11.01.15
12:27
Дълъг ли е поста? Вероятно не си го прочел и заради това пак за n-ти път ще го уточня. :)
Нали това правя в момента. Започнал съм не от 2000, а от 2650 и качвам с по 500, а не само със 100. :) Няма файда все още. Както съм описал след 10-тия ден ще кача с 1000, а след 20-тия, ако пак няма промяна с 1500.
11.01.15
12:39
казано от Ivan Vasilev на 11.01.15, 12:27:
Дълъг ли е поста? Вероятно не си го прочел и заради това пак за n-ти път ще го уточня. :)
Нали това правя в момента. Започнал съм не от 2000, а от 2650 и качвам с по 500, а не само със 100. :) Няма файда все още. Както съм описал след 10-тия ден ще кача с 1000, а след 20-тия, ако пак няма промяна с 1500.
Виж, Иване, ако си в калориен излишък и няма промяна на външен вид, то:
1. Това съвсем не означава, че няма такава промяна вътре в организма. Изисква време.
2. Това не означава, че всичките калории се усвояват от организма. 50% от тях може съвсем реално да ги изхвърляш в тоалетната, факт.
3. Това не означава, че си здрав. Съвсем възможно е да си с нарушена обмяна на веществата или просто да имаш глисти )))...
И т.н.
Законите на термодинамиката са верни и ако нямаш промяна, то търси причината другаде, иначе продължаваш да вървиш в грешна посока. Лично за мен, не ме интересува какво ядеш и какво мислиш, виждам, че много от нещата не ти са ясни. Успех!
Заключение един път. Браво, Васко
Аз се отттеглям от спора, докато се роди нещо хубаво! Чакам резултатите, Иване, с надеждата, че няма да ги подправиш
Да живеят физиката и биохимията, а аз отивам да си пия урината, че загубих малко белтък там
11.01.15
13:38
За резултатите можеш да бъдеш сигурен, че са 100% истина.
Спорът за урината ми е вече тъп. Знаем всички тук, че има граници на белтък в урината, които са допустими и е съвсем нормално човек да отделя белтък. Това си е съвсем закономерен, научно доказан закон. Нали обичате законите?
Аминокиселините нямат резервна форма както при въглехидратите (гликоген) и при липидите (мазнини). Ако с храната се приемат повече аминокиселини, отколкото са необходими за белтъчна биосинтеза, излишните аминокиселини се разграждат като въглеродните им скелети се използват за синтеза на глюкоза, мазнини, стероиди и др.
Не съм си го измислил аз.
В резултат от белтъчното разграждане се получават въглероден диоксид, вода и енергия. За разлика от мазнините и въглехидратите тук се образуват и други, сравнително прости азотсъдържащи продукти, които подлежат на отделяне. При дезаминирането на аминокиселините се получава амоняк, а в урината на човек може да се намеят и креатин и индикан.
Също не съм си го измислил аз. Да уточня - индикан е остатъчен продукт от трипофан (аминокиселина), а креатина всички знаем, че също е аминокислина.
И последно. Съдържание на урината:
Органични съединения
Карбамид (20 - 35 g/l)
Кетонови тела (< 3 g/l)
Аминокиселини (1 - 3 g/l)
Креатинин (1 - 1,5 g/l)
Пикочна киселина (0,3 - 2 g/l)
Глюкоза (< 0,16 g/l)
Белтъци (
< 0,15 g/l)
Хипурова киселина (0,15 g/l)
Креатин (0,05 - 0,1 g/l)
Което ще рече, че има, и те са в определени граници! Повишените им нива не означават непременно здравословни проблеми, а спокойно може да е от прекалено повишен прием на белтъчини. Оттам идват и проблемите при дългосрочно спазване на високобелтъчните диети!
Браво, това е друго, намерил си източник на правилна информация, а не правиш съчинение разсъждение. Тук се говори за продукти на белтъчното разграждане, а не за БЕЛТЪЦИ. Както казах белтък не се губи - твърде ценен е, че тялото да си позволи да го изхвърля. Ако не за синтетични, регулаторни и къде къде по-важни процеси в тялото, то той се използва за енергия :) от там идват и отпадните продукти, които ти спомена. БРАВО - отличен 6 по биохимия. почваш да работиш с информация и това ми харесва
Ако не си забравил....
казано от Ivan Vasilev на 08.01.15, 00:02:
Там няма ли като маркер “общ белтък”? То няма ли някакви референтни граници?! Това, че отделяш белтък с урината си, ако е тези граници не е белег за каквито и да било проблеми, а е нормална финкция на човешкия оргазнизъм! Ако отделяш повече не значи непременно, че страдаш от проблеми с бъбреците!
ти говориш за белтък, а не за продукти :)
11.01.15
14:18
А аминокиселините какво са бе човек?! :D Хайде стига глупости! Много добре знам какво съм написал и не виждам каква ще е разликата дали ще ги нарека по този начин под формата на “белтък” или под формата на аминокиселини - идеята на насписаното е ясна. Сега, ако не можете да си вадите правилните изводи, то това не е мой проблем.
11.01.15
14:40
...а 3-тата Божа заповед? Или викаш някой си Хесус от латиносапунка?
11.01.15
15:54
Хесусе, прибери си вересиите, по-специално тоя над мене...
П.П. А 3тата Божа заповед бих ти я сложил между белтъка и аминокиселините с помощта на един винкел :D
11.01.15
16:13
казано от Ivan Vasilev на 11.01.15, 00:10:
...засега с 500 ккал. повече от 7 дена насам и ... нищо! Замислил съм на 10-тия ден да увелича с 1000 ккал. на 20-тия с 1500 ккал. :D Гаранция, че няма да мръдна!
Да задам още един въпрос... Искаш да кажеш, че единствения начин човек да качи ММ е чрез некачествена храна??? Щото очевидно според тебе колкото и да увеличаваме качествената храна, и с 1000, и с 1500ккал, то теглото ГАРАНЦИЯ няма да мръдне... :x
казано от Ivan Vasilev на 11.01.15, 10:06:
Така сметнатите калории дават ориентировъчна гаранция, че ако приемам около тях, то не би трябвало да мръдна с килограмите си, нали така?
Не. Правилно определения КБ, а не голата бакалска сметка ти дава гаранция, че ако се храниш около него няма да мръднеш.
В момента съм на режим с над 3150 ккал., което е с поне 370 ккал. отгоре и пак не мърдам. Защо така?!
Над кое? Над бакалската сметка, не над реалния ти баланс, който очевидно е около 3000-3100ккал. Затова така.
А какво ще стане, като вдигна с още 500, т.е. с 870 ккал. повече от BMR, a с още 500, т.е. с 1370 ккал. повече от BMR?
Ще започнеш да качваш, независимо от това колко правилно се храниш.
Относно съмненията ти - очаквах такъв коментар, но не го очаквах толкова скоро. Мислих, че си го пазите като коз, в края на теста, който съм започнал.
Ами не го пазя. В края на теста би било удар под кръста, а аз определено не харесвам такава игра. Надявам се и ти да си държиш на думата и на коректността.
Никъде не съм твърдял, че калориите не трябва да се гледат. Да и те са важни, но има едно голямо НО! Начина на хранене е определящ и спрямо него може да седнем и да правим калкулации някакви с някакви си калории.
Май започваш да узряваш. Обаче степента на важност е по-скоро обратна. От калориите зависи дали ще качваш или ще сваляш, от източниците зависи какво ще качваш или сваляш.
Да, при някакви калории ще започна да качвам и при други да свалям, но те ще са тотално различни, ако започна да се храня с каквото видя и е гаранция, че ще са повече с моментния ми начин на хранене и по-малко, ако се храня с каквото видя. Лично аз очкавам разликата да е поне 1500 ккал. от хранене до хранене.
Тук не мога да не призная, че имаш известно право. Разликата идва от различния термичен ефект на храните (20-30% за белтък до почти никакъв за прости въглехидрати и мазнини), но уверявам те, съвсем не е толкова фрапантна. Виждаш ли, при хранене със 140гр белтък на ден (за тебе 2гр/кг тегло, здравословен вариант) губиш при обработката до
170ккал. При хранене с 35гр белтък на ден (0,5гр/кг тегло, нездравословен, краен, непрепоръчителен вариант), за същото ще загубиш 40ккал. Или разлика от 130ккал, която я охарактеризира ти както искаш. Обаче пък точно заради тази разлика бях прецизирал въпроса ми, на който ти не отговори, какво би станало при промяна с дубъл или наполовина на същия режим.
Интересно ми е какво ли става с тия дето почти нищо не ядат цял ден и само да хапнат нещичко веднага качват килограми?!
Там е друга бира, виж какво става при забавен метаболизъм или икономичен режим.
казано от Ivan Vasilev на 11.01.15, 12:27:
Ами точно това правиш, установяваш ОПИТНО калорийния си баланс, т.е. калориите на които пазиш тегло. Оттам нататък при повишаване ще качваш, при намаляване ще сваляш. Точка. Обаче оставам с впечатление, че нещо не сме се разбрали и говорим за различни неща. Ако твърдиш, че формулата за КБ не е 100% точна и че спазването на КБ по сметки е грешка си АБСОЛЮТНО прав. И с това не вярвам да има някой от писалите тук, който да не е съгласен. Но ако отричаш КБ по принцип като методика и като начин за влияние върху теглото, то си в грешка ти...
казано от Ivan Vasilev на 11.01.15, 14:18:
А аминокиселините какво са бе човек?! :D Хайде стига глупости! Много добре знам какво съм написал и не виждам каква ще е разликата дали ще ги нарека по този начин под формата на “белтък” или под формата на аминокиселини - идеята на насписаното е ясна.
Иване... То в урината имаш и левкоцити, които ако са в нормални граници е ОК. И те са съставна част на кръвта, ама не е като да имаш кръв в урината, нали?
11.01.15
17:04
Така, почвам да виждам, че лека по лека имаме консенсус по някои въпроси. Намирам разлика в обяснението на различните ефекти. Та...нека уточня какво точно имам предвид относно твоите въпроси:
Искаш да кажеш, че единствения начин човек да качи ММ е чрез некачествена храна???
Не, не искам това да кажа. И тук никъде не сме говорили за ММ. :) А говорим единствено и само за маса, която включва освен мускулите и мазнините и водното съдържание и т.н. Това, което считам за неправилно тълкуване на нещата е, че...нека го напиша с твой цитат...
Ако твърдиш, че формулата за КБ не е 100% точна и че спазването на КБ по сметки е грешка си АБСОЛЮТНО прав.
Не само, че не е 100% точна. Мисля, че дори не е и на 70% вярна. Което пък за мен я превръща в абсолютно грешна. Според мен, ако трябва да се търси някаква подобна формула, то задължително в нея трябва да участва типа на хранене. Как да стане това, обаче...никак. И пак трябва да имаме гаранции, че калориите, които намираме по таблици или обявени от производител са реалните.
И да поясня - калорийния баланс чисто и просто разглежда калориите като прости калории. За повечето хора това означава, че няма абсолютно никакво значение как ще се хранят и че смятайки там по онези формулки стойностите ще е напълно достатъчно да си резнат калориите с 200-300, ако искат да свалят и да качат с 200-300, ако искат да качват. Което, съответно е и моята теза, че това е глупост и заради, което всъщност правя теста. Зависи от огромна степен от типа на хранене, защото от тип до тип ще има разлика поне 1500 ккал. Лично мнение. И това ще се отнася единствено и само за килограмите като килограми, без значение какви са, ММ или мазнини. Хората като цяло имат една цел тръгвайки да спазват диети и да спортуват и тя е да изглеждат и да се чувстват добре. На мнение съм, че сляпото следване на принципа на калорийния баланс без да се замисляме какво се крие зад калориите, макронутриентите и т.н. и да си мислим, че можем да си хапваме всичко, като е нужно само да броим калории е глупаво, че дори и опасно за здравето. Виждал съм хора, които са спазвали това правило сляпо, опитвали са да свалят килограми. Успявали са, обаче за сметка на мускулната си маса, като са превърнали телата си в тип мишелинче. Да не говоря и за други случаи на инфаркт, диабет и т.н.
Просто вярвам, че в момента с това си хранене да речем, че баланса ми е в момента 3100-3200 ккал. (нали не мърдам, въпреки че по формула излиза около 2500 ккал. и въпреки, че в началото на темата споделих до онзи ден, че се храних 2 години с около 2900 ккал. и не съм мърдал от тия 71 кг. разлика от 600-700 ккал. от формула, малко множко...) и да увелича калориите с 500 пак нищо няма да се случи. Ако ги увлича с още 1000…тогава може би нещо ще стане. Вярвам също така и, че ако намаля калориите веднага след това пак на 3100-3200, но този път хранейки се с кофти храна ще продължа темпа на качване. Защо? Защото мазнините се трупат многоооо по-лесно отколкото мускулната маса. А хранейки се с храна, която предизвиква моментален инсулинов отговор няма какво друго да стане, ако не изгоря получената енергия освен да се складира като мазнини. А те мазнините си тежат.
Разликата идва от схващанията ни и аз не мога да се съглася особено с термичния ефект, а бих го отдал на съвсем друго. Което пък друго оказва според мен много по-голяма разлика от тази, която си мислиш, че е. Става, обаче прекалено дълга тема.
Относно другата бира и там има други обяснения и не е само забавения метаболизъм и икономичния режим, въпреки че то пак е свързано и с тях. Но при тези хора КБ просто не действа и няма да подейства никога, ако само си смятат калории и се тъпчат с каквото им дойде. Излизането им от това състояние изисква далеч по-сериозно отношение и едни формули + и - не вършат работа, а спазване на качествено хранене с години и не чак толкова вглъбяване на броя на калориите.
А относно тая пуста урина, спорът за нея беше свързан с обработката на белтъка в организма и изказването ми относно това, че високобелтъчните диети също не са вариант нито за здравословен начин на живот, нито са подходящи за изчистване от мазнини, защото по-голямото количество на белтък, което се изисква при тях води само и единствено до натрупване на мазнини и една много малка част от тоя белтък се изхвърля от оргазнима. Просто, защото и той, организма и той е човек и той има някакви възможности и не може да обработи всичко, което му се вкарва. Ако предозираш с белтъка варианта да ти се отрази пряко в изследванията на урината е гарантиран. А, ако е по-продължително време може и да е доста по-опасно. Та така...
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 11.01.15 17:27.
12.01.15
09:51
А сега виж къде ти е грешката! Аз я открих в твоя хранителен режим! Ти изобщо не приемаш толково калории. ;) Ако не я откриеш, пиши, ще ти посоча))
12.01.15
17:00
Въпроса ми дали твърдиш, че единствения начин човек да качи ММ е чрез некачествена храна беше провокиран от това изказване:
Като си гледам дневника, засега с 500 ккал. повече от 7 дена насам и ... нищо! Замислил съм на 10-тия ден да увелича с 1000 ккал. на 20-тия с 1500 ккал. :D Гаранция, че няма да мръдна!
т.е. казваш, че и да увеличиш калориите с 1500, то няма да качиш килограми щото храната ти е качествена, а калориите не са от значение. Тогава питам как се качва мускулна маса? Щото тя се измерва в килограми, пък те нали няма да мръднат. Може би само с рекомпозиция, ама ти не вярваш много в нея (твой коментар в друга тема), а и тя е до време. Излиза, че един сравнително чист човечец, без задържана излишна вода няма как да качи ММ с качествена храна. Щото няма накъде повече да губи вода или мазно, та качването на ММ ще се отрази в покачване на общото тегло, а то теглото според тебе няма да мръдне и с 1500ккал излишък щото храната е качествена а КБ е та*ак... Ама хората качват ММ. Значи качват ММ само с пасти...
казано от Ivan Vasilev на 11.01.15, 17:04:
И да поясня - калорийния баланс чисто и просто разглежда калориите като прости калории. За повечето хора това означава, че няма абсолютно никакво значение как ще се хранят и че смятайки там по онези формулки стойностите ще е напълно достатъчно да си резнат калориите с 200-300, ако искат да свалят и да качат с 200-300, ако искат да качват.
Ами до голяма степен е точно така. Няма особено значение ако протеина и мазнините не падат под необходимия минимум. И ако взимат за база практически определения КБ (при тебе 3000ккал), а не простия резултат от сметките (в твоя случай 2650ккал).
...и да си мислим, че можем да си хапваме всичко, като е нужно само да броим калории е глупаво, че дори и опасно за здравето. Виждал съм хора, които са спазвали това правило сляпо, опитвали са да свалят килограми. Успявали са, обаче за сметка на мускулната си маса, като са превърнали телата си в тип мишелинче.
А ако ти кажа, че храненето при най-доброто ми изчистване в последните 7-8 години (без да е било то целта и предвид факта, че никога не съм бил над 15% BF) е включвало хляб, майонеза и шоколад покрай месото и яйцата? Ама със зверски енергоразход и в дефицит като цяло? Не е като да съм заприличал на мишелинче...
А хранейки се с храна, която предизвиква моментален инсулинов отговор няма какво друго да стане, ако не изгоря получената енергия освен да се складира като мазнини.
А замислял ли си се ако си на баланс (реален де :D ), т.е. за деня ядеш колкото гориш и си складирал по някое време на деня едни 500ккал като мазнини ( според тебе щото си ял инсулиногенна храна пък не си ги изразходил на момента), КАКВО ще гориш до вечерта, откъде ще дойдат тия 500ккал дето си замазнил? Само не ми казвай мускул, моля те... Или ако сутринта имаш 100лв в портфейла, по някое време сложиш там още 50, които знаеш че ще похарчиш до вечерта, то колко пари ще имаш накрая на деня в портфейла си, има ли значение кога си харчил и кога си слагал парите, кое е било първо и кое второ, кое в колко часа и с каква бързина си ги мушна/извадил оттам???
аз не мога да се съглася особено с термичния ефект, а бих го отдал на съвсем друго. Което пък друго оказва според мен много по-голяма разлика от тази, която си мислиш, че е. Става, обаче прекалено дълга тема.
Ами обясни ни, тя темата и без това стана дълга, поне да не е безсмислена, може да научим нещо.
Ако предозираш с белтъка варианта да ти се отрази пряко в изследванията на урината е гарантиран.
Сега, за гаранциите мисля се разбрахме. Иначе аз мога да ти гарантирам друго: 6 месеца с протеин над 3,5гр/кг, изследвания на урина и пълна кръвна картина преди и след периода... Ми извинявай, ама не съм пикал белтък...
Ще ти кажа какъв резултат очаквам от експеримента ти, ако си коректен да го спазваш както е описан и споделиш реалния резултат. На 3000ккал очевидно не качваш. На 3500 ще започнеш. Какво точно, зависи от много неща, най-общо от вида и качеството на тренировките т.е. от стимулите за растеж. На 4000 ще продължиш да качваш, но ще има повече мазно, щото излишъка надхвърля възможностите за растеж. С некачествена храна (но с минимум 1гр/кг протеин) на 4000ккал разлика няма да има. На 3500 ще започнеш да сваляш. Какво ще сваляш приоритетно зависи отново от вида и качеството на тренировката. На 3000 ще продължиш да сваляш, но вероятно със загуба на ММ. Ако си коректен в отразяването на резултата и се окаже, че аз съм сбъркал, обещавам да не оспорвам повече твое мнение относно хранене в нито една тема. Съвета ми е само да вдигнеш периодите поне на две седмици, щото с механичен кантар разлика от половин кило на седмица (а то ще е около толкова) трудно ще хванеш.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 12.01.15 17:13.
12.01.15
17:27
казано от Veso Pervazov на 12.01.15, 17:00:
Ще ти кажа какъв резултат очаквам от експеримента ти, ако си коректен да го спазваш както е описан и споделиш реалния резултат. На 3000ккал очевидно не качваш. На 3500 ще започнеш. Какво точно, зависи от много неща, най-общо от вида и качеството на тренировките т.е. от стимулите за растеж. На 4000 ще продължиш да качваш, но ще има повече мазно, щото излишъка надхвърля възможностите за растеж. С некачествена храна (но с минимум 1гр/кг протеин) на 4000ккал разлика няма да има. На 3500 ще започнеш да сваляш. Какво ще сваляш приоритетно зависи отново от вида и качеството на тренировката. На 3000 ще продължиш да сваляш, но вероятно със загуба на ММ. Ако си коректен в отразяването на резултата и се окаже, че аз съм сбъркал, обещавам да не оспорвам повече твое мнение относно хранене в нито една тема. Съвета ми е само да вдигнеш периодите поне на две седмици, щото с механичен кантар разлика от половин кило на седмица (а то ще е около толкова) трудно ще хванеш.
Понеже цял ден вися пред компа и честно не ми се отговаря на всичко, което си изписал в момента (може, ако искаш да си поговорим на лични някъде, я скайп, я фейсбук и т.н., щот поне с теб г/д се получава някакъв диалог) ще отговоря само на последното (цитираното).
Относно коректността на теста забрави всякакви съмнения. Както казах, то си е за мен и моите си разбирания. За 2-те седмици съм съгласен, няма проблем. В залата, в която тренирам има кантар електронен, но колкото и пъти да се кача на него, винаги показва различни килограми ±0.5 кг., дори и да си стои непомръднал, на едно и също място поставен. Да не говоря пък, ако го преместя на друго. Може да даде грешка и 1 кг. Вероятно ще се снабдя и подобен само заради експериемента (ако държиш да е такъв). Дали ще кача на 3500 ще видим. Аз мисля, че не. На 4000 ...там вече не знам, защото никога не съм стигал тия калории на месец.
Относно втория етап - опредлено мисля да спазвам поне 1г./кг. телесно тегло, дори ще е повече понеже само от протеиновия шейк преди и след тенировка си докарвам 44 гр., а до 71 има само някакви си 27гр., който предполагам, че колкото и да няма месо в каймата ще си ги докарам от няколко кифтаци. А и не искам да си прецакам постигнатото до момента.
Тренировките ми са изцяло насочени към покаване на мускулна маса. Кардио не правя изобщо. Единствено и само интеревално кардио и то чак в края на пролетта. Корем на тоя етап изобщо не правя. Мисля корема април месец да го включа отново.
Пък, ако бъркаш не е нужно да не оспорваш мненията ми. Всеки има какво ново да научи, никой не е роден научен. Аз тук научих някои неща за Гаспари например, за инсулиновия отговор при протеиновия прием и т.н. Все още има много неща, които не знам и които пряко ме интересуват, като например гликогенните нива при тренировка и нужни ли са въглехидратите ни след тренировка за запълването им. Всеки има какво да научи.
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 12.01.15 17:42.
казано от Carbohydrate на 12.01.15, 09:51:
А сега виж къде ти е грешката! Аз я открих в твоя хранителен режим! Ти изобщо не приемаш толково калории. ;) Ако не я откриеш, пиши, ще ти посоча))
И филето, предполагам ? Стана ми интересно.
Мнението беше редактирано от Дuд0 на 12.01.15 17:52.
12.01.15
21:57
Така, имам малко време сега, та да отговоря на това, което ме питаш.
Въпроса ми дали твърдиш, че единствения начин човек да качи ММ е чрез некачествена храна беше провокиран от това изказване:
Като си гледам дневника, засега с 500 ккал. повече от 7 дена насам и ... нищо! Замислил съм на 10-тия ден да увелича с 1000 ккал. на 20-тия с 1500 ккал. :D Гаранция, че няма да мръдна!
т.е. казваш, че и да увеличиш калориите с 1500, то няма да качиш килограми щото храната ти е качествена, а калориите не са от значение.
Не са от такова значение каквото им придавате, не и по този начин, който ги описва калорийния баланс. Горе споменах, че ако търсим някаква формула, то задължително в нея трябва да участва и типа на хранене. Защото, както се храня чисто и спортувайки аз стимулирам разстежа на мускулната си маса, която пък нараства с адски много пот на челото и с много, много храна (ако държа да изграждам чиста мускулна маса, а не мазнини). Ако пък държа да качвам в мазнини, то това далеч по-лесно може да стане, защото превръщането на въглехидратите в мазнини е далеч по-лесен процес за оргазнима от този на изграждането на нови мускулни влакна. Това искам да ти кажа, че разликата между типовете на хранене и качването/свалянето на килограми отразено в калории ще е доста голяма. В момента храненето ми е такова, че складирането на храната като мазнини е изключително малко, а повечето отива за енергия за ежедневната ми дейсност и изграждането на нови мускули (виж за последното на теория, надявам се и на практика да е така). Ако се храня със същите калории, но с високовъглехидратна храна, то пак част от тези калории ще покрива дневните ми нужди, но останалата част няма да отива за изграждането на нови мускули, а излишъка ще ходи в масните депа, които доста по-бързо и по-качествено се трупат, отколкото мускулна маса. Резултата ще е по-бърз темп на качване на килограми при ВВД. Ако искам да следвам същия темп на качването на килограми при “чистото” хранене ще трябва да увелича калориите и то с доста, само че пък съществува риска да не мога да обработвам всичко и излишъка пак да отива в мазнини, както вече ме питаха неведнъж за клипчето със сумиста. Ясно е, че ако ям неимоверно много, колкото и да е чисто ще започна да трупам мазнини, съотвеното и килограми. Това никога не съм го оспорвал. Апропо за клипчето ми стана интересно и тоя тип как нагъва яко бири. На бирата там и е проблема, че качва нивата на триглицеридите, а оттам започваш да имаш проблеми с кръвния поток, окислителните процеси, усвояването на храната и т.н. Но да не изместваме темата.
Просто разиката в калорийността от тип до тип хранене според мен ще стигне над хиляда килокалории. Затова и правя теста. Лично аз очаквам при чистото хранене около 4000-4500 ккал. да започна да наддавам килограми (надявам се само да не са в мазнини) и при джънк фууда същото да става около 3000-3500 ккал. Та затова си мисля, че е възможно и 2650+1500 = 4150 пак нищо да не се случи.
А ако ти кажа, че храненето при най-доброто ми изчистване в последните 7-8 години (без да е било то целта и предвид факта, че никога не съм бил над 15% BF) е включвало хляб, майонеза и шоколад покрай месото и яйцата? Ама със зверски енергоразход и в дефицит като цяло? Не е като да съм заприличал на мишелинче...
Ами..тия 15% BF мен не ме блазнят, аз съм си целогодишно така, пък целя да ги смъкна под 12 лятото, което още не съм успвяал. Ама друга тема сега. :D Иначе..зависи. И ти и аз знаем, че тук отговора е зависи. ;) Хранил си се качествено, но когато си кривял е било в момент, в който не си дал възможност да се натрупа като мазнини. Тука идва и основния проблем, който се твърди в КБ - никъде не се споменава, кога да се спортува и как да се спортува. Казвам как хората разсъждават - режа от яденето и може да не спортувам и цял ден да си гледам телевизия, без значение какво ям и пак ще отслабна. Няма как да стане според мен. Изяж 5 пасти, стой си на гъза, зареди си масните депа едно хубаво и после се чуди, ама що така...
А замислял ли си се ако си на баланс (реален де :D ), т.е. за деня ядеш колкото гориш и си складирал по някое време на деня едни 500ккал като мазнини ( според тебе щото си ял инсулиногенна храна пък не си ги изразходил на момента), КАКВО ще гориш до вечерта, откъде ще дойдат тия 500ккал дето си замазнил? Само не ми казвай мускул, моля те... Или ако сутринта имаш 100лв в портфейла, по някое време сложиш там още 50, които знаеш че ще похарчиш до вечерта, то колко пари ще имаш накрая на деня в портфейла си, има ли значение кога си харчил и кога си слагал парите, кое е било първо и кое второ, кое в колко часа и с каква бързина си ги мушна/извадил оттам???
Ех, колко хубаво щеше да е така с мазнините както с парите в портфейла, ама не е.
Ами обясни ни, тя темата и без това стана дълга, поне да не е безсмислена, може да научим нещо.
Не, наистина темата ще се разводни адски много. Ще навлезем в дебри на диабетици, панкреаси, инсулини...ще трябва да се засегнат адски много теми, които няма да имаме възможност да обсъдим и в 15 bb-team форума.
Иначе аз мога да ти гарантирам друго: 6 месеца с протеин над 3,5гр/кг, изследвания на урина и пълна кръвна картина преди и след периода... Ми извинявай, ама не съм пикал белтък...
Това е малко. И аз бях приблизително на толкова лятото. Говоря за доста по-големи стойности. Например като сумиста в споменатото клипче. Тоя съм направо убеден, че резултатите му са критични. :D
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 12.01.15 22:18.
13.01.15
15:07
казано от Ivan Vasilev на 12.01.15, 21:57:
Защото, както се храня чисто и спортувайки аз стимулирам разстежа на мускулната си маса
който е лимитиран от редица фактори и не се подчинява на принципа “колкото повече, толкова повече”. Т.е. веднъж като си обезпечил прираста с необходимия над ежедневните ти нужди протеин, останалото отива за енергия, мазнини и сра*не... Което не е оферта.
мускулната си маса, която пък нараства с адски много пот на челото и с много, много храна.
Колко па много храна? Във всеки случай се иска по-малко отколкото за изграждането на мазнини (изненадвам ли те?). За паунд мускул са нужни му около 2800ккал, за паунд мазнина-около 3500 (справка NCBI). Или за кило мускул ще са ти необходими 1600ккал по-малко, отколкото за кило мазнина. Мисля, че е ясно защо.
В момента храненето ми е такова, че складирането на храната като мазнини е изключително малко, а повечето отива за енергия за ежедневната ми дейсност и изграждането на нови мускули. ... Ако се храня със същите калории, но с високовъглехидратна храна, то
То разлика няма да има, поне докато протеина е достатъчен за обезпечаване на прираста. Протеина в повече така или иначе отива съгласно точката по-горе: енергия, мазнини, сра*не.
пак част от тези калории ще покрива дневните ми нужди, но останалата част няма да отива за изграждането на нови мускули...
Чакай сега... Мисълта ти тече в обратната посока. Първо обезпечаваш енергийните си нужди, възстановяваш и превъзстановяваш щетите (следтренировъчно възстановяване и евентуален прираст) и чак тогава ако остане нещо, трупаш запаси.
Просто разиката в калорийността от тип до тип хранене според мен ще стигне над хиляда килокалории.
Ще стигне толкова, ако ядеш толкова. Иначе няма да има разлика. Кое тежи повече, кило желязо или кило памук?
...предвид факта, че никога не съм бил над 15% BF
Ами..тия 15% BF мен не ме блазнят, аз съм си целогодишно така
Аааа... Тука вече ме обиди :D . Изобщо не си ме разбрал. Казвам, че принципно никога не съм бил над 15%, а не че тогава съм изчистил до 15% ;). Т.е. старта е бил при под 15. Споменавам процентите само защото е едно да чистиш при 25-30, друго е при под 15.
Тука идва и основния проблем, който се твърди в КБ - никъде не се споменава, кога да се спортува и как да се спортува.
Как-според целта. Кога-според ангажираността. Въпрос е на елементарни познания и малко мисъл да напаснеш хранителния режим според тренировъчния.
Ако говорим за неточности или пропуски на КБ, то те са свързани със заложения излишък/дефицит. В общия случай се приема корекция с плюс/минус 10-20%. Тук обаче си прав, че калориите не трябва да се разглеждат просто като калории и е от ОГРОМНО значение от/за сметка на какво са те ;).
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 13.01.15 16:26.
13.01.15
18:11
казано от Veso Pervazov на 13.01.15, 15:07:
Ако говорим за неточности или пропуски на КБ, то те са свързани със заложения излишък/дефицит. В общия случай се приема корекция с плюс/минус 10-20%. Тук обаче си прав, че калориите не трябва да се разглеждат просто като калории и е от ОГРОМНО значение от/за сметка на какво са те ;).
Както казват в един край на България “те те за тва стаа дума!”. Остават възраженията за 10-20%, които лично според мен са доста повече. Но теста ще покаже, лично за мен колко.
13.01.15
21:13
казано от Ivan Vasilev на 13.01.15, 18:11:
Както казват в един край на България “те те за тва стаа дума!”.
Както казваше един известен журналист “да, да, ама не...” :D
Остават възраженията за 10-20%,
Възраженията са за това какво ще качиш(свалиш), а не дали ще качиш(свалиш) с(без) тези 20% в зависимост от източника(липсата на такъв).
Но теста ще покаже, лично за мен колко.
В това вярвам и аз... ;)
13.01.15
21:48
Сега...чувствам се длъжен да споделя нещо, което косвено не е добре за моята теза. Предвид разбирането, че по-големите тежести изграждат по-големите мускули, съответно мускулна маса, съответно килограми...та, днес постигнах лични рекорди на хоризонтална лежанка - 1 серия по 8 повторения със 105 кг. и 1 серия по 5 повторения със 110 кг. До днес никога не се бях тествал над 100 кг., но първата, която направих днес със 100 кг. нещо ми дойде лека. Затова и се осмелих да кача с 5 кг. И с тях успях да направя серия от 8 повторения и чак не повярвах, че ще се тествам със 110 кг. Не знам реално на какво се дължи - на увеличения прием на калории, на рибеното масло или просто, че днес изядох 200 гр. свинско филе на обяд, а свинско се опитвам да избягвам. Практически съм си все същите килограми, дори тази сутрин пак бях 70 кг. Та така... дори с риск да не излезна прав в спора няма как да не се възползвам от тази сила, която имам в момента, която между другото усетих и вчера, когато при лег пресата също вдигнах с 10 кг., но не спорелих.
Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 13.01.15 21:49.
казано от Ivan Vasilev на 13.01.15, 21:48:
Сега...чувствам се длъжен да споделя нещо, което косвено не е добре за моята теза. Предвид разбирането, че по-големите тежести изграждат по-големите мускули, съответно мускулна маса, съответно килограми...та, днес постигнах лични рекорди на хоризонтална лежанка - 1 серия по 8 повторения със 105 кг. и 1 серия по 5 повторения със 110 кг. До днес никога не се бях тествал над 100 кг., но първата, която направих днес със 100 кг. нещо ми дойде лека. Затова и се осмелих да кача с 5 кг. И с тях успях да направя серия от 8 повторения и чак не повярвах, че ще се тествам със 110 кг. Не знам реално на какво се дължи - на увеличения прием на калории, на рибеното масло или просто, че днес изядох 200 гр. свинско филе на обяд, а свинско се опитвам да избягвам. Практически съм си все същите килограми, дори тази сутрин пак бях 70 кг. Та така... дори с риск да не излезна прав в спора няма как да не се възползвам от тази сила, която имам в момента, която между другото усетих и вчера, когато при лег пресата също вдигнах с 10 кг., но не спорелих.
Резултатите ти се дължат на факта, че си вдигнал калориите. Браво за лега и още по-голямо браво за това, че почваш да се замисляш за нещата. Темата за спорене не излезе безполезна!
бележка: ако не засилиш енергоразхода по време на тренировка (както си направил ти), то ще качиш и килограми
19.01.15
07:00
Аз не бих бързал с подобни изводи.
19.01.15
07:46
За да стане по-бързо и да ни докажеш, просто спри да тренираш. Изключи този важен фактор, който може да се манипулира и яж по 3000 калории всеки ден. Уверявам те, че няма да чакаш промяната дълго )))))))))
казано от Ivan Vasilev на 19.01.15, 07:00:
Аз не бих бързал с подобни изводи.
Ех, таман се зарадвах, че си помъдрял...
Васко, щеше да казваш, къде му е грешката в калориите?
20.01.15
12:34
казано от Carbohydrate на 19.01.15, 07:46:
и яж по 3000 калории всеки ден. Уверявам те, че няма да чакаш промяната дълго )))))))))
Зависи от какво са тези калории.
20.01.15
12:54
казано от Dale Cooper на 20.01.15, 12:34:
казано от Carbohydrate на 19.01.15, 07:46:
и яж по 3000 калории всеки ден. Уверявам те, че няма да чакаш промяната дълго )))))))))
Господа, стига сте писали глупости! Тук пишем за балансирано хранене и повече калории означава поравно повече от всичко!!!!!
В Китай едно време осъдените на смърт са ги хранили с варено телешко месо. След определено време осъдиният сам умирал....
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 20.01.15 12:56.
20.01.15
12:57
От какви източници трябва да са тези калории, за да бъдат без значение? :)
20.01.15
12:58
Следя темата и знам за какво пишем, изпреварих Ванката.
20.01.15
13:13
казано от Кольо Пияндето на 20.01.15, 12:57:
От какви източници трябва да са тези калории, за да бъдат без значение? :)
искат да кажат, че ако само от въглени или от белтъчини или от мазнини и повече, то пусналият темата ще си остане тъй мускулест и строен)))
Да събудя малко темата с този линк
В момента не че ям боклуци, но нямам точно изграден хранителен режим. Всичко обаче се записва във фитдей и се следи.
15.02.15
22:25
Калориините закони, както и да ги гледаме са си факт и не можем да ги променим. Друг е въпроса кои как брои калориите и кои от колкото се нуждае, това че даден човек не ги брои, а има уникални резултати нищо не може да докаже. Всичко е свързано със ген, начин на живот и физиологични особености. Повечето храни варират в калориите (в етикетите и в това изписано в интернет например) но са в много малки граници.
17.03.15
21:52
Не мога да ви разбера тъй като почнете да броите калории всеки ден като откачалки... Не виждам смисъл осен ако не сте: професионален бодибилдър, или фитнес модел.И много ме кефят такива между 60 и 75кг дето искат релеф и чистят,после изглеждат като сухари и наркомани.При вече наличието на доста маса и добре развит мускул тогава като се изчисти стабилно се изглежда добре.Разбира се всеки сам си решава аз виждам смисъл в сметките на калории единствено ако искате да отидете под 14-15% телесна мазнина,но ако нямате добре развити мускули и маса няма да изглеждате така добре както си мислите ; ) .Ако човек просто иска да свали някой кг няма нужда всеки ден да прави сметки а да следва прости принципи на хранене по време на сваляне с физическа активност а може да се включат и добавки (или и забранени в-ва).Това е моето скромно обеждение и мнение не искам да обременявам никого с него ; )
казано от Dido Skobata на 17.03.15, 21:52:
професионален бодибилдър, или фитнес модел.
Или някой, който иска сигурни и стабилни резултати.
И много ме кефят такива между 60 и 75кг дето искат релеф и чистят
И какво пречи да си 75 кг. и с висок процент мазнини, т.е., да имаш излишно за сваляне?
ри вече наличието на доста маса и добре развит мускул тогава като се изчисти стабилно се изглежда добре.
Естествено. Но някои вече си имаме маса и добре развити мускули. А дори и да нямахме - не всеки иска да изглежда като културист като изчисти.
аз виждам смисъл в сметките на калории единствено ако искате да отидете под 14-15% телесна мазнина
Естествено, че говорим за под 15%, все пак става въпрос за релеф.
но ако нямате добре развити мускули и маса няма да изглеждате така добре както си мислите ; )
Добре, че ни каза ;)
Ако човек просто иска да свали някой кг няма нужда всеки ден да прави сметки а да следва прости принципи на хранене по време на сваляне с физическа активност а може да се включат и добавки (или и забранени в-ва).
Каквито и принципи на хранене да спазваш, ако не си на минус с калориите, нищо няма да свалиш. Затова и много хора само сменят диети и все си стоят дебели. И все питат какво да взимат за релеф, като че ли има добавка, дето да им помогне.
18.03.15
21:11
Тестът за мен приключи. Можете да видите резултатите тук. Остава последното, да видим след няколко дни колко вода ще изхвърля, че и на мен ми е любопитно. А тя също си влиза в сметките за килата. Искаше ми се и да тествам, ако добавя креатин при ВВД какво би се получило, т.е. дали водната задръжка би се увличила в сравнение с прием на креатин при РБД или НВД, ама... затова може и да се пита някой по-знаещ.