Бъркам ли някъде в начина си на хранене?

Прескочи до:

17.03.15
19:49

Е то, ако не ти изглеждаше нямаше да я има и темата. 150-200гр въглехидрати са горе-долу 2-3 филии хляб, 50гр овесени ядки, 1-2 варени картофа, няколко плода, пръснати из целия ден нищо не са.

Алекс, кое точно смяташ за глупост във връзката прием на мазнини->полови (и не само полови) хормони->цикъл??? И къде виждаш ролята на 200гр. въглен в цялата схема? (едва се сдържам да не нарека това, последното, глупост, ама де да знам, може аз да изпускам нещо и да не знам как от захар се синтезира хормон...)

Всеки си има право на собствено мнение и виждания (за мое голямо съжаление, на много хора мисленето и работенето с информация не им се отдава). А за съжаление на същите хора човешкото тяло функционира по определен начин и докато сме хора ще е по този начин. Много търсят под вола теле, патят си и или им идва акъла впоследствие, или се затваря кръга. При жените е по-гадно - нямат цикъл, после не могат и да забременеят, затова са измислени хормоните, инвитрото, късането на нерви и 20те хиляди от джоба. Въглехидратите от най-евтината и достъпна храна всъщност се оказват най-ценната и скъпа такава.
П.П. Отсега си казвам всичко написано от мен е глупост, не е необходимо да го наричате никак, нищо ново няма да научите и си изгубихте 30 секунди от живота.

Весо, изпуснал си любовта на Алекс към ВВД и ненавистта му към почти всички останали режими :D

Ще споделиш ли ти по какъв хранителен режим се храниш, да знам да не го спазвам.

18.03.15
18:17

Алекс, не си отговорил на елементарния въпрос, който ти зададох, а се впускаш в ама то по принцип, то тая работа не ви е ясна или “на много хора мисленето не им се отдава”... Ми айде покажи, че на тебе ти се отдава и отговори, ако обичаш.

Алекс, кое точно смяташ за глупост във връзката прием на мазнини->полови (и не само полови) хормони->цикъл??? И къде виждаш ролята на 200гр. въглен в цялата схема?

Щото не ми се ще да мисля, че не знаеш отговора на толкова лесен и важен въпрос, а си тръгнал да обясняваш фундаментални процеси в човешкото тяло.

казано от aleks на 17.03.15, 19:49:

При жените е по-гадно - нямат цикъл, после не могат и да забременеят, затова са измислени хормоните, инвитрото, късането на нерви и 20те хиляди от джоба. Въглехидратите от най-евтината и достъпна храна всъщност се оказват най-ценната и скъпа такава.

Хубаво споменаваш хормоните. Сега ще питам пак, този път ще разбия въпроса, за да те улесня, дано получа отговор:
1. Имат ли те (по-точно женските полови хормони) отношение към цикъла и забременяването или не?
2. Как/от какво се синтезират те?
3. Къде в този процес са въглехидратите?

казано от aleks на 17.03.15, 19:49:

П.П. Отсега си казвам всичко написано от мен е глупост...

Ами глупост е. Да твърдиш, че без минимум 200гр въглехидрат на ден няма цикъл, е точно това. Виждаш ли, нормалната храна на масовия нетрениращ хомо сапиенс е типично РБД. Ако 200гр въглен са необходимото условие за цикъл, това означава грубо 2000ккал при масовото безразборно хранене тип РБД т.е. според тебе не би следвало да има жена под 70 кила с цикъл... Ми глупост е, откровена при товя. И не го твърдя аз, Херцога, кварталната батка или новия форумен фитнес гуру. Твърдят го и го доказват милиони (или милиарди???) жени по целия свят...

Да се разпиша и аз по темата, че по отношение на жените и цикъла (и всички съпътстващи го процеси), ако трябва да се степенува по важност, то:

мазнини > въглехидрати

И още:
- приемам около 100 г въглехидрати дневно в 80% от случаите;
- имам 60 гр мазнини дневно БЕЗ да броя тези от месото и рибата (500 г дневно и от двете);
- имам цикъл.

Аз пък съм много над 200гр въглен и нямам цикъл

казано от Ивайло Валентинов на 18.03.15, 18:36:

Увеличи ги поне двойно.
Може и да ... дойде?!

(giggle):D

18.03.15
18:54

казано от Вероника Налбатска на 18.03.15, 18:28:

Да се разпиша и аз по темата, че по отношение на жените и цикъла (и всички съпътстващи го процеси)...

Ти пък сега къде се обаждаш??? Не са ти ясни нещата, той Алекс ги разбира. :D :D :D А и откъде ще знаеш ти изобщо какво е това животно “цикъл”... ;)

казано от Вероника Налбатска на 18.03.15, 18:28:

- приемам около 100 г въглехидрати дневно в 80% от случаите;
- имам 60 гр мазнини дневно БЕЗ да броя тези от месото и рибата (500 г дневно и от двете);
- имам цикъл.

Не!!! Не вЕрвам! Без минимум 200гр. въглен забрави да стане! Той Алекс така ми каза...

казано от Ивайло Валентинов на 18.03.15, 18:36:

Има един лаф, акъл и цикъл не дойдат ли навреме, хич не ги чакай. В този ред на мисли, нито ти чакай цикъл, нито Алекс акъл...

Аз не искам да определям акъла на който и да било, но наистина трябва да сме внимателни към съветите, които даваме. :)

Тъй като съм прочела, експериментирала (аз съм от жените с периоди, в които не са имали цикъл) и съм се ровила много в тази насока, би ми било интересно да видя достоверна информация, която да подкрепя това:

казано от aleks на 10.03.15, 19:55:

Това с мазнините са глупости, докато не качиш до едно 200гр въглехидрати на ден (500гр хляб е това количество горе-долу) колкото и каквито и мазнини да ядеш можеш да забравиш за редовен менструален цикъл.

18.03.15
20:25

Не знам защо сте решили, че давам съвет или искам да помогна на който и да било. Излагам факти, нищо повече. На който нещо не му се харесва и смята че пиша глупости - добре - аз всеобщите разбирания ги знам и без да ми цитирате разни фрагменти извадени от контекста и да си налагате вашите твърдения. Имам малко свободно време, забавлявам си се. И 10 пъти да ме питаш и да ми обясняваш колко съм глупав пак нищо няма да ти обясня, просто нямам чак толкова свободно време, а и не мисля че ще ми е приятно.

П.П. От мен да мине :D Все пак в някакъв сбит формат ще ти отговоря - 200гр е просто условна величина (може да са 50-100гр, може да са 300гр, зависи от жената). Проблемът тук е в калорийната рестрикция, която е довела до нередовния МЦ. Жените имат нужда и от някакъв %ПМТ, за да работи тялото им правилно (за някои жени може процентът да е едноцифрен, за други може да са нужни и над 15%). Смисълът на по-високото количество въглехидрати е именно в това - тялото да премине в калориен излишък, протичащите процеси да се нормализират и МЦ да се възстанови, един вид да се използват като начален тласък, да се качи и %ПМТ, а съчетани и с адекватни тренировки ще се покачи и мускулната маса, което ще резултира и в по-добре изглеждащо тяло. Това са първите няколко месеца, вече когато тялото функционира, както се предполага, че трябва, тоест с редовен МЦ нещата може да се променят към нуждите на конкретната жена, но постепено (най-вероятно ще се премине към лек калориен дефицит, тук вече е важно конкретния човек да може да се следи сам себе си и да научи, кое как му влияе от към прием на въглехидрати и мазнини). В първия етап нещата може да се степенуват по важност така - въглехидрати>калориен прием (в излишък)>мазнини/белтъчини като всички макро и микронутриенти се приемат в адекватни количества, за мазнините специално е не по-малко от 50гр (условно). Във втория етап - калориен прием>въглехидрати/мазнини като съотношението е индивидуално или накратко във фазата на възстановяване на МЦ нещата могат да се генерализират, а вече след това всичко е строго индивидуално.

По въпросът ти за синтез на половите хормони въобще и при мъже и при жени нуждите от мазнини приети с храната са минимални (около 50-60гр като числата са условни, за някой може и 20гр да са достатъчни, за други 100гр да не стигат) като пак важи правилото за степен на важност - калориен прием>въглехидрати/белтъчини/мазнини. Когато тялото знае, че е в калориен излишък  всички процеси протичат по-лесно и бързо, тоест и хормоналния синтез ще бъде по-висок. Тук къде се намесват въглехидратите? - При здрави хора това са най-лесния и най-бързо усвоимия източник на енергия, която да обезпечи всички процеси протичащи в тялото, също така мозъкът използва единствено глюкоза и кетонови тела като източник на енергия, като кетоновите тела се включват при определени обстоятелства и е нужно и време на адаптация. Холестеролът, който е прекурсор на стероидните хормони - първо нуждите на тялото са нищожни и второ приетите с храната мазнини и холестерол нямат отношение нито към серумния холестерол (HDL, IDL, LDL, VLDL, TG), нито към мастната тъкан (висцерална или подкожна). При здрави хора калорийният прием (+/-) е ключът и към затлъстяването и към отслабването, трупането/загубата на мускулна маса, наличието/липсата на редовен МЦ, хормоналния синтез и т.н.

Конкретно за нередовния/липсващ МЦ, терминът е аменорея и това е болестно състояние, освен ако жената все още не е имала първата си менструация (менархе), при бременност, при постменопаузни жени. В най-общия случай при генетично необременени жени основните причини за поява на такова състояние са две - стрес от най-разнообразно естество и неправилно хранене като тук попадат - калорийна рестрикция, което е пак вид стрес (най-често в желанието си жената да отслабне/да се харесва, което води до спазването на всевъзможни диети и т.н.), нисък %ПМТ (обикновено вследствие на първото), неадекватен прием на макронутриенти В/П/М (пак вследствие на първото) и недостатъчен прием на микронутриенти (стресът повишава нуждите, пак вследствие на първото и/или недостатъчност в приетата храна).
П.П. Възможно най-краткото обяснения, като пак много теми не са засегнати или съм намекнал съвсем бегло.

Мнението беше редактирано от aleks на 18.03.15 20:29.

Аз ти благодаря, че отдели от времето си, за да обясниш какво точно си имал предвид.
По този начин първоначалното ти мнение изглежда доста различно и вече логично.

С много от нещата съм напълно съгласна. :)

Бих добавила, че за случаите, които обсъждаме, крайностите не са желателни - т.е. да се изключват изцяло мазнините и/или въглехидратите.
Мнението ми е, че има нужда и от двете. Но в какви количества - това вече си зависи от конкретната жена.

18.03.15
21:12

казано от Вероника Налбатска на 18.03.15, 20:54:

Аз ти благодаря, че отдели от времето си, за да обясниш какво точно си имал предвид.
По този начин първоначалното ти мнение изглежда доста различно и вече логично.

Съвсем добронамерено - аз съм изложил същите неща, но просто е необходимо да се вникне и осмисли прочетеното, а не с рогата напред и откъслечни цитати, когато се цитира фрагмент се губи смисъла, ако всяка дума или изречение носеше собствен смисъл нямаше да пишем свързани текстове. В днешно време никой не ти обяснява защо трябва да направиш нещо, а само ти дава инструкции. Това се случва по няколко причини:
- Самият даващ инструкции е запомнил като папагал и не може да се обоснове.
- Няма желание.
В основата на първото стои човешката глупост, в случая в лицето на инструктура, който може да е специалист в дадена област, лекар, треньор. В основа на второто пак стои човешката глупост, в лицето на хората, които или искат да разберат, но просто не им е възможно (такива хора в слепите си амбиции застават зад пример едно - некадърен инструктор, което е по-лошия вариант) или от мързел, много по-лесно е да се носиш по течението без да влагаш излишни усилия (по-добрия вариант, масите лесно се манипулират). Хората, които не ме разбират (почти всички) попадат в графа едно (все пак четат, ама какво прочели, какво разбрали не се знае, имат желание, но природата дотам им е дала. Тук по изключение дадох разяснения, които не биха били необходими, ако четат правилните хора. Нямам нищо против глупавите хора, напротив. Имам против простите хора, които не могат да осъзнаят положението си, обикновено при тях това е съчетано и със самочувствие и увереност, което преминава в наглост. Добре е всеки да осъзнае докъде стигат възможностите му и всъщност разбира ли това, което си мисли че разбира - в конкретния случай явно на момичето не са и се получили нещата и сама няма да се справи, трябва да се консултира със специалисти (това вече го казах), за съжаление не се знае дали няма да попадне на човек с гореизброените проблеми, ама това е живота - съдба, въпросът е как ще я разчетеш.

Мнението беше редактирано от aleks на 18.03.15 21:28.

19.03.15
01:27

Алекс, ти хубаво не искаш да даваш съвети, ОК, не го прави. По-добре е отколкото да хвърляш фойерверки, с които подвеждаш и после ама виждаш ли, не сте ме разбрали. Ето какво се разбира от поста ти: “докато не качиш до едно 200гр въглехидрати можеш да забравиш за редовен цикъл независимо от мазнините”. Кратко, ясно, без “тълкуване”. Е да, ама тя си ги докарва горе долу до толкова въглехидратите и няма цикъл, нали? За калориите съм съгласен, ама те могат да дойдат от всичко, от това какво обича/предпочита/желае момичето. Що непременно въглен и що непременно 200гр? Иначе тя и с 2х200гр може пак да е на дефицит. И кво праим тогава? Викаме “ми то всичко е индивидуално”...

казано от aleks на 18.03.15, 20:25:

Излагам факти, нищо повече.

И какви са фактите последно? Къде е ключа за редовен цикъл? 200гр въглен, 50гр въглен или просто хранене в излишък? Обърквам се вече. И ако е излишък, той не се ли постига два пъти по-лесно с мазнини???

Имам малко свободно време, забавлявам си се.

Забавлявай си се, обаче твоето “забавление” подвежда хора, които разчитат на адекватно мнение и помощ тук. И не им е хич забавно.

И 10 пъти да ме питаш и да ми обясняваш колко съм глупав пак нищо няма да ти обясня, просто нямам чак толкова свободно време, а и не мисля че ще ми е приятно.

Аз и не държа чак толкова. Въпросите са (полу)риторични, всеки здравомислещ човек вече си е отговорил.

Жените имат нужда и от някакъв %ПМТ, за да работи тялото им правилно (за някои жени може процентът да е едноцифрен, за други може да са нужни и над 15%).

Уверявам те, че доста трудно ще намериш жена, която не е елитен спортист и е под 15%

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 22.03.15 11:54.

19.03.15
01:33

Имаш ли идея изобщо как изглежда такава жена? За сметка на това, обаче, такива с над този процент и все пак без цикъл дал Господ. Включително и във форума. И о, какво съвпадение, почти всичките са минали през диетка с плодове т.е. въглехидратки, над 200гр и нищожни мазнини. Това са фактите.

Смисълът на по-високото количество въглехидрати е именно в това - тялото да премине в калориен излишък,

Ами мазнините са повече от два пъти по-калорични от въглехидрата, кое налага тогава още въглехидрат, а не мазнини попитах???

По въпросът ти за синтез на половите хормони въобще и при мъже и при жени нуждите от мазнини приети с храната са минимални (около 50-60гр

Е да де, ама тя приема под половината от тези НЕОБХОДИМИ мазнини. Приема обаче почти 200гр т.е. 100% от НЕОБХОДИМИЯ (според тебе) въглен. И няма цикъл. Кое трябва да увеличи тогава? И увеличавайки мазнините няма ли да увеличи и калорийния прием като цяло?

Тук къде се намесват въглехидратите? ...също така мозъкът използва единствено глюкоза и кетонови тела като източник на енергия

То затова си има глюконеогенеза, бе мой. Не знам някой да е умрял от мозъчна смърт заради НВД. Пък при и без това толкова висок въглен, Лара няма как да опре до нея. Нито до кетона. Изобщо, хвърляш плява, която няма никаква връзка с въпроса ми.

холестерол (HDL, IDL, LDL, VLDL, TG)

Изпуснал си хиломикрона. Освен това холестерола е ЕДИН ЕДИНСТВЕН, изброил си просто различните “носители” като част от транспортната система. Това само за уточнение, щот’ гледам си мноо навътре в термонологията, аменорея, менархе, у-а. ;) Правя ти услуга, да не звучиш, как беше, като папагал, дето повтаря заучени фрази...

Алекс, не съм тръгвала с рогата напред, нито пък съм цитирала нагласени думи.
Можеш пак да се върнеш на мнението си от предишната страница и особено последното изречение.
Начинът, по който си го написал, е категоричен - говориш с точност колко г въглехидрати трябва да приема жената, иначе да не чака цикъл.

Как да не се хванем за това?
Не съм убедена, че ако “правилните хора” прочетат първото ти мнение, то те веднага ще разберат какво имаш предвид.

Това, че почти всички не те разбират (както твърдиш) не винаги значи, че проблемът е в тези хора.

Няма да изпадам в спорове. Казах, че съм съгласна с повечето неща - да, при доста жени проблемите идват при много строга калорийна рестрикция, но проблеми с цикъл се наблюдават и при калориен излишък и много наднормено тегло (говоря от личен опит).
И моето мнение е, че въглехидратите имат своето място в системата, но това не значи, че са по-важни от мазнините.

Все още прекалено голяма част от жените си мислят, че мазнините (полезните дори) са нещо лошо и ги избягват напълно от менюто си. Дори и да на е на строга калорийна рестрикция, дори и да е само на -300 ккал от неутралния баланс, ако приема 0 г или нищожно количество мазнини, нещата едва ли ще се развият ОК дългосрочно.

Просто мазнините са важни за протичането на много процеси и особено важни за хормоните. Това не сме си го измислили ние. :)

23.03.15
23:12

Veso Pervazov, сърдечно благодаря,че си правиш труда да обясняваш и спориш за неправилно дадени съвети, които не само ме шокираха,ами и за момент объркаха,нищо че се усетих вече що-годе къде ми е била грешката и какво трябва да поправя. Адски важно е наистина какво се пише и какви съвети се дават, защото съм направила тази тема,именно защото вярвам,че знаете много повече от мен и бихте могли да ми помогнете!

Правя обобщение на това,което разбрах дотук за моето състояние. Трябва да спазвам този вариант на включване на храни,богати на мазнини,макар и даден като пример:  ,,200гр. месо ПЛЮС 75гр. ядки ПЛЮС захтина в салатата ПЛЮС 3 яйца са само един примерен вариант за еквивалент на хранене, покриващо критерии за протеин и мазнини за деня.’‘. Както и ,че трябва да ям месо всеки ден. Ако пак имам грешка,нека някой ме поправи. Ако ли не,благодаря ви отново от сърце и ще се радвам при бъдеща нужда от помощ,да се озовете, както го направихте сега! :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1