от наса статия да изкара не бих повярвал.
Попадала на материали, според които след хранене е препоръчително да не се приемат течности около час. Аз за себе си съм открила, че по-бързо храносмилам ако НЕ пия вода след хранене, а и се чувствам по-добре. Тоест - за мен този подход работи.
Освен това и зависи от вида на храната. Водата разрежда произведения стомашен сок, в който са и разграждащите ензими. По принцип този процес - на слюнкоотделяне и подготвяне на стомаха за приемане на храната - започва още преди нейното поемане с първите сигнали за глад. Това не означава, че не може да бъде контролиран подсъзнателно, ако например сте се настроили за още 2 часа фаст.
Дали водата по-скоро помага, или по-скоро пречи, зависи и от състава на храната и начина, по който е приготвена.
Въздържайте се от категорични отговори, моля, и нека чуем някой по-вещ в това изкуство.
Мнението беше редактирано от cocobutt на 30.10.13 11:57.
Няма никаква разлика дали ще пиеш вода преди/по време на/след ядене, стига да знаеш колко ще изядеш. Водата може да повлияе на възприятията - дали можеш да хапнеш още малко или ще се подуеш от течности, но няма връзка с усвояването на храната.
Мнението беше редактирано от Jobko на 30.10.13 12:21.
30.10.13
12:23
В интерес на истина могат да бъдат намерени материали, защитаващи и двете крайности - (1) водата по време на хранене е задължителна и (2) водата по време на хранене вреди на храносмилателния процес.
За мен истината (както обикновено!) е някъде между крайностите. От една страна - да, нормално е водата да оказва влияние върху концентрацията на стомашните сокове. Въпросът е това до каква степен оказва влияние върху храносмилането и усвояването. От друга страна водата е естествена среда на живот и универсален разтворител в Природата. Овлажняването на храната, комбинирано с раздробяването й в устната кухина, улеснява работата на храносмилателния тракт и индиректно - усвояването на нужното от организма. Колко вода? Няма как да се фиксира точно количество - зависи от вида и текстурата на приеманата храна. Груб пример - комбинацията месо + ядки е едно, а когато говорим за ястие със сос + таратор и салата - нещата са различни.
30.10.13
22:09
Според мене пречи, натежава, затруднява. Аз лично пия вода постоянно, но не и по време на хранене, само 100-200 мл след него.
31.10.13
15:39
Аз лично избягвам да приемам течности, докато ям, защото по този начин се наслаждавам повече на храната и не ми тежи на стомаха след това, но различни хора - различни организми. Когато човек мисли да яде големи количества храна според мен е по-добре да не пие вода, защото водата ще повдигне налягането в стомаха и мозъка ще мисли, че е сит преждевременно. Ако толкова се притеснявате дали усвоявате храната, просто добавете едни ензими към храненето и нещата коренно ще се променят.
31.10.13
15:51
Ами аз ям по много,просто съм голям на размери 1.90 - 105-110кг. варирам,но нямам време за класически билдърски 6 хранения на ден и съм ги смъкнал до 3 големи,но подуването на стомаха тежеста и като цяло дискомфорта ме убиваха в началото,за това си взех ензими: пробвал съм Now Super Enzymes,Haya Digestive Enzyme и Bulk Probiotic Complex и от трите съм много доволен,ще си прецениш кога да ги приемаш,някой път ако хапнеш по-малко няма смисъл и с времето организма ти ще се адаптира към този начин на хранене и няма да имаш ппроблеми и нужда от тях. Успех :)