Тренировки и качване на ММ

14.02.16
17:24

Искам да попитам.Ако един човек е тренирал 5 години лостове, важи ли за него това твърдение, че тези който са нови във фитнеса качват много и бързо ММ.Имам предвид 5 години само лостове и може би раница с тежести но без никакъв стаж във фитнеса.Или това твърдение важи за новаците в спорта като цяло без значение лостове или фитнес?

14.02.16
18:16

Интересен въпрос.
Първо малко да те коригирам - не качват ‘много бързо’. Просто само при начинаещите е възможно изчистване на мазнини и покачване на ММ в началото или при редовно трениращ след голяма пауза. Като цяло фитнеса и лостовете са две различни неща. Не мисля, че можеш да покачиш ММ само с лостове, защото ще дойде момент, в който упражненията ще ти станат лесни и ще трябва да използваш нещо подобно на раница с тежести, просто защото няма да има ефект от тренировките ти със собствено тегло вече. Тук ще ти помогне фитнесът за развитие на цялото тяло.
Относно последния ти въпрос - лично мое мнение е, че ако си се занимавал сериозно с лостове в продължение на 5 години тялото ти се е адаптирало вече към тренировки. Ако започнеш фитнес не мисля, че то ще се държи като на някой начинаещ, но те съветвам да правиш няколко седмици кръгови програми не толкова да свикне тялото ти, защото то вече е ‘обработено’ така да кажа, а колкото да видиш как се изпълняват правилно различните видове упражнения.
Това е от мен. Надявам се да съм ти бил полезен с нещо. Въпросът ти ми е интересен и ще се радвам да прочета коментари и на други. Успех!

14.02.16
18:38

Не зависи от това, колко време си прекарал в залата или на лостове, а до какво ниво си стигнал.
Ако след 5 години нивото ти още е на начинаещ (било от към сила или мускулно развитие), значи си начинаещ. Ако си качил мускули и сила до някакво ниво, значи не си начинаещ.

14.02.16
20:30

Тоест зависи от количеството мускул, а не от стажа.Колкото повече мускул имаме, толкова по-бавно става качването му.Така ли?

15.02.16
00:37

Общо взето да. Имаш лимит на мускулната маса, която можеш да качиш, и колкото си по-близо до този лимит, толкова по-трудно и бавно ще качваш.
Разбира се, ако тялото не е адаптирано към тренировъчния стрес, евентуално ще реагира с нов растеж. Т.е., дори да си напреднал на лостовете, ако смениш натоварването с такова, включващи щанги и други уреди, които не си ползвал досега, това ще е нов стрес за тялото, към което то тепърва ще трябва да се адаптира. Също така в залата ще имаш възможност да тренираш мускули, които досега сигурно си пренебрегвал (като долната част на тялото).

11.06.16
16:12

Здравеите, моя въпрос е как да кача мм само с лостове и тренировки у дома (в моя град няма фитнес зала).
Малко за мен: на 16 години, 57-58 кг, висок 175см храня се здравословно и имам изградена диета.
Разполагам с 2х15кг дъмбели и 30кг щанга. Искам да кача кг и мускулна маса затова ще съм ви благодарен
ако ми отговорите.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1