Достатъчно и правилно ли е кардиото което правя?"

08.07.15
12:13

Здравейте, казвам се Стефан от 6-7 месеца започнах да посещавам близкия фитнес с цел сваляне на излишните мазнини и подобряване на физиката. Правя кардио преди и след силова тренировка всеки ден. Кардиото ми е или не велометъра или на наклонена пътека. Но от 1-2 седмици започнах да бягам 5 минути преди тренировка и 15 минути след тренировка, като тези 15 минути 4 минути интензивно бягане и 1 минута бързо ходене за почивка. Та искам да попитам дали това което правя е достатъчно и правилно. Благодаря предварително и поздрави!

НИ

08.07.15
13:04

Измерваш ли прогресът си по някакъв начин? Ако видимо сваляш килограми или кантарът се движи надолу - значи е достатъчно :)

Като физическа активност също е достатъчно, но ако няма подобрения във физиката ти е недостатъчно за да те вкара в калориен дефицит.Или казано по друг начин достатъчно натоварване, но се храниш повече отколкото е необходимо за достигане на целите ти.

Не мога да преценя все още защото смених кардиото преди 1-2 седмици, а по отношение на храненто си следя да не превишавам 2000 калории дневно. И почити избягвам въглехидрати.

НИ

08.07.15
13:59

Как измерваш прогресът си? Кантар или антропометрични мерки? Каква е височината и теглото ти?

Понякога теглото може да се задържа на едно ниво, но в същото време самото тяло да се преструктурира. Това е характерно за начинаещи, така че комбинация от няколко показателя за прогрес е най-добре - снимки + мерки + тегло.

Ако избягваш въглехидратите ще предположа, че автоматично приемаш достатъчно белтъчини, но все пак можеш да пуснеш някаква представителна извадка от последните няколко дни, за да добием представа как точно се храниш.

Снимки не си правя но си кантара и метъра са задължителни. Ям през 3 часа на закуска ям въглехидрат (палачинки, овесена каша, и понякога гледам от сайта рецепти) след 3 часа ям или 2-3 яйца, извара (суроватъчна), или някакво месо (пилешко, телешко). След тренировка ям отново въглехидрат това по принцип е обяд - варива. След това отново извара, яйца или месо. И за вечеря си приготвям риба, пържола със салата. А да и приемам между 4-5 литра вода на ден.

Мнението беше редактирано от Стефан Добрев на 08.07.15 14:32.

НИ

08.07.15
14:49

Звучи ми като повече от 2000кал, но като цяло изглежда балансирано. Сподели някакви цифри (колко грама от какво и в какви часове приемаш). Не е нужно да ядеш на 3 часа. Няма огромна разлика между три и пет ястия на ден - въпрос на лично предпочитание е (наскоро имаше статия в сайта по въпроса). По-скоро редовността би била фактор, но нека не издребняваме.

Какво е теглото ти и физическата активност извън залата (какво работиш, как стигаш до работа, движиш ли се в свободното си време). Как си смяташ калориите? Би ли пуснал някаква извадка от последните дни?

Мнението беше редактирано от Никола на 08.07.15 14:50.

Ученик съм в 11 клас, извън залата нямам кой знае каква физическа активност, ако се приеме излизане на разходки за физическа активност. В момента съм  100-101 килограма 194 см съм висок. Ако за закуска си избера палачинки то не изяждам повече от 2, като се има в предвид че си ги правя доста дебели, не ползвам прясно мляко за тях, защото се ограничавам да смесвам въглехидрат и белтък, след 3 часа 2-3 средно големи яйца или 200 250 грама извара. На обед не изяждам повече от 200 - 300 грама ориз, боп, картофи, леща и т.н. След това 1 кисело мляко 0,1% масленост или отново извара. И вечеря една пържола или една скумрия. Та общо взето това е като се има в предивд, че доста често ползвам рецепти от сайта които са ми направи впечатление.

НИ

08.07.15
17:44

казано от Стефан Добрев на 08.07.15, 16:43:

Ученик съм в 11 клас, извън залата нямам кой знае каква физическа активност, ако се приеме излизане на разходки за физическа активност. В момента съм  100-101 килограма 194 см съм висок. Ако за закуска си избера палачинки то не изяждам повече от 2, като се има в предвид че си ги правя доста дебели, не ползвам прясно мляко за тях, защото се ограничавам да смесвам въглехидрат и белтък, след 3 часа 2-3 средно големи яйца или 200 250 грама извара. На обед не изяждам повече от 200 - 300 грама ориз, боп, картофи, леща и т.н. След това 1 кисело мляко 0,1% масленост или отново извара. И вечеря една пържола или една скумрия. Та общо взето това е като се има в предивд, че доста често ползвам рецепти от сайта които са ми направи впечатление.

Бягането по никакъв начин не превъзхожда другите форми на кардио. Дори бих поспорил, че не е препоръчително за някой с твоят ръст тъй като натоварва ставите и като цяло включва ексцентрично натоварване от което възстановяването е по-трудно. Все още не мога много добре да преценя порциите ти.

Има няколко варианта: 2000 калории са недостатъчни, за да създадат дефицит при теб; сметките ти са грешни и приемаш повече от 2000 калории на ден; кантарът си стои на едно ниво, но има преструктуриране на тялото ти (гориш мазнини и качваш ММ едновременно).

Аз лично залагам на вторият вариант. Една скумрия може да е всичко между 200 и 500 грама, като 500 грама скумрия са 800-1000 калории (зависи от скумрията). Една пържола също не е много информативно. Пилешка пържола от гърда 250гр си е общо взето към 250 калории. Свински котлет 250гр е 500 калории :) Всяка друга малка хапка също допринася - 2 банана в междучасията и 1 лъжица тахан преди лягане и вече си се сбогувал с 250-300калории.

А това което приемам много ли е ? Защото наистина може да съм объркал. А до колкото бягането, досега не съм чувствал болка или тежест в краката, а за сметка на това се чувствам по-добре от бягането отколкото което и да било друго кардио. И да опитвам се да загубя излишните калории а в същото време да кача мускулна маса. А до колкото промените лично аз не забелязвам много да ми се е променила физиката, но започнах от 116 килограма, та накратко кантара показва че има резултат но лично аз не го виждам.

Мнението беше редактирано от Стефан Добрев на 08.07.15 18:12.

Аз не разбирам какво му е лошо на бягането при ръст 194. На теория сигурно натоварва , че може да не е най-ефективното не претендирам но, че не е най-приятното ако беше всеки щеше да бяга. Аз съм 196 преди години с бягане смъкнах от 120 кг на 92 кг с бягане, само бягане, много бягане, всякакво бягане, на всякакви настилки, тартан, асфалт, пясък,  трева по-нагорнища, надолнища, стълби пресечен терен, дълги кросове, спринтове и т.н. проблем със ставите до ден днешен нямам :)

НИ

08.07.15
20:37

казано от Георги Стефанов на 08.07.15, 18:12:

Аз не разбирам какво му е лошо на бягането при ръст 194. На теория сигурно натоварва , че може да не е най-ефективното не претендирам но, че не е най-приятното ако беше всеки щеше да бяга. Аз съм 196 преди години с бягане смъкнах от 120 кг на 92 кг с бягане, само бягане, много бягане, всякакво бягане, на всякакви настилки, тартан, асфалт, пясък,  трева по-нагорнища, надолнища, стълби пресечен терен, дълги кросове, спринтове и т.н. проблем със ставите до ден днешен нямам :)

Хм, прав си от гледна точка на това, че не попитах за личните предпочитания. Казвам го само и единствено, защото голяма част от хората не тичат с хубава техника.

Ако тичането е нещо което харесваш повече, и не ти създавда дискомфорт, както споменах няма особена разлика между видовете кардио :) Иначе проблемът остава същият - трябва да има дефицит отнякъде, дали ще е чрез физическа активност или кардио или и двете :)

Дали си смяташ правилно калориите, никой не може да ти каже, докато не споделиш точно как го правиш. Например с какъв уред си измерваш храната, преди или след приготвяне я теглиш, откъде взимаш стойностите и т.н.

Калориите си ги смятам като гледам опаковката. А ти можеш ли да предложиш какво мога да променя в храненето? Защото в момента задържам килограми, а нищо не съм променил.

Мнението беше редактирано от Стефан Добрев на 08.07.15 22:13.

09.07.15
07:14

в момента задържам килограми

Не си в калориен дефицит.

А ти можеш ли да предложиш какво мога да променя в храненето?

Намали го, докато станеш в нужния калориен дефицит (250-500ккал).

Звучи елементарно, нали?
Защото тогава не си сметнал колко точно калории приемаш и колко изразходваш?

Мнението беше редактирано от Boris Yankov на 09.07.15 07:14.

НИ

09.07.15
09:34

казано от Стефан Добрев на 08.07.15, 22:11:

Калориите си ги смятам като гледам опаковката. А ти можеш ли да предложиш какво мога да променя в храненето? Защото в момента задържам килограми, а нищо не съм променил.

Опаковката ти дава стойности за порция или на 100 грама, а не за целият пакет и от тук най-вероятно се получава проблем. Ако имаш смартфон им апликации които могат да ти помогнат с пресмятането и следенето. Като цяло бих ти препоръчал, да си купиш везна от някой магазин за техника и да си пресмяташ всичко сам. Има везни за по 20лв които вършат чудесна работа.

Трябва да се поразровя у нас, някъде имах електрическо кухненско кантарче. Но на някой продукти просто не пише калорийните стойности. Например изварата, която вземам не пише нищо за калориите.

Мнението беше редактирано от Стефан Добрев на 09.07.15 16:46.

НИ

10.07.15
08:30

казано от Стефан Добрев на 09.07.15, 16:45:

Трябва да се поразровя у нас, някъде имах електрическо кухненско кантарче. Но на някой продукти просто не пише калорийните стойности. Например изварата, която вземам не пише нищо за калориите.

По-важно е постоянството. Разрови се в сайтът, тук има калорийни стойности за много хранителни продукти. Просто всеки път като ядеш тази извара, ползвай същите цифри като предишният път :)

Здравейте, благодаря за съветите който ми дадохте започнах да си следя калориите и резултатите са налице. За да забързам процеса на изгаряне на мазнини реших да си взема Pure Yohimbe на Pure Nutrition със л-карнитин. Това ще помогне ли и какви са отзивите ви за йохимбинът. Благодаря и поздрави.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1