13.10.15
12:06
казано от James Hinks на 13.10.15, 11:38:
казано от Alexander Krastev на 13.10.15, 10:19:
Освен това, като спя накриво и ме боли дясното рамо.
Това е лош сигнал и мисля, че не е от спането.
То това рамо го контузих миналата година, след напъни на лицеви с тежест, за които не бях готов. Освен това е леко свлечено още от ученическите години :( Кривата поза, която ми причинява дискомфорт е, когато спя върху дясната ръка. Тази поза, пък развих, докато бях дебел и жена ми ме ръчкаше нощем да спя по корем, защото по гръб хърках ужасно много (headbang) Сега пак се уча да спя по гръб :D
При бутане над глава не ме боли. Най-силен дискомфорт усещам при разтваряне встрани, със сгънат на 90* лакът.
13.10.15
14:04
Баш ми потвърждаваш съмненията...за съжаление. Обърни си хубаво внимание на ротаторите, особено супраспинатуса.
13.10.15
14:20
казано от Alexander Krastev на 13.10.15, 12:06:
казано от James Hinks на 13.10.15, 11:38:
казано от Alexander Krastev на 13.10.15, 10:19:
Освен това, като спя накриво и ме боли дясното рамо.
Това е лош сигнал и мисля, че не е от спането.
То това рамо го контузих миналата година, след напъни на лицеви с тежест, за които не бях готов. Освен това е леко свлечено още от ученическите години :( Кривата поза, която ми причинява дискомфорт е, когато спя върху дясната ръка. Тази поза, пък развих, докато бях дебел и жена ми ме ръчкаше нощем да спя по корем, защото по гръб хърках ужасно много (headbang) Сега пак се уча да спя по гръб :D
При бутане над глава не ме боли. Най-силен дискомфорт усещам при разтваряне встрани, със сгънат на 90* лакът.
Направи тестът на Jobe. На практика вече си го направил несъзнателно и Сашо ти е предсказал, какво може би ще излезне от него много точно.
Лежанката - и особено ако не е с по-трибойска техника (стабилна позиция на пейката и лека арка в гърба) - е по-предразполагаща към такава контузия (shoulder impingement), отколкото бутанията над глава.
Ако искаш да лимитираш напречната флексия/адукция можеш да ползваш по-тесен хват, но за жалост точно при лежанка не работи. Основният лек е хубава ретракция на скапулата, която дава повече място на рамото да се движи, без да предизвиква контузии.
13.10.15
14:21
Благодаря и на двамата! Обмислям понататъшните си тренировки, тъй като почват да се събират проблеми полека :(
Засега мисля за известно време да разкарам всякакви тежки бутащи движения. Ще оставя само лека военна преса, ще наблягам на бройки. Другото ще е изометрия за раменете и трицепсите. Това поне докато болките отшумят.
п.с. и мойте съмнения бяха към супраспинатуса. Според този тест на Jobe, определено там имам проблем.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 13.10.15 14:25.
13.10.15
14:25
Остави болката да мине, това първо.
После почни да правиш раздвижващи упражнения за ротаторите, това второ.
Третия етап е да почнеш да ги тренираш директно и след това да минеш само на лег с дъмбели, но изпълняван само с успоредни длани през цялото движение. Това е варианта на лег, който хем е най-щадящ, хем е и най-ефективен. След половин година ще си ОК за всякакво бутане.
13.10.15
14:30
казано от James Hinks на 13.10.15, 14:25:
Остави болката да мине, това първо.
После почни да правиш раздвижващи упражнения за ротаторите, това второ.
Третия етап е да почнеш да ги тренираш директно и след това да минеш само на лег с дъмбели, но изпълняван само с успоредни длани през цялото движение. Това е варианта на лег, който хем е най-щадящ, хем е и най-ефективен. След половин година ще си ОК за всякакво бутане.
Лицевите опори също са сигурни според мен. Какво ще кажеш за тях? Мислиш ли, че са подходящ вариант?
Едит: срамна грешка в бързината. Мерси Сашо.
Мнението беше редактирано от Никола на 13.10.15 14:37.
13.10.15
14:33
Лицевите Опори :) са приложими, но много зависи от конкретния случай.
Понякога даже и набиранията и обръщанията трябва да се изключат при такъв проблем, освен всички бутащи.
13.10.15
14:39
При лицеви опори имам дискомфорт понякога. Също и при набирания с тесен подхват. Обръщанията са ОК.
Май нещата, които остават са набирания с успореден хват ( под въпрос ) и гребане ( с дъмбел ). Предвид, че и на клека и тягата ме е страх да натискам в момента, май ми остава само кростренажора :D Освен да стана и аз cardio bunny.
13.10.15
14:40
казано от Alexander Krastev на 13.10.15, 14:39:
При лицеви опори имам дискомфорт понякога. Също и при набирания с тесен подхват. Обръщанията са ОК.
Май нещата, които остават са набирания с успореден хват ( под въпрос ) и гребане ( с дъмбел ). Предвид, че и на клека и тягата ме е страх да натискам в момента, май ми остава само кростренажора :D Освен да стана и аз cardio bunny.
Няма ли халки или въжета в залата или нещо което да не те фиксира в дадена позиця?
13.10.15
14:43
Не, даже стойката за набиране е толкова калпава, че като тръгна да се набирам рязко и има голям шанс да го обърна. Отделно от това, ако сложа тежести с по-голям диаметър и почват да се опират в стойката при движението нагоре.
Вариант е да си оставя някакви тренировки навън в парка само от набирания - там поне има халки.
13.10.15
17:30
Така, мислих, мислих и реших да направя 2 седмици (или повече, до изчезване на всякакви болки) пълна почивка от
- всякакви бутащи
- клек
Оставям единствено тягата - нормална( с едно на ум ) и ромънска, борчески обръщания, набирания на халки ( пак с едно на ум ), суингове, работа за ядро, разтяжки и някакви много леки упражнения на машини, за да минава кръв през възпалените сухожилия. Ще въртя кростренажор вкъщи, като се сетя, може и с колелото да се раздвижвам, ако времето позволява.
Засега най-вероятно няма да има какво да описвам.
Живи и здрави!