25.11.14
16:24
Какво ядете за да не “мъчите” корема? Преглеждайки доста диети виждам, че огромна част от храните са сухи. Особено при НВД (лично съм я спазвал и съм получавал подуване на корема , трудно изхождане) , където всичко е меса, риби и млечни продукти. Мисля да почна на ВВД където да хапваш ориз и картофки е нещо нормално и дава енергия (при НВД съм се чувствал изцеден дори без тренировка). РБД няма да коментирам защото така и не разбирам за какво става въпрос. Хапвай си от всичко но в граници. Ами то така си живеят повечето хора (или?). Та никъде не се споменават супи ?
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
Всяко ястие може да се приготви така, че да пасва на режима. Какво, не можеш да си свариш 2-3 бутчета, и после с месото и бульона, да сложиш зеленчуци, нещо домат, чушка, морковче, да сложиш подправки и да застроиш с яйце - ето ти супа.
25.11.14
17:03
Тези неща не опират до избор на хранителен режим, а до кулинарни знания и умения.
При никой режим няма проблем да се ядат както супи, така и кремчета, плодове, зеленчуци и т.н. Нужно е да знаеш кое, как и колко. При НВД определено можеш да си осигуриш достатъчно енергия, дори можеш да качваш в такъв режим.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.11.14 17:12.
Запекът ти при НВД се е дължал на завишената консумация на почти изцяло месо и млечни продукти, а те са тези, които втвърдяват изпражненията и затрудняват придвижването им в червата. Мини на растителна храна, зарежи млечните, сведи приема на месо до минимум и няма да имаш такива проблеми.
И да, нормално е при ВВД и ВМ-НВД да имаш много повече енергия, тъй като само въглехидратите и мазнините са енергийни източници за организма. Протеините са само строителен материал. И аз съм правила 4-5-километрови кросове на марули и месо без грам мазно цял ден...еми едвам си отлепях краката от земята. Но пък на ВМ-НВД или ВВД се правят страхотни спринтове.
Мнението беше редактирано от TheVikk на 25.11.14 18:10.
25.11.14
18:34
казано от TheVikk на 25.11.14, 18:02:
Запекът ти при НВД се е дължал на завишената консумация на почти изцяло месо и млечни продукти, а те са тези, които втвърдяват изпражненията и затрудняват придвижването им в червата. Мини на растителна храна, зарежи млечните, сведи приема на месо до минимум и няма да имаш такива проблеми.
И да, нормално е при ВВД и ВМ-НВД да имаш много повече енергия, тъй като само въглехидратите и мазнините са енергийни източници за организма. Протеините са само строителен материал. И аз съм правила 4-5-километрови кросове на марули и месо без грам мазно цял ден...еми едвам си отлепях краката от земята. Но пък на ВМ-НВД или ВВД се правят страхотни спринтове.
Определено млеката не запичат.
Категорично не съм съгласен .
25.11.14
19:43
Мисля, че и ти не си схванал идеята на хранителните режими. Първо, млякото няма как да те запича,тъй като то е основен източник на пробиотици.. но това е друга тема. Второ НВД не значи “никакви въглехидрати”, а означава “ниски” въглехидрати.
А към автора - зеленчуците са ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН елемент към всеки един режим. Повярвай ми, нито сварения ориз, нито картофите се преглъщат лесно, ако няма зеленчук към тях
Това, че месото и най-вече млечните продукти запичат, го твърди един световноизвестен гастроентеролог, с много години стаж като такъв, преглеждал хиляди стомаси и черва. Той казва и че не бива да вярваме сляпо на предоставената ни информация, а че трябва да я осмислим и изпробваме върху тялото си. Аз от средата на август съм спряла млечните, рядко ям месо, различно от риба, и въобще всякакво, наблягам изключително много на растителната храна и веднъж не съм стояла в тоалетната повече от 3 мин. по голяма нужда. Много по-лесно, по-нормално и по-често се изхождам. Факт.
Знам, че НВД не означава 0 въглехидрати, но кол-вото, което се приема по време на режима, е нищожно за разлика от това на белтъчините.
Мнението беше редактирано от TheVikk на 25.11.14 20:32.
казано от TheVikk на 25.11.14, 20:30:
и веднъж не съм стояла в тоалетната повече от 3 мин. по голяма нужда.
И аз не стоя повече, въпреки че ям само месо и млечни продукти и не ям никаква растителна храна.
Факт.
Мнението беше редактирано от Петко К на 25.11.14 20:32.
казано от Петко К на 25.11.14, 20:32:
казано от TheVikk на 25.11.14, 20:30:
и веднъж не съм стояла в тоалетната повече от 3 мин. по голяма нужда.
И аз не стоя повече, въпреки че ям само месо и млечни продукти и не ям никаква растителна храна.
Факт.
За теб - ок. Но явно Lubo го спичат, така че не пречи да пробва.
За повече информация: “Ензимният фактор” - Хироми Шиния
Най-вероятно не яде достатъчно фибри, мазнини и не пие достатъчно вода. Млечните и месото нямат нищо общо.
25.11.14
23:49
казано от Lubo на 25.11.14, 16:24:
Какво ядете за да не “мъчите” корема?
Всеки ден хрупам пресни зеленчуци (като количество около 0,5кг), през деня пия поне 2л. вода, а сутрин на гладно (когато се сетя) сдъвквам 10-20 изсушени зрънца от бъзак (тревист бъз). Така нямам проблеми. Иначе и месо ям, и млечни от време на време консумирам. Плодовете към момента съм ги ограничила, но ако ти позволява избрания режим предполагам знаеш на какво да наблегнеш - киви, круши, банан, ябълки, сини сливи.
Мен най-много ме спича когато намаля приема на течности. Това се случи докато бях преди време на Дюкан - общо 6 месеца продължи “лабораторното” ми изследване. Въпреки минималното количество зеленчуци, никакви плодове и зърнени храни, и предимно месо и млечни продукти на корем, проблем нямах, докато не ме домързя след някой и друг месец да пия задължителните количества вода. За това най-добре засили водата преди всичко останало и виж какво ще стане. Опитай да стигнеш до 3л.
P.S. Супите са храна, тъпо е да се наливаш с калории за да си решиш проблема, особено ако искаш да постигнеш дефицит.
26.11.14
03:23
Vikk като си с диария прясно мляко ли пиеш да те запече? Тоя световноизвестния май е като един местен хирург, който заради обикновенна алергия искаше да ми отваря главата...
Едит: забравих да допълна, че важното в случая не е че е световноизвестен, а с какво. Че и Ким Кардашян е известна ама защо и тя не знае...
Мнението беше редактирано от Ивайло Валентинов на 26.11.14 03:25.
Не знам точно колко вода пия на ден но предполагам е около 2 литра. Приготвянето на храната е ключов фактор както споменаха някои. Обаче като се храни човек на вън изборе се стеснява допълнително. Мен лично не ме устройва да си готвя и да си взимам храната с мен. Изобра ми остава каквото правят наоколо. Супи , манджа , кебапчета , кюфтета и така нататъка. За млеката не съм сигурен че запичат. Може би трябва да се намаля малко месото от време на време, но ми е странно защото едва изяждам по 150 грама на хранене, даже и толкова няма.
А това със супите го споменах защото от това което чета тука всеки казва “брат бухам по 2-3 пържоли и така отивам да тренирам” и темподобни изказвания и досега не съм видял в дневниците или изобщо някой да си “признава” , че е обърнал една супа.
26.11.14
09:58
Всички сме извън домовете си през деня - някои на работа, други посещават учебни занятия или нещо подобно, но сме в движение. Разликата е другаде, Любо - някои търсят начин да се хранят добре, други търсят оправдания, а в крайна сметка всеки намира това, което търси. Това, че се храниш с кебапчета и кюфтета е следствие от твой личен избор, определено не е наложено от обстоятелствата в ежедневието ти или естеството на работата ти. Казвам го съвсем отговорно и с ясното съзнание, че нямам представа какво работиш. Имам представа, обаче, какви могат да бъдат решенията за един работещ човек. Не мога да ти дам само мотивацията за промяна.
Колкото до водата - да предполагаш е едно, реалността може и да не съвпада с това предположение.
Петко К е обобщил нещата с едно изречение всъщност...
казано от Кольо Пияндето на 26.11.14, 09:58:
Всички сме извън домовете си през деня - някои на работа, други посещават учебни занятия или нещо подобно, но сме в движение. Разликата е другаде, Любо - някои търсят начин да се хранят добре, други търсят оправдания, а в крайна сметка всеки намира това, което търси. Това, че се храниш с кебапчета и кюфтета е следствие от твой личен избор, определено не е наложено от обстоятелствата в ежедневието ти или естеството на работата ти. Казвам го съвсем отговорно и с ясното съзнание, че нямам представа какво работиш. Имам представа, обаче, какви могат да бъдат решенията за един работещ човек. Не мога да ти дам само мотивацията за промяна.
Колкото до водата - да предполагаш е едно, реалността може и да не съвпада с това предположение.
Петко К е обобщил нещата с едно изречение всъщност...
Напълно съм съгласен. Би ли споделил някое от тези решения ? Опаковането на храна за работа не ми е по вкуса и е личен избор да. Мога да се храня в нещо като столова, има няколко наблизо където се предлагат супи , пишчета и общо взето има избор. Общо взето от това което забелязвам във форума е че има доста хора които питат какво да хапват. Някои от липса на информация , други от липса на креативност и преценка. Като ги комбинираш тези двете се получава едно голямо какво да ям ? Пиле с ориз или леща с пилешко шишче или боб яхния с пилешко шишче или и трите са уместни ? Или пък не стават , малко са , трябва и още нещо ? Вчера четох една тема където беше много добре казано, че някои от по-дълго време спортуващите могат да усетят кое е добре и кое не е. Сигналите на тялото. Другите хора не могат, предполагам аз съм един от тях.
26.11.14
12:58
Не пропускай салатите като част от менюто, потърси място и за плод. Увери се, че поддържаш прилична хидратация - не по-малко от 30 ml вода за всеки 1 kg телесно тегло, по възможност и повече.
Пиле с ориз или леща с пилешко шишче, или боб яхния с пилешко шишче - всичките са ОК, стига да пасват на избрания от теб режим. Супа, чаша вода или айран заедно с обяда също могат да допълнят картинката.
Реално всичко приключва с нежеланието ти да ползваш една кутия, в която преди работа да си сложиш нещо за хапване (дори част от порцията). Всичко нататък е компромис по отношение на качеството. Докато не пожелаеш да отделиш малко мисъл, сили и време, за да си приготвяш и носиш храна, положението ще си остане доста компромисно. Няма как да очакваш оптимална здравословност на хранене, когато се храниш по избрания от теб начин. В кое заведение храната се приготвя така, както човек го прави в къщи? Съответно изборът се свежда до две стратегии - да ям каквото ми се предложи или да направя нещичко, за да ям каквото искам. И не на последно място - да се храниш навън е МНОГО по-скъпо, но това също е част от избора, който всеки има право да прави сам за себе си.
казано от Кольо Пияндето на 26.11.14, 12:58:
Не пропускай салатите като част от менюто, потърси място и за плод. Увери се, че поддържаш прилична хидратация - не по-малко от 30 ml вода за всеки 1 kg телесно тегло, по възможност и повече.
Пиле с ориз или леща с пилешко шишче, или боб яхния с пилешко шишче - всичките са ОК, стига да пасват на избрания от теб режим. Супа, чаша вода или айран заедно с обяда също могат да допълнят картинката.
Реално всичко приключва с нежеланието ти да ползваш една кутия, в която преди работа да си сложиш нещо за хапване (дори част от порцията). Всичко нататък е компромис по отношение на качеството. Докато не пожелаеш да отделиш малко мисъл, сили и време, за да си приготвяш и носиш храна, положението ще си остане доста компромисно. Няма как да очакваш оптимална здравословност на хранене, когато се храниш по избрания от теб начин. В кое заведение храната се приготвя така, както човек го прави в къщи? Съответно изборът се свежда до две стратегии - да ям каквото ми се предложи или да направя нещичко, за да ям каквото искам. И не на последно място - да се храниш навън е МНОГО по-скъпо, но това също е част от избора, който всеки има право да прави сам за себе си.
Благодаря ! Нежеланието идва от това, че за мен едно хранене трябва да доставя поне малко удоволствие. Такова удоволствие не доставя студената храна през зимните месеци , нито пък леко вмирисаната храна през топлите. Хранил съм се с кутии и като цяло не успях да хвана техниката. Ако има някакви хитринки споделете.
26.11.14
15:00
В повечето случаи приготвям предвидените мръвки в неделя (количество, което да ям до петък вечер). Гарнитурките ми са различни - понякога просто салатка, друг път грах, боб, картофи и т.н. От момента на изваждането на храната от хладилника до момента на изяждането минават между 5 и 6 часа. Нямам случай на развалена храна през лятото. :) През зимата си топля храната на... радиатора, който отоплява работното ми помещение. :)
казано от Кольо Пияндето на 26.11.14, 15:00:
В повечето случаи приготвям предвидените мръвки в неделя (количество, което да ям до петък вечер). Гарнитурките ми са различни - понякога просто салатка, друг път грах, боб, картофи и т.н. От момента на изваждането на храната от хладилника до момента на изяждането минават между 5 и 6 часа. Нямам случай на развалена храна през лятото. :) През зимата си топля храната на... радиатора, който отоплява работното ми помещение. :)
Мотивираш ме да се пробвам пак с домашната храна. От финансова и здравословна гледна точка ще е супер. Само ...хмм от неделя до петък са си 5 дена. Картофите ,ориза , месата като цяло по колко издържат в хладилник ?
26.11.14
15:47
казано от Lubo на 26.11.14, 15:05:
Картофите ,ориза , месата като цяло по колко издържат в хладилник ?
Много зависи на каква обработка са били подложени преди това и в какъв съд ги съхраняваш.
Принципно – сготвените картофи издържат в хладилника без проблем по около седмица. След това променят вкуса си.
Ориза – До четири-пет дни. После започва да се втвърдява, слепва и т.н.
Месото – Печеното или свареното – 3-4 дни. Ако е мариновано – може и малко повече.
26.11.14
15:48
Мръвките нямат проблем. Както споменах - приготвям ги в неделя (на фурна или на тиган) и ги съхранявам в нормален хладилник, не замразявам. Сутринта вадя, слагам в кутия за обяд и това е, утре пак. Печени картофи или ориз спокойно се съхраняват поне 2-3 дни, същото важи и за боб и леща яхния, та с малко усилие си осигурявам гарнитурките за работната седмица. От време на време си отварям някоя консерва (боб, грах, царевица), ако ме примързи мега-мощно да готвя. Някой път компания на мръвката прави само салата, която също няма особен проблем със съхранението. На работното си място поддържам постоянен запас от сурови ядки (те пък имат още по-малки изисквания към условията за съхранение).
Централната ми стратегия е просто да не мисля и да не действам “на парче”. Пазарувам веднъж седмично (през уикенда) и гледам да осигуря поне 95% от необходимата храна до другия уикенд. Останалите 5% са наистина бързоразвалящи се продукти (някои плодове и зеленчуци, не всички са такива, обаче) или следствие на забравяне (егн-го не прощава!). :) Това чисто технически ми пести ужасяващо много време и колебание от типа “ми сега кво да ям?”. Неудобството е, че в рамките на седмицата се примиряваш с леко еднообразие - ядеш 2 дни една и съща гарнитура за обяд, например... при повече мързел може да стане така, че да обядваш и вечеряш с една и съща храна в даден ден. Реално цялата седмица ям един вид месо, но ако се заинатя да готвя и в сряда (примерно) - мога да променя и това. Изобщо... нещата минават просто през едно поне леко планиране и малко (наистина малко) организация. Грубо казано - ако готвя 2 пъти седмично мога да си осигуря всичко необходимо на достатъчно високо ниво, стига да съм помислил предварително.
За да е по-ясно - храня се 4 пъти дневно, като само веднъж е извън къщи (обяд). За един доста дълъг период от време се храних 6 пъти дневно (с 2 междинни хранения на работното място - преди и след обяд), но зарязах тази идея като недостатъчно ефективна и излишно натоварваща като организация.
Финансовият фактор е от съществено значение - няма как да го подминем. Най-скъпото месо по магазините средно (и грубо) е около 10-11 лева за килограм, което прави около 2 лева за една неоспоримо едра пържола (около 200 g). Знаем колко струват тези неща по заведенията, дори кварталните кръчмета. Като прибавим момента с качеството (месото аз съм си го избирал, аз съм си го приготвял и съхранявал), нещата отиват на друго ниво. Да, правя разход на време и личен труд, но тези разходи не са чак толкова фрапиращи и по никакъв начин не покриват разликите между моята храна и купената готова от вън.
И за протокола - отдавна разкарах въглехидратите от обяда, т.е. гарнитури от рода на картофи, ориз, боб, грах и подобните. Така си реших голям проблем с една наистина притеснителна сънливост в ранния следобед. Няма въглехидрати - няма Сънчо. :) Обядвам месо, салатка и ядки. Като не си нося салатка - купувам си от близкото миризливо заведенийце (тип столова-ресторант половин звезда). Това косвено ми улесни доста и организацията на приготвянето на храна за обяд.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.11.14 15:52.
Значи месото независимо какво е издържа една седмица в хладилника ?Аз имам мултикукър и месото го задушавам, хвърлям филета вътре и лягам да спя,но ако мога да го правя един път на седмица още по-добре.
казано от Кольо Пияндето на 26.11.14, 15:48:
Централната ми стратегия е просто да не мисля и да не действам “на парче”...
Благодаря много за труда ! Ще се пробва определено. Мързела не е проблем. Проблема идва от отегчението при продължително правене на едно и също.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.11.14 16:07.
26.11.14
16:12
Трудно ми е да ти дам по-конкретни идеи, защото вече трябва да навлезем в лично твоята ситуация - ежедневие, желания и възможности. Ако искаш - казвай какво конкретно ти тежи като организация и да го мислим. За мен няма друг шанс, различен от описаното горе, защото работя и тренирам след работа реално всеки ден от понеделник до петък. Да готвя всяка вечер е нещо, което съм пробвал и определено няма как да си причиня отново.
казано от Кольо Пияндето на 26.11.14, 16:12:
Трудно ми е да ти дам по-конкретни идеи, защото вече трябва да навлезем в лично твоята ситуация - ежедневие, желания и възможности. Ако искаш - казвай какво конкретно ти тежи като организация и да го мислим. За мен няма друг шанс, различен от описаното горе, защото работя и тренирам след работа реално всеки ден от понеделник до петък. Да готвя всяка вечер е нещо, което съм пробвал и определено няма как да си причиня отново.
Именно, всяка вечер да готвиш си е брутално. По-скоро ми липсва въображението какво да направя. Тука има доста хора, които се хранят здравословно и ако всеки напише по 2-3 рецепти ще дойдат още много идеи. Разнообразието е важно. Има раздел за рецепти прегледал съм ги, трябва пак да видя какво си правят хората. Пилешки филета на фурна с бяло вино (бялото вино се изпарява) си е вкусотия. Към добрите или лошите храни спада?
26.11.14
17:04
казано от Lubo на 26.11.14, 17:02:
Пилешки филета на фурна с бяло вино (бялото вино се изпарява) си е вкусотия. Към добрите или лошите храни спада?
При качествено пилешко - към перфектните! :)
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече