От няколко дена ме напъва да пиша и гледам, че хора та от време на време си казват какво им е - та и аз викам да не го държа повече в мен: ПИСНА МИ! Иска ми се да взема една пръчка и да почна да бия наред - то бива бива, ама толкова простотия не бива.
“Телешко за маса - пилешко за релеф” - малеее ужас. “Първо тренировките са с максимални тежести, после по-интезивни и накрая увеличаваме интензитета.” ??????
Едно лапе от залата отишло да си купува добавки от друга зала (гейнър) - щото не мога да му набия в главата да се хрании и че няма нужда от добавки - те му предлагат и метанче да си вземе... треньори хвалещи се, че взимат 9 (ДЕВЕТ) вида препарати ??? Да влезеш в залата и използваните спринцовки и игли да са на тезгяха до празните опаковки от АС. Хора хулещи правенето на тежки базови упражнения, надрусани до ушите, да правят забележки на други правещи серии тяга с почти 2СТ, че разбираш ли: “много почивали м/у сериите”, като в същото време тренировката, която прави първият представлява 5 упражнения х 5серии х 15-25 повторения за корем (всичките супер банални и ненужни).
Писна ми всеки да иска да расте и да става по-голям, ама не искат да вдигат тежко и да ядат тежко. От време на време се чудя дали има смисъл да седя 12 часа в залата, 6 дни в седмицата - да се мъча да се боря с вятърни мелници и едвам да свързвам двата края. Чудя се дали някога нещо макар и малко ще се промени в начина ни на мислене. 150 лв за измислени “фитнес програма”, “диета”, и “тренировки” . 150 ??? А тука им се дава всичко, което знам на готово и безплатно... Аз колкото съм прост и малко разбирам - виждам безумията, а хората дето разбирате не знам как търпите... Ама докато има поне едно лапе дето ще държа настрани от помийната яма наречена “фитнес индустрия” (и мога да си плащам наема разбира се) ще стискам зъби, пък после каквото - такова.
Това е като с всичко в живота - има различни пътища към целта.
Вземи например доходите. Не мога да допусна, че има хора, които не искат да живеят добре. Някои от нас обаче инвестират в образованието си, после градят кариера или бизнес с години и (евентуално) успяват да постигнат нещо.
Други гледат батковците в мазератитата и кайените пред дискотеките и решават, че ще хванат по-краткия път. Започват с дрога на дребно, после растат в йерархията, от квартални дилъри стават по-важни клечки. Само дето рядко доживяват 30, а дори тези, които имат това щастие, някой ден вероятно ги очаква куршум в тила или отвличане на децата и семейството им например.
В крайна сметка аз лично нито завиждам за мускулите и релефа на хората, постигнали го с употребата на анаболни стероиди, нито пък за парите на наркодилърите. Имам си моя път в живота. Ако някой е достатъчно глупав да си мисли, че има лесно, значи напълно заслужава съдбата си. А глупостта не зависи от младостта - глупавият пубер, който посяга към иглата, ще стане глупав възрастен.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.10.14 14:26.
Добре де, а поколенията след нас какво ги чака? В смисъл, когато извращението се превърне в норма и това е единствения пример, който виждат? Когато работих в Англия един колега, негър, ми каза така - : “Знаеш ли, че празният варел, най-много дрънчи”. Лошото е, че дрънчащите варели вече имат такова поле за изява, че нямат заглушаване. А за фитнеса всеки вижда бързите резултати и ги иска, пък като дойде време да се плаща цената - всеки се чуди от къде му е дошло. Един клиент почти умря, щото идваше с негов си треньо да тренира в залата, сега черният му дроб е на салата, а за хормоните и идея си нямам. Само, че такива случаи се потулват и до там. Живей бързо - умри млад - е най-голямата идиотщона, която съм чувал - обаче като модел на поведение го забелязвам все повече и повече. И аз съм бил млад и съм правил глупости - обаче ги осъзнавах като такива. А днес вече си е в реда на нещата ...
Поколенията след нас ще си имат свой собствен набор от проблеми и стремежи, които ние ще намираме за недостойни и елементарни. Нищо ново под слънцето. Колелото се завърта и нещата се повтарят отново и отново...
”Нашата младеж обича разкоша, тя е глупаво възпитана, надсмива се над началството и съвсем не уважава възрастните. Нашите днешни деца станаха тирани, те не стават, когато в стаята влезе възрастен човек, влизат в пререкание с родителите си. Направо казано, те са много лоши.”
- Сократ (470-399 г. пр.н.е)
”Загубих всякаква надежда относно бъдещето на нашата страна, ако днешната младеж утре поеме в свои ръце управлението, тъй като тази е непоносима, невъзможна, просто ужасна.”
- Хезиод (720 г. пр.н.е.)
Не забравяй, че тези деца и младежи са се формирали като личности и живеят в един различен свят. Да, има я деградацията на ценностите от нашето време, но те ще си изградят нови. Вероятно няма да ги харесваме, може би няма и да ги разбираме, но това е животът.
И понеже започнах с цитатите, ще завърша с още един, който този път изразява и моето мнение:
”Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него.”
Алберт Айнщайн
П. П. Мисълта ми не е, че всичко това трябва да ти харесва, а че трябва да го приемаш като част от живота. Неприятна, да, но необходима. Естествен подбор в действие.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.10.14 15:12.
Значи остава единствено да придобия мъдростта, да приема нещата, които не мога да променя... и Пауло Коельо форевър ... как да е - олекна ми :)
Плюс това, което каза Боби - стероидите са на последните места като фактор за смъртта или като причинител на здравословни проблеми. Следващите поколения ще имат много по-сериозни проблеми за решаване.
казано от Петко К на 01.10.14, 15:26:
Следващите поколения ще имат много по-сериозни проблеми за решаване.
Завещани им най-вече от нашето и предишните поколения с високи морални ценности. :D
01.10.14
15:50
Липсата на нормална ценностна система, или на каквато и да е такава, е основният проблем при подрастващите. А тази липса е резултат на загубата и от поколенията по време прехода към “Псевдодемокрация”. Просто в много от сегашните родители, които са деца на прехода, ценностната система мутира или напълно изчезна. Те от своя страна са пример за децата си и така се получава един порочен кръг.
Днешната младеж има супер криворазбрани виждания за това, кое е правилно и кое не, кое е добро и кое не, кое е здравословно и кое не. Да не говорим, че пред повечето такива дилеми въобще липсват. :D
казано от Boby_ на 01.10.14, 15:28:
Завещани им най-вече от нашето и предишните поколения с високи морални ценности. :D
Това ми звучи като парадокса с гейовете : “Уж не могат да се възпроизвеждат, а се множат непрекъснато”
казано от Мартин . на 01.10.14, 15:52:
Това ми звучи като парадокса с гейовете : “Уж не могат да се възпроизвеждат, а се множат непрекъснато”
Мисълта ми е, че сме лицемерни. За последните стотина-двеста години създадохме индустриално консуматорско общество, което намира своите ценности в труда и потреблението, вместо в хармонията да речем. Унищожихме невъзстановимите ресурси, съсипахме екологията на единствената планета, до която имаме достъп. Вече го знаем прекрасно, а в същото време сме достатъчно арогантни да продължаваме в същия дух, без изобщо да се спрем и да помислим за посоката, в която вървим. Зелената енергия ни била скъпа... Ами скъпа ще е, след като технологиите са недоразвити и са поставени в неравностойна конкуренция с далеч по-евтини конвенционални източници на енергия. Слагаме един данък “въглероден диоксид/радиоактивни отпадъци” в размер на 100% от цената на електричеството от ТЕЦ/АЕЦ и ще видим дали фотоволтаиците ще са все още по-скъпи. Да, но не искаме да изтърпим малко неудобство в името на бъдещето. Като не искаме, няма да имаме бъдеще.
Щом съдбата на планетата се решава от ежедневните действия на обикновения простак, който трябва да реши дали днес ще изхвърли боклука разделно и дали ще ползва биоразградими пликчета, дали ще отиде с кола или колело на работа, значи сме обречени. Простакът никога няма да излезе от комфортната си зона в името на някакви ефимерни бъдещи облаги за децата или внуците си, дори пред заплахата за самото им съществуване.
В този ред на мисли новото поколение е само отражение на предишните. Не са измислили крайния меркантилизъм, нито хедонизма, нито пък мързела или глупостта.
Хайде стига, че го обърнах на предапокалиптични ридания с философско-хипарски уклон. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.10.14 16:07.
01.10.14
16:12
казано от Мартин . на 01.10.14, 13:58:
150 лв за измислени “фитнес програма”, “диета”, и “тренировки” . 150 ???
Абстрахирайки се от останалото в поста ти, цената не е кой знае каква. Аз точно толкова взимам за програма :)
казано от Boby_ на 01.10.14, 15:00:
”Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него.”
Алберт Айнщайн
Айнщайн е имало друго предвид, леко със самоирония го е казал.
казано от Петко К на 01.10.14, 15:26:
Следващите поколения ще имат много по-сериозни проблеми за решаване.
В решаването на един проблем винаги трябва да се търси причинно-следствената връзка за него.
И преди нашето поколение ценностите не бяха на кой знае какво ниво - да станеш партиен секретар, председател на профкомитета, функционер на ниво Окръжен комитет на партията(може и на ДКМС), пък това, че като личност не струваш много, като професионалист още по-малко, а като човек - съвсем не струваш е без значение.
Това поколение просто има по-голям и обширен информационен поток, в който изпъкват лошите примери - лапай и се продавай, нахалствай и кради, върти си сливата/гъза според вятъра, сменяй всякакви идеали, само не си сменяй целта да се налапаш колкото можеш повече, катери се нагоре в измисления хайлайф без значение колкото съдби и приятелства ще потъпчеш в това катерене. Отделно модела на поведение в повечето семейства или влиза в противоречие с потребностите им, или е точно такъв, който да ги подтикне към това, което се наблюдава масово - пари искаш, но няма, а с труд виждаш, че много трудно се получава резултат, родителите нехаят за интересите на растящия индивид - “А бе нека ходи където му е кеф, сега му се живее, после като почне да работи няма да може да се наслаждава на живота”, “Аз как съжалявам, че като бях колкото него не излизах така, сега какво - пак не съм успял в нещо, а те нека поне се порадват на живота докато могат” или пък “Давай, аз едно време колко хора прецаках, продължавам да го правя и виж - живеем супер яко, еби им майката и мели наред”...
Да не говорим, че прословутата казарма си имаше много голям плюс - правеше лигльовците узрели и дисциплинирани, самостоятелни и го правеше в условия на постоянен стрес и правила. Сега я няма. Няма как да осъзнаят, че една грешна крачка води до друга грешна крачка, тя води до грешен път и когато поискаш да се върнеш назад е или късно, или не можеш да намериш обратния път, а намираш нови криви пътеки.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.10.14 16:20.
Според мен коренът на проблема е доста по-дълбок - всичко идва от Вебер и прословутата му “Протестантската етика и духът на капитализма”, а дори отпреди тях - от калвинизма. Ако се заровим още, рано или късно ще стигнем и до личния егоизъм и алчност, които ръководят първосигнално поведението на мнозинството от хора, ако бъдат оставени, тоест ако няма ограничаващи или контролиращи външни фактори. За пръв път в човешката история външните фактори (било чрез положителни стимули, възпитаващи позитивни модели на поведение, било чрез отрицателни, наказващи негативните) са по-слаби от масовата алчност, а технологиите позволяват на голям процент от населението в така наречените развити страни, сред които слагам и нас, да вдигнат глава и да се огледат. В резултат на това имаме уникалната възможност да гледаме сеира (или шоуто - зависи към коя част на света се стремим) на отскубналата се на свобода простотия. :) Ще видим докъде ще се докараме.
01.10.14
16:27
казано от James Hinks на 01.10.14, 16:12:
Да не говорим, че прословутата казарма си имаше много голям плюс - правеше лигльовците узрели и дисциплинирани, самостоятелни и го правеше в условия на постоянен стрес и правила. Сега я няма. Няма как да осъзнаят, че една грешна крачка води до друга грешна крачка, тя води до грешен път и когато поискаш да се върнеш назад е или късно, или не можеш да намериш обратния път, а намираш нови криви пътеки.
Съгласен на 100% ама това важи само за мъжете. Жените и преди и сега не минават през казарма, но разлика в поведение и разбиранията им има.
А, че сме заляти от помия, спор няма. Но според мен, дори лошият пример, при нормална ценностна система е добър пример.
Мнението беше редактирано от Даниел Иванов на 01.10.14 16:28.
01.10.14
16:31
А да си се замислял, че мъжкото поведение влияе върху женското ? Един вид търсенето определя предлагането ;)
За лошия пример не мога се съглася по никакъв начин - той си е лош пример независимо от средата, в която го поставиш. Може да е малко по-лош или по-малко лош, но винаги е лош и точно това е водещото.
казано от James Hinks на 01.10.14, 16:12:
казано от Мартин . на 01.10.14, 13:58:
150 лв за измислени “фитнес програма”, “диета”, и “тренировки” . 150 ???
Абстрахирайки се от останалото в поста ти, цената не е кой знае каква. Аз точно толкова взимам за програма :)
Не случайно са в кавички. Виждал съм изготвен хранителен план от диетоложка от Пловдив 180 лв, мисля че беше - професионално изпипана работа - казах на хората,които го бяха поръчали, че всяка стотинка, която са дали е заслужена от въпросната госпожа (не я познавам). За твоите програми, съобразени с индивида (дисбаланси/възможности/желания) също си заслужават парите. Не е проблема в парите - проблема е, че за тези 150 лв нямаше нищо насреща -треньорът дори не се беше срещал с въпросния клиент :) Планът за добавки беше - Л-карнитин, мултивитамини и някаква боза още. Хранителният план включваше хранения на всеки 3 часа, упражненията - 90 % на машини и т.н. и т.н.
Мнението беше редактирано от Мартин на 01.10.14 17:05.
01.10.14
16:37
За лошия пример, имах предвид, че е база за сравнение. И ако знаеш кое е добро и лошо, кое е правилно и неправилно, като видиш лошият пример, ще знаеш кой трябва да е добрият.
Иначе в дира четох много добър виц описващ “причинно - следствената връзка” :D
Индианец долепя ухо до земята, а после казва:
- Скоро оттук са минали бизони.
- Как разбра?
- Виж сам - цялото ми ухо е в лайна.
Всичко, за което говорите, е чисто и просто част от естествения подбор :D. 7 000 000 000+ гърла трудно се изхранват и колкото и черногледо да е - всички пътища водят в една посока...Природата си знае работата. Ние, за съжаление, сме само пасивни наблюдатели и можем само да се надяваме каквото следва в края на тези пътища да е в по-далечното бъдеще.
Тази снимка уби всичко философско в мен - поне ми оправи настроението :D
Мнението беше редактирано от Мартин на 01.10.14 17:19.
Таласъма имаше един много поетично-романтичен пост в моя дневник по темата (май от началото на годината беше), ма ме мързи да го търся. :D
И още по-зле ще става, оправия няма, според мен. Като влезнах 8-ми клас, всички учителки бяха потресени от нас, бяхме най-лошия випуск до сега. В 12 клас, всички ни разправяха как новите зайци били много по-зле от нас. И те ще порастнат и на тях ще им кажат същото и така...
01.10.14
18:08
Азмогаитукадагопусна!Иследтовадапуснаводата!
01.10.14
19:22
Понеже го обърнахте на чат и аз да се включа. Нещата всъщност постоянно се подобряват. Когато почнах да тренирам дозата АС беше едно шишенце бионабол. Лесен за намиране в аптеките и евтин. Малката разфасовка 40 хапа по 2 мг и голямата 40 х 5. Сега вярно много повече хора тренират и ползват химии, но поне не ставам свидетел на такива дози и схеми.
01.10.14
20:00
Жалко за такива, които ползват/ли а няма резултат... минута мълчание!
Тренировката днес:
1. Тяга - 5х70; 5х90; 3х105; 3х123; 3х140; 4х158; 5х158;
Направих и втора + серия, защото не останах доволен от първата. Тръгнах и за 6то повторение и контузих кръста - утре ще знам със сигурност дали е сериозно :)
казано от Петър на 02.10.14, 14:59:
Кофти тръпка! Знам точно как се чувстваш :D. Дано е нещо леко :)!
Четох ти дневника сутринта и затова след контузията спрях, вместо да продължа да напъвам :)
казано от Мартин . на 02.10.14, 15:13:
казано от Петър на 02.10.14, 14:59:
Кофти тръпка! Знам точно как се чувстваш :D. Дано е нещо леко :)!
Четох ти дневника сутринта и затова след контузията спрях, вместо да продължа да напъвам :)
Това е единственият разумен подход. Много контузии се “маскират” - не ги усещаш кой знае колко, докато си загрял, а чак като изстинеш. Така довършването на тренировкта може да навреди допълнително.
Тренировката днес:
1. Военна преса - 5х30; х535; 3х45; 3х50; 3х58; 3х65
2.1. Набиране с успореден хват - СТ - 15;15;10;10;10;
2.2. Кофи - СТ - 15;15;10;10;10;
Тренировката е изместена с един ден заради контузията. Положението е меко казано зле. Последно съм бил така преди 4 години. Ставането от леглото сутринта е изпитание - обуването на чорапи -мъчение. Хубавото е, че като го позагрея - се подобрява леко. До обяд обаче не ставам за нищо. Клека за понеделник е 99.9 % сигурно, че отпада(както и тягата в четвъртък). Днешната тренировка беше все едно обезвреждам бомба - без никакви експлозивни и рязки движения, но на едно от повторенията усетих леко боцване в кръста, но бях загрял и не знам колко е сериозно. Набиранията и кофите без стигане до отказ с почивки.
Мнението беше редактирано от Мартин на 04.10.14 19:29.
Дай му няколко дни и ще мине. За клек и тяга просто забрави за известно време - не си насилвай късмета.
04.10.14
21:46
Много гадно! …ама така се получава като тренират хората! Бързо възстановяване!
Тренировката днес:
1. Преден клек - 20х20; 5х40; 5х60; 5х70; 5х85
2.1. Разгъване на крака на машина - 5х10х20
2.2. Сгъване на крака с дъмбел - 5х10х15
3. Планк - СТ- 4х30сек (с 30 сек почивки)
Положението е значително подобрено. Мой приятел ми каза в събота вечер какво е пил при подобни проблеми (НСПВС)- съответно отидох и си взех. След 2 дни вече болката е останала само 10% от първоначалната. Не си правя илюзии, че съм се оправил и в следващите 2 седмици ще го давам по-кротко (и без това следва разтоварваща седмица). Тренировката е без почивки, след края - разтягане.
Тренировката днес:
1. Лег - 20х20; 5х43.5; 5х55х; 3х65; 5х81; 3х92; 5х103 (5ПМ -ЛР)
2.1. Наклонен лег - 5х10х55
2.2. Набиране надхват - 10х+15кг; 13,10,10,10 х СТ
3. Страничен планк - 3х30сек (на страна)
На набиранията нещо не ми хареса усещането в гърба и след първата серия махнах тежестите, пък и лега ми беше спрял тока преди това.
Тренировката днес:
1.Тяга (сумо) - 5х70; 5х90; 3х105; 1x110; 1х120; 5х1х125;
2.Добро утро - 3х25х20
3.Планк СТ - 80сек; 45сек; 40сек;
Опитах и конвенциоанлна тяга, но още на 70 усетих дискомфорт и се отказах. Сумото ми допадна изключително много - докато тръгнеш и то движението приключило :D, много “естествено” ми идва самото движение и почти никакъв дискомфорт в кръста. Направих и две серии от по 125кг със смесен хват - много по - удобен от смесения хват на конвенционалната, но ще го избягвам. Смятам да направя 4-ти (и евентуално 5-ти) цикъл със сумо тяга, за да видя дали наистина ми харесва или си въобразявам. Кофтито само е, че ръцете ми са на гладката част на лоста - хубавото - че на хватът ще му се наложи да заяква.
Мнението беше редактирано от Мартин на 09.10.14 12:50.
Тренировката днес:
1.Военна преса - 5х20; 5х30; 5х35; 3х43.5; 5х54; 3х61.5; 5х68.5
2.1. Преса с дъмбели - 5х10х17.5
2.2. Набиране с успореден хват СТ - 5х10
3.Планк - ляво/дясно/среда/почивка -3x30 сек на всяко
Кръста за сега се държи повече от отлично :) На пресата с дъмбели малко се надцених, но ми хареса натоварването. Смених пудовките с дъмбели, защото имат 1кг разлика. Откраднах от Славко идеята за комбинацията на планковете. Следва седмица незаслужена почивка и започвам от начало. Кляка ми се много, но ще стискам за сега. С храненето успявам да поддържам середноседмично 2гр/кг белтъчини с лек калориен излишък и разликата във възстановяването е силно осезаема.
Мнението беше редактирано от Мартин на 10.10.14 18:31.
10.10.14
21:49
Ама ти си бил рожденник днес!
Честит рожден ден :). Пожелавам ти много здраве, много успехи. Само тежки тренировки, никакви контузии и малкият юнак да те слуша повече ;)
О, рожденик! :)
Честит рожден ден! Пожелавам ти много здраве и целите да изглеждат все по-близки!
Хей, честито и от мен! Повече сила, по-малко болежки... и много радост вкъщи! :)
11.10.14
00:53
Честит Рожден Ден :)
Здраве, късмет, успех и радост !