Нова във фитнеса- нужен ли ми е протеин- хранителна добавка след тренировка?

22.12.13
15:09

Здравейте, тъй като водя много застоял начин на живот- реших да започна тренировки във фитнес за стягане и отслабване. Висока съм 174 см и тежа 72 кг, на 26. Безработна с много свободно време :) Надъхана съм този път да постигна целта си- да си върна теглото от преди 5 години-65 кг и започнах да се интересувам какво и как да ям, на тренировките в залата разчитам на инструктура- а именно 3 пъти в седмицата (започнах от 11 декември) - един ден кардио и упражнения за крака и дупе с две серии по 12; втори ден кардио с упр. за гръб и ръце пак 2х 12 и трети ден кардио, коремни преси, кардио. От обездвижването дори от тези упражнения ми е достатъчно натоварено, но се разбрахме да си оправя издръжливостта и да увеличаваме постепенно. Храненето мисля, че ми е ясно- въглехидрати до обяд- следобяд и протеини на обяд и вечер- например- за закуска вчера- 2 филийки Бонус със 2 варени яйца; обяд- пиле с ориз и една филийка хляб; вечеря - шунка със салата- гледам да пазя калориен дефицит. Тя въпроса ми е ОК ли ми е горе долу храната и трябва ли да си купя чист протеин за след фитнес? Инструктрър ми каза веднага след тренировка да хапвам яйце или месо, но се чудя дали да не инвестирам в протеин. Благодаря :)

Темата беше редактирана от Koribana на 22.12.13 17:39.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

22.12.13
17:19

казано от Koribana на 22.12.13, 15:09:

Инструктрър ми каза веднага след тренировка да хапвам яйце или месо, но се чудя дали да не инвестирам в протеин. Благодаря :)

Че ти така и така по този начин инвестираш в това.

22.12.13
17:36

Моя грешка- имах предвид дали имам нужда да си закупя хранителна добавка протеин и да си правя шейкове веднага след тренировка. Сори за неизчерпателната инфо- още не мога да се ориентирам в терминологията :)

22.12.13
20:02

Няма смисъл. Яж си нормална храна.

Може вместо протеин да си вземеш BCAA, но ако на 100% си решила да е протеин се насочи съм изолат задължително.

23.12.13
16:31

Чудя се дали си заслужава и дали и какъв ефект ще има от хранителна добавка. Или да си взема по- натам като си направя тренировккте по- тежки. Днес си увеличих сериите на 3x12 още съм като смазана от сутринта.... :P

23.12.13
16:41

Ако имаш пари за хубава храна заложи на нея.Протеина е добавка не е чудо.От пържолите какъв ефект очакваш?

23.12.13
16:49

Пределно ми е ясно, че е добавка- четох че протеина след тренировка възстановява мускулите и ги захранва максимално и им помага да горят калории. За това ви питам като по- запознати и опитни, че са си и скъпи на всичкото отгоре.

23.12.13
17:00

Ако приемаш достатъчно протеин чрез храната ,не са ти нужни добавки.Това беше и идеята на първия ми пост ,но ти не ме разбра.

23.12.13
17:05

Ясно. Благодаря за мненията- весели празници! :)

Дал съм стотици лева за протеини(прахове).Голяма грешка съответно целите ми. Направих сметка и се оказа, че когато протеина стане под 23 лв. за кило, тогава имаш сметка да си го купуваш. До тогава по-изгодно е да си го набавяш от нормална храна. В крайна сметка всичко е въпрос на сметка!;)

казано от Koribana на 23.12.13, 16:31:

Чудя се дали си заслужава и дали и какъв ефект ще има от хранителна добавка. Или да си взема по- натам като си направя тренировккте по- тежки. Днес си увеличих сериите на 3x12 още съм като смазана от сутринта.... :P

Струва си от гледна точка на това, че ще възстановяваш и ще “храниш” мускула, а и понякога не е  удобно да носиш пържолите по фитнесите и да ги ядеш веднага след тренировка. Другото много важно нещо е по колко грама протеини си набавяш ч/з храната на ден. Ако не са достатъчно протеина на прах пак е добър вариант. Но с риск да се повторя ще те посъветвам да си вземеш просто едно БЦАА, да си го пиеш преди и след тренировка и няма да чувстваш тази умора.

27.12.13
21:48

Весела Коледа! Сега се разрових да прочета какво е БЦАА и малко се уплаших от анаболния ефект... Хахах, обаче се обърках с дозировката- навсякъде пише различни стойности. Трябва ли наистина да се пие и в нетренировъчен ден? Май наистина е по- добрия вариант от протеин след като помага за мускулните трески и възстановяването + е подходящо за редуциране на мазнини. Какъв вид препоръчвате?

Първо се разрови да видиш какво точно означава “анаболен ефект”, и няма от какво да се плашиш, това са естествени аминокиселини, които се срещат обаче само в храната, затова се казват “незаменими” т.е организма не може да си ги произведе сам. Аз лично съм доволна от Xtend-а и от BCAA Gold на Амикс, зависи какво предпочиташ таблетки или прах :)

28.12.13
15:14

Ами не знам какво предпочитам като разновидност... Lol А трябва ли да се пият и в дни без фитнес? Предполагам дозировката си я пише на опаковките? Само ме е страх да не натрупам маса под мазнините, че една моя приятелка направи бедра като на културист с 3 дни фитнес, плуване и стрелба през нетренировъчните й дни...

28.12.13
15:53

казано от Koribana на 28.12.13, 15:14:

една моя приятелка направи бедра като на културист с 3 дни фитнес, плуване и стрелба през нетренировъчните й дни...

класика :D

28.12.13
20:30

Да ве- просто си говорим- радвам се, че ви забавлявам :D

Мнението беше редактирано от Koribana на 28.12.13 20:30.

Ами не знам какво предпочитам като разновидност... Lol А трябва ли да се пият и в дни без фитнес? Предполагам дозировката си я пише на опаковките? Само ме е страх да не натрупам маса под мазнините, че една моя приятелка направи бедра като на културист с 3 дни фитнес, плуване и стрелба през нетренировъчните й дни...

Не е нужно да пиеш в нетренировъчните дни, а и от БЦАА само ще възстановяваш. А на тази твоя приятелка вече всички мъже и завиждат :D Мускул не се прави толкова лесно. ;)

29.12.13
17:44

казано от the_powerpuff_girl на 29.12.13, 16:02:

Не е нужно да пиеш в нетренировъчните дни, а и от БЦАА само ще възстановяваш. А на тази твоя приятелка вече всички мъже и завиждат :D Мускул не се прави толкова лесно. ;)

хахаха, най- вероятно. Ще пробвам с марките, които ми препоръча и реших да започна на прах- май по- на сметка ще дойде :) Само ми е малко трудно да се храня по няколко пъти на ден- нямам апетит и се нахранвам с малки порции.

29.12.13
17:53

казано от Gledam Tupo на 28.12.13, 15:53:

една моя приятелка направи бедра като на културист с 3 дни фитнес, плуване и стрелба през нетренировъчните й дни...

класика :D

Хахаха... “Korabina”, откажи се по-добре докато е още време, че ще станеш една корава, а после няма отърване от тия мускули :)

29.12.13
18:10

казано от antipodean aub на 29.12.13, 17:53:

Хахаха... “Korabina”, откажи се по-добре докато е още време, че ще станеш една корава, а после няма отърване от тия мускули :)

Е не, ще си продължа, само че без плуването и стрелбата! :D

Тренирам доста години и наистина няма опасност да качиш толкова бързо мускулна маса или да имаш ‘анаболни ефекти’. Щом си още в началото ще имаш бързи резултати и без хранителни добавки, наблягай на храната , пък когато мине време, може да включиш и добавки :)

03.01.14
15:44

Не ти трябва ни протеин, ни BCAA, ни карнитин. Трябва ти добра храна и добри тренировки и много вода.

Щом искаш да сваляш,махни го този хляб, махни ориза и картофите, иначе няма смисъл. Особено месо с хляб...не е гот.

Яж повече рибни, пресни меса, зеленчуци ( без картофи и ориз и бобови като цяло ), малко плодове ( мандарини, киви, портокал, но не и банан или пъпеш ), яйца, малко млечни ( особено избягвай прясно мляко ), мазнини ( зехтин, кокосово масло, масло ) и ядки.

За да разпределиш храната действай така: на всяко ядене по един юмрук месо, 2 юмрука зеленчук, малко мазнини и 5-10 ядки на няколко пъти през деня. Много вода ( около 3 литра ) и не пий минерална, а изворна,защото е по-лека и има много по-малко флуор. Най-подходяща от минералните иначе е Горна Баня ( само 0,21 флуор и ниска обща минерализация ).

Като добавки - рибено масло, витамин С и магнезий.

03.01.14
19:53

Много благодаря на всички за съветите и мненията! Oceanborn- мерси за подробното и ориентиращо меню! Ще се опитам да го махна тоя хляб, но ми е много трудно- не мога да се нахраня сякаш без него- това ни е запазена марка на българите- от малки сме захранени с него :)
Радвам се, че толкова хора се включиха в дискусията! Успех на всички, ще споделям прогрес!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1