Воинска диета

29.03.16
15:51

Преди да ме заклеймите като “нечетящ” и “мързелив”, моля да получа някои разяснения относно въпросната диета, защото в процеса на търсене и четене по темата, изникнаха няколко въпроса, които тясно ме касаят. 181 см, 26 г., 81 кг., цел - изгаряне на подкожни мазнини (особено в областта на корема) и запазване, а защо не и покачване на чиста мускулна маса и сила. Въпросите са ми следните:

1. По време на гладуването през деня (7:00 - 17:00) мога ли да пия протеинови шейкове и фрешове, да ям храна, която не съдържа мазнини и въглехидрати - плодове, зеленчуци, нискомаслено кисело мляко, яйчни белтъци и т.н. Вода и кафе разбрах, че задължително се приемат (кафето не толкова задължително, но пия по много)?
2. Тренировката задължително ли следва да е на гладно?
3. Кардиото противопоказно ли е?
4. Захранващия период непосредствено след тренировка ли започва и кога приключва т.е. до колко часа вечер ще мога да се храня?
5. В нетренировъчните дни продължава ли гладуването?
6. Чийт дей - следва ли да има мръсни дни, в които да зареждам с въглехидрати и мазнини?

1. Не прекалявай с протеина. Пий доза след тренировка. Фрешовете имат доста фруктоза, поради тази причина и прекомерна консумация на плодове не е препоръчителна. Храна, която е окей да ядеш - месо, белтъци, салата, умерено к-во въглехидрати. Не препоръчвам млечни продукти. Кафе и вода - окей.

2. Не, не следва да е на гладно. Ако е такава с тежести - веднага след нея протеин + някакъв въглехидрат. Ако е кардио такава - веднага след нея само ВСАА, а 1 час след това в храненето да няма въглехидрати.

3. Не е противопоказно.

4. Това с храненето вечер е мит. Погледни отговор 2.

5. Хранителният режим не е само когато тренираш, това е процес, който продължава минимум 8-10 седмици.

6. Ако не можеш да издържиш си направи един cheat MEAL - 1 хранене в седмицата, в което да си позволиш каквото пожелаеш. В какво се изразява чийтването - храна с бързи въглехидрати, много сол и транс мазнини. Според мен е ненужно.

29.03.16
16:34

1. Не.
2. Задължително не, но силно препоръчително - да.
3. Не, това няма отношение към храненето.
4. Когато решиш да го почнеш, ако ще тренираш на гладно(но рано) може да е часове след тренировката, ако тренираш на гладно, но късно - може и 20-30 минути след това.
5. Естествено.
6. За какво са ти ? В тренировъчни РБД, в нетренировъчни НВД или пак РБД и ще си ОК.

29.03.16
17:04

Мерси, Сашо, но в хода на дискусията се породиха още няколко въпроса:
1. Неприемането на протеин през целия ден няма ли да доведе до мускулен разпад?
2. Ще тренирам привечер към 5:30-6:00 ч., това ще рече, че ще тренирам на гладно, след което следва да си набавя необходимите вещества в рамките на 4-5 часа, така ли?
3. Ако ям непосредствено преди лягане, това няма ли да ме предразположи към натрупване на мазнини?

29.03.16
17:16

1. Не, даже ще стимулира качването на мускулна маса. Ако тоя разпад ставаше толкова лесно, досега да съм останал кожа, кости и тук там сланина ;)
2. Да.
3. Не, единственото неудобство е, че ако ядеш точно преди лягане ще ти е тежко на стомаха.

Аз съм на ЦХ от есента на 2011 някъде(съзнателно, иначе съм имал и периоди преди това, когато съм го правил без да е умишлено) и никакъв негатив не виждам в него, само положителни страни, дори и в периоди на много сгъстени и тежки(за мен) тренировки. Много големи имена в спорта са на същото мнение.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.03.16 17:19.

29.03.16
17:24

Аз също го правя несъзнателно било то заради психическа натовареност и липса на време, било то поради редица други фактори като тютюнопушенето е основен в моя случай. Но издържам максимум до 14 ч., след което започвам да мисля само за храна. Така че, може да се каже, че имам трейнинг и ще се пробвам с тази диета. За оптимални резултати колко време ще трябва стриктно да я спазвам, тъй като основно съм поомазнил в областта на корема, а винаги съм имал стегнат и релефен корем и като се гледам така леко омазнен ми е меко казано болно :D

29.03.16
17:36

Аз бях почти две години на циклично хранене. Много позитиви ми донесе този начин на хранене.
Едвали мога да го докажа, но дори и погледа ми се избистри и започнах да виждам по- добре /имам астигматизъм/.

29.03.16
17:42

Нямам за цел да придобивам суперсили, а просто да изчистя корема :D п.с. шегувам се... Благодаря, че се отзовахте на питанията ми :)

A как стоят нещата, ако тренировката е към 19:00 до 20:00. Това значи ли, че трябва да започнем да се храним чак към 21:00?

31.03.16
02:52

Не знам... Аз също тренирам късно... от 6 до 7 някъде и ще мога да ям едва към 7:30 и нещо не мога да разпределя времето.. някой да помогне?

Аз около една година поради организационни причини бях на следния режим: цял ден глад - тренировка - ядене - сън. Та да ви обърна внимание на следните неща:
- понеже не съм бил в дефицит (не ми е било цел), не съм мръднал с грам надолу;
- няма проблеми да си тренирам на гладно, даже ми беше много лекичко;
- нямах проблеми със заспиването и съня, въпреки че изяждах цяла маса храна преди лягане;
- още с първата хапка храна тялото се отпуска и вече влиза в режим почивка, така че идеята за ядене преди тренировка ми се вижда неприложима.

Общо взето - за мен дали ще се храня 1, 2, 3 или 4 пъти, е абсолютно все тая.

31.03.16
09:40

Вече съм наясно с ползите от диетата, но колкото и да смятам часовете - сън/работа/почивка, нещо не ми се чукват нещата. Лягам към 11:30 - 12:00, ставам в 7:00, отивам на работа от 8:00, прибирам се в 17:00 и тренирам в 18:00, след което първото ми ядене може да бъде не по-рано от 19:30… Затова се затруднявам да разпределя времето за фастинг и хранене. Някой да сподели идеи?

В този режим, който си написал, какво те притеснява?
И с какви ползи от диетата си наясно? Ако очакваш да се нацепиш брутално - това няма отношение към броя хранения.

31.03.16
09:56

Притеснява ме, че не знам в кой период от денонощието да ям и в кой да не ям. От 19;30, когато следва да е първото хранене, до 11;30-12;00, а това прави 19-20 часа фастинг, което ме притеснява честно казано. А за тези 4-5 ч. хранене не знам дали ще мога да усвоя необходимите калории, тъй като вечерно време излизам навън. Целта ми е сваляне на мазнини в коремната област, тъй като останалата част от тялото не ми е толкова омазнена и ще съм на НВД или на балансирана, още не съм решил. Наясно съм, че няма да стана нацепена батка....

Според мен няма нищо притеснително. Виж, вече ако не можеш да издържиш цял ден без храна, тогава си яж 2-3 пъти дневно. При едни и същи състав и калории, ефектът ще е еднакъв и в двата случая.

31.03.16
12:57

Просто закусвай в 7ч. и следващото хранене да е след тренировката, до колкото разбрах 19:30-20ч., това ти е 12-13 часов фастинг, които е напълно достатъчен.

Е да бе, представям си ако закуся, веднъж влезнал във “feeding” фазата, после ако цял ден не трябва да ям, че и да тренирам след това...

31.03.16
13:18

Еми, предложи алтернативен вариант. Защото ако сметна от 12 през нощта до 19;30 на другия ден са си 20 часа глад.

31.03.16
13:55

Еми фастинг не означава само 20 часов глад. Фастинг може да се каже и на 8 часов глад, малко хора могат да издържат на 20 часов фастинг при положение, че не са го правили до сега.

31.03.16
14:32

8 часа съвсем не е “фастинг”, а е просто все едно си пропуснал обяда, което не е кой знае какво. Фаста можеш да започнеш да го отчиташ 4-6 часа след последното хранене, в зависимост от това какво си ял.

31.03.16
15:52

казано от Aesthetic Un на 31.03.16, 13:55:

Еми фастинг не означава само 20 часов глад. Фастинг може да се каже и на 8 часов глад, малко хора могат да издържат на 20 часов фастинг при положение, че не са го правили до сега.

Това означава, че през нощта всеки фаства.

31.03.16
18:50

казано от Елена на 31.03.16, 15:52:

казано от Aesthetic Un на 31.03.16, 13:55:

Това означава, че през нощта всеки фаства.

Като събереш съня 8 часа и през деня 8 часа колко се получава общо?

Четох доста за Войнската диета и разбрах едно нещо - тия 18 часа не са фаст, а най-обикновено недояждане. С други думи можеш да хапваш плодове, ядки и други леки храни по време на гладуването. Така би трябвало да можеш да издържиш 20-на часа.
Но ако идеята е просто да изчистиш от корема има и по-лесен вариант. Пробвай да комбинираш HIIT кардио и коремни преси. Примерно 10 мин кардио, после коремни преси и така няколко пъти. Преди време така изчистих корема и се получи доста добре.

01.04.16
15:05

казано от Aesthetic Un на 31.03.16, 12:57:

Просто закусвай в 7ч. и следващото хранене да е след тренировката, до колкото разбрах 19:30-20ч., това ти е 12-13 часов фастинг, които е напълно достатъчен.

Не е достатъчен прозорец това. Опцията евентуално е да закуси, да обядва и после да му почне фаста.

казано от basttardo на 31.03.16, 13:18:

Еми, предложи алтернативен вариант. Защото ако сметна от 12 през нощта до 19;30 на другия ден са си 20 часа глад.

Тъкмо достатъчен гладен прозорец е това, какво се притесняваш?

01.04.16
15:21

Може и да е достатъчен, но за мен това е прекалено дълъг период от време. Притесняват ме много неща, като например дали ще мога за 4-5 часа, когато е за захранващия период, да погълна обема калории, които са ми нужни, дали ще издържам толкова време без храна, дали няма да ми прималява и да се чувствам слаб и уморен по време на тренировка...

01.04.16
15:27

Еми почни с по-къс и гледай първото хранене да ти е минимално, аз да не ти е тежко на стомаха докато тренираш. После увеличи фазата на глад. Дори и да имаш някакви негативни усещания, те ще са субективни и ще им свикнеш бързо.

01.04.16
15:36

Ще изпивам по един протеинов шейк с вода веднага след ставане, а през деня ще хапвам по съвсем малко богати на протеин продукти - яйчни белтъци, пилешка печена пържола и нискомаслено кисело мляко, след което постепенно ще намалявам храната до 0 през деня. Как мислиш?

Ами не е т’ва идеята на фаста.

Спокойно, ще се адаптираш. И всъщност, тая тема вече е на 3 дена, досега да беше направил 3 фаста и щеше да знаеш какво да очакваш.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 01.04.16 15:43.

01.04.16
15:46

казано от basttardo на 01.04.16, 15:36:

Ще изпивам по един протеинов шейк с вода веднага след ставане, а през деня ще хапвам по съвсем малко богати на протеин продукти - яйчни белтъци, пилешка печена пържола и нискомаслено кисело мляко, след което постепенно ще намалявам храната до 0 през деня. Как мислиш?

После ще разказваш, че диетата не работи...
Премести първото хранене възможно най-късно след ставане. Изпускаш закуската и примерно 2-3 следобяд хапваш малко. МАЛКО

Мнението беше редактирано от CarnalK на 01.04.16 15:47.

01.04.16
15:54

казано от Alexander Krastev на 01.04.16, 15:42:

Ами не е т’ва идеята на фаста.

Спокойно, ще се адаптираш. И всъщност, тая тема вече е на 3 дена, досега да беше направил 3 фаста и щеше да знаеш какво да очакваш.

Не съм започнал да чистя, затова и не съм я пробвал все още... просто събирам информация за да съм подготвен, когато реша, че е време ;)

01.04.16
15:55

казано от CarnalK на 01.04.16, 15:46:

После ще разказваш, че диетата не работи...
Премести първото хранене възможно най-късно след ставане. Изпускаш закуската и примерно 2-3 следобяд хапваш малко. МАЛКО

Следва ли да има въглехидрати и мазнини в това хранене или да заложа на протеиновите продукти?

01.04.16
15:56

яко кафета,вода и дъвки до 1вото хранене ( Аз бях някога така ) вече не ми прави впечатление. Мога да си фастя по 2 дена ( срс)

Всяко нещо прието по време на фаста,което възбужда храносмилателната система го прекъсва.Чел съм, че може по време на фаста да пиеш някаква течност с разтворен мед вътре,което не го прекъсва защото по този начин меда навлиза директно в кръвния поток.Това притъпява малко чувството на глад,ако това те тревожи. Пробвал съм и не намирам някаква разлика с фаст само на вода и неподсладен чай.Някои ако знае нещо по този въпрос с меда може да каже. Иначе започваш фаста час и половина след последното хранене(да кажем 22 е вечерята,значи 23,30).Щом тренираш в 19ч. го прекъсваш в 16,30-17ч. с нещо по-леко( някаква салата с яйца примерно) и след треноровката основното ядене с въглехидрат.Пробвай и ще разбереш.Впоследствие може да увеличиш фаста и да тренираш на гладно,ако решиш.

02.04.16
16:35

казано от basttardo на 01.04.16, 15:21:

Може и да е достатъчен, но за мен това е прекалено дълъг период от време. Притесняват ме много неща, като например дали ще мога за 4-5 часа, когато е за захранващия период, да погълна обема калории, които са ми нужни, дали ще издържам толкова време без храна, дали няма да ми прималява и да се чувствам слаб и уморен по време на тренировка...

Смисъла на фаста, е да накараш организма да използва МАЗНИНИТЕ с които се е запасил като гориво ,а те са най-ефективното....
И не няма да изчезнеш ако не ядеш такъв дълъг период.В съвременния начин на живот всичко е обърнато с главата надолу,просто опитай да настроиш тялото в естествения му ритъм.Няма да е лесно,но си заслужава.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1