Яйца - не от клетъчно отглеждани кокошки?

20.11.14
21:17

Здравейте, заканих се и казах на цялото семейство да не купуваме яйца от кокошки, които са отглеждани в клетки. Лошото е, че в магазините предимно такива има. Поне в местния магазин - днес нямаше нищо друго освен яйца започващи със специалния номер “3”, който означава клетъчно отглеждане. Има ли хора, които следят затова тук? Искам да си купувам яйца поне с 2 номер или колкото по-долу по-добре. Явно търговците се гаврят с нас и ни пробутват боклуци с ниско качество на високи цени.

В крайна сметка потребителите сме най-потърпевши. Някъде бях чувал, че в цивилизованите държави - тези яйца са забранени. А тук продават предимно такива. Моля някой да разясни.

Темата беше редактирана от GodBlessU на 20.11.14 21:20.

20.11.14
22:09

Има в Лидъл и метро с 2 и 1 :) иначе си прав в 99% от магазините са с номер 3BG… :)

А със каква цел търсиш такива яйца, много ми е любопитно :)

Човек си страда от главата, та и в твоя случай така. Яйцето си е яйце в общия смисъл на думата т.е. има си същото количество белтък, мазнини и въглехидрати, независимо къде е гледана кокошката. Разликата може да е само в количеството на дадени витамини и минерали, което е нищожно в общата картинка на едно правилно балансирано хранене. Цената на свободните яйца е доста по-голяма от тази на несвободните и тук именно продавачи и маркетинг експерти те правят на шаран, като ти обясняват за разликата в щастието на кокошките, докато истината е, че на безмозъчните гадинки не им пука, а ти плащаш за съвестта си и за правото да и затвориш устата. Т.е. плащаш за собственото си удобство, което е някак егоистично, но и справедливо - спокойна съвест-по-висока цена на брой яйце.

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 23.11.14 08:29.

Напълно съм съгласен с Камен, разсъждаваме еднакво определено! :)

Теди Илиева

23.11.14
20:20

казано от GodBlessU на 20.11.14, 21:17:

Искам да си купувам яйца поне с 2 номер или колкото по-долу по-добре.

Има ли желание, има и начин.
Не знам от къде пазаруваш, но в по-големите магазини често се съобразяват с мнението на потребителите. Заявиш ли желание да пазаруваш яйца от поне подово отглеждани кокошки е твърде вероятно да започнат да снабдяват, макар и в малки количества.

Аз лично се снабдявам предимно от колега, на когото родителите гледат целогодишно кокошки на вилата. В този ред на мисли, не е зле да потърсиш и други алтернативи на кварталния магазин и да поразпиташ познати.

Дори кокошите яйца да са еднакви по състав между подово, клетъчно или щастливо припкащите, веднъж като види човек в какви условия им минава живота в птицефермите, не само ще спре да консумира яйца и пилешко, ами направо ще му дойде да рупа киселици до края на живота си.

24.11.14
16:09

казано от GodBlessU на 20.11.14, 21:17:

В крайна сметка потребителите сме най-потърпевши. Някъде бях чувал, че в цивилизованите държави - тези яйца са забранени. А тук продават предимно такива. Моля някой да разясни.

Защо не питаш там откъдето си го чул това. България е страна член на ЕС, страните от ЕС не са цивилизовани?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.11.14 20:07.

Mitko_N

24.11.14
18:10

Естествено, че има разлика. Когато са гледани на открито, има вече такива ферми в България, тоест се хранят и с трева,буболечки и прочие, състава дали няма да има разлика от тези дето им бухат само зърна и подобрители?

25.11.14
13:03

Всеки има право на избор. Обаче аз останах с впечатлението, че българинът изобщо не го интересува какви яйца яде(а и другото, но не е по темата). Това е и причината в по-голямата част от магазините 99% процента да са именно от такива кокошки.  Всеки човек, който се е опитал да сравни двете яйца е виждал разликата. Има страшно много информация затова в какви условия биват отглеждани въпросните кокошки - е, сигурен съм, че по-голямата част ако се позаинтересова ще види разликата. Представете си Вас самите - как стоите 24/7 в клетки и единственото, което правите е да ядете и снасяте... колко “естествена” природна гледка, нали? Едно време не е било така... и друго питам - защо в другите държави този вид отглеждане е забранен, а тук не е? Фирмата, от която се снабдявам отскоро с такива “щастливи” яйца - изнасят 80% от производството си за Швейцария, Германия. Вие си направете сметката :)

Я кажи каква е разликата като си сравнил въпросните яйца? :)

По темата също така :

Линк

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 25.11.14 13:24.

25.11.14
13:31

казано от Херцог Трън на 25.11.14, 13:21:

Я кажи каква е разликата като си сравнил въпросните яйца? :)

Като са от щастливи кокошки с*реш с усмивка, а когато са от другите - с едно такова униние...

25.11.14
13:36

Разлики има:
1. твърдост на черупката - “свободните” са с по-крехка черупка
2. порите на яйцето - често са по-големи при клетъчно отглежданите
3. жълтък - при “свободните” е по-жълт, по-рядко се среща оранжев
4. размер - независимо от означението, “свободните” са винаги една идея по-дребни
5. реакция при готвене - на “свободните” белтъкът по-лесно загаря и се лепи върху тигана, по-въздушен е
6. вкус - много отчетливо се забелязва разликата, когато са варени яйцата или на очи. Жълтъкът, подобно на белтъка, е по-лек, оставя едва доловим послевкус, докато този на клетъчно отглежданите е по-натрапчив.

Те така... Няма да споря струва ли си, или не :)

25.11.14
14:42

казано от cocobutt на 25.11.14, 13:36:

Те така... Няма да споря струва ли си, или не :)

Че имат разлика, имат разбира се, едва ли някой се съмнява. Дали си струват? Ако ядеш по 2 яйца веднъж на три дни, сигурно цената не е проблем, ама ако ядеш 8 яйца на ден, мисля че цената става от значение. Едно обикновено размер Л е 19ст, “щастливите” са 38, 40, 50, че и по 60ст съм виждал.

25.11.14
14:58

http://www.motherearthnews.com/real-food/free-range-eggs-zmaz07onzgoe.aspx#axzz2egABlsN2

Окото хваща ето това твърдение за яйцата от свободно отглеждани кокошки:

• 1/3 less cholesterol
• 1/4 less saturated fat
• 2/3 more vitamin A
• 2 times more omega-3 fatty acids
• 3 times more vitamin E
• 7 times more beta carotene

Признавам, че цялото “проучване” звучи крайно несериозно, но все пак разлика има и аз лично смятам, че си струва разликата в цената, да не говорим, че във финансово отношение яйцата са ми последната грижа. Ако няколко “щастливи” жълтъка могат да ме затруднят финансово, по-добре да си взема една лопата и да тръгна сам към гробищата, за да спестя пари за погребение.

25.11.14
17:13

казано от Phophy_ на 25.11.14, 14:58:

Признавам, че цялото “проучване” звучи крайно несериозно, но все пак разлика има и аз лично смятам, че си струва разликата в цената, да не говорим, че във финансово отношение яйцата са ми последната грижа. Ако няколко “щастливи” жълтъка могат да ме затруднят финансово, по-добре да си взема една лопата и да тръгна сам към гробищата, за да спестя пари за погребение.

Принципно съм съгласен с теб, но това ми звучи леко високомерно :). Разликата между едните и другите яйца е около 1,5 лв.
Простата сметка сочи, че между 45 и 50 лв е месечното оскъпяване, ако човек яде на ден по десет щастливи яйца. Нека не забравяме, че 50 лв биха могли да окажат влияние на бюджета на някои потребители :) в т.ч. и студенти, голяма част от този форум :).

Боби, не всеки е щастливец да работи на мениджърска позиция във фармацевтична фирма. Истината е, е не би трябвало храненето да е проблем на хората от държава в нашите ширини, но за жалост дупката, в която живеем кара хората да се замислят сериозно за яденето.

25.11.14
22:03

Аз си купувам яйца на Ангелов - http://www.angelov-bg.com/angelov/

Има само свободни и подови.. клетъчни не произвежда. Купувам ги от Метро, като цената на подовите за “L” размер е от 20-23 стотинки за брой..  Зареждат ги в четвъртък след обяд.
Месечно ям по 300 парчета и до сега нито едно развалено. Сурови също без проблем.

В последно време по не знам каква причина.. често се случва цели кори подова опаковка да са пълни със свободни с код 1. Сугурно имат договор за доставка с Метро и допълват със свободни при недостиг.

Ако вземаш кашон 180бр. падат на 19ст. за брой ;)

Мнението беше редактирано от zvvsip на 25.11.14 22:05.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1