Операционни системи за смартфони - Android, iOS и др.

15.03.16
16:38

Местя тук дискусията от дневника на Боби, в случай, че е полезна за някого.

казано от Boby_ на 13.03.16, 17:22:

Вече имам първи впечатления от iPhone 6s. Безмислено скъп телефон, сравним със среден клас устройство с Android като хардуеър и много, много по-зле като операционна система и софтуеър.
Сравнявам го с две устройства с Android - Samsung Galaxy Note 4 (с година по-стар и с 30% по-евтин) и с Huawei P8 (тройно по-евтин).
Широко рекламираната функция за разпознаване на 3 степени на натиск от екрана на огризката е напълно безполезна. iOS 9.2 или колкото там е най-новата все така не поддържа уиджети, всичко използваемо в апстора е платено и дори ринг-тон не можеш да си сложиш безплатно, без да минеш през 150 процедури и конвертирания. Камерата е смехотворна в сравнение с тази на Note 4, който е по-стар И по-евтин (макар и не с много, като беше нов). Представя се особено зле при лоша светлина - софтуерът за шумпотискане е безобразен и изображението е като от евтина сапунерка отпреди 10 години. Има само две симпатични неща в този телефон - четецът за пръстов отпечатък е класа над този на Samsung. Този на корейците може да ти докара уртикария, само докато си отключиш екрана и е практически неизползваем, докато епълският разпознава за стотна от секундата дясна, лява ръка в статично положение, без да се налага да прокарваш пръст и е много удобна опция. Другата приятна закачка на айфона е Сири - поиграх си на руски и английски с нея. Разпознава почти безпогрешно какво й казвам и на двата езика, въпреки акцента ми. Дава сравнително смислени предложения и ако придобия навик, може да е използваема. Екранчето като за мравки на айтухлата няма да го коментирам - все пак има и 6s Plus, който предполагам е малко по-голям. Отделно от това стандартните глупости, които обаче важат и за много други телефони за съжаление - несменяема батерия, липса на слот за SD карта. В допълнение всички недостатъци на iOS като невъзможност за свободен трансфер на файлове от и към други устройства, обвързване на файл с приложение и невъзможността за достъп до файловата система от трети приложения и т. н. Естествено, сравнавам айфон без джейлбрейк и Андорид без руут достъп, за да е честно, но дори и джейлбрейкът не подобрява съществено нещата. Няколкото туийка са смешни на фона дори на стоков Андроид.
По-горе споменах Huawei P8. Причината е, че заради втория телефон, който трябва да мъкна по служебни причини, онзи ден си взех нова карта от Виваком и покрай нея голямата щерка намаза един P8. Оказа се страхотно приятна изненада за съвсем не много пари (излезе съвсем малко над 500). Качествени материали, добър екран, много прилична камера, бърз процесор, много памет - всичко, което може да се иска от съвременен телефон от среден, че и над средния клас и то без безобразния стоков ром на Samsung в “добавка” (от който много скоро ще се отърва, само да изтече гаранцията). Само и на него не може да му се сменя батерията, но то вече на кой ли телефон може...

Като обобщение мнението ми за айфона не се променя - безполезна скъпа играчка. Ще ме е срам да се покажа на публично място с него, защото това ще ме постави сред група хора, която презирам, но вече нямам особен избор.

Темата беше редактирана от karfi4ka на 15.03.16 16:44.

13.03.16
17:53

казано от Boby_ на 13.03.16, 17:22:

Като обобщение мнението ми за айфона не се променя - безполезна скъпа играчка. Ще ме е срам да се покажа на публично място с него, защото това ще ме постави сред група хора, която презирам, но вече нямам особен избор.

Един да е на моето мнение за айфона. Аз се отказах от по-стари модел 6 или 6 плюс беше, и си поисках микрософт 535 - струваше миналата година около 200 лева. За човек, които ползва телефона най-вече за говорене, мейл и браузване от време на време, ми е идеален, а и не е забил за почти една година ползване. Иначе, за хювейт съм напълно съгласен - доста приятни модели, на прилични цени.- е много надуха нексуса, ама това е друг въпрос. Лично аз вече не виждам смисъл да давам повече от 300-400 лева за телефон с оглед на обстоятелствата, че вече почти всички бюджетни или среден клас смартфони поддържат почти всички функции, които един обикновен потребител използва, че и повече. Преди не бях на точно на това мнение, ама явно порастнах :)

13.03.16
17:57

Има ли някой, който твърди че епъл не е само за гъзария? То не че андроида върши нещо, ако ми трябва работа да се свърши все още не съществуа такъв телефон, на десктоп е 100 пъти по-удобно, бързо и лесно. Смартфоните стават единствено да си видиш емайла, да говориш и за чат, това е, всичко друго е някаква измишльотина за губене на време. Случайно ако ти трябва нещо да търсиш в интернет с тези реклами е отврат (то не че и много хора ползват адблока за уиндолс). Аз уж имам нещо като адблок на андроидската мозила, но не работи като на десктопа. Дори за някакъв елементарен мултитаскинг и андроид и иос са много зле, как за толкова години един свестен copy/paste не направиха. Първият ми телефон - нокиа 3310, това е телефон - говориш, играеш змията и толкоз, ако трябва да се върши работа - сядаш на компютър. Много ми е притрябвал клауда под различните му варианти или камера, мп3 и т.н. Едно време за тая цел си имаше уокмени, после цд и накрая мп3 плейърите. Искаш да снимаш - купуваш си фотоапарат. То и сега е същото, ако искаш да правиш нещо качествено де. Още не мога да си позволя лукса да си сменя ташакфона с нормален с копчета, но скоро и това ще стане. Някак си ми е много потискащо навсякъде с мен нещо да ми писука и постоянно някакви хора да си комуникират с мен. Ако има нещо, за което да ме търсят има добрия стар телефонен разговор, вече са почти безплатни, а от 2017 или 2018 беше и роуминг за ЕС няма да има.
П.П. Ако имам излишни 1000 лева винаги ще си взема ябълка. По-качествена изработка, по-добри материали, по-добър дизайн и иос е за олигофрени, да нищо не можеш, но поне няма и безброй опции да се бъркаш. Първият ми смартфон беше йфон 5 (тамън беше излязъл), после го смених с мото г, сега съм с уми зеро (повече от година вече и почти нямам забележки).

13.03.16
18:06

казано от Иван Марков на 13.03.16, 17:53:

Лично аз вече не виждам смисъл да давам повече от 300-400 лева за телефон с оглед на обстоятелствата, че вече почти всички бюджетни или среден клас смартфони поддържат почти всички функции, които един обикновен потребител използва, че и повече. Преди не бях на точно на това мнение, ама явно порастнах :)

Зависи за какво го ползваш, но има разлика между среден и висок клас андроидски телефон. Скорост, екран, обща производителност, време, през което не се налага да го сменяш - трябва да го ползваш много интензивно, за да има смисъл, но определено се усеща. Изобщо не страдам от желание да се доказвам чрез телефона си, но в телефон за трицифрена сума изобщо не бих се загледал в момента.

казано от aleks на 13.03.16, 17:57:

П.П. Ако имам излишни 1000 лева винаги ще си взема ябълка. По-качествена изработка, по-добри материали, по-добър дизайн и иос е за олигофрени, да нищо не можеш, но поне няма и безброй опции да се бъркаш. Първият ми смартфон беше йфон 5 (тамън беше излязъл), после го смених с мото г, сега съм с уми зеро (повече от година вече и почти нямам забележки).

Ами не си прав. Като хардуеър огризката е малко по-зле от аналогичните модели на Самсунг и с много от сега пробиващите китайци Huawei и Lenovo. В момента ги имам всички в къщи и правя директно сравнение. Айфоните са най-зле от всички изброени като материали, камера, общо усещане.
За дизайн е смешно да говорим - правоъгълен екран, заемащ възможно по-голям процент от лицето, тънък профил, хоум бутон в средата, бутони за включване и звук отстрани, камера отзад. Много оригинални идеи, няма що...
iOS е операционна система за хора без всякакви изисквания - ръцете ти са вързани, възможности за персонални настройки нямаш, а и възможности за каквото и да било.

А аз от години ползвам телефона си за много неща - поща, елемнтарни редакции на работни файлове, четене (много интензивно), браузване в интернет, музика, филми, игри. За мен е незаменим компютър в джоба. Не позволявам някой да ми казва какво мога и какво не мога да правя с него и да ми иска пари за неща, за които плащане не се дължи.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.03.16 18:10.

13.03.16
18:09

Много е удобно, ако се ползват повече от 2-3 продукта на ябълката, иначе сам по себе си айфоня е безмислен . Да не говорим ,че Sony Xperia Z-серията слага в малкия си джоб отхапания плод :)

13.03.16
18:10

казано от ME4O_TURIST на 13.03.16, 18:09:

Много е удобно, ако се ползват повече от 2-3 продукта на ябълката, иначе сам по себе си айфоня е безмислен . Да не говорим ,че Sony Xperia Z-серията слага в малкия си джоб отхапания плод :)

Що? Аз имам телефон Samsung, лаптоп HP и телевизор LG. Знаеш ли как хубаво се разбират двамата корейци и малайзийския американец? Бас държа, че не е по-зле от три огризки.
Има си софтуер за всичко в Android, Window$, Linux (избери си която щеш дистрибуция). DLNA съръвъри, автоматично синхронизиране и архивиране на файлове от всякакви устройства и каквото още се сетиш без оглед на операционната система, универсални Bluetooth и IR дистанционни, пълен контрол на едното устройство от другото. Е, трябва да пипнеш нещо и ти, но ако не си пълен малоумник, ще се справиш дори с модерните дистрибуции на Линукс без проблем, за Window$ и Android да не говорим.
За разлика от Епъл, коити не признават никакви стандарти. Единственото им спасение е, че ботоксът и липосуксцията си отиват с новия iPhone.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.03.16 18:23.

13.03.16
22:49

казано от Boby_ на 13.03.16, 17:22:

Безмислено скъп телефон

Не е безсмислено, ако това е търсеният ефект :) Целта на Apple не е да предоставят най-добрият телефон откъм съотношение цена/качество, самата целева група е различна от тази на Samsung, а и на другите марки. Ако се погледне класацията за най-скъпи телефони, мисля че се онагледява търсената аудитория и ефект. За повечето хора, които използват телефона основно за разговори, сърфиране и снимки и двата варианта ще свършат идентична работа - затова според мен е нормално ако разполагат със средствата да закупят телефона, който показва социален статут. Моите предпочитания се припокриват с твоите - бях с iphone, който ми беше даден безплатно, а в момента съм с samsung и нямам намерение да сменям в скоро време. Единственото, в което според мен Apple са с гърди пред другите конкуренти е убийствената им поддръжка, но това ми изглежда логично при положение, че се залага много на лоялността на клиента.

Мнението беше редактирано от Bro на 13.03.16 23:01.

14.03.16
12:45

казано от Boby_ на 13.03.16, 17:22:

Като обобщение мнението ми за айфона не се променя - безполезна скъпа играчка. Ще ме е срам да се покажа на публично място с него, защото това ще ме постави сред група хора, която презирам, но вече нямам особен избор.

Е, стига де, това с презирането беше доста пресилено :) Като излезе седмицата ще си я взема ;)
Андроид се насраха тотално с близалката, а най-якото в насирането им е, че прецакаха точно собствените си устройства. За сметка на това Епъл с “тъпата” си операционна система нямат оплаквания след ъпдейт на версията дори и с 4-5 годишни устройства. да не говорим колко по-често правят ъпдейтите от Андроид и как дори и да има бъг много бързо решават проблема.

14.03.16
13:36

То тая 7ца май доста хора я чакат ;) Като се има впредвид другата 7ца това ще е новата 5ца.

14.03.16
17:07

казано от James Hinks на 14.03.16, 12:45:

казано от Boby_ на 13.03.16, 17:22:

Като обобщение мнението ми за айфона не се променя - безполезна скъпа играчка. Ще ме е срам да се покажа на публично място с него, защото това ще ме постави сред група хора, която презирам, но вече нямам особен избор.

Е, стига де, това с презирането беше доста пресилено :) Като излезе седмицата ще си я взема ;)
Андроид се насраха тотално с близалката, а най-якото в насирането им е, че прецакаха точно собствените си устройства. За сметка на това Епъл с “тъпата” си операционна система нямат оплаквания след ъпдейт на версията дори и с 4-5 годишни устройства. да не говорим колко по-често правят ъпдейтите от Андроид и как дори и да има бъг много бързо решават проблема.

Естествено, че е пресилено, иначе никой няма да му обърне внимание, а трябва да си чешем езиците/пръстите. :D

Колкото до Епъл, тия 4-5 годишни устройства къде ги видя? От фирмените телефони няма нито една жива 4-ка. Почти всички 5-ци и 5s на по година-две имат проблеми с живота на батерията. Единият от колегите ходи с пауърбанка в единия джоб и зарядно в другия. Отделно самите устройстава са бъгави - рестартират се произволно, интернетът им спира и тръгва, приложения забиват. Легендата, че жертваш възможности и гъвкавост срещу стабилност може и в началото да е отговаряла на истината, но отдавна вече не е така.

Че лолипоп е простотия е факт. Но Гугъл направиха крачка назад от опита да забранят писането по SD картите след негативната реакция на андроидското общество и това им прави чест. Освеен това всички андроидски устройства подлежат на преинсталиране с какъвто си искаш къстъм ром - изобщо не си вързан нито със стоковата близалка на производителя, нито с която и да е версия. Кеф ти Цианоген, кеф ти който си искаш друг мод. Вярно, занимавка е, но си струва усилието.
При всички случаи Епъл е марка с два модела, различаващи се помежду си само по размер. Андорид е операционна система, поддържаща стотици модели на десетки производители от всякакъв диапазон на цена и качество. Дори само това вече ти дава избор, който ти липсва при Епъл, които и като възможности на хардуера драматично изостават от високия клас телефони с Андроид (htc, Samsung, LG, а вече дори и Lenovo и Huawei).
Спрът е безсмислен - аз съм на мнение, че който си взима епъл, го взима заради огризката на гърба, а не заради стабилността на iOS или прекрасните възможности на телефона (където и да са скрити те). Ти си на мнение, че е страхотен телефон, чиято цена оправдава качеството му. Браво на Стив Джобс, че успя някак да се позиционира така, въпреки че компанията му никога не е имала дори една собствена иновация. :)
Хм, може и да греша - тези 3 степени на натиск на 6s не помня да съм ги срещал при друг производител. :) Голяма полза има от тях, няма що! :)

14.03.16
17:20

казано от Boby_ на 14.03.16, 17:07:

Колкото до Епъл, тия 4-5 годишни устройства къде ги видя? От фирмените телефони няма нито една жива 4-ка. Почти всички 5-ци и 5s на по година-две имат проблеми с живота на батерията. Единият от колегите ходи с пауърбанка в единия джоб и зарядно в другия. Отделно самите устройстава са бъгави - рестартират се произволно, интернетът им спира и тръгва, приложения забиват. Легендата, че жертваш възможности и гъвкавост срещу стабилност може и в началото да е отговаряла на истината, но отдавна вече не е така.

Аз съм с iPhone 4S, който е на 4 години. Батерията е кофти, но не бих казала, че имам други проблеми с телефона.
Подариха ми го - аз едва ли бих инвестирала точно в iPhone.

Мнението беше редактирано от Елена на 14.03.16 17:21.

14.03.16
18:27

Служебните петици са купувани при излизането им и нямат абсолютно никакви проблеми, освен че се поскъси живота на батериите, но нормално - при положение, че някои се рестартират вероятно едва на 3-4 месеца. Може би разликата е, че са купувани директно в Италия, защото разкриха и китайската фабрика за реплики на Епъл преди година мисля, едно към едно са, а мога да си представя лесно избора на нашите доставчици, както и дали е единствената фабрика. Или в ползващите - нямало е опити да се правим на програмисти и да надхитряваме ограниченията на производителя ... .

Нивото на хардуера е ясно защо - на андроида му трябва доста повече ресурс само за да отлепи, докато при айфона ОС е правена и оптимизирана единствено и само за тях. Същото и с апликейшъните, които все още задължително се одобряват, ако не бъркам. Не знам другите дали сложиха “Ретина”, но и това е голям плюс, включително и, че при по-малък екран може да се сложат повече неща и т.н. - а аз например искам да си прибирам смартфона в джоба на джинсите като съм седнал, не да му мъкна чанта. За шестиците не знам, дори и не съм държал в ръка.

Така, че в крайна сметка е въпрос на многостранен избор. Аз лично откакто съм получил първата Нокия Лумия не мога да си представя, че ще работя на друга ОС - бързо,сигурно, вече има всички апликейшъни, които на мен ми трябват, М.Офиса и облака са ми голям плюс, а при хардуера екранът няма нищо общо с други телефони, които познавам, като качество на визията, при 30 гб памет не ми трябва и карта, и прочеее. Въпрос на избор - какво друго му трябва на юзър като мен.

А за мениджмънта е малко коварно да се коментира - или, грубо казано, си мислите, че и най-добрия китайски флагман струва на производителя повече от призводствената цена на един айфон - все са стотинки. Епъл поне сами си развиват ОС и контролират апликейшъните, както и се стараят при поддръжката.

Кой както се рекламира и какъвто пазар намери за цената си -  в края на краищата - това е изкуството на свободния пазар на балъците.

Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 14.03.16 18:52.

15.03.16
01:22

Боби, би ли ми обяснил защо да е предимство на андроидите това, че имаш възможност да правиш нещо си(което дори не знам какво е), за да оправяш бъгавата ос, при положение, че с огрзката нщо таков не ми се налага ? Това е все едно ти да тръгнеш да си тунинговаш БМВто за да се състезаваш с мен по черните пътища или снежните дерета - платил си за едно нещо и се очаква, че ще работи така както трябва, а не да влагаш време, усилия и нерви, за да те удовлетворява.
Ползвам един от първите излезли 4s,  може да се убедиш лично в безпроблемната му работа, 4-та употреба е, а таблета ми Нексус 7 вече е трудно използваем след като му дойде близалката. И скоро не виждам светлина в тунела да се сменин с нов андроид...не знам и кои са тия мегаценни приложения, които губя като нямам телефон с андроид...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 15.03.16 01:46.

15.03.16
08:39

С удоволствие ще ти отговоря. Правя доста неща с андроидския си телефон, които не могат да се правят с устройство с iOS - имах служебен 5s, сега 6s, а през цялото време у нас стои и прашлясва един iPad 2, така че имам представа какво може и какво не може да се прави с тях.
Та с андроидския си телефон свалям торент файлове, шервам ги на телевизора си и ги гледам със семейството си. Торент трекерът ми е безплатен, DLNA сървърт ми е безплатен, съдържанието ми е ... да кажем безплатно.
От него също така свалям музика, която изобщо не ми се налага да превърлям другаде - с един адаптер за мини USB си я копирам, подреждам и трия от и на флашката, която слушам в колата. Това е възможно, защото имам достъп до файловата система на Андроид, каквато в iOS няма.
На телефона си чета книги. Свалям ги от читанката, купувам ги от книжарници, конвертирам си ги, имам си DRM Removal инструмент, копирам си ги на компютъра, за да ги чета другаде, ако реша. Отново все неща, които не можеш да направиш с iOS - сваляш в едно приложение и си дотам. После за да прехвърлиш нещо някъде, се започва ходене по мъките с iTunes, когато изобщо това е възможно.
Клавиатурата на iPhone 6s е калпава, също както и вградената на Андроид. Дори с практика трудно можеш да напишеш дума, без да се наложи аутокоректът да ти я поправи. На Андроид обаче си я сменям моментално с далеч по-адекватна, което не можеш да направиш на айфона си.
На Андроид мога да инсталирам приложения от външен източник, а не само от Google Play, дори телефонът ми да не е рутнат. На iOS не можеш да сложиш нищо извън AppStore, ако не го “тунинговаш” (както ти се изразяваш) с джейлбрейк. Пример за приложения, които ползвам, са iGO, десктоп органайзър, който ми показва в едно каре 4х3 лог на повикванията, СМС-ите и предстоящите събития в календара. Нещо, което не можеш да направиш на iOS, също както и да си сложиш работещ календар и детайлна прогноза за времето на хоум скрийна, да сложиш повече от четири иконки на док (преди можеше, но в iOS 9 и нагоре вече не) и изобщо каквото друго се сетиш, свръзано с визуалното оформление и директното ползване на приложения под формата на уиджети, без да ги отваряш. Цялата тази концепция липсва в iOS, което го осакатява и при използване ти налага да се сещаш за разни неща, да влизаш и излизаш от приложения и общо взето да нямаш всичко пред очите, когато ти трябва.
Добавям и възможността за използване на лаунчъри, които заменят хоум скрийна и променят поведението на телефона. Отново безплатни, отново работят и без руутване.
Накрая, но не на последно място, съдържанието в Google Play е много по-богато, отколкото в AppStore, като на практика в епълския магазин няма нищо реално безплатно, което да работи.
За говорене, поща и браузване в Интернет стават и двата. Ако използваш телефона си само за това, наистина ще ти е трудно да видиш разликите. За мен обаче те са толкова съществени, че нося в джоба два телефона - айфонът ми трябва, защото само от него имам достъп до служебната поща и няколко корпоративни приложения, но не може да ми покрие останалите нужди. Като добавим към това и избора на хардуер (не съм вързан със Самсунг и решенията им, ако реша да сменя телефона, без да сменям платформата), за мен няма нито един съществен плюс на iOS, който би ме накарал да дам лични средства за тяхно устройство.

15.03.16
14:01

Не ми обясни само, защо аз трябва да се занимавам с руутване(каквото и да значи това) или да търся начин да върна старата версия на андроида, за да мога да си ползвам безпроблемно таблета, който навсичкото отгоре е и модел на Гугъл ?
Те са ми взели парите, а аз им страдам от олигофренията...Някак си губят с нокаут от Епъл тук :)

15.03.16
14:28

казано от James Hinks на 15.03.16, 14:01:

Не ми обясни само, защо аз трябва да се занимавам с руутване(каквото и да значи това) или да търся начин да върна старата версия на андроида, за да мога да си ползвам безпроблемно таблета, който навсичкото отгоре е и модел на Гугъл ?
Те са ми взели парите, а аз им страдам от олигофренията...Някак си губят с нокаут от Епъл тук :)

Айфонът така или иначе по начало не можеш да го ползваш за нищо, така че по-скоро говорим за дисквалификация и на двамата противници. ;)

15.03.16
15:31

Айфона го ползвам и за разговори, освен за нещата, за които ползвам таблета :)
И пак не ми отговори на основния въпрос ;) който засяга всички с нексуси, не само мен.
А, да, дай да видим и с флаш плеър как са нещата при андроид...

15.03.16
15:37

Напълно съм съгласен с James. Защо да тярбва да инвестираш излишно време и нерви в нещо, което не ти е работа?  Много от “екстрите”, които спомена Боби са напълно излишни за един телефон. Да, не за всички са глупост, но за мнозинството от хората са излишни. Защо ми е да си играя през телефона да тегля торенти, като мога да си свържа смарт телевизора към компютъра и да пускам филми без да прехвърлям нищо. Музиката мога да си я пусна през bluetooth-a на телефона директно към колата.. Телефона (поне за мен) си е единствено за разговори и смс/чат, когато се налага. Ползвам си 5с от 2 години преди това си карах с 3ка около 3 и нямах никакви оплаквания.Ябълката може да прави малко неща, но ги прави достатъчно добре, за да я предпочета пред андроида.

15.03.16
15:48

Въпрос на избор . И двете системи имат плюсове и минуси

15.03.16
15:57

uote author=“James Hinks” date=“1458048678”]Айфона го ползвам и за разговори, освен за нещата, за които ползвам таблета :)
И пак не ми отговори на основния въпрос ;) който засяга всички с нексуси, не само мен.
А, да, дай да видим и с флаш плеър как са нещата при андроид...

Не знам аз с моя 3-4 годишен нексус 4 никога съм нямал проблеми. И с близалката нямам проблеми, телефона си е бърз както при закупуването му. Управлявам си и телевизорите с него и браузване и игри и всякакви глупости и работи нормално лолипопа, дори доста по- добре от кит ката според мен. Да не говоря колко пъти съм го изпускал по асфал и теракот и  е здрав - това от към качество на материали.
П.п. - може би е по- добре да се отдели темата, че много разводнихме дневника на Боби, на който се извинявам за спама.

15.03.16
16:17

казано от James Hinks на 15.03.16, 15:31:

Айфона го ползвам и за разговори, освен за нещата, за които ползвам таблета :)
И пак не ми отговори на основния въпрос ;) който засяга всички с нексуси, не само мен.
А, да, дай да видим и с флаш плеър как са нещата при андроид...

Аз нямам отношение към нексусите, защо да ти отговарям? Като си избирах последния телефон, ги прегледах и тях, реших, че не искам такова нещо и си купих телефон на друг производител, така че защо изобщо се стигна до нексуса не разбрах. Все пак ще ти отговоря - Гугъл са особено “активни” в прилагането на така нареченото планирано остаряване - практика, използвана от всички производители не само в тази област. Правят го и Епъл (но по-внимателно), Самсунг (доста грубо и те), както и всички.
За съжаление Гугъл се опитват да го прилагат не само по отношение на хардуера, но и на операционната система, което наистина е пошло и засяга и други потребители, а не само тези, които са си купили нексус. Все пак както отбелязах, има алтернативи, които все още са достатъчно лесни и позволяват проблемът да се избегне/заобиколи поне за известно време.

казано от Dimitar Yanakiev на 15.03.16, 15:37:

Напълно съм съгласен с James. Защо да тярбва да инвестираш излишно време и нерви в нещо, което не ти е работа?  Много от “екстрите”, които спомена Боби са напълно излишни за един телефон. Да, не за всички са глупост, но за мнозинството от хората са излишни. Защо ми е да си играя през телефона да тегля торенти, като мога да си свържа смарт телевизора към компютъра и да пускам филми без да прехвърлям нищо. Музиката мога да си я пусна през bluetooth-a на телефона директно към колата.. Телефона (поне за мен) си е единствено за разговори и смс/чат, когато се налага. Ползвам си 5с от 2 години преди това си карах с 3ка около 3 и нямах никакви оплаквания.Ябълката може да прави малко неща, но ги прави достатъчно добре, за да я предпочета пред андроида.

Не схващаш същността на разликите. Това в джоба ти отдавна не е телефон, а компютър с интегрирана мултимедийна система. Предпочитам Андроид пред iOS, защото тази операционна система ми дава по-пълен достъп до възможностите на въпросното устройство, за които съм платил така или иначе. Не робувам на марката нито на телефона, нито на OS. В момента, в който на пазара се появи по-гъвкава операционна система, достатъчно стабилна за ежедневна употреба, сменям веднага без капка носталгия. Вече има няколко (вкл. и опън сорс), но са в много начален етап на разработка, за да си струва да говорим за тях.
Редовно хвърлям по едно око и на телефони с Windows - нещата там се подобриха значително в последните години, както отбеляза Von Suthaus, но все още не отговарят на критериите ми.
Андроид има много недостатъци и далеч не е перфектна ОС. За момента обаче е най-близо до това, което аз искам. Мога да си позволя много скъп смартфон и го правя, но не виждам причина да си давам парите за епъл. Ако си свалят цената с 50-60% и се позиционират на пазара не като премиум клас, а като евтини, лесни за използване играчки, каквито всъщност са, тогава може и да си променя мнението.

Не ми се занимава да правя изчерпателно ревю, затова ще си позволя да пусна външен линк, за да закрия темата:
http://www.digitaltrends.com/mobile/best-smartphone-os/4/

Който иска, да се чувства свободен да чете и да спори с автора му. Моля и модераторите след малко да почистят дневника ми от този разговор - ако преценят, че има нещо полезно в него, може да отиде в отделна тема, но няма да ми е жал и ако отиде в кофата. :)

15.03.16
16:26

За мен Айфона е дисквалифициран още на цената :D Защо да дам два пъти повече пари за нещо, дето върши два пъти по-малко работа от един Андроид телефон. С флаша какъв е проблема? Между другото, дори да сте уцелили кофти модел (при Андроид избора е огромен), то това е проблем на конкретния модел, и не значи, че Андроид-а отпада автоматично като избор.

казано от Dimitar Yanakiev на 15.03.16, 15:37:

Телефона (поне за мен) си е единствено за разговори и смс/чат, когато се налага.

В такъв случай изобщо не ти трябва смартфон. Защо ти е да даваш 4 цифрена сума за нещо, което не ползваш?

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.03.16 16:27.

15.03.16
16:33

казано от Петко К на 15.03.16, 16:26:

казано от Dimitar Yanakiev на 15.03.16, 15:37:

Телефона (поне за мен) си е единствено за разговори и смс/чат, когато се налага.

В такъв случай изобщо не ти трябва смартфон. Защо ти е да даваш 4 цифрена сума за нещо, което не ползваш?

Затова аз лично зарязах два смартфона и си купих чудесна Нокийка с копчета...и се чувствам чудесно :D Само имам проблем с околните, които вярват, че всеки трябва да употребява смартфон :D :D :D

15.03.16
16:47

Слагам край на дискусията :D

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1