Болки в сухожилията на четириглавите мускули

15.10.15
18:02

Привет,

От повече от месец ме мъчат болки в сухожилията на четириглавите мускули и на двата крака. Болката е точно над капачката и е най-силна при ставане от стол. Появи се от нищото и докато й обърна внимание и то станало хронично. Като позагрея коленете, изчезва.

Не съм видял да има видимо зачервяване, посиняване или подуване. На пипане точно над капачките усещам и от двете страни нещо като много малко топчесто под кожата, да кажем с размери на лещено зърно. От едната страна е по-изразено. На допир няма болка никъде.

В момента от 2-3 дни правя негативни клекове на 1 крак с помощта на стол и изометрични клекове на стена, 2-3 пъти на ден. Масаж на сухожилията, разтягане на четириглавите мускули, пак 2-3 пъти. Горещи душове, студени душове.

Някакви предположения ? Евентуално специалисти, към които да се обърна ?

Информацията в нета не е много обнадеждаваща, за съжаление :(

Благодаря предварително!

Поздрави!

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
Carbohydrate

15.10.15
20:07

това, най вероятно, е където мускула се захваща за костта.....ако взимаш допинг, е “нормално”, може да е всичко, от умора, скъсване на мускулни влакна и  “откъсване на мускула от костта”....но тогава, болката е остра....трябва ти снимка МРТ, сигурно...(магнитно-резонансна томография), ако се притесняваш.. имах допир с лекар(съдов хирург, специалист) и той каза така)))...щом няма синьо(видима промяна), подуване, а само болка, то не е страшно)))...ама))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 15.10.15 20:08.

15.10.15
20:29

А почивка опитвал ли си да направиш?

15.10.15
22:58

Компресия на сухожилието при клек, НСПВС в острата фаза, мазане с Неокс преди и след тренировка, разтриване на сухожилието, разтягане, а най-удачно упражнение за тренирането на краката - бедрено разгъване. Бавно минава, но минава. Мен ме мъчи около година.

16.10.15
09:42

Carbo, освен ракия, друг допинг не приемам :D Но със сигурност ще опитам да взема направление за някакъв скенер, по възможност ЯМР.

Павка, това което четох за подобен род контузии е, че почивката не помага особено. Доколкото откривам информация, това е общо взето някаква форма на дегенеративна промяна на сухожилията, без изразени възпалителни процеси и пасивната почивка няма кой знае какъв ефект.

Адаш, мен най-много ме притеснява да не скъсам нещо :( Болката я търпя. Под компресия на сухожилието, имаш предвид да го стягам здраво ( бинтове, здрави наколенки ) ? Или изцяло да заменя клека с бедрено разгъване.

Откакто започнах да правя негативните клекове, болката се увеличи леко, не е непоносима, стискам зъби и ги продължавам - уж допринасят за възстановяване на колагеновите влакна на сухожилията. От друга страна, ако боли повече от тях, май не са добра идея.

16.10.15
09:49

п.с. като разтегна хубаво четириглавите мускули, много се облекчава болката. Възможно е проблема да се е появил от натегнати четириглави. Някъде четох, че хората масово ( включително и аз ) тренират здраво четириглавите и разтягат също толкова здраво задното бедро. Това води до пренапрежение именно в сухожилията на четириглавия мускул.

16.10.15
10:13

Kъде го пратихте човека на магнитен резонанс чак. Лошата новина е, че е скъпо, няма ги много из България и за такова нещо не знам кой ще ти даде направление. Добрата е, че най-вероятно нищо ти няма.

казано от Alexander Krastev на 15.10.15, 18:02:

Като позагрея коленете, изчезва.

казано от Alexander Krastev на 16.10.15, 09:49:

п.с. като разтегна хубаво четириглавите мускули, много се облекчава болката.

Не пий или мажи с кремове с НСПВЛ, не използвай наколенки, бинтове и каквито и да е други компресиращи средства, Може да се мажеш с нещо загряващо, например някой от кремовете на Krauterhof (аз ползвам червения с коня) и разтягай. В спорта всяка болка, която след загрявка изчезва е добра болка, лошо е ако не изчезва. Предполагам бедрата с времето са ти позаякнали, малко са хипертрофирали и фасцията се преразтяга, все пак увеличения обем трябва да се вмести някъде.

П.П. Ето малко друга гледна точка, форумът е полезен когато има различни мнения, а не кой е по-по-най. Нормално е някой да не е съгласен.

Мнението беше редактирано от aleks на 16.10.15 10:14.

16.10.15
10:51

Лошото е, че болката започна да се появява в период, в който бях изключил клек и тяга, заради друга контузия ( разтежение на аддуктор ). Но пък всъщност правех доста други неща, които натоварват именно бедрата ( четириглавия мускул ).

Подобна болка имах известно време в лявото ходило ( плантарен фасцит ? ), която след около половин година влачене, изчезна от само себе си. Даже симптоматиката беше подобна - сутрин много ме болеше ходилото, като го пораздвижех и изчезваше.

п.с. баси - едно време изкълчвам глезен, слагам компрес и след 2 дена съм като нов. Сега като стане нещо и се почват едни драми ... :D

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 16.10.15 10:53.

17.10.15
00:59

Кога се е появила и от какво няма смисъл да гадаеш, няма да ти помогне.
Има ли я постоянно тая болка, особено при натоварване и след стоене прав - сухожилието ти е възпалено. Разтягай, масажирай, прави бедрено разгъване(особено много помага) мажи смело с неокс и това е. Другото е търпение и постоянство.
Почнеш ли да клякаш след време - с бинтове, колкото по-здрави, толкова по-добре. Ако всичко е ОК до няколко месеца ще си забравил, че те е боляло и ще си клякаш както си клякаш. Само да ти вметна, че при такъв проблем щангетите и подложките влошават нещата. Бос или с ниска, лека и равна подметка.

17.10.15
08:58

Благодаря, адаш! Ще последвам съветите ти ( за пореден път ). То капка по капка ... жокер става :D

Искам да те попитам за тягата - да си дърпам ли конвенционална тяга, ако не усещам болки - при нея няма толкова голямо сгъване в коляното?

И аз мисля да прибера щангетите, ама ми беше мерак да ги пробвам. То и други планове имах за тренирането, ама тялото ми вика фостата.
Тъмън взема да натисна и то нещо вземе, че изгърми. Явно доста по-умно ще трябва да тренирам от тук нататък.

Здраве да е :)

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 17.10.15 09:01.

17.10.15
15:47

Аз с такава болка правех тясна, широка и трап бар и проблеми нямах. Бедрено разгъване + тяга, това ми бяха тренировките за крака в остри фази на болка.

Лек ъпдейт от мен :

след 4-5 денапроцедури с негативни клекове, изометрични клекове на стена и яко разтягане на четириглавите мускули, болката се увеличи. Т.е. може да съм предизвикал някакво леко възпаление. Обаче след 3-4 ден, почти всичко изчезна :x В Събота на тренировка дръпнах 200 кила тяга без да усещам абсолютно никакъв дискомфорт. Сутрин ставам и не усещам нищо. Пу-пу.

Сега относно тягата - четох за негативните клекове, че разтягат мускула и най-вече сухожилието и затова теорията е, че помагат в такива хронични случаи ( същото важи и за проблеми с ахилесите ). Разтягането на теория помага за заразстването на колагеновите влакна в сухожилието в правилна подредба, а не хаотично. Обаче тягата прави абсолютно същото - тя е едно от малкото движения, които започват с концентричната част на движението ( т.е. свиват мускулите ) и завършват с ексцентричната част ( т.е. мускулите се разпъват ).

Та мисля да продължа терапията, като основно движение в тренировките ще е тягата, а с негативните клекове поне още седмица. Бедрено разгъване - почти всеки път. Ще пиша пак.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 19.10.15 16:34.

19.10.15
16:16

Бедрено РАЗГЪВАНЕ, адаш, не сгъване.
разгъването тренира квадрицепса от положение, в което стратира без напрежение в сухожилието, освен това е частично движение с максимално усилие точно във фазата, в която работи най-много частта от мускула, която е най-близко до коляното, а освен тези неща е и едно от малкото движения, които стимулират директно ректус фемoрис, чиято слабост сама по себе си е достатъчна за появата на такъв проблем.
Както са казали хората - питай патило ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 20.10.15 00:52.

Подкрепям James за разгъванията.
Нямам личен опит по темата, но работя в болница със засилена дейност във физиотерапията.
Бедреното разгъване е най-често срещаното упражнение във възстановителната програма на хора със сходни проблеми - това е, което наблюдавам.

Грешка на клавиатурата :D Исках да напиша бедрено разгъване, не знам защо съм написал сгъване. Извинявам се.

Обърни внимание, че нещата се мерят в седмици или месеци, а не в дни. Пиши веднъж седмично или месечно как се развива, но му дай време.

казано от James Hinks на 15.10.15, 22:58:

Бавно минава, но минава. Мен ме мъчи около година.

Здравей,

Да, нещата явно много бавно минават. Усещам подобрение - вече доста често, сутрин не усещам нищо, както и през деня. Понякога има много лека болка или по-скоро усещане за напрежение.

Спрях негативните клекове, от тях болката се усилваше. Записах се да тренирам известно време с Цветан Недев, който ми препоръча да се мачкам и разтягам много. Оказа се, че съм ужасно натегнат, направо съм като дърво :D. След разтяжки и мачкане се чувствам много добре. Онзи ден дори кляках няколко серии с леки килограми.

Интересното е, че и една хронична болка в рамото почти изчезна още след първото мачкане и (правилно) разтягане на рамото.

Поздрави!

29.10.15
23:54

Имам същият проблем и при застудяване, се засилва болката. Хубава загрявка, бедрени разгъвания, масажи, стречинг е решението според мен :)

Относно физиотерапията и бедрените разгъвания, мога да кажа, че в салоните по КТ имат само подобен тренажор като инвентар и затова дават екстензиите :)

Мнението беше редактирано от Кънин на 29.10.15 23:57.

И аз забелязвам обостряне на симптомите, като застудее времето. Обратното също е в сила - като затопля коленете се чувстват добре. Гледам да клякам с наколенки или с един термоклин, за да са топли.

Привет!

Да споделя, че си клякам редовно, макар и с доста по-леки тежести засега, с високи бройки и с темпо 3 сек. негативна част. Мисля, че това се отразява добре на сухожилията и на мускулите, като цяло, усещам се доста по-разтегнат. То затова има принос и редовното мачкате и разтягане :) Тягата също я правя редовно, с малко повечко бройки, но не повече от 8.

Засега избягвам всякакви експлозивни натоварвания, от сорта на плиометрия, бягане, скачане, баскетбол :(

Търпение и постоянство му е майката :)

Поздрави!

Привет!

Тая тема ще си я ползвам за периодичен отчет :D Днес си позволих да сложа малко повече на щангата. Не че е някаква сериозна тежест де. Определено виждам разлика в мобилността и подвижността. Купих си едни сравнително хубави наколенки, да ми държат топло. Почти няма болежки. Но от доста време лявото коляно хрупа( то това е от няколко години вече ).

Плюсове, които виждам от високите и бавни повторения :
- увеличена мобилност и подвижност
- повече стабилност и контрол
- вече стъпвам здраво на цяло стъпало, няма грам залитане напред
- хубава активация на г*за
- повишена издръжливост при високи бройки
- усещам, че действа добре на сухожилията

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 01.12.15 13:21.

Почти 2 месеца от началото на темата и вече към 4 месеца възстановяване. Е*аси!

Днес пак леки 5х5, направо хвърчат, но не смея да товаря сериозно. Харесва ми формата. Днес гледах едни клипчета от горе-долу преди година, пак на 5х5 на същата тежест и разликата е от земята до небето :D

Поздрави!

11.12.15
16:26

А защо си с щангети ? Повдигането на петата въобще не е удачно за твоя случай.

11.12.15
16:26

Здравей. Мисля, че и аз доскоро имах същия (или почти същия) проблем като твоя. Болки в четириглавия мускул.
При вървене, стоене прав и при изпънати крака нямах никакви болки. Но при седнало положение, особено с по- свити колене, се получаваше доста силна болка в четириглавия мускул, точно над и около капачката.
Сядайки и свивайки коленете, не чувствах нищо, но примерно след 10мин. на едно място, болката постепенно се усилваше.
На няколко пъти ми се налагаше да пътувам извънградско с микробус. И да ти кажа, беше доста неприятно преживяване, имайки предвид болката. Ако от време на време не си изпъвах краката, просто нямаше да издържа.
По мои наблюдения болката се причини от следните неща:
По принцип клякам 2-3 пъти седмично, правя класически клек и преден от време на време. Правя и мъртва тяга, както и сумо понякога и широка тяга също. Като цяло каквато й тежест да сложа (стига да е по силите ми) нямам проблеми с краката- болки в ставите, сухожилията и тн.
Но преди няколко месеца реших да тренирам малко по билдерски. Реших към клековете да добавя бедрено сгъване и разгъване.
Минаха месец- два, и тогава се появиха тези гадни болки в сухожилията, които по принцип никога не ги е имало.
Нещата до там ескалираха, че загрявката ми беше по- трудна от тренировката.
Накрая реших да махна бедрените сгъвания и разгъвания и в рамките на седмица нещата се върнаха по старому.
Болката вече е спомен и си клякам без проблем.
Чувал съм, че бедрените сгъвания и разгъвания могат да бъдат и вредни в някои ситуации, защото не са “натурални” за човешкото движение (не знам как да се изразя по- точно). Да питам тук по- запознатите, дали е така наистина.

казано от James Hinks на 11.12.15, 16:26:

А защо си с щангети ? Повдигането на петата въобще не е удачно за твоя случай.

Най-вече заради подметката, защото с китайските кецове ме болеше единия ахилес миналата година - ако не е твърда подметката, крака ми пронира навътре, което води и до усукване на коляното, изобщо голяма драма :D

Повдигнатата пета не прехвърля напрежение върху коленете, поне по начина, по който клякам. С Цецо говорихме по въпроса, той в началото ме караше да клякам с подложки, но след като му казах, че имам щангети и той каза да си клякам с тях. За моите пропорции ( дълги фемури ) ми позволяват да стоя много изправен при клека.

По-скоро се научих много правилно да си ползвам задната верига и специално г*за, и сега почти не усещам натоварване в предните бедра при клек.

казано от avitohol на 11.12.15, 16:26:

Здравей. Мисля, че и аз доскоро имах същия (или почти същия) проблем като твоя. Болки в четириглавия мускул.
При вървене, стоене прав и при изпънати крака нямах никакви болки. Но при седнало положение, особено с по- свити колене, се получаваше доста силна болка в четириглавия мускул, точно над и около капачката.
Сядайки и свивайки коленете, не чувствах нищо, но примерно след 10мин. на едно място, болката постепенно се усилваше.
На няколко пъти ми се налагаше да пътувам извънградско с микробус. И да ти кажа, беше доста неприятно преживяване, имайки предвид болката. Ако от време на време не си изпъвах краката, просто нямаше да издържа.
По мои наблюдения болката се причини от следните неща:
По принцип клякам 2-3 пъти седмично, правя класически клек и преден от време на време. Правя и мъртва тяга, както и сумо понякога и широка тяга също. Като цяло каквато й тежест да сложа (стига да е по силите ми) нямам проблеми с краката- болки в ставите, сухожилията и тн.
Но преди няколко месеца реших да тренирам малко по билдерски. Реших към клековете да добавя бедрено сгъване и разгъване.
Минаха месец- два, и тогава се появиха тези гадни болки в сухожилията, които по принцип никога не ги е имало.
Нещата до там ескалираха, че загрявката ми беше по- трудна от тренировката.
Накрая реших да махна бедрените сгъвания и разгъвания и в рамките на седмица нещата се върнаха по старому.
Болката вече е спомен и си клякам без проблем.
Чувал съм, че бедрените сгъвания и разгъвания могат да бъдат и вредни в някои ситуации, защото не са “натурални” за човешкото движение (не знам как да се изразя по- точно). Да питам тук по- запознатите, дали е така наистина.

При мен май се получи от това, че преди време си свалих стола на работа много ниско долу и при всяко ставане натоварвах коленете. Съчетано и с повечко клек и обръщания подклек, слабо възстановяване, и се получи хронично възпаление, на което не обърнах внимание навреме.

Сега съм си сложил седалката на стола нависоко и при ставане не натоварвам коленете.

Бедрените разгъвания в случая си ги правя често и мисля, че помагат. При теб може машината да е била крива или ти нещо да не си ги правил правилно.

11.12.15
17:05

Като спомена за работното място... До скоро на работа бях на 12 часови смени, които прекарвах на стол. Като прибавим и студа (защото на шефа му се пестеше от тока) след смяната бях много скован в коленете. Но това не мисля, че беше главната причина.
Както казваш- или от самите уреди, или аз нещо не съм правил като хората. Въпреки че имам известен стаж в залата и щом съм заучил базовите упражнения, би трябвало и на машините да се справям, но знае ли човек.
Интересното е, че преди 2-3 години за известен период от време бях започнал да правя Лег преса. След което започнах да изпитвам болки в колената (друг тип болка от гореспоменатата) и я спрях. И отново при клековете нямах никакви проблеми.
Сега за краката признавам единствено свободните тежести, защото явно при машинариите изпитвам само болки.

Болката в сухожилията изчезна, но сега се появи друга (headbang) От доста време хрупа лявото коляно ( 2-3 години поне ), напоследък почна да се появява периодично една болка точно на ставната цепка от вътрешната страна, която понякога радиира и до задната част на коляното. Онзи ден ме болеше и при тяга, на най-тежката серия. Имам съмнения, че е вътрешния менискус, симптомите сочат към него. Днес още със ставането почна да ме боли. (swear) Това коляно 2 пъти е усуквано в ученическите години, явно сега почвам да бера “плодовете” на такива стари контузии ...

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 28.12.15 13:07.

17.05.20
13:01

Здравей
Понеже и ти си страдал от това втзпашено сухожилие над капачката .... яко ме мъчи и мен

Контузията, коментирана в темата, е от преди почти 5 (словом - пет!) години.
Изразяваме мнение без полезност, написано неграмотно.

Каква е идеята?
Нашата е друга.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.05.20 13:18.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1