Въпроси относно тренировъчни режими през зимата

20.10.15
19:17

Здравейте, верни членове на BB-Team!

Искам да споделя с Вас моят тренировъчен режим, по който тренирам още от лятото и ми се иска да продължа да използвам и през зимата, и ако може - да ми помогнете с отговора на някои въпроси относно него.

Моите тренировки са разделени на сесии, които наричам с името “Тренировъчни месеци”. Ето какво представлява(включва) един тренировъчен месец:

Четири тренировъчни седмици, със следното разпределение на тренировките:

Понеделник: Силова тренировка;
Вторник: Кардио тренировка;
Сряда: Силова тренировка;
Четвъртък: Кардио тренировка;
Петък: Силова тренировка;
Събота: Стречинг тренировка;
Неделя: Почивка;

Една силова тренировка, продължава в интервала от 70 до 90 минути, а кардио тренировките - от 40 до 60 минути, освен това тренирам и сутрин - бягане + стречинг (аеробна тренировка).

Моята сутрешна, аеробна тренировка е следната:
- 10 минути нормално бягане;
- 10 минути стречинг + динамични движения;
- 6 минути шпагати - 2 минути мъжки шпагат, 2 минути женски наляво, 2 минути женски надясно.

Ето моите въпроси, проблеми, съмнения и други:

1. Едва в началото на седмицата (Понеделник, Вторник), се чувствам изморен - забавени реакции, сънливост, нервност, гадене и други.
- При положение, че почивам само в Неделя, може ли през тези четири седмици да изгоря мускулна маса и нужно ли е да обръщам внимание на тази умора?

2. Как ми се отрази този тренировъчен метод през лятото.
- През летните месеци, не чувствах никаква умора, имайки предвид, че само силовите тренировки са изменени(последователност, вида на упражненията, повторения и други). Програмите не са станали с по-висок интензитет или по-трудни.

3. Достатъчно ли е времето ми за възстановяване?
- Сънят ми през нощта е средно 7 часа(22:30 - 06:00(време за сутрешна аеробна тренировка)), като през деня нямам време за следобедна дрямка.

4. Какво мислите за подобен хранителен режим, съчетан с този тренировъчен метод?

Сутрин:
- 150 гр. овесени ядки + 250 мл. прясно мляко;
- 3 филии пълнозърнест хляб с извара, домат и краставица;
- 2 цели яйца, сварени

Преди обяд:
- 4 банана;
- 2 ябълки

Обяд(преди тренировка):
- готвени храни между: боб, леща, щавиляк, мусака и други;
- 2 филии пълнозърнест хляб

След треировка:
- 2 филии пълнозърнест хляб;
- 2 цели яйца, сварени;
- 150 гр. овесени ядки + 250 мл. прясно мляко

Преди лягане(често го пропускам):
- 1 филия пълнозърнест хляб с извара;
- салата, само домати и краставици

Малко информация за мен и какво целя през зимните месеци:

На шестнадесет години съм, висок съм 175 см. и тежа 65 килограма. В период на покачване на мускулна маса съм.
Тренирам само и единствено на лостовете. В силовите тренировки, за някои упражнения използвам допълнителна тежест.

Както вече споменах в по-горния ред, моята цел е покачване на мускулна маса, но и релеф - ето защо предпочитам да имам кардио тренировки в моята програма.

Чрез този тренировъчен метод, през по-ранните месеци - Юни - Септември, имам промяна в теглото, като не забелязвам да съм се омазнил, или да се чувствам “тежък” - от 58 на 65 кг.

Моля за съвети относно по-горните въпроси от хора с опит. Ако Ви интересуват силовите и кардио тренировките ми - ще ги предоставя. Благодаря на всеки отзовал се!

НИ

21.10.15
13:25

Здрасти, виждам че никой не е отговорил, а си се постарал в своят пост, така че ще се опитам да ти дам някакви насоки.

Като за начало, колкото повече информация предоставиш, толкова по-добре. В този ред на мисли ще е най-добре да споделиш и точно как протичат тренировките ти.

Ако целта ти е релеф и ММ, то това е по-скоро функция на съотношението между мазнини и мускули, както и абсолютната стойност на мускулната маса.

Няма скрита тайна или специални тренировки.

Тъй като си поискал съвет, но не си споделил точно кое те затруднява, бих ти казал следното - ако това което правиш работи за теб и си доволен продължи да го правиш.

21.10.15
14:45

Благодаря ти за отговора! Чувствам се изморен след тренировките, дори в следващият ден. Това знак ли е за претрениране?

Ако искаш да качиш маса, според мен трябва да не се съсредоточаваш в 2 отделни дни върху кардио тренировки. Можеш да правиш 20тина минути след силова тренировка.

Претрениране няма, има недостатъчно количество храна и възстановяване като цяло :)

Мнението беше редактирано от Севдалина Тасева на 21.10.15 18:03.

Здрасти! :)

Не виждам проблем да продължиш през зимния сезон с програмата, която си започнал през лятото.
Няма да изгориш мускул, ако не създаваш условия за това - най-вече чрез хранителния си режим (а ти очевидно не си създал такива, след като за 4 месеца си качил 7 кг и видимо казваш, че не си се омазнил).

Подкрепям мнението на Никола, че ако си доволен от програмата си (хранителна и тренировъчна), значи продължаваш така. Ако не си доволен - анализирай в какво се състои проблемът.
Причината за умората може да е и промяната на сезоните или пък насъбрал се стрес през седмицата и в края й вече ти се отразява. Това най-добре ти можеш да прецениш.

21.10.15
20:57

Много благодаря на всички за обнадеждаващите отговори! Реших да продължа да тренирам така, пък то ще си проличи след известно време. Но, все пак, ако някои има какво да допълни по темата, нека го направи. Благодаря Ви отново! :)

НИ

22.10.15
10:36

казано от Алберт Василев на 21.10.15, 20:57:

Много благодаря на всички за обнадеждаващите отговори! Реших да продължа да тренирам така, пък то ще си проличи след известно време. Но, все пак, ако някои има какво да допълни по темата, нека го направи. Благодаря Ви отново! :)

Ако наистина трябва да се захвана за нещо, бих ти препоръчал да намалиш броят на храненията. Три или четири хранения през 3-4-5 часа са напълно достатъчни, като се опитай да са в приблизително едни и същи часове.Също така наличието на протеин във всяко хранене е препоръчително.

Успех с тренировките!

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1