Травма на гърба

05.10.14
19:38

Здравейте,
На този ден преди 2 седмици получих травма на гърба. След като седнах на стола по едно време ме заболя гърба,кръста. Не съм експериментирал и спрях тренировките веднага. 2 седмици без грам натоварване, спрях добавките. Първата седмица не съм пил нищо, на втората отидох при личния лекар... “Лекари” добре, че го поизлъгах малко за кг,  с които тренирам (на моята възраст 16г)..(иначе можеше инфаркт да получи). Изписа ми една глупост дето е подобно на аналгина... (майка е медицинска сестра и ги разбира). Тя ми каза да си взема мидокалм 150мг. Тази вечер свършвам приема им (5 дни по 2 хапчета на ден). Взех си още едно мазило - дяволски нокът от... След първите 3 дни болката започна да отминава, викам си перфектно, ще почина още 2 седмици и се връщам в залата... ама не. От вчера пак започна. Главно болката е по средата на гърба, като натисна леко гръбначния стълб един от прешлените ме боли и пука при всеки натиск.Също ме боли и целия гръб, плешките. Миналата седмица обхващаше  и кръсна, но слава богу вече е само на гърба. Болката е остра все едно ми човъркат в гърба. Не знам какво да правя, личния лекар не иска да ми дава направление за невролог или нещо подобно... Каза ми да отида тази седмица пак, ако не ми минат болките и да направим снимка. После добави “ми то няма голям смисъл от снимката, защото сигурно няма да покаже нищо) . Остана ми последно решение - златният БЕН - ГЕЙ, който ме е спасявал от всякакъв вид контузии.
Някакви идеи какво да правя?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 06.10.14 22:54.

А как се контузи?

Та ти дори не знаеш каква е контузията - как да ти се даде съвет?

06.10.14
23:06

Как се контузих - не знам. Вторник дърпах тяга 120, петък правих крака със 70-80 кг. на 10 повторения, неделя следобед сядам на стола и нещо ме заболя кръста първо ...

Не знам какъв ми е проблема ? Е как да знам ? Доктора не ми дава направление, вика нищо ти няма пренатоварил си се. То ебаси преннатоварването 2 седмици грам облекчение няма, само дето спря да ме боли кръста. Просто питам, ако някой знае нещо да сподели. Може да му се е случвало или на някой негов познат. Нямаше да пиша тук, ако знаех какъв ми е проблема, повярвайте ми.

Я сега малко да успокоиш топката. Просто така... като за начало. :)
Причината за болката се установява от компетентно лице - лекар със съответната специалност или кинезитерапевт. Те назначават и лечение. Да се постави диагноза и да се назначи лечение чрез форум (в частност - по твоите обяснения) е меко казано несериозно и абсурдно. Хубавко помисли над това преди да ми кажеш, че не съм прав. :) Тук не сме нито лекари, нито гадатели. Единственото, което мога да те посъветвам, е да не приемаш болкоуспокояващи средства без изричното предписание на компетентно лице. Те намаляват и маскират болката по време на приема, но не лекуват, съответно - след прекратяване на приема отново ще си в това положение.

А колко кг каза на доктора, че си вдигал?

Много странно, че чак в неделя те е заболяло. Аз като се пренатоваря от тягата го усещам на същия ден.

казано от Иван Илиев на 06.10.14, 23:23:

А колко кг каза на доктора, че си вдигал?

Това е най-важната информация, която е нужна за поставяне на диагноза във форума... (party)

06.10.14
23:28

Как да накарам личния да ми даде направление. На 16 съм и не ме взима на сериозно, кво си вика нещо си фантазира тоя.

Иначе му казах че правя тяга 80 кг. и клек толкова, обаче с 5,6 серии, а не 10. Точно и аз това се чудя как след 2.3.5 дена ме заболя, а не още по време на тренировка.

06.10.14
23:30

казано от Кольо Пияндето на 06.10.14, 23:25:

казано от Иван Илиев на 06.10.14, 23:23:

А колко кг каза на доктора, че си вдигал?

Това е най-важната информация, която е нужна за поставяне на диагноза във форума... (party)

Любопитство :D

Щом майка ти е медицинска сестра - коментирай това с нея. Възможно е тя да има нужните контакти и да отидете при подходящ специалист. Щом като след 2 седмици почивка болката все още е актуална, значи нещата не са особено простички най-вероятно...

06.10.14
23:37

Нейното мнение е, че съм се натоварил. Понеже сега работи в ТЕЛКА и там тяхната невроложка ми опипа малко гърба и вика пренатоварване,После обясняваше нещо за дискчетата някаква течност в тях и тази преграда, която държи течността се напукала и притискам нерв или нещо подобно казя. Ииии да основната причина за всичко са добавките, които пия. Според всички доктори. на които съм ходил и ще ходя.

23.10.14
22:50

Ако някой още следи темата...

След скенер излезна, че имам - лекостепена хипертрофия на анулус фиброзус. Някой ако му говори нещо би ли споделил колко време е нужно да мине, понеже доктора не ми даде отговор, а просто каза ” когато ти мине...”

06.11.14
10:13

Анулус фиброзиса ти е външната обвивка на междупрешленните дискове (действат като абсорбатори)
Сега,хипоертрофия на тази част не знам какво точно ще рече,но ако се е деформирало като форма може да притиска нерва и от там да те боли.
Ако е нерва - леки движения всеки ден,почивка когато болката е силна и не можеш да тренираш.Хубава стойка когато си прав и особено когато седиш (лордозата е важно да се потдържа) и така.От това което съм чел и от моя опит,при някой хора минават много бързо тези контузии,при някой става много бавно.Когато ти мине не се хвърляй веднага на големите тежести,поне месец-два-три продължаваш лекичко за да се подсигуриш.

06.11.14
21:37

Доктора ми каза, че един от прешлените е леко уголемен.
От 21 септемрви не съм тренирал (когато ме заболя), през това време бях на нестероидни инжекции, мускулно в гъза, в момента имам още малко хапченца - нестероидни противовъзпалителни, взех си витамини amix vitality, омега 3 и да болкоуспокояващи... Добре, че бяхя болкоуспокояващите, че да си почина малко от болката и напрежението. Пих 1 седмица болкоуспокояващи, ако не се лъжа преди 2 седмици беше това ( вече забравих и дните..) и веднага след спиране на приема им нямах болка :) И да чукна на дърво в момента също нямам, само някой път много лека. Продължавам да си пия омега 3,витамините и противовъзпалителните. Общо взето другия месец викам да се заърна в залата. Малко трудно ще се въздържа от големите тежести, но смятам поне 15 дена след като почна да тренирам с леки... някъде 40,50,60 % от принципно дето правя.

07.11.14
18:22

Започваш със собствено тегло и лоста само на упражненията с щанга.Аз избързах и го смятам за грешка.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1