29.03.16
15:51
Преди да ме заклеймите като “нечетящ” и “мързелив”, моля да получа някои разяснения относно въпросната диета, защото в процеса на търсене и четене по темата, изникнаха няколко въпроса, които тясно ме касаят. 181 см, 26 г., 81 кг., цел - изгаряне на подкожни мазнини (особено в областта на корема) и запазване, а защо не и покачване на чиста мускулна маса и сила. Въпросите са ми следните:
1. По време на гладуването през деня (7:00 - 17:00) мога ли да пия протеинови шейкове и фрешове, да ям храна, която не съдържа мазнини и въглехидрати - плодове, зеленчуци, нискомаслено кисело мляко, яйчни белтъци и т.н. Вода и кафе разбрах, че задължително се приемат (кафето не толкова задължително, но пия по много)?
2. Тренировката задължително ли следва да е на гладно?
3. Кардиото противопоказно ли е?
4. Захранващия период непосредствено след тренировка ли започва и кога приключва т.е. до колко часа вечер ще мога да се храня?
5. В нетренировъчните дни продължава ли гладуването?
6. Чийт дей - следва ли да има мръсни дни, в които да зареждам с въглехидрати и мазнини?
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Още предложения от BB-Shop
29.03.16
16:12
1. Не прекалявай с протеина. Пий доза след тренировка. Фрешовете имат доста фруктоза, поради тази причина и прекомерна консумация на плодове не е препоръчителна. Храна, която е окей да ядеш - месо, белтъци, салата, умерено к-во въглехидрати. Не препоръчвам млечни продукти. Кафе и вода - окей.
2. Не, не следва да е на гладно. Ако е такава с тежести - веднага след нея протеин + някакъв въглехидрат. Ако е кардио такава - веднага след нея само ВСАА, а 1 час след това в храненето да няма въглехидрати.
3. Не е противопоказно.
4. Това с храненето вечер е мит. Погледни отговор 2.
5. Хранителният режим не е само когато тренираш, това е процес, който продължава минимум 8-10 седмици.
6. Ако не можеш да издържиш си направи един cheat MEAL - 1 хранене в седмицата, в което да си позволиш каквото пожелаеш. В какво се изразява чийтването - храна с бързи въглехидрати, много сол и транс мазнини. Според мен е ненужно.
29.03.16
16:34
1. Не.
2. Задължително не, но силно препоръчително - да.
3. Не, това няма отношение към храненето.
4. Когато решиш да го почнеш, ако ще тренираш на гладно(но рано) може да е часове след тренировката, ако тренираш на гладно, но късно - може и 20-30 минути след това.
5. Естествено.
6. За какво са ти ? В тренировъчни РБД, в нетренировъчни НВД или пак РБД и ще си ОК.
Мерси, Сашо, но в хода на дискусията се породиха още няколко въпроса:
1. Неприемането на протеин през целия ден няма ли да доведе до мускулен разпад?
2. Ще тренирам привечер към 5:30-6:00 ч., това ще рече, че ще тренирам на гладно, след което следва да си набавя необходимите вещества в рамките на 4-5 часа, така ли?
3. Ако ям непосредствено преди лягане, това няма ли да ме предразположи към натрупване на мазнини?
29.03.16
17:16
1. Не, даже ще стимулира качването на мускулна маса. Ако тоя разпад ставаше толкова лесно, досега да съм останал кожа, кости и тук там сланина ;)
2. Да.
3. Не, единственото неудобство е, че ако ядеш точно преди лягане ще ти е тежко на стомаха.
Аз съм на ЦХ от есента на 2011 някъде(съзнателно, иначе съм имал и периоди преди това, когато съм го правил без да е умишлено) и никакъв негатив не виждам в него, само положителни страни, дори и в периоди на много сгъстени и тежки(за мен) тренировки. Много големи имена в спорта са на същото мнение.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.03.16 17:19.
Аз също го правя несъзнателно било то заради психическа натовареност и липса на време, било то поради редица други фактори като тютюнопушенето е основен в моя случай. Но издържам максимум до 14 ч., след което започвам да мисля само за храна. Така че, може да се каже, че имам трейнинг и ще се пробвам с тази диета. За оптимални резултати колко време ще трябва стриктно да я спазвам, тъй като основно съм поомазнил в областта на корема, а винаги съм имал стегнат и релефен корем и като се гледам така леко омазнен ми е меко казано болно :D
Аз бях почти две години на циклично хранене. Много позитиви ми донесе този начин на хранене.
Едвали мога да го докажа, но дори и погледа ми се избистри и започнах да виждам по- добре /имам астигматизъм/.
Нямам за цел да придобивам суперсили, а просто да изчистя корема :D п.с. шегувам се... Благодаря, че се отзовахте на питанията ми :)
30.03.16
23:59
A как стоят нещата, ако тренировката е към 19:00 до 20:00. Това значи ли, че трябва да започнем да се храним чак към 21:00?
Не знам... Аз също тренирам късно... от 6 до 7 някъде и ще мога да ям едва към 7:30 и нещо не мога да разпределя времето.. някой да помогне?
31.03.16
08:58
Аз около една година поради организационни причини бях на следния режим: цял ден глад - тренировка - ядене - сън. Та да ви обърна внимание на следните неща:
- понеже не съм бил в дефицит (не ми е било цел), не съм мръднал с грам надолу;
- няма проблеми да си тренирам на гладно, даже ми беше много лекичко;
- нямах проблеми със заспиването и съня, въпреки че изяждах цяла маса храна преди лягане;
- още с първата хапка храна тялото се отпуска и вече влиза в режим почивка, така че идеята за ядене преди тренировка ми се вижда неприложима.
Общо взето - за мен дали ще се храня 1, 2, 3 или 4 пъти, е абсолютно все тая.
Вече съм наясно с ползите от диетата, но колкото и да смятам часовете - сън/работа/почивка, нещо не ми се чукват нещата. Лягам към 11:30 - 12:00, ставам в 7:00, отивам на работа от 8:00, прибирам се в 17:00 и тренирам в 18:00, след което първото ми ядене може да бъде не по-рано от 19:30… Затова се затруднявам да разпределя времето за фастинг и хранене. Някой да сподели идеи?
31.03.16
09:50
В този режим, който си написал, какво те притеснява?
И с какви ползи от диетата си наясно? Ако очакваш да се нацепиш брутално - това няма отношение към броя хранения.
Притеснява ме, че не знам в кой период от денонощието да ям и в кой да не ям. От 19;30, когато следва да е първото хранене, до 11;30-12;00, а това прави 19-20 часа фастинг, което ме притеснява честно казано. А за тези 4-5 ч. хранене не знам дали ще мога да усвоя необходимите калории, тъй като вечерно време излизам навън. Целта ми е сваляне на мазнини в коремната област, тъй като останалата част от тялото не ми е толкова омазнена и ще съм на НВД или на балансирана, още не съм решил. Наясно съм, че няма да стана нацепена батка....
31.03.16
10:41
Според мен няма нищо притеснително. Виж, вече ако не можеш да издържиш цял ден без храна, тогава си яж 2-3 пъти дневно. При едни и същи състав и калории, ефектът ще е еднакъв и в двата случая.
31.03.16
12:57
Просто закусвай в 7ч. и следващото хранене да е след тренировката, до колкото разбрах 19:30-20ч., това ти е 12-13 часов фастинг, които е напълно достатъчен.
31.03.16
13:15
Е да бе, представям си ако закуся, веднъж влезнал във “feeding” фазата, после ако цял ден не трябва да ям, че и да тренирам след това...
Еми, предложи алтернативен вариант. Защото ако сметна от 12 през нощта до 19;30 на другия ден са си 20 часа глад.
31.03.16
13:55
Еми фастинг не означава само 20 часов глад. Фастинг може да се каже и на 8 часов глад, малко хора могат да издържат на 20 часов фастинг при положение, че не са го правили до сега.
8 часа съвсем не е “фастинг”, а е просто все едно си пропуснал обяда, което не е кой знае какво. Фаста можеш да започнеш да го отчиташ 4-6 часа след последното хранене, в зависимост от това какво си ял.
казано от Aesthetic Un на 31.03.16, 13:55:
Еми фастинг не означава само 20 часов глад. Фастинг може да се каже и на 8 часов глад, малко хора могат да издържат на 20 часов фастинг при положение, че не са го правили до сега.
Това означава, че през нощта всеки фаства.
31.03.16
18:50
казано от Елена на 31.03.16, 15:52:
казано от Aesthetic Un на 31.03.16, 13:55:
Това означава, че през нощта всеки фаства.
Като събереш съня 8 часа и през деня 8 часа колко се получава общо?
31.03.16
23:13
Четох доста за Войнската диета и разбрах едно нещо - тия 18 часа не са фаст, а най-обикновено недояждане. С други думи можеш да хапваш плодове, ядки и други леки храни по време на гладуването. Така би трябвало да можеш да издържиш 20-на часа.
Но ако идеята е просто да изчистиш от корема има и по-лесен вариант. Пробвай да комбинираш HIIT кардио и коремни преси. Примерно 10 мин кардио, после коремни преси и така няколко пъти. Преди време така изчистих корема и се получи доста добре.
01.04.16
15:05
казано от Aesthetic Un на 31.03.16, 12:57:
Просто закусвай в 7ч. и следващото хранене да е след тренировката, до колкото разбрах 19:30-20ч., това ти е 12-13 часов фастинг, които е напълно достатъчен.
Не е достатъчен прозорец това. Опцията евентуално е да закуси, да обядва и после да му почне фаста.
казано от basttardo на 31.03.16, 13:18:
Еми, предложи алтернативен вариант. Защото ако сметна от 12 през нощта до 19;30 на другия ден са си 20 часа глад.
Тъкмо достатъчен гладен прозорец е това, какво се притесняваш?
Може и да е достатъчен, но за мен това е прекалено дълъг период от време. Притесняват ме много неща, като например дали ще мога за 4-5 часа, когато е за захранващия период, да погълна обема калории, които са ми нужни, дали ще издържам толкова време без храна, дали няма да ми прималява и да се чувствам слаб и уморен по време на тренировка...
01.04.16
15:27
Еми почни с по-къс и гледай първото хранене да ти е минимално, аз да не ти е тежко на стомаха докато тренираш. После увеличи фазата на глад. Дори и да имаш някакви негативни усещания, те ще са субективни и ще им свикнеш бързо.
Ще изпивам по един протеинов шейк с вода веднага след ставане, а през деня ще хапвам по съвсем малко богати на протеин продукти - яйчни белтъци, пилешка печена пържола и нискомаслено кисело мляко, след което постепенно ще намалявам храната до 0 през деня. Как мислиш?
01.04.16
15:42
Ами не е т’ва идеята на фаста.
Спокойно, ще се адаптираш. И всъщност, тая тема вече е на 3 дена, досега да беше направил 3 фаста и щеше да знаеш какво да очакваш.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 01.04.16 15:43.
казано от basttardo на 01.04.16, 15:36:
Ще изпивам по един протеинов шейк с вода веднага след ставане, а през деня ще хапвам по съвсем малко богати на протеин продукти - яйчни белтъци, пилешка печена пържола и нискомаслено кисело мляко, след което постепенно ще намалявам храната до 0 през деня. Как мислиш?
После ще разказваш, че диетата не работи...
Премести първото хранене възможно най-късно след ставане. Изпускаш закуската и примерно 2-3 следобяд хапваш малко. МАЛКО
Мнението беше редактирано от CarnalK на 01.04.16 15:47.
казано от Alexander Krastev на 01.04.16, 15:42:
Ами не е т’ва идеята на фаста.
Спокойно, ще се адаптираш. И всъщност, тая тема вече е на 3 дена, досега да беше направил 3 фаста и щеше да знаеш какво да очакваш.
Не съм започнал да чистя, затова и не съм я пробвал все още... просто събирам информация за да съм подготвен, когато реша, че е време ;)
казано от CarnalK на 01.04.16, 15:46:
После ще разказваш, че диетата не работи...
Премести първото хранене възможно най-късно след ставане. Изпускаш закуската и примерно 2-3 следобяд хапваш малко. МАЛКО
Следва ли да има въглехидрати и мазнини в това хранене или да заложа на протеиновите продукти?
яко кафета,вода и дъвки до 1вото хранене ( Аз бях някога така ) вече не ми прави впечатление. Мога да си фастя по 2 дена ( срс)
01.04.16
16:16
Всяко нещо прието по време на фаста,което възбужда храносмилателната система го прекъсва.Чел съм, че може по време на фаста да пиеш някаква течност с разтворен мед вътре,което не го прекъсва защото по този начин меда навлиза директно в кръвния поток.Това притъпява малко чувството на глад,ако това те тревожи. Пробвал съм и не намирам някаква разлика с фаст само на вода и неподсладен чай.Някои ако знае нещо по този въпрос с меда може да каже. Иначе започваш фаста час и половина след последното хранене(да кажем 22 е вечерята,значи 23,30).Щом тренираш в 19ч. го прекъсваш в 16,30-17ч. с нещо по-леко( някаква салата с яйца примерно) и след треноровката основното ядене с въглехидрат.Пробвай и ще разбереш.Впоследствие може да увеличиш фаста и да тренираш на гладно,ако решиш.
02.04.16
16:35
казано от basttardo на 01.04.16, 15:21:
Може и да е достатъчен, но за мен това е прекалено дълъг период от време. Притесняват ме много неща, като например дали ще мога за 4-5 часа, когато е за захранващия период, да погълна обема калории, които са ми нужни, дали ще издържам толкова време без храна, дали няма да ми прималява и да се чувствам слаб и уморен по време на тренировка...
Смисъла на фаста, е да накараш организма да използва МАЗНИНИТЕ с които се е запасил като гориво ,а те са най-ефективното....
И не няма да изчезнеш ако не ядеш такъв дълъг период.В съвременния начин на живот всичко е обърнато с главата надолу,просто опитай да настроиш тялото в естествения му ритъм.Няма да е лесно,но си заслужава.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече