09.06.15
22:38
Местя тук дискусията за бразилския орех, която започна в един от дамските дневници.
Разговорът се заформи след това мнение.
По желание на собственичката на дневника премествам останалата част.
Надявам се, че информацията ще бъде полезна и интересна за някой.
Моля да се спазва добрия тон. :)
казано от Queen Cobra на 09.06.15, 21:28:
Чудя се, Ая, защо не хапнеш натурална храна като каша от елда , например,
Сега се храниш със изцяло вносна храна-бразилски орехи, мака, соевия протеин, което е далеч от добрите съвети да консумираме сезонни зеленчуци.
Аз не бих си взела нищо за ядене, което е расло около Чернобил. ;)
Какво против бразилските орехи имаш? Те са една от малкото храни, които не са замърсени, пръскани, модифицирани, и не само това, а дори не са култивирани.
Не виждам и проблема в маката - тя изобщо не може да се сравнява с картофите и елдата, това е дори смехотворно.
Виж, за соята под всякаква форма съм съгласна - няма място в диетата на човек, който държи на здравето си.
казано от Маргарита Манева на 09.06.15, 21:37:
казано от Queen Cobra на 09.06.15, 21:28:
Чудя се, Ая, защо не хапнеш натурална храна като каша от елда , например,
Сега се храниш със изцяло вносна храна-бразилски орехи, мака, соевия протеин, което е далеч от добрите съвети да консумираме сезонни зеленчуци.Какво против бразилските орехи имаш? Те са една от малкото храни, които не са замърсени, пръскани, модифицирани, и не само това, а дори не са култивирани.
Аз имам. Цената е висока, търсенето е малко и това налага дълъг престой по складове. Много често това води до раазвитие на токсични плесени. Важи за повечето екзотични ядки.
Ние от Варна си ги взимахме на 20- ина лева, сега може да са се вдигнали. Ако ти попадне някъде такава с плесен, ми дай да си я изследвам, съвсем сериозно. А верно ли някой си купува соя:)))
09.06.15
21:50
Нямам против никоя храна. Препоръчвам й родни храни, расли тук, да, покрай Чернобил :)
Не знам, Марги, може родителите ти все мака да са яли. Извинявай, ако е така ... Моите предци са яли картофи и жито.
09.06.15
21:52
От малка не обичам готвена храна. Докато живеех при татко просто мии се налагаше да я ям ... Сега тук аз си приготвям храната .
За съжаление обичам соя и хапвам печена от време на време , протеина ми също е соев,знам че е вредна и затова не го пия всеки ден и като цяло ще спра всякаква консумация на соя . То ако се замисли човек всичко е вредно и замърсено щом не е наше производство ...
Пс Моля без нападки и заяждане :)
Мнението беше редактирано от Ая Палачинкова на 09.06.15 21:53.
Имах предвид елдата,коятоидва от Украина, и нека не започваме темата колко “родна” храна са картофите, и колко е полезно житото.
Родителите ми не са яли мака, нито са живяли в условия, в които аз живея. Мисля че е ясно на всички колко се е променила средата ни през последните 20-30 години.
Боби, бразилските орехи дори и по 18 лв килото сме ги вземали, не мисля че е цена, която не може да се преглътне.Търсенето съвсем не е малко. Още повече бразилския орех гранясва много преди да плесеняса, поради високата си масленост. Досега дори гранясали не съм случвала.
казано от Маргарита Манева на 09.06.15, 21:56:
Боби, бразилските орехи дори и по 18 лв килото сме ги вземали, не мисля че е цена, която не може да се преглътне.Търсенето съвсем не е малко. Още повече бразилския орех гранясва много преди да плесеняса, поради високата си масленост. Досега дори гранясали не съм случвала.
Всъщност с оглед на начина на добиване и малкото предлагане самият факт, че можете да си ги намерите на 18-20 лв, вече говори, че това е престояла стока, която никой друг не иска.
Аз също много ги обичам, но на практика не съм попадал на негранясал бразилски орех. Затова и спрях да ги купувам.
Вземаме си ги от складове на едро. Не че никой не ги иска, дори се е случвало да не успеем да се вредим и да трябва да се задоволим с друг вид ядки. Кактоказах, несме случвали на гранясали, а на тях би им проличала подобна промяна. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 09.06.15 22:04.
10.06.15
07:28
Тук пакет от половин килограм са 12 лв., пакетирани от Дани мисля. Купуват ги на едро от някаква борса, но не знам коя.
Което е приемливо, като взема предвид, че родните орехи, брани от циганите , после се продават за 18 лв кг. Но до миналата година всички ядки бяха с 30% по-евтини.
На външен вид и вкус са пресни, но гледам, че пакетите стоят в задушни складове, после на слънце на пазарите цял ден,после в микробусите, а при топли и влажни условия се развиват гъбички и от тях - афлатоксини. И не е нужно плесента да е видима, за да я има. Обикновено гъбичките са микроскопични. Това е сериозно притеснение - афлатоксинът няма вкус и мирис, не се усеща, но е много опасен.
10.06.15
07:39
....а гранясалата мазнина, съдържаща се в орехите, които имат достъп до слънцето и без опаковки, ни отравят просто ;)
10.06.15
12:48
Това не го знаех, мислех, че температурата трябва да е много висока , за да се развали. Какво се променя в мазнината? Канцерогенна ли става?
От доста време насам съм забелязала, че избирането на хубава, прясна, качествена храна по външния и вид е изкуство, което по-голямата част от хората не владеят. :D Нещо като инстинкт, ако щете...
Иначе, това знам за бразилските орехи, ако някой го интересува менеието ми: http://www.bb-team.org/articles/4900_brazilski-oreh
10.06.15
16:13
Ловешки кооперативен пазар в сряда :). Разфасовките на всички ядки са 500 гр. на Дани или Детелина, нямам пакет под ръка :)
500 гр кашу както и бадеми са 11 лв, лешниците са 16 обаче. Бразилски орех по 12, както и микс бразилски, кашу и бадем- 12. До миналата година бяха 8лв за кашу, 9 за бадеми, лешниците бяха 12. Инфлация.
Но наистина е притеснително в тези найлонови пликчета, на слънце всеки ден- търговците обикалят цялата област всяка седмица. Токсините не са за подценяване.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 10.06.15 16:23.