Овесени ядки - хранителни стойности

30.12.13
14:22

Преди да кажете да погледна в раздел храни - точно това и направих.Сурови са между 50-65,но на “овесени ядки с вода” и “варени овесени ядки” пише 14-5 гр. въглехидрати...Нещо не мога да разбера.Аз слагам 100гр. сурово количество,слагам вода и в микровълновата.Стоплям ги много и си поемат цялата вода. - така какво се води 50-65 или 14-5,защото лично на мен 15гр. въглехидрати ми звучи много измислено..

Вземи под внимание състава им в сурово състояние. Дори накиснати във вода, той не се променя - просто общото количество за прием става повече.

30.12.13
14:27

15 гр въгл. ще имат ядките след престояване във вода - те са поели вода и стават по-тежки, но това означава и че самото количеството ядки е по-малко от 100гр. Ако сложиш 100гр ядки във вода, те ще я поемат и ще удвоят или утроят теглото си. Но пак ще си имат 65гр въгл. Въглехидратите ще са точно толкова, колкото и количество ядки си сложил. Няма къде да изчезнат или да се добавят.

казано от Trickster на 30.12.13, 14:22:

Нещо не мога да разбера.Аз слагам 100гр. сурово количество,слагам вода и в микровълновата.Стоплям ги много и си поемат цялата вода. - така какво се води 50-65 или 14-5,защото лично на мен 15гр. въглехидрати ми звучи много измислено..

Така... давам жокер - на излизане от микровълновата колко тежи тази храна? 100 g или повече?

Това сме го коментирали десетки пъти - за овес, за ориз, за боб, за месо, а сигурно и за други храни. Принципът е един и същ - при процесите на готвене се изменя водното съдържание на храната, това е “тайната на вълшебството” с промяната на хранителните стойности.

30.12.13
17:06

Кольо,като цяло и това ми беше въпроса.Така си помислих и аз,но все пак реших да попитам. :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1