Поредност на упражнения, разместване?

jeditte

26.06.15
10:27

Ако сме си избрали определена тренировъчна програма, възможно ли е да се направят някои размествания в поредността на упражненията? Говоря за тренировка за цялото тяло, начинаещо ниво, ниска (да не кажа липсваща) мускулна маса.
На мен лично ми е много трудно да правя последователно две упражнения за една и съща мускулна група или ако в две упражнения се натоварват много като спомагащи еднакви групи (ръцете основно). Конкретно ме затрудняват упражнения за рамо, последвани от такива за ръце (независимо дали сгъване или разгъване), или упражнения за гърди, последвано от ръце/рамена. Възможно ли е да се редуват едно упражнение за горна и едно за долна част докато си завършим тренировката поне на първо време или не е препоръчително?

Принципният отговор е - да, могат да се разместват, но при определени условия и зависимости това разместване има различна ефективност. С други думи - зависи от идеята и композицията на тренировката, както и от конкретните упражнения. Желателно е упражненията за големите мускулни групи (гърди, гръб, бедра) да бъдат с приоритет и да ги изпълняваш преди упражненията за малките мускулни групи.

26.06.15
10:43

казано от jeditte на 26.06.15, 10:27:

Възможно ли е да се редуват едно упражнение за горна и едно за долна част докато си завършим тренировката поне на първо време или не е препоръчително?

Не само е възможно, ами е и желателно. Редувай бутащи с дърпащи и горна с долна част.
Пример:
1. Набиране
2. Лежанка
3. Клек
4. Раменна преса
5. Гребане

jeditte

26.06.15
10:45

Благодаря за бързия отговор. В случая е дадено избутване от лег с 15 кг, последвано от флайс с 5кг. Първото го правя (с помощ от приятел, да не си ги изтърва отгоре че съм слаботелесна), обаче второто много ме затруднява, макар че го правя с два килограма, затова си мислех да го изместя след едно-две упражнения за друга група.

А, набиране, абсурд :)И лицеви опори не мога

Мнението беше редактирано от jeditte на 26.06.15 10:46.

26.06.15
10:49

Направо го махни, нямаш нужда от флайс. Нямаш нужда от няколко упр. за всяка група, след като тренираш цялото тяло в една тренировка.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1