13.02.15
23:28
Здравейте, нов съм тук. Проблема е че не правя нищо кой знае какво за трапец а той ми е до ушите, кое упражнение да премахна за да не го тренирам защото е грозно.
Мъртва тяга - в най горната точка аз дърпам рамнете на горе и назад
Вертолет правя тесен хват
Повдигам ръце встрани с дъмбели
Това са упражненията който правя, разбира се не във един ден.
Темата беше редактирана от Blue на 13.02.15 23:30.
И аз имах такива опасения и спрях да прогресирам с тежестите на раменната преса и страничното повдигане.
Раменната започнах да я правя унилатерално (с една ръка, мисля че така трапеца участва по-малко), а половината от сериите ги правя фронтално (тоест бицепса да опре в носа)
При страничното повдигане с дъмбели не повдигай над ниво рамене (пак мой бро-сайънс)
За вертолета - нямам опит, но съм чел/гледал че е кофти упражнение в дългосрочен план - виж това видео
14.02.15
12:44
При вертолет - ако е тесен хватът, ще се натоварват повече трапецовидните мускули.
Ако искаш да намалиш участието им в движението, ползвай широк хват (не по-тесен от раменен хват, а аз бих казала дори малко по-широк от раменния). :)
http://www.bb-team.org/exercise/1195_povdigane-na-shtanga-do-bradata-vertolet
Имаш ли клип на мъртвата тяга? Как така дърпаш раменете назад? Движението не бива да е от тях.
казано от Вероника Налбатска на 14.02.15, 12:44:
Имаш ли клип на мъртвата тяга? Как така дърпаш раменете назад? Движението не бива да е от тях.
Може би прави clean pull.
Здравейте, да днес правих
- Вертолет-а със по широк хват и като чели трапеца по малко влезе .
Относно мъртвата тяга ами при дърпането в най горната точка леко дърпам раменете назад, не-знам така съм е заучил от 10 години насам така е правя, но сега си обърнах внимание на трапеца... Относно Повдигане на ръце встрани, ето там също направих корекция направо даже там мога да кажа че се зароди трапеца, ако някой го прави да пробва да вдига но да вдига от страни да не спуска пред половите органи а от страни тежестта и ще види как трапеца блокира направо, аз започнах да вдигам както е по клиповете спускам тежестта пред корема/половите органи или там както се казва...
Сега като се замислих си направих изводите защо така се е получило аз правех така
5 серии тежка военна преса
5 серии вертолет тесен
5 серии повдигане на дъмбели встрани от бедрото
и може би тягата...... мерси за отговорите
Ето снима не се харесвам така като болен съм
Мнението беше редактирано от Blue на 18.02.15 22:39.
Извинявам се за новия отговор, но забравих да спомена правя и много обръщане треньора ни кара 2 пъти седмично да обръщаме много силово
То е кофти при хора със слаби рамене, защото трапеца някак си ги обединява и се получава един триъгълник в горната част на тялото. При тебе си е добре
Мнението беше редактирано от Pavel D на 14.02.15 21:16.
14.02.15
22:35
Трапеца ти е нормален, не си филмирай. Не си виждал явно свръхдоминиращ трапец.
Освен това ако се бориш, обръщаш, теглиш - той ще си расте каквото и да го правиш.
15.02.15
22:21
Трапецът ти не изглежда да е прекалено голям или проблемен. Имай предвид, че понякога (много трениращи и дори професионалисти) имат части от тялото, които се развиват много бързо и дори не изискват тренировка, тъй че ако ти е такъв е такъв, но има и друга страна - много хора харесват трапецовидният мускул точно поради факта, че те отличава от другите.