10.08.14
12:59
Здравейте, от близо година тренирам и вече смятам, че е време да започна с добавките. Това което целя е покачване на мускулна маса. В момента съм 181 см висок и тежа 78 килограма, тренирам по 4 пъти в седмицата. Решил съм да си взема протеин + креатин + мултивитамини, но мога да отделям още около 50-60 лева на месец за още нещо, обаче не знам какво да е то. Мисля си за глутамин, БЦАА или комплексни аминокиселини. Може ли да ми дадете съвет, кое от тези да избера за максимално покачване на ММ или пък да ми препоръчате нещо друго ?
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим10.08.14
13:07
В България вече всичко почти е менте, а спортните добавки на 100%, щом в аптеките близо 50% от лекарствата са менте. Не си харчи парите за глупости. Протеин от храна си набавяй! Яж лимони! Не си спортист, не ти трябват добавки! Щом имаш пари, дай ги за качествена храна по-добре!
10.08.14
13:46
+ omega-3
казано от Carbohydrate на 10.08.14, 13:07:
В България вече всичко почти е менте, а спортните добавки на 100%, щом в аптеките близо 50% от лекарствата са менте.
Това би ли го обосновал някак по-конкретно? Интересно ми е просто, не се заяждам.
казано от Дългия на 10.08.14, 16:39:
В България вече всичко почти е менте, а спортните добавки на 100%, щом в аптеките близо 50% от лекарствата са менте.
Това би ли го обосновал някак по-конкретно? Интересно ми е просто, не се заяждам.
Не може защото това значи да е пробвал голяма част от продуктите закупени първо от САЩ и после от големите търговци тук, в което силно се съмнявам. Нищо лично.
10.08.14
21:39
Купи си креатин и кофеин. Глутамин в никакъв случай.
В България вече всичко почти е менте, а спортните добавки на 100%, щом в аптеките близо 50% от лекарствата са менте. Не си харчи парите за глупости. Протеин от храна си набавяй! Яж лимони! Не си спортист, не ти трябват добавки! Щом имаш пари, дай ги за качествена храна по-добре!
Това е най-некомпетентното мнение ,което съм чел в този форум. Сериозно
казано от Антон Батбаянов на 10.08.14, 21:39:
Защото?
казано от Ангелов на 11.08.14, 22:31:
Защото?
Защото тез червени домати кой ги мама разклати :D :D :D :D
Защото ,както казват по-горе,всичко е менте в България. Няма нищо качествено ,даже в аптеките :)
Аз още се смея ,като го прочета :) ха ха ха ха ха ха
12.08.14
15:06
казано от Ангелов на 11.08.14, 22:31:
Защото?
Защото е абсолютно безполезен.
Добре, значи глутамина отпада :D Комплексни аминки или БЦАА ще ми помогнат повече за качването на ММ ?
12.08.14
17:36
Разбирачи както винаги много... :) щом пиеш протеин нямаш нужда от комплексни аминокиселини (защото това е пресован протеин под формата на таблетка, комплексните аминокиселини се взимат ако не пиеш протеин), за това си вземи BCAA-то ще те възстановява доста прилично. Към него добави Глутамин и Креатин. Може да направиш зареждаща фаза с Креатина една седмица 10гр. пред тренировка и 10гр. след тренировка, като с всеки прием на креатин приемаш и по-500мл. вода за по добро усвояване ( ако имаш пари си вземи ALA-Алфалипоева киселина, тя помага доста добре за усвояването на креатина), и след като направиш тази зареждаща фаза една седмица по-20гр. креатин, след това 2 месеца го пиеш 5гр. преди и 5гр. след тренировка заедно с по-500мл. вода пак на всеки прием. След като минат 2 месеца от както си пил креатин, направи почивка от месец. Това са ти основните добавки за мускулна маса, които според мен всеки който се занимава с фитнес е добре да приема... Успех :)
казано от Steeve на 12.08.14, 15:15:
Добре, значи глутамина отпада :D Комплексни аминки или БЦАА ще ми помогнат повече за качването на ММ ?
Нали знаеш, че съобразен с целите хранителен режим е най-важното. Правилен, разнообразен, стриктен. Това, разбира се и с ефикасни тренировки, но тези неща ги знаеш, няма да ти пълня главата с познати мохабети.
Конкретно по въпроса - аз заставам зад BCAA-то.
Иначе както по-горе някой отбеляза - рибено масло (Омега 3) също би било добро попълнение.
Глутамин можеш да добавиш преди и след тренировка, но за това ако имаш възможност и желание.
Мнението беше редактирано от THAIS на 12.08.14 18:08.
12.08.14
19:57
казано от Васил Мутафчиев на 12.08.14, 17:36:
Разбирачи както винаги много... :)
Факт. ;)
...щом пиеш протеин нямаш нужда от комплексни аминокиселини (защото това е пресован протеин под формата на таблетка...
Наистина ли смяташ, че разликата между протеина на прах и аминокиселините на таблетки е само формулацията, т.е. абсолютно уверен ли си, че просто пресоват прахчето и го продават на таблетки? Ако не - бъди по-точен, ще е от полза на четящите. Ако да - недей да говориш за неща, които не са ти ясни.
Разумно е изборът между протеин и комплексни аминокиселини да бъде направен според конкретните възможности за организация на хранителния режим и тренировката.
...Може да направиш зареждаща фаза с Креатина една седмица 10гр. пред тренировка и 10гр. след тренировка...
Кое обстоятелство налага да се прави зареждаща фаза с креатин? :)
12.08.14
21:51
казано от Кольо Пияндето на 12.08.14, 19:57:
...Може да направиш зареждаща фаза с Креатина една седмица 10гр. пред тренировка и 10гр. след тренировка...
Кое обстоятелство налага да се прави зареждаща фаза с креатин? :)
Е как кое нали трябва да го изпие по бързо и да тича до магазина за нова опаковка...... От такива хора като този пич магазините за добавки винаги ще имат клиенти :)
13.08.14
02:42
казано от Steeve на 12.08.14, 15:15:
Кибапчита, кюфтета, пържоли и подобни най ще ти помогнат за качването на ММ.8-) :D
Мнението беше редактирано от Антон Батбаянов на 13.08.14 02:42.
13.08.14
22:02
Който чете отзад етиката, а не само отпред ще види че на протеина и комплексните аминокиселини съдържанието е едно и също. Каква е логиката да пиеш протеин заедно с комплексни аминокиселини, при положение че по състав са едно към едно ? :)
Мнението беше редактирано от Васил Мутафчиев на 13.08.14 22:05.
13.08.14
22:07
Е как кое нали трябва да го изпие по бързо и да тича до магазина за нова опаковка...... От такива хора като този пич магазините за добавки винаги ще имат клиенти :)
Хахаха, супер полезен отговор, ела да ти продам добавки и на теб ;)
Еми точно за креатина и аз съм на мнение, че зареждаща фаза не трябва. Признавам, че съм правил зареждаща, и газовете, дискомфорта в стомаха бяха доста големи.
Креатина си действа с времето, а не с първата, втората или третата лъжичка. Също така по мои скромни наблюдения няма значение дали тези пет грама ще ги приемаш преди или след тренировка. Когато й да го приемаш креатина, то той ще действа с времето.
казано от avitohol на 14.08.14, 01:43:
Еми точно за креатина и аз съм на мнение, че зареждаща фаза не трябва. Признавам, че съм правил зареждаща, и газовете, дискомфорта в стомаха бяха доста големи.
Креатина си действа с времето, а не с първата, втората или третата лъжичка. Също така по мои скромни наблюдения няма значение дали тези пет грама ще ги приемаш преди или след тренировка. Когато й да го приемаш креатина, то той ще действа с времето.
Така е, аз съм на същото на мнение - смятам, че зареждащата фаза е излишна. При един продължителен и редовен прием, всичко се намества постепенно, но си трябва търпение. Аз лично смятам, че след тренировка е най-добре да се взима, защото съм чувал, че рядко може да причини стомашен дискомфорт ако се вземе преди нея. В нетренировъчни дни няма значение, само си спомням, че бях прочел, че по последни научни доклади, най-добре е креатин монохидрата да бъде отделен 90 минути преди/след хранене, за най-пълноценно усвояване. Освен това, ако се приеме близо до хранене, организмът го превръща в креатинин, което разбира се не е желано действие.
:)
Мнението беше редактирано от THAIS на 14.08.14 05:57.
14.08.14
07:41
казано от Васил Мутафчиев на 13.08.14, 22:02:
Който чете отзад етиката, а не само отпред ще види че на протеина и комплексните аминокиселини съдържанието е едно и също.
Разбирачите са много, казваш... а някои се сещат да четат целия етикет! :D Колко интелигентно!
Започваш да се излагаш, та ти предлагам да не настояваш на теорията си... Хайде сега, щом обичаш да четеш, потърси информация по следните въпроси - какво представлява протеинът и как съставът му е свързан с понятието аминокиселини, какво представлява химичният процес хидролиза и какъв е смисълът от този химически процес. Така ще изясниш за себе си защо пишат едни и същи етикети за продукти, които реално се различават.
казано от Васил Мутафчиев на 13.08.14, 22:02:
Каква е логиката да пиеш протеин заедно с комплексни аминокиселини, при положение че по състав са едно към едно ? :)
При определени обстоятелства и за определени цели могат да присъстват заедно в един суплементарен режим. Скорост на усвояване. За общия случай си прав - разумно е да се избере едно от двете (споменах вече на какава база).
казано от THAIS на 14.08.14, 05:53:
Освен това, ако се приеме близо до хранене, организмът го превръща в креатинин, което разбира се не е желано действие.
Интересно... сподели някое изследване, потвърждаващо това твърдение, моля.
14.08.14
11:09
Тук не знам какво да кажа... я по-добре да си мълча :)
Мнението беше редактирано от angelbelchev на 14.08.14 11:09.
14.08.14
11:30
казано от angelbelchev на 14.08.14, 11:09:
... я по-добре да си мълча :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.08.14 11:31.
Освен това, ако се приеме близо до хранене, организмът го превръща в креатинин, което разбира се не е желано действие.
казано от Кольо Пияндето на 14.08.14, 07:41:
Интересно... сподели някое изследване, потвърждаващо това твърдение, моля.
Когато се изразявам с ясни факти, подкрепени с точна медицинска информация, значи съм го прочел някъде, защото аз нямам такива задълбочени познания ... поне за сега, но има време. Както и да е, това е друга тема, винаги съм отворен за градивна критика, която може да ме обогати и допълнително развие в конкретната сфера.
Надявам се да не ти е бил “хаплив” коментара, защото си поиграх да намеря къде го бях прочел преди време.
Оставям линк към статията, надявам се да съм бил и аз от полза с полезна информация (ако не ти се чете цялата статия, това, за което приказваме се намира по средата горе-долу).
Поздрави. :)
Мнението беше редактирано от THAIS на 14.08.14 19:48.
14.08.14
21:39
Попитах от интерес, тъй като не съм срещал такава информация.
Няма хапливост, а просто мерак да разбера нещо, което до момента ми е убягвало. :)
Благодарско!
14.08.14
22:03
казано от Кольо Пияндето на 14.08.14, 11:30:
казано от angelbelchev на 14.08.14, 11:09:
... я по-добре да си мълча :)
Сигурно има предвид това за глутамина. :D
И аз съм чел това за креатинина. Обаче май ставало въпрос за едва 10% превръщане на креатина в креатинин, ако не е приет на празен стомах. Аз специално го приемам сутрин след като стана, със сигурност тогава се усвоява най-добре.
Сега четох, че май не е особено добра идея да се приема креатин над 5 грама за дълъг период. Като под дълъг период най-вероятно се разбира 1-2 години непрекъснат прием.
Мнението беше редактирано от Антон Батбаянов на 14.08.14 22:07.
Ето ви една нова теория за креатина:
Взимш по 5 грама всеки ден продължение на 2 седмици.
Спираш приема за 1 седмица
после взимаш по 20гр дневно 5 дена.
Това е схемата. После почиваш 1 седмица и пак повтаряш.
Който е по-наясно с креатина ,ще знае за този начин на прием ,и за това как се предизвиква “креатинов глад” и как се предизвиква тялото да поеме максимално количестово креатин в мускулите.
Тази теория на прием ,случайно ми попадна в един х’Американски сайт.
казано от Gergi_81 на 15.08.14, 00:37:
Ето ви една нова теория за креатина:
Взимш по 5 грама всеки ден продължение на 2 седмици.
Спираш приема за 1 седмица
после взимаш по 20гр дневно 5 дена.Това е схемата. После почиваш 1 седмица и пак повтаряш.
Който е по-наясно с креатина ,ще знае за този начин на прием ,и за това как се предизвиква “креатинов глад” и как се предизвиква тялото да поеме максимално количестово креатин в мускулите.Тази теория на прием ,случайно ми попадна в един х’Американски сайт.
Хм, това не го знаех, но не е лишено от логика ... Всеки случай е нещо ново и интересно за мен, благодаря, че сподели. Определено ще се пробва скоро. :)
15.08.14
08:47
....Аз лично смятам, че след тренировка е най-добре да се взима, защото съм чувал, че рядко може да причини стомашен дискомфорт ако се вземе преди нея. В нетренировъчни дни няма значение, само си спомням, че бях прочел, че по последни научни доклади, най-добре е креатин монохидрата да бъде отделен 90 минути преди/след хранене, за най-пълноценно усвояване. Освен това, ако се приеме близо до хранене, организмът го превръща в креатинин, което разбира се не е желано действие.
:)
Това ми се стори и на мен странно, та изчетох статията. Според мен автора прави един съществен пропуск, свързан с фармакокинетиката на креатина. Първо, има много изследвния, които показват, че повишен прием на креатин = повече креатин в мускулите ( едно от най-често споменаваните, защото е доста подробно е това на Harris RC, et al. (1992). Elevation of creatine in resting and exercised muscle of normal subjects by creatine supplementation. Clin Sci 83: 367-74.) Ако част от креатина се губеше, нямаше как да се отчита разликата. Проблема е свързан с усвояемостта на креатина в насипен вид. Много често неразтвореният креатин е неусвоен креатин. Затова се препоръчва разтварянето му преди употреба в топла напитка, затова и при повечето изследвания ползват кафе или чай. Можеш да направиш елементарен опит - сложи две чаши с вода, едната студена, другата топла и виж за колко врреме се разтваря лъжичка креатин в едната и в другата. Когато креатина се поема на прах или просто го преглъщате със студена напитка, той тепърва трябва да се разтвори, а ако през това време попадне в силно киселинна среда, ще се получи това, за което говори автора. Останалото са митове.
15.08.14
13:31
казано от Антон Батбаянов на 14.08.14, 22:03:
Ако беше безполезен, защо е една от най-продаваните добавки с световен мащаб? Някой ще ми развие ли теория?
15.08.14
13:48
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 15.08.14 14:22.
15.08.14
14:13
Теорията ще си я спестя... разполагам и с не особено обнадеждаваща практика, обаче.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.08.14 14:19.
15.08.14
14:55
http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamine
Functions
Glutamine plays a role in a variety of biochemical functions:
1. Protein synthesis, as any other of the 20 proteinogenic amino acids
2. Regulation of acid-base balance in the kidney by producing ammonium
3. Cellular energy, as a source, next to glucose
4. Nitrogen donation for many anabolic processes, including the synthesis of purines
5. Carbon donation, as a source, refilling the citric acid cycle
6. Nontoxic transporter of ammonia in the blood circulation
Няма да копирам цялата статия от уикипедия за да не спамим много на английски. Най-долу са посочени и източниците на инфото за статията.
Не държа да убедя никого, че аз съм правия, просто едни хора попадат на положителна за веществото информация, други - на отрицателна. При мен категорично има разлика във възстановяването при периоди, когато не го приемам. Държа да отбележа, че вероятно ефекта е по-силен при мен тъй като принципно използвам само глутамин, рибено масло и мултивитамини/минерали. На трениращи, които на ден приемат по 1 кофа добавки, едва ли ще им направи впечатление ако добавят и глутамин отделно.
P.S. http://www.bb-team.org/articles/869_glutamin-kralyat-na-aminokiselinite
Мнението беше редактирано от angelbelchev на 15.08.14 14:57.
15.08.14
14:59
Оралният прием на л-глутамин като добавка и самата аминокиселина, функционираща в организма са съвсем различни неща.
15.08.14
15:45
казано от angelbelchev на 15.08.14, 14:55:
http://en.wikipedia.org/wiki/Glutamine
Functions
Glutamine plays a role in a variety of biochemical functions:1. Protein synthesis, as any other of the 20 proteinogenic amino acids
2. Regulation of acid-base balance in the kidney by producing ammonium
3. Cellular energy, as a source, next to glucose
4. Nitrogen donation for many anabolic processes, including the synthesis of purines
5. Carbon donation, as a source, refilling the citric acid cycle
6. Nontoxic transporter of ammonia in the blood circulation...
P.S. http://www.bb-team.org/articles/869_glutamin-kralyat-na-aminokiselinite
Т.е. глутамина е важен за имунната и вероятно отделителната система, но какво общо има това с бодибилдинг, мускулен синтез или възстановяване?
15.08.14
23:24
казано от angelbelchev на 15.08.14, 13:31:
казано от Антон Батбаянов на 14.08.14, 22:03:
Ако беше безполезен, защо е една от най-продаваните добавки с световен мащаб? Някой ще ми развие ли теория?
Защото това с глутамина е най-голямата измама на индустрията за хранителни добавки. Приема на глутамин за ММ не работи, но може да има други положителни ефекти върху здравословното състояние. 90% от орално приетия глутамин не преминава кръвно-мозъчната бариера.
Интересна тема със списък на безполезни добавки - http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=110647081
07.12.14
12:52
Съгласен съм за глутамина, може би най-прехвалената аминокиселина...
В този форум има доста срещано явление хора, които визуално не си личи, че тренират да дават съвети и наставления кое как работело и така нататък ... хихи :)
Не мога да повярвам какво прочетох за глутамина в тази тема.
Много зле, много...
казано от Стоил Антониев на 07.12.14, 12:52:
Съгласен съм за глутамина, може би най-прехвалената аминокиселина...
В този форум има доста срещано явление хора, които визуално не си личи, че тренират да дават съвети и наставления кое как работело и така нататък ... хихи :)
Както казват за тях в Xaмериканските форуми : ‘‘Yeaah cool story bro, but do you even lift ???’‘.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече