Алкохолни напитки за ценители и познавачи

В един от мъжките дневници се оформи приятен разговор на тази тема.
Местя дискусията тук за повече удобство.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 31.03.14 16:11.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

29.03.14
08:25

казано от alan shore на 29.03.14, 00:47:

Боби, и Джеймс, момчета, бърбъните като Woodford Reserve се оказва, че са много добри. Има и още, които пробвам, експериментирам, добри са, насочих се от любопитство ... патента за бърбън забранява всякакви добавки и подобрители на цвят, вкус.
Обективността преди всичко ...

Сигурно има хубави бърбъни, но за стандарта не си прав. В бърбъна може да има доста неща, включително оцветители и аромати. Изискването е да има поне 51% царевичен спирт. Има разлики и между straight и blended бърбъните. Предполагам, че скъпите straight бърбъни наистина са добри, но определено в момента не съм на тази вълна, :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.03.14 16:09.

29.03.14
18:10

Какво да ти кажа... Няма да споря с теб. :) Даже напротив - ако ми попадне хубав, по-скъпичък бърбън, ще пробвам непременно. :) Не виждам причина шотландските малцови уискита да се противопоставят на някой хубав бърбън, след като човек може да пие и двете. ;)

30.03.14
00:52

казано от Boby_ на 29.03.14, 18:10:

Какво да ти кажа... Няма да споря с теб. :) Даже напротив - ако ми попадне хубав, по-скъпичък бърбън, ще пробвам непременно. :) Не виждам причина шотландските малцови уискита да се противопоставят на някой хубав бърбън, след като човек може да пие и двете. ;)

Няма и някакъв качествен критерий, освен вкус, а за него знаем поговорката. Според мен при по-евтините напитки, даже има повече добри бърбани, отколкото скочове. Но ако сравяняваш отлежали сингъл малцове с отлежали, качествени бърбани, като например тези на Van Winkle, Old Fitzgerald или Rebel Yell, е, няма смисъл просто. Все едно да спорим кое е по-добро мезе - пушени бадеми или хубава пастърма ;) Аз ръжените бърбани не ги харесвам много, предпочитам пшеничените, някак си по-меки са, а от тях Ван Уинкъл ми е фаворит.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 30.03.14 00:56.

30.03.14
10:06

Чел съм, че оптималният срок за отлежаване е 15 години. По-дългото отлежаване не сам не допринася за вкуса, но може да доведе и до влошаване. 18 годишни и нагоре малцове съм пил 2-3 пъти, така че нямам база за сравнение, но е ясно, че сегментирането по възраст е доста условно. Просто фирмите използват по-качествен изходен материал за по-старите уискита, за да създадат този ефект.
Това обаче не е запазена територия на уискитата, а идва от традицията на винените напитки. В магазин KDW в Берлин преди години имаше десетина укрепени и добре зарешетени шкафове, пълни с 0,5 литрови бутилки арманяк, всяка от различна година. Най-старите бяха от 70-те години на 19-ти век и струваха над 5000 евро. Има нещо много привлекателно в това да отвориш бутилка, затврена 100 години преди раждането ти, пъл дори и да се окаже, ще вътре има изветряла пикня. Това си е хазарт.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 30.03.14 11:22.

30.03.14
15:14

казано от Boby_ на 30.03.14, 10:06:

Чел съм, че оптималният срок за отлежаване е 15 години. По-дългото отлежаване не сам не допринася за вкуса, но може да доведе и до влошаване. 18 годишни и нагоре малцове съм пил 2-3 пъти, така че нямам база за сравнение, но е ясно, че сегментирането по възраст е доста условно. Просто фирмите използват по-качествен изходен материал за по-старите уискита, за да създадат този ефект. ...

Повечето хора мислят, че възрастта на уискито е някаква гаранция за качество; всъщност практиката е годините на етикета да отбелязват колко е старо най-младото уиски в бленда. Но все повече фирмии избират да предлагат продукти “NAS”(no age statement), защото това им дава повече свобода, а и пазара е такъв - търсенето изпреварва предлагането, което значи, че отлажалото уиски става кът, а % на по-малко отлежалите уискита нараства. Има такава практика и при уискитата - викат му NAS age drift - като пуснат на пазара някой бленд, вкуса му е ок, но с времето % съдържание на по-неотлажал алкохол се увеличава, макар и бавно и неусетно за потребителите. Дори ценовият сегмент почва да не е гаранция за нищо....има много надценени уискита и бърбани. В България например е почти комичен статуса на “най-добро уиски” на Черното Джони, което е бая посредствено за цената си.

30.03.14
16:33

Solomon Kane, ще си позволя да направя една поправка- Синьото Жони е най-шукар :D /не съм пропуснал уточнението за ценовия клас/ и Чивас- поне като ударя чертата от много места суперлативи за именно тия двете съм слушал и се спрягат за върха.
Както и да е настрана от несериозния ми коментар държа да кажа, че научих нови неща в така развилата се дискусия :)

Мнението беше редактирано от Бойко на 30.03.14 16:34.

30.03.14
18:03

казано от Бойко на 30.03.14, 16:33:

Solomon Kane, ще си позволя да направя една поправка- Синьото Жони е най-шукар :D /не съм пропуснал уточнението за ценовия клас/ и Чивас- поне като ударя чертата от много места суперлативи за именно тия двете съм слушал и се спрягат за върха.
Както и да е настрана от несериозния ми коментар държа да кажа, че научих нови неща в така развилата се дискусия :)

Шукар е, съгласен, но дали ще е 200 или 300, все тая, пак не ми е по джоба. Но Джони Уолкър са баш една от фирмите, които тръгват по NAS стратегия за развитие - спряха зеления и златния етикет и наблягат на блендове, без уточняване на отлежалост. Синьото е смес от 8 уискита, та наистина няма гаранция кое колко е отлежало.

Аз да ти кажа, едни от най-приятните уискита от средна категория - 50-100 лв., които съм опитвал, са японски. Нямам обяснение защо и как, но жълтурите правят доста качествен алкохол.

Боби, извинявай за спама. Но пък и ти ни предизвикваш.

30.03.14
19:43

казано от Бойко на 30.03.14, 16:33:

Solomon Kane, ще си позволя да направя една поправка- Синьото Жони е най-шукар :D /не съм пропуснал уточнението за ценовия клас/ и Чивас- поне като ударя чертата от много места суперлативи за именно тия двете съм слушал и се спрягат за върха.

Предимно от лаици. 12yo Chivas бих казал, че е доста надценен и не си струва парите. Има по-добри и блендове, и сингъл за по-малко пари. Също и в диапазона на Blue Label-a има по-добри избори... но рекламата си върши своето.

Впрочем ето една класификация (на сингъл малц), която помага за избора.
http://www.malts.com/var/plain_site/storage/images/choosing-whisky/a-world-of-flavour/the-single-malt-whisky-flavour-map/a-guide-to-flavours/1337-27-eng-GB/A-Guide-to-Flavours.png

P.S. Ако някой модератор иска може да отцепи коментите в отделна тема, където да коментираме и да не спамим дневника.

Мнението беше редактирано от Vanko на 30.03.14 19:50.

30.03.14
19:49

Интересна графика. В първи квадрант най-горе пък е моето любимо уиски.

31.03.14
01:09

Черно Джони 43 градус има доста разлики с Черно Джони 40 градус, което се продава тук.

Японските печелят здраво награди на този етап, ще видим след като се наложат масово на пазара (ако успеят).

Иначе, ако черпите опит от летищата там настанаха извращения - повечето малцове, особено в литровките, са си направо бърбъни с аромати като от малцове, защото явно ползват все едни и същи бъчви за основа и подобна индустриална технология - Laphroaig Single Malt Whisky - QA Cask и Dalmore 15 са си на все същата основа на QA Cask и всъщност си ухаят основно и имат вкус на Wild Turkey 81 Proof Bottling Note, което се продава сега и в Аванти (износ за арабите) за 27-8 кинта. Точно с Dalmore 15 литър от Виена се давих преди седмица и го пих само защото ми беше жал да го изхвърля заради парите.

Забърсах обаче от Explorers’ Club Collection разни неща, защото имаше също намаление, и съм много доволен, пък майната му, че няма означение за годините - и кой ги знае.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 31.03.14 01:10.

31.03.14
13:17

Vun Suthaus, нещо не си го представям Далмора да има вкус на Дивата пуйка... Са, верно, че хората има различни вкусови възприятия, ама с това становище направо ме изуми...?!?!?! Иначе 15ката и аз не я харесвам, но определено не ми е бърбънова на вкус.

Аз примерно също предпочитам 12 годишния Далмор пред 15 годишния. Или 12 годишния Лагавулин пред 16 годишния.
Оставам с някакво усещане, че на 14-16 годишните уискита им се случва някаква реакция, от която на мен в последствие вкусът на уискито не ми харесва. (Същото е и с Обан 14).
После идват 19-20 годишните, където нямам разочарования до сега :) ...нещо като с жените :)

31.03.14
14:27

Ами аз съм го установил, че това е само за бутилките по литър, при по-малките не стоят така нещата. Явно за да произвеждат “конвейерно” пипат технологията. То и на половината етикети на щанда пишеше, че са с оцветител - няма го на етикета на бутилката, но го пише на етикета на магазина.

Но пък нямам една цистерна опит с това конкретно уиски за да мога да дам специализирано мнение :D

31.03.14
14:39

Тoчно Laphroaig и Dalmore не съм вземал от летище, но преди 2 месеца взех от Терминал 1, 3 различни 1.0л - Ardbeg 10yo, Glenmorangie 10yo и Bowmore Surf.
Ardbeg-a има абсолютно същия вкус като 0.7л купувано от България, другите две не ги бях пробвал, но Glenmorangie-то ми хареса, нямаше общо с бърбън, Bowmore-a нищо особено, но става.

казано от alan shore на 30.03.14, 22:44:

Ами то целия уиски сегмент е пример за илюзията наречена “свободен пазар”, поне в абсолютизирания смисъл. Ще ви обадя един факт .... след ВСВ плана Маршал е включвал клаузи за стратегическо лансиране на уиски производството за сметка на френските брендита. И друг по пазарен, дори по време на наполеоновите войни в Англия аристокрацията е пиела коняци -  експорта си е вървял.
А ако потърсите в нета портфоилиото с брандове на Перно Рикар и Диаджео (така ли се произнасят не знам, сещате се) и не сте го правили до сега, ще ви стане още по интересно.

Прав си, че няколко компании държат голямо количество брандове (включвам William Grant and Sons), но честно казано мисля, че залиташ към теории на конспирацията.
Има достатъчно евтини блендове, че и сингъл малц (GlenGrant), за да може човек да не се притеснява от злите монополи, които държат цените високи.
Относно ценовия диапазон на отлежалите между 40 и 100лв, отново мисля че цената е нормално или поне сравнително нормална - 1) питието наистина има по-хубав вкус, 2) 12-15г е стояло в бъчви, което струва пари, 3) количеството е по-малко от това на неотлежалите.
Като добавим и факта, че консумацията на 12-15г уиски отнема доста време - това не е питие за напиване (аз лично си сипвам до 100гр), според мен въпроса дали има price-settling на скъпите уискита става пренебрежим.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.03.14 16:12.

31.03.14
16:27

Само искам да вметна нещо в този иначе спортен форум:
(devil)

31.03.14
17:34

Е то в шейка,ако не капнеш малко градус,вкуса му не е същият :D

Мнението беше редактирано от Biad__ на 31.03.14 17:34.

02.04.14
16:20

http://shop24.bg/5443-thickbox/bira-radeberger-but-330ml.jpg
http://www.tlwineshop.com/uploads/6/4/4/8/6448446/s970100166335739210_p21_i1_w650.jpeg
http://stoilovi.bg/assets/products/large/pd_b35238820e9c216dfd1a4857c6127a95_838af98f8df15c6fb27320167cdbf7ac.jpg
светата троица (h) нямам търпение да дойде световното. дотогава - суша :/


сетих се да питам - с каква храна е по-добре да се “подложи” преди наливане с бира - месо, или нещо въглехидратно? (от здравословна гл.точка и трупане на мазнини)

Мнението беше редактирано от Pavel D на 02.04.14 16:48.

02.04.14
17:05

Заговорихте се и за бири...едно питане имам. В България да сте попадали на Budlight ?

Atanasov

07.04.14
17:01

Beer:  http://media.tumblr.com/25db51d0d2bac9b2d1038ad57140c33a/tumblr_inline_mihp9lgHCz1qz4rgp.jpg
Whiskey: http://alcoholportal.pp.ua/images/stories/img/others/dimple.jpg
Vodka: http://images.businessweek.com/ss/10/08/0812_popularity_index/image/03_smirnoff_schierlitz.jpg

Те това е! Уискито го пия обикновено с вода или газирана вода, водката пък най-добре си влиза с кола или портокалов сок...

Мнението беше редактирано от Atanasov на 07.04.14 17:01.

24.11.15
23:25

Я кажете нещо за коняци.
Напоследък си купувам и пия коняк и бренди.
Метакса 7* мие е фаворит за цена/качество. Много мека и пивка.

Иначе от последно питите коняци от мен арменските Самвел и Арарат от най-простите 5 годишни скриват шапката на Хенеси фин де коняк. Който изобщо не е лош де. Много елегантна бутилка и става за подарък.

25.11.15
12:46

Всичко на Арарат.
Ахтамар (10 г) ми допада доста и е прилична цената ~42-43лв/0.500.
Васпуракан и Найри са още по-хубави, но пък и цената скача доста. :)

Метаксата е мега зле според мен, ама въпрос на вкус.

Godet и Meukow не са лоши, но си оставам фен на Арарата.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1