С какво мога да заменя млечните продукти?

07.02.15
17:35

Здравейте! Само да спомена, че това ми е първия дневник и може би не е както трябва, за което да ме извините :) Но обръщам се към вас за помощ, защото мисля, че тук има достатъчно хора, които знаят какво правят и от дълго време се занимават с храненето и всички въпроси свързани с него от здравословна гледна точка. Та въпросът ми е ‘’С какво мога да заменя млечните продукти?’’ тъй като преди 2 дена бях на дерматолог, заради скорошно появило се акне, което се дължи на твърде високи или ниски нива на никои хормони (тепърва предстои да разберем кои) и  лекарката ми каза да не консумирам освен шоколад, а също и млечни продукти. За шоколада ще положа усилия, защото по принцип не мога без, но тъй като основната част от храненето ми са млечни продукти и не знам с какво мога да ги заменя. Тези дни ще си направя хранителен режим и преди да започна бих се радвала на малко помощ от вас. :)

казано от Notnow на 07.02.15, 17:35:

За шоколада ще положа усилия, защото по принцип не мога без...

Разбира се, че можеш без шоколад.
Не си търси оправдания и извинения. ;)

казано от Notnow на 07.02.15, 17:35:

...основната част от храненето ми са млечни продукти и не знам с какво мога да ги заменя.

Млечните продукти съдържат предимно белтъчини и мазнини, въглехидратите в тях са сравнително малко (и предимно лактоза). Съответно можеш да ги замениш с храни, които са качествени източници на белтъчини и мазнини. Лактозата изобщо няма да ти липсва.

Темата, формулирана в такъв вид, изобщо не прилича на дневник, затова е преместих тук.
Когато си готова да водиш дневник - пускай го смело в съответния раздел. :)

Храната няма връзка с появата на акне. Проблема е или хормонален или бактерия, която съчетана с мазна кожа предизвиква акне. Като си оправиш хормоните и акнето ще изчезне.

07.02.15
20:59

казано от Антон Батбаянов на 07.02.15, 19:42:

Храната няма връзка с появата на акне. Проблема е или хормонален или бактерия, която съчетана с мазна кожа предизвиква акне. Като си оправиш хормоните и акнето ще изчезне.

Точно обратното. Всички клетки в човешкото тяло се хранят с това, което човек яде, съответно с тези нутриенти, които той им предоставя. Следователно клетките са пряко зависими от начина на хранене. Би трябвало и с хормоните да е така, но тук вече друг ще каже. С каквито и химии да се мажат хората, ако се хранят с “боклучава” храна, и кожата им ще е такава.

Коя съставка на шоколада предизвиква кожния ти проблем? Ако не е какаото, няма нужда да се отказваш от какаота на прах, какаова мазнина или суровите какаови зърна. Всички тях може да включиш в приготвени от теб изделия или да консумираш без никаква обработка. Тъй като млечните продукти съдържат предимно наситени мазнини, ти предлагам да си ги набавяш от кокос, кокосово масло/олио. Кокосът по принцип е по-добрият избор и поради това, че мастните му киселини са средноверижни. Иначе от представителите на ненаситените мастни киселини всеки ще те посъветва да приемаш повече(ядки, студено пресовани растителни масла и др.) Дори да не си алергична към млечни продукти, не мисля, че те трябва да са основна част от менюто ти. ;)

Мнението беше редактирано от TheVikk на 07.02.15 21:02.

казано от TheVikk на 07.02.15, 20:59:

Точно обратното. Всички клетки в човешкото тяло се хранят с това, което човек яде, съответно с тези нутриенти, които той им предоставя. Следователно клетките са пряко зависими от начина на хранене. Би трябвало и с хормоните да е така, но тук вече друг ще каже. С каквито и химии да се мажат хората, ако се хранят с “боклучава” храна, и кожата им ще е такава.

На теория може и да е така, но практиката показва друго. Има хора, които се хранят само с джънк фууд и кожата им е идеална, има такива, които не употребяват подобни храни и напитки, а в лицето са ужас.

07.02.15
23:52

казано от Антон Батбаянов на 07.02.15, 21:23:

казано от TheVikk на 07.02.15, 20:59:

На теория може и да е така, но практиката показва друго. Има хора, които се хранят само с джънк фууд и кожата им е идеална, има такива, които не употребяват подобни храни и напитки, а в лицето са ужас.

То и генът е фактор. ;) И все пак и от качествена и домашна храна може да се получи подобен проблем. Но не всеки го разбира, защото не знае как да следи реакциите на тялото си. Взимам себе си за пример: преди, като включвах млечни продукти в менюто си, всички бяха домашни или от сигурни по възможност източници, но откакто ги изключих от диетата си, стомашно-чревният ми тракт работи много по-добре. ;) Май използвах не най-подходящия израз:”боклучава храна”

Мнението беше редактирано от TheVikk на 07.02.15 23:55.

Антоне, сподели ни на базата на какви факти правиш тези изказвания.Мога да ти кажа, че храната е ДОСТА определящ фактор, за това как би изглеждала кожата ни.Хормоните също играят роля, но има и други фактори като хистамин/непоносимост към лактоза и т.н и т.н, така че недей да правиш некомпетентни изказвания.

08.02.15
12:05

Относно акнето - шоколада не е проблем, стига той да не съдържа истинско краве мляко. Ако е сухо такова няма да имаш проблем, при разумна употреба. Храната има огромно влияние върху всеки процес в организма и мнението, че то не влияе върху акнето е меко казано невярно! Много хора имат непоносимост към краве мляко заради лактозата (изключвам киселото мляко). Нарича се още лактозна непоносимост - Тук.
Както казах - киселото мляко не е проблем и можеш да си го хапваш. Може да замениш млякото с яйца (тук внимание за жълтъците и арахидоновата киселина (холестерола не е проблем)). Ако търсим калция от млякото (което е много съмнително в купешкото дали изобщо има), то можеш да го намериш в суровите ядки, зеленчуци като броколи, цвекло, маруля, зеле, моркови, както и в бобените култури.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1