Отслабване след раждане - стигнах до някъде и не мога да продължа!

25.05.15
12:18

Здравейте! Преди почти година родих близнаци, което естествено се отрази на фигурата ми и в началото на годината аз тежах 70 килограма. През последните три месеца с диета, много движение и две бебе-дъмпелчета, с които тренирам ежедневно успях да сваля 13 килограма. Лошото е, че имам да свалям още 6, а напоследък се чувствам изтощена до краен предел и започнах да кръшкам от диетата.  Гледам бебетата сама, нямам време за достатъчно сън, почти нямам сядане през деня и не мога да си позволя залитане от преумора, треперене и други подобни.Какво трябва да направя в момента? Да спра диетата, да мина на по-лек режим или да се боря с преумората по друг начин?

Да добавя само: Всеки ден, минавам около 10 километра с количката. Храня се с: зеленчуци, варива, яйца, извара, рядко филе, защото не обичам месо, сурови ядки.  На ден поемам около 1200-1500 ккал, предполагам, че изразходвам двойно повече. Готвя храната си сама, не ползвам никаква мазнина, рядко овкусявам с лъжица сметана. Нямам време за истински фитнес, само “домакински”.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 25.05.15 20:29.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

казано от Verona At на 25.05.15, 12:18:

На ден поемам около 1200-1500 ккал...

Проблемацията определено е тук някъде... ;)

25.05.15
12:35

Приемай повече калории и яж плодове..

25.05.15
12:38

Мерси, момчета.С  колко калории да увелича и от какво да са?

Мнението беше редактирано от Verona At на 25.05.15 12:39.

Това можем да го обсъдим адекватно само ако знаем какво е положението в момента и знаем повечко за теб. :)
Стъпка 1 от тази тема е един добър ориентир.

25.05.15
12:48

казано от Любомир Найденов на 25.05.15, 12:35:

Приемай повече калории и яж плодове..

Зеленчуци, вместо плодове ;). Плодовете ги яж само за да залъжеш желанието за чийт. С какво да вдигнеш калориите - с протеин, полезни мазнини и бавни въглехидрати. Чети статиите на сайта и дневниците

Как раздавате съвети от калибъра на ‘яж това’ или ‘не яж онова’ без да знаете какво всъщност представлява хранителният режим (без значение колко е добър) - ето това не разбирам... (dull)

25.05.15
13:39

Добре, ще опитам да систематизирам хранителния си режим, със сигурност ще ми намерите много грешки, ноо аз за това пиша, за да ми направите коментари да ми дадете съвет.
Закуска-вода, черно кафе и то ако имам време да си го направя. В повечето случаи до обяд карам само на вода.
Обяд - около 12 ч. - ето някои от нещата, които готвя: Тиквички пълнени с гъби, ориз и кайма с топинг от хайвер от тиквички и сметана, Лучена яхния с кюфтенца от киноа и задушени гъби, Зеленчукови дюнери с варена шунка и маслини, Мусака от картофи с извара, Бъркани яйца с лук и подправки, Постен гювеч, Лозови сърми с плънка от ечемичен булгур с обезмаслено кисело мляко и пресен лук..Тиквички на тиган с млечен и доматет сос, Пица без тесто с песто дженовезе и авокадо..Правя по две порции- за обяд и за вечеря. Винаги си смятам калориите, на порция са около 400-500.
Следобяд - имам време за 1-2 зеленчука с филе и извара или зелена салата с варени яйца, често са белтъци, защото жълтъка го давам на малките.
Вечерята е като обяда
Сладко не ям, единствените ми бързи въглехидрати са картофите. Плодове също не ям, мога да включа череши, ако трябва.
Течности - 2-3-4 литра, според това, колко ми е горещо.
Тренировка истинска нямам, имам много носене на бебета на ръце /едното е 10, другото е 7 килограма/., коремни преси, за колкото ми остане време и бутане на 37 кг количка по 3-4 часа дневно, основно бързо ходене.  Нямам време за пълноценен сън, имам ставания през нощта, лягам около 1 ч. и ставам в 6ч., с поне едно междинно ставане. Добавки не приемам, освен селен и понякога храносмилателни ензими, по лекарско назначение, в началото пиех и 5-НТР, но го зарязах, нямам време за депресии. Мултивитамини взимах до скоро, сега разчитам на пресния зеленчук.
В момента съм 57-58 кг, висока съм 165 см. Преди да забременея бях 52-53 кг. Кажете, ако трябва още някакво инфо да дам...

Веднъж на десетина дни, правя някакъв чийт, но от няколко дни насам посягам към бързи въглехидрати доста често, защото усещам, че не ми достига енергия..

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.05.15 13:57.

25.05.15
19:17

Сигурно ми е доста сбъркано храненето, след, като никой не коментира..

От една страна никой не е длъжен да го прави. :)
От друга страна - погледна ли линка, който ти дадох?

25.05.15
19:24

Чела съм го, да. Още преди време. Какво пропускам :)

С какъв енергиен дефицит си?

25.05.15
19:31

Мисля, че 500. Но го смятам с калкулатор, не по формулите. Проблема е, че аз не мога да си сметна енергоразхода точно, понеже нямам база за това. По формулата RMR ми е около 1400, от там насетне-нищо сигурно в сметките..

Мнението беше редактирано от Verona At на 25.05.15 19:36.

То съвсем точно няма как и да бъде.
Какво показва сметката по Харис-Бенедикт?
Защо намаляваш енергийния прием с 500 kcal?

25.05.15
19:38

По формулата RMR ми е около 1400, от там насетне-нищо сигурно в сметките.. Не знам колко калории хабя за отглеждането на бебетата, единствено мога да сметна тези, изразходени в километри.Не трябва ли с 500? С триста ли?

Мнението беше редактирано от Verona At на 25.05.15 19:44.

Теди Илиева

25.05.15
20:02

Мога да ти предложа нещо, което спазвам от 3 седмици насам.
Точно защото е трудно човек да си сметне коефициента на активност, опитай да си изравниш калорийния прием с BMR-a. Линка е към онлайн калкулатор, но не по Харис Бенедикт, а по Mifflin-St. Jeor. Така, вместо да умножаваш по 1,х и да вадиш 200-300-500, ползваш само BMR.

На мен ми го предложиха и го спазвам от 3 седмици насам. Макар и бавно, продължавам да свалям килограми и съм доволна.

Друго, което ми направи впечатление - пишеш, че почти не използваш мазнина. Хубаво е да внесеш зехтин и рибено масло. Добре е, че готвиш без трансмазнини, но полезните мазнини са необходимост. Ако имаш да увеличаваш малко приема, а си достатъчно сита от другата храна, може с 2-3 с.л. студенопресован зехтин, шарлан и малко рибено масло да уравновесиш нещата.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 25.05.15 20:03.

25.05.15
20:09

Мисля си, че твърде много сметки не са ключът. Имаш две бебета, като знам колко енергия хаби едно, две мога само да си ги представя. Имаш достатъчен разход, но си в твърде голям дефицит и именно това ти пречи. Освен това - доколкото разбрах бебетата са на почти годинка. Дали нямаш няакаква възможност да вмъкнеш някоя друга 15 минутна тренировка? Ей така, за тонус?

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 25.05.15 20:09.

Ако RMR ти е 1400 kcal, то BMR е не по-малко от 1700 kcal, при това - ако работиш на бюро и/или лежиш по цял ден.
Хубаво е да работиш с относителни стойности, а не с абсолютни когато смяташ дефицита. С други думи - работи с %, не с фиксирани числа. Абсолютният максимум в границите на разумното е 20% енергиен дефицит, което за теб е вероятно 300-400 kcal. Всичко над това те води към зоната на глада, която не дава добри решения на уравнението в общ план. За теб 500 kcal са едно, за мен са друго (BMR около и над 3000 kcal), затова не е добра идея да ползваш абсолютни величини.

Моят съвет - намали темпото и желанието за сваляне известно време, успоредно с това увеличи малко храната, за да установиш контрол над умората. Може би трябва да се прицелиш около 1900 или 2000 kcal, базирани на равномерно балансираната диета. Вероятно доста време си давала на тялото си твърде скромно количество енергия, затова усещаш приближаването на умората. Качествени мазнини в храната - не ги забравяй. Недостатъчният сън е фактор, който също има съществено значение, но как може да се оптимизира - това само ти можеш да прецениш. Във всички случаи трябва да направиш промяна, за да излезеш от този застой и то не в посока към лошо здраве и преумора. Съответно за мен разумният избор е в друга посока. Ако трябва да съм честен - моментното ти тегло е перфектно. Не то има нужда от промяна, а телесната ти композиция, т.е. съотношението между мускулната маса и телесните мазнини. Кантарът е може би най-лошият съветник. Числото, което показва, няма отношение към това как изглеждаш, как се чувстваш и дали си здрава. На 60 kg можеш да изглеждаш фантастично, на 52-53 kg можеш да изглеждаш невзрачна.

Докато се туткам Карфицата ти е казала останалото.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.05.15 20:11.

Carbohydrate

25.05.15
20:27

Недоспиването е фактор, който е от голямо значение. Това може да провали всяко начинание....а при теб е всеки ден....не бързай просто....горе казаха достатъчно..

25.05.15
20:33

Теди, благодаря за линка! Според него: Your estimated BMR is: 1,262 calories/day*. По харис - бенедикт само RMR е 1343. Според този калкулатор,пък при спокойно ежедневие ми е 1612 http://www.zdravoslovno.com/calculators/.    В момента поемам 1200, дори понякога до 1500, но не ми стигат. В смисъл, аз отслабвам, но твърде бързо и се уморявам много. 

Благодаря и на момчетата за препоръките! Ще пробвам с 1900-2000 ккал, но като тренировка нищо по-сериозно не мога да измисля в домашни условия, тъй като изнесохме гладиатора и кростренажора от вкъщи, място остана само за дъмпелите, но те са по-леки от децата и няма смисъл от тях вече. Клекове, коремни преси, такива неща-да.Между другото, малкия от днес прохожда, та май ще тренирам бягане на къси разстояния. Искам да ви попитам още нещо: мнението ви за картофите, като основно блюдо. Ползвам ги 2-3 пъти седмично, по 400-700 грама на ден. Много ли е това? Те са ми единствения що-годе чист въглехидрат в менюто. Ориз ползвам рядко и то неолющен. Относно мазнините: студено пресования зехтин и рибеното масло не търпят топлинна обработка, мога ли да ги заместя с масло от гроздови семки? Така ще мога да готвя с него..И последно - смятам да въведа плодовете, докато съм активна през деня. Надявам се те да не ме подхлъзнат.

Мнението беше редактирано от Verona At на 25.05.15 20:45.

25.05.15
20:37

А недоспиването е неизбежно. Нямам опция да дремвам през деня, защото малките не спят по едно и също време. Но организма ми сякаш посвикна.

Мнението беше редактирано от Verona At на 25.05.15 20:39.

25.05.15
20:47

казано от Кольо Пияндето на 25.05.15, 12:53:

Как раздавате съвети от калибъра на ‘яж това’ или ‘не яж онова’ без да знаете какво всъщност представлява хранителният режим (без значение колко е добър) - ето това не разбирам... (dull)

Аз се включих защото не съм съгласен с колегата, така както го е написал, ще вземе да излезе, че плодовите “диети” от женските списания са ок. А за зеленчуците - с тях може да сме по-либерални. Останалото от поста ми е отговор на въпроса “с какво да си запълня калориите”, без да давам количества или пропорции :)

Но си прав по принцип. Така като те прескочих изглежда неуважително. Но дисреспект и към двама ви

25.05.15
20:54

Женските диети: Пробвала съм да се храня само с ябълки - резултата беше раздразнен стомах  и нито един свален грам. 90-дневна, саут бийч, Дюкан..булшитс

По-добре през термична обработка да преминава краве масло или друга по-устойчива на висока температура мазнина (например кокосово масло).
Олио от гроздови семки мисля, че има smoke point около 200 градуса.

Дадените ти съвети са добра отправна точка и подкрепям казаното по-горе. :)

400 г картофи - около 316 калории, 70 г въглехидрати. Просто преценяваш на фона на останалите храни какво да е количеството на картофите спрямо калориите, които искаш да поддържаш, както и количеството въглехидрати.

казано от Verona At на 25.05.15, 20:33:

Теди, благодаря за линка! Според него: Your estimated BMR is: 1,262 calories/day*. По харис - бенедикт само RMR е 1343. Според този калкулатор,пък при спокойно ежедневие ми е 1612 http://www.zdravoslovno.com/calculators/.    В момента поемам 1200, дори понякога до 1500, но не ми стигат.

Всички тези калкулатори дават ориентир, няма как да са абсолютно точни. Затова просто си избери един и работи само с него. Идеята е да получиш представа, точната ситуация ще я напипаш с малко търпение и опитване. 1200 kcal са абсурд, честно...

В смисъл, аз отслабвам, но твърде бързо и се уморявам много.

Бързото като правило не е нито трайно, нито особено здравословно.
Затова ти предложих да успокоиш топката малко и да намалиш агресивността на режима.

...като тренировка нищо по-сериозно не мога да измисля в домашни условия, тъй като изнесохме гладиатора и кростренажора от вкъщи, място остана само за дъмпелите, но те са по-леки от децата и няма смисъл от тях вече. Клекове, коремни преси, такива неща-да.

Може. Много работи могат да бъдат направени в домашни условия и предимно със собствено тегло. Ако искаш идея - TRX (не е незаменим).

Искам да ви попитам още нещо: мнението ви за картофите, като основно блюдо. Ползвам ги 2-3 пъти седмично, по 400-700 грама на ден. Много ли е това? Те са ми единствения що-годе чист въглехидрат в менюто. Ориз ползвам рядко и то неолющен.

Няма никакви проблеми с картофи и ориз, стига сметката на енергията ти за деня да е както трябва.

Относно мазнините: студено пресования зехтин и рибеното масло не търпят топлинна обработка, мога ли да ги заместя с масло от гроздови семки? Така ще мога да готвя с него...

Принципно може, спокойно можеш да готвиш и с краве масло. Спомена сметана - хапвай я... сирене, кашкавал... и разбира се - сурови ядки, маслини, тахан (всякакъв), авокадо...

И последно - смятам да въведа плодовете, докато съм активна през деня. Надявам се те да не ме подхлъзнат.

Ще те подхлъзнат, ако те изведат извън границите на енергийната сметка за деня.

казано от Pavel D на 25.05.15, 20:47:

Аз се включих защото не съм съгласен с колегата, така както го е написал, ще вземе да излезе, че плодовите “диети” от женските списания са ок.

Това го разбрах чудесно... обясни го - ще е полезно за всички. :)
По-скоро репликата ми беше към него, не толкова към теб.

А за зеленчуците - с тях може да сме по-либерални.

Категорично - да! :)

Но си прав по принцип. Така като те прескочих изглежда неуважително. Но дисреспект и към двама ви

А, прескачане... тук не е казарма, бре! :) Аз не съм последна инстанция. :)
Както всички тук изразявам мнение и може да се случи да бъда неточен. :)

25.05.15
21:07

Клекове, коремни преси, такива неща-да.

С такива неща, за 15 минути можеш да си образуваш едни доста добри движения. Повтарям - не режи храната, а вкарай движение. Отрежеш ли храната, наличното ти движение (около децата) ще бъде непоносимо заради недоспиването, умората ще те наляга все по-бързо и съвсем сигурно. Трябва ти тонус, а не хранителна, откъм калории/количество, рестрикция. Ревизирай качеството на храната, не нейното количество, ревизирай си липсата на странично движение (тренировка), добре се тренира с количката, доста идеи има.

25.05.15
21:16

Да, да, количката ми е двадесет килограма, наистина :) Всеки ден я качвам и свалям по стълбите два пъти дневно,  ще съм интересна на съседите сигурно, ако го правя по-често :D Наистина, ще започна да си смятам в проценти нещата, аз от доста време не ползвам калкулатор за всяко нещо, а смятам калориите на ум, вече съм наизустила голяма част от стойностите а основните храни.

Мнението беше редактирано от Verona At на 25.05.15 23:58.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1