Следтренировъчно хранене, анаболен прозорец - мит или реалност?

23.07.15
23:35

От както хода на фитнес са ми казвали “След тренировка яж, ако не, ще загубиш ММ и все едно си тренирал напразно” , “Анаболния прозорец продължава само 1 час след тренировка, гледай да не го изпуснеш” и тн.
От друга страна съм виждал и доста  материал в интернет който казва че това са глупости, и е мит, пуснат от компаниите за хран. добавки с цел купуване на протеиниовите им пудри.
Питането ми е следното, нека говорят само тези, които са сигурни в думите си:
Нужен ли е приема на суроватъчен протеин/бърз въглехидрат след тренировка?
Ще има ли проблем ако ям 2-3 часа след тренировка? А повече? В този ред на мисли бях чел че анаболния прозорец продължавал 48 часа... вярно ли е?

23.07.15
23:38

1-во, като гледам не си професионалист -> Когато и да ядеш, след, преди, по-време, в тоалетната, на загрявката е все тая. Желателно е да ядеш.
2-ро, отрицателен ли ти е приема на храна спрямо изразходената енергия за деня като цяло, ако щеш и на секундата след серията да ядеш все тая...
3-то, тая мускулна маса да не е от хартия, та така лесно мислиш, че се губи...

23.07.15
23:49

казано от П.Nacheff на 23.07.15, 23:38:

1-во, като гледам не си професионалист -> Когато и да ядеш, след, преди, по-време, в тоалетната, на загрявката е все тая. Желателно е да ядеш.
2-ро, отрицателен ли ти е приема на храна спрямо изразходената енергия за деня като цяло, ако щеш и на секундата след серията да ядеш все тая...
3-то, тая мускулна маса да не е от хартия, та така лесно мислиш, че се губи...

Не съм казал че мисля така. Бях на мнението че това са пълни глупости, просто една статия във фит.бг ме провокира да напиша темата.

24.07.15
00:15

казано от Любомир Найденов на 23.07.15, 23:35:

Не.

Ще има ли проблем ако ям 2-3 часа след тренировка? А повече?

Не.

В този ред на мисли бях чел че анаболния прозорец продължавал 48 часа... вярно ли е?

Понятието анаболен прозорец е по-скоро чисто маркетингов трик, от колкото нещо реално.
За да не усложняваме нещата, за практически цели, да кажем, че ако в рамките на няколко часа след тренировка ядеш, а в рамките на 24 (48) часа си набавиш достатъчно калории и протеин - няма да има проблем с възстановяването и растежа.

Мнението беше редактирано от Петко К на 24.07.15 00:15.

24.07.15
01:14

Хора, яжте мъжки , тренирайте до отказ и растете. Времето , в което го мислите тоя прозорец , можете да използвате да мушнете пържолка и свеж зеленчук

Силно препоръчително е следтренировъчното хранене да бъде реалност, а не мит. :)

Анаболният прозорец също е реалност, но много по-продължителна спрямо убеждението на много хора - обхваща времето около 6-8 часа след тренировка.

Потвърждавам, че нуждата от бърз протеин и бърз въглехидрат непосредствено след тренировка е до-о-оста пресилена, особено при едно адекватно хранене.

Петко К е написал останалото.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.07.15 08:40.

M5

24.07.15
10:47

А, какво ви е мнението за протеин преди и след спане?
Реалност ли е или по-скоро мит?

Всякакви подобни твърдения извън контекста на условията в конкретен режим са класическо теглене на локуми. Едни и същи неща могат да бъдат подходящи при едни условия и неподходящи при други.

Моят съвет участниците в темата(по-голямата част) е да обърнат по-обстойно внимание на “Анаболизъм” и “Катаболизъм”. Иначе да седим по форумите и да си пишем глупостите е елеменатарно :)

Темата е чудесна възможност да обясниш на всички, които се интересуват, как стоят нещата - опростено и разбираемо. Така разговорът ще има смисъл и полезност - не само за участниците до тук, но и за всички, които в следващ момент ще потърсят информация по тези въпроси и ще попаднат на темата. :)

Дали ще се яде 1 час след тренировка или 2 часа разликата ще е незабележима. Има такъв прозорец, но той е доста надценен.

25.07.15
01:23

казано от Петко К на 24.07.15, 00:15:

Не.

Ще има ли проблем ако ям 2-3 часа след тренировка? А повече?

Не.

В този ред на мисли бях чел че анаболния прозорец продължавал 48 часа... вярно ли е?

Понятието анаболен прозорец е по-скоро чисто маркетингов трик, от колкото нещо реално.
За да не усложняваме нещата, за практически цели, да кажем, че ако в рамките на няколко часа след тренировка ядеш, а в рамките на 24 (48) часа си набавиш достатъчно калории и протеин - няма да има проблем с възстановяването и растежа.

Благодаря за точния отговор :)

В крайна сметка, “Анаболния прозорец” е разработка на масоните, на илюминатите и е създадено да действа против масите. Благодаря.

Ако се чудиш дали има анаболен прозорец, си направи експеримент с тялото си. ПРИМЕР: Яж след тренировка, на следващия ден не яж след тренировка. На третия ден пий протеин след тренировка, на четвъртия ден не прави нищо. Или ако искаш теста да е максимално акуратен, в 3 дни(ден, в който ти се пада да правиш гърди примерно), яж една и съща храна по време на деня, тренирай по еднакъв начин и трите дни, но след тренировка прави 3 различни неща- първо яж, на втората не прави нищо, а на третата пий добавки. Тогава можеш да си дадеш сметка кое как ти действа, ВЪПРЕКИ ЧЕ пак няма да е точно,  защото има още куп фактори, които могат да повлият на този резултат. Вместо да стоиш и да питаш по форуми и всеки да си дава мнението си прави експерименти със себе си, няма по-добър метод да разбереш дали твоето тяло отговаря добре или зле на дадена методика, от пробата....

Мнението беше редактирано от Ростислав Арнаудов на 27.07.15 13:53.

27.07.15
22:03

казано от Ростислав Арнаудов на 27.07.15, 13:46:

В крайна сметка, “Анаболния прозорец” е разработка на масоните, на илюминатите и е създадено да действа против масите. Благодаря.

Ако се чудиш дали има анаболен прозорец, си направи експеримент с тялото си. ПРИМЕР: Яж след тренировка, на следващия ден не яж след тренировка. На третия ден пий протеин след тренировка, на четвъртия ден не прави нищо. Или ако искаш теста да е максимално акуратен, в 3 дни(ден, в който ти се пада да правиш гърди примерно), яж една и съща храна по време на деня, тренирай по еднакъв начин и трите дни, но след тренировка прави 3 различни неща- първо яж, на втората не прави нищо, а на третата пий добавки. Тогава можеш да си дадеш сметка кое как ти действа, ВЪПРЕКИ ЧЕ пак няма да е точно,  защото има още куп фактори, които могат да повлият на този резултат. Вместо да стоиш и да питаш по форуми и всеки да си дава мнението си прави експерименти със себе си, няма по-добър метод да разбереш дали твоето тяло отговаря добре или зле на дадена методика, от пробата....

Даже за по-голяма точност го прави този експеримент по няколко последователни дни, примерно: 5 дни ядеш след тренировка, 5 дни пиеш протеин, 5 дни нищо не правиш, така по-добре ще усетиш кое как ти действа.

3,5,7, колкото- толкова, важното е да пробва, а не да се доверява на Гошо Щ и Пеньо ЖДР.

29.07.15
02:34

Или, вместо да се мъчи да открива сам топлата вода, може да се възползва от чуждия опит и научните изследвания, които се провеждат в контролирана среда с много хора.

Страхотна логика.
“Не се доверявай на тялото си, а на чуждия опит!”
-Петко К, 681.

Мнението беше редактирано от Ростислав Арнаудов на 29.07.15 15:46.

29.07.15
16:13

казано от Ростислав Арнаудов на 29.07.15, 15:45:

Страхотна логика.
“Не се доверявай на тялото си, а на чуждия опит!”
-Петко К, 681.

Простото знание показва, че храната престоява в стомаха 4-6 часа след поглъщането, преди да започне да отива в тънките черва и изобщо да започне същинското усвояване и поток от хранителни елементи към клетките. Само при въглехидрати е възможно ограничено абсорбиране едва след час престой, директно през стомашната стена. Сигурно някой със специализирани медицински знания ще посочи доста нюанси, но това е горе-долу общата картина.

По подобна проста логика, ако изобщо приемем наличието на анаболен прозорец до час след тренировката, което аз наистина не знам какво значи, особено при изчерпан чернодробен гликоген, както и предвид тайминга на възстановяване на клетките, тоя прозорец ще се използва най-добре при качествено ядене поне преди 4 часа преди тренировката.

Или при наливането на най-проста захар и белтъчна пудра според производителите на добавки, веднага след приключването на тренировката, което е доста съмнителен специфичен начин на възстановяване, който да действа в значими аспекти извън общата картина.

Толкова за експериментите ти !  ;)

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 29.07.15 16:17.

А за ускорения метаболизъм след тренировка нещо или и това е поредния мит?
А повдигането на инсулиновите нива нещо или и това е мит?
А и тези 4-6 часа за какви хора си говорим ? Ниво на активност под нула или малко по-зле? Издуха ли праха от учебника, преди да го отвориш ?

Мнението беше редактирано от Ростислав Арнаудов на 30.07.15 11:39.

Колко време след тренировка имаме ускорен метаболизъм?
За да сме конкретни - нека говорим за силова тренировка.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 30.07.15 11:40.

Митът за анаболния прозорец всъщност не е мит, но и не е това, за което много хора го смятат.

След силова тренировка с достатъчна интензивност протеиновият синтез в мускулната тъкан скача многократно, съответно и възможността за възстановяване на мускулната тъкан и градеж на нова такава.

Всичко идва от научните изследвания, които показват, че протеиновия синтез е около 200-250% над нормата първите няколко часа след тренировката и с времето намалява, като достига стандартните си нива след около 12 часа.

Т.е. от най-голяма полза ще е да се приема храна (градивен материал) в най-големи количества първите 8-10-12 часа. След това фокусът се измества все повече от мускулите към мастните депа. :)

И между другото, храната не престоява 4-6 часа в стомаха преди да отиде към червата. На първо място, когато част от поетата храна се смели достатъчно, започва да се пуска на порции към дванадесетопръстика и тънкото черво, докато другата част продължава да си се джунджурка и да се смила, докато и тя не бъде разградена достатъчно за пускане към тънките черва.

Но за да има останала храна в стомаха 6 часа след приема и, то хрането трябва да е било наистина голямо. Освинване и съдържание на много мазнини. За едно стандартно хранене стомахът се изпразва след около 3-4 часа, а първите готови хранителни вещества започват да навлизат в кръвта още след около час. Това лесно се отчита с една домашна машинка за отчитане нивата на кръвна захар, но си има и научни данни.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.07.15 11:57.

30.07.15
12:38

казано от Ростислав Арнаудов на 30.07.15, 11:36:

А и тези 4-6 часа за какви хора си говорим ? Ниво на активност под нула или малко по-зле? Издуха ли праха от учебника, преди да го отвориш ?

Как пък точно тренировката вдига инсулиновите нива!? Може би имаш предвид, че подобрява резистентността. Явно ти е пълна каша.

И каква е връзката с митичния едночасов анаболен прозорец, който ако го изпуснеш няма да станеш като Дориан Йейтс (доколкото си спомням, той първи заговори за този прозорец, само че го нарече въглехидратен (защо ли), ама на Дориан метаболизмът и тренировките са нямали нищо общо с тези на нормален човек), защото при подходящи тренировки ускореният метаболизъм може и да е до 48 часа.

Бегай да се правиш на интересен на палетата! ;)

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 30.07.15 13:00.

30.07.15
12:51

Тихомир,

зависи за колко време се образува химнето, което пък зависи от количество и състав, за час би трябвало да е възможно само абсорбция на въглехидрати. Не ми се рови, но мисля, че белтъчините примерно искат много повече престой от един час в стомаха (не говорим за пудра). После имаш и дванадесетопръстник с неговата функция.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 30.07.15 13:02.

Като чета всичко изписано по темата имам чувството ,че сме като един и същ тунингован двигател ,който се предполага да реагира във всяка ситуация по един у същ начин , е ДА ама НЕ. Аз съм на мнение ,че всеки организъм е строго индивидуален и не може да се говори за прозорец от 5-10 мин веднага след транировка и след това процореца се затваря :)

казано от Von Suthaus на 30.07.15, 12:38:

казано от Ростислав Арнаудов на 30.07.15, 11:36:

Как пък точно тренировката вдига инсулиновите нива!? Може би имаш предвид, че подобрява резистентността. Явно ти е пълна каша.

Бегай да се правиш на интересен на палетата! ;)

Когато приемаш въглехидрати(каквито има в доста следтренировъчни продукти), инсулиновите нива в тялото се покачват и имат възможността да доставят повече белтъчини към мускулите, не ми е пълна каша, просто не уточних, защото предположих, че човек с ТОООООООООООЛКОВА много стаж ще знае за какво става въпрос. Възрастта не спасява от невежеството.

казано от Тихомир Велев на 30.07.15, 11:55:

Митът за анаболния прозорец всъщност не е мит, но и не е това, за което много хора го смятат.

След силова тренировка с достатъчна интензивност протеиновият синтез в мускулната тъкан скача многократно, съответно и възможността за възстановяване на мускулната тъкан и градеж на нова такава.

Всичко идва от научните изследвания, които показват, че протеиновия синтез е около 200-250% над нормата първите няколко часа след тренировката и с времето намалява, като достига стандартните си нива след около 12 часа.

Т.е. от най-голяма полза ще е да се приема храна (градивен материал) в най-големи количества първите 8-10-12 часа. След това фокусът се измества все повече от мускулите към мастните депа. :)

И между другото, храната не престоява 4-6 часа в стомаха преди да отиде към червата. На първо място, когато част от поетата храна се смели достатъчно, започва да се пуска на порции към дванадесетопръстика и тънкото черво, докато другата част продължава да си се джунджурка и да се смила, докато и тя не бъде разградена достатъчно за пускане към тънките черва.

Но за да има останала храна в стомаха 6 часа след приема и, то хрането трябва да е било наистина голямо. Освинване и съдържание на много мазнини. За едно стандартно хранене стомахът се изпразва след около 3-4 часа, а първите готови хранителни вещества започват да навлизат в кръвта още след около час. Това лесно се отчита с една домашна машинка за отчитане нивата на кръвна захар, но си има и научни данни.

Уникално адекватен отговор, браво!

казано от Страхил Георгиев на 30.07.15, 16:05:

Като чета всичко изписано по темата имам чувството ,че сме като един и същ тунингован двигател ,който се предполага да реагира във всяка ситуация по един у същ начин , е ДА ама НЕ. Аз съм на мнение ,че всеки организъм е строго индивидуален и не може да се говори за прозорец от 5-10 мин веднага след транировка и след това процореца се затваря :)

Именно, напълно съм съгласен...

Мнението беше редактирано от Ростислав Арнаудов на 30.07.15 17:42.

30.07.15
18:06

Ростиславе,

Обяснението-извинението ти е просто глупаво. Тролиш за спорта явно, аре бегай.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 30.07.15 18:07.

30.07.15
18:10

Най ме радват тия с по 30 см. ръка, дето помпат два часа бицепс и трицепс и след това още в съблекалнята почват да бъркат шейкове и да нагъват вафли и банани, че да хванат анаболния прозорец :D

казано от Петко К на 30.07.15, 18:10:

Най ме радват тия с по 30 см. ръка, дето помпат два часа бицепс и трицепс и след това още в съблекалнята почват да бъркат шейкове и да нагъват вафли и банани, че да хванат анаболния прозорец :D

Правилно, трябва да си останат с по 30 ръка и да ядат след 8 часа.

казано от Von Suthaus на 30.07.15, 18:06:

Ростиславе,

Обяснението-извинението ти е просто глупаво. Тролиш за спорта явно, аре бегай.

бЕгам си аз, за да не спра като тебе и да си седа на едно мЕсто.

31.07.15
13:27

Не знам защо ми се струва, че овчият се върна под друга форма. Явно скучае (puke)!

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 31.07.15 13:27.

31.07.15
13:44

казано от Ростислав Арнаудов на 31.07.15, 11:15:

Правилно, трябва да си останат с по 30 ръка и да ядат след 8 часа.

Че те си стоят, въпреки анаболния прозорец ;)
А ако се върнеш и прочетеш ВНИМАТЕЛНО какво съм написал - препоръчах да се яде до няколко (2-3) часа след тренировка. Никъде не съм писал нищо за 8 часа гладуване. Много “обичам” когато някой чете избирателно, извърта ми думите и ми преписва неща, дето не съм казал.

Мнението беше редактирано от Петко К на 31.07.15 13:45.

Carbohydrate

31.07.15
14:59

Всеки тренировъчен метод си има и свое хранене. Ако целите саркоплазмена хипертрофия, то храненето е едно, ако хипертрофия на влакната - друго....

Моят начин, който съм тествал с годините и на мен лично ми действа е: доза-две протеин, дали ще е суроватъчен, матричен или от животински произход, около 50-60 грама въглехидрат + глутамин+ креатин. 30-40 минути след това хранене, в което да присъстват предимно белтъчини. Чувствам се добре и не съм изпадал в т.нар “плато” в близките 4 години.

казано от Ростислав Арнаудов на 03.08.15, 16:42:

...доза-две протеин, дали ще е суроватъчен, матричен или от животински произход...

:* (party) (inlove)
Суроватъчният протеин с какъв произход е?

Чувствам се добре и не съм изпадал в т.нар “плато” в близките 4 години.

Никой не отрича това... но този подход определено не противоречи на нещата, които твърдим ние (че въпросният прозорец е доста по-дълъг от често срещаното разбиране). ;) Да не говорим, че това съвсем не е единственият фактор (съответно причина) да се чувстваш добре. ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.08.15 16:56.

казано от Кольо Пияндето на 03.08.15, 16:53:

...доза-две протеин, дали ще е суроватъчен, матричен или от животински произход...

:* (party) (inlove)
Суроватъчният протеин с какъв произход е?

Чувствам се добре и не съм изпадал в т.нар “плато” в близките 4 години.

Никой не отрича това... но този подход определено не противоречи на нещата, които твърдим ние (че въпросният прозорец е доста по-дълъг от често срещаното разбиране). ;) Да не говорим, че това съвсем не е единственият фактор (съответно причина) да се чувстваш добре. ;)

Ооо, някой вече се заяжда за най-малкото :( :( :( :( :(
Суроватъчният протеин се прави от мляко, което е от животински произход, но при направата му НЕ се наранява животното. Докато тези, които са от, както написах, “животински произход”, уж се добиват от месо. Казвам уж, защото не знам какво се случва в производствените бази.

Но като цяло впечатлението ми е, че можете само да хулите, да плюете и да давате мнения, които са само във вашия мироглед.

казано от Ростислав Арнаудов на 04.08.15, 14:22:

Ооо, някой вече се заяжда за най-малкото :(

А някой гледа прекалено много гангстерски филми.
Нито има заяждане, нито плюене.

казано от Ростислав Арнаудов на 24.07.15, 11:22:

Моят съвет участниците в темата(по-голямата част) е да обърнат по-обстойно внимание на “Анаболизъм” и “Катаболизъм”. Иначе да седим по форумите и да си пишем глупостите е елеменатарно :)

Един приятел влезе в темата с откровен шпагат към глезените на останалите (мнение №8), но сега сякаш му е по-удобно да се прави на обиден първокласник. Когато демонстрираш подобно самочувствие - покрий го както трябва и бъди точен (ако можеш). Иначе си личи кое колко е...

казано от Ростислав Арнаудов на 04.08.15, 14:22:

Суроватъчният протеин се прави от мляко, което е от животински произход, но при направата му НЕ се наранява животното. Докато тези, които са от, както написах, “животински произход”, уж се добиват от месо.

Този аргумент е меко казано несериозен.
Понятието ‘животински произход’ има малко по-различен смисъл.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.08.15 15:43.

А, какво ще кажете по въпроса за следтренировъчното хране при положение, че тренировката свършва в 21,00 и храненето е чак към 21,30?
Да има ли въглехидрат, какъв и колко?
По време на тренировката пия вода с разтворена в нея глюкоза 50гр. малко сол и сок от лимон. Нещо като електролитна напитка. И последната вода 200-300 мл я изпивам след края на тренировката.

16.11.15
12:26

казано от Пламен Йонков на 29.10.15, 23:17:

А, какво ще кажете по въпроса за следтренировъчното хране при положение, че тренировката свършва в 21,00 и храненето е чак към 21,30?
Да има ли въглехидрат, какъв и колко?
По време на тренировката пия вода с разтворена в нея глюкоза 50гр. малко сол и сок от лимон. Нещо като електролитна напитка. И последната вода 200-300 мл я изпивам след края на тренировката.

Не е задължително да има, зависи как ти влияе на теб. Моята тренировка сършва към 8:30 и вечерям към 9:30 - 10:00 без въглехидрат.
Глюкозата не е добре да я пиеш повреме на тренировката, по-добре я сложи веднага след нея или направо я махни.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1