Няколко въпроса за прием на протеин.

12.05.16
18:18

Здравейте.От доста време ви чета,но дойде момента да задам няколко въпроса,понеже не намирам конкретни отговори за тях във форума.
Тренирам от около 15 години ( в момента съм на 33 и 87 кг. 184 см.) ,но никога не съм спазвал хранителни режими а си тренирах просто за тонус. Последните години малко се поотпуснах и качих някой друг килограм,но нежелан. От малко повече от 2 месеца спазвам хранителен режим и тренирам,като резултата е  - 6 кг. (толкова горе долу исках да сваля). Въпросите ми са следните:

1.Тренирам сутрин на гладно,като тренировката ми започва не по-късно от 30-40 мин. след сън. (само тогава имам време). Тренировката ми е около 40 мин. силова и след това 20 мин .кардио (само за толкова имам време).Това се случа 3 пъти в седмицата. Конкретния ми въпрос е : удачно ли е да пия протеин преди тренировка и успява ли да се усвои толкова бързо (суроватъчен протеин разтворен с вода).?

2.На много места чета,че протеина трябва да се приеме около 15 мин. след последната вдигната тежест.Аз обаче след силова тренировка правя кардио.Кога точно да си пия протеина,след силовата или след кардиото? И няма ли да ми станат много 2 приема на протеин в рамките на 1.30 часа?

Общо взето това са дилемите ми около приемането не пудрата(за което всъщност съм малко педантичен(blush) ).Ще се радвам да се включат хора с опит и доводи.
Поздрави.

Здравей, според мен може да направиш следното:

1. Ако имаш възможност, приемай BCAA непосредствено преди и по време на тренировката.
2. Изпий си шейка, като приключиш и кардио частта.

Пише ти още един педант, който известно време цепеше повторенията и минутите между храненията. Освен тормоз, позитиви нямаше. Ако може да послужи като съвет и за теб.

Успех! :)

12.05.16
20:04

Здравей, аз бих те посъветвал следното:

1. Някак не ми се вижда добра идея силовата ти тренировка да е веднага след сън без да си ял нищо.Още повече, че след нея правиш и кардио. Не казвам, че кардиото сутрин на гладно е лошо нещо, но по - добрият вариант според мен е да закусиш с някакъв въглехидрат ( по възможност бърз ) и да вземеш някакви аминокиселини, за да не изгориш мускул с кардиото. След кардиото отново да приемеш въглехидрат и да караш само на протеин и мазнини през остатъка от деня. Най - вероятно гориш мускул с тези тренировка и кардио на гладно. След сън повечето гликоген в мускула е изчерпан, а като го тренираш той един вид ‘’огладнява’’ и иска да се нахрани. Самият мускул се разпада на аминокиселини, за да се “наяде”. Един вид канибализъм. НО ако не те интересува от какво ще са свалените килограми можеш да продължиш по стария начин.

2. Тук съм съгласен с казаното от Димитър и успех!

12.05.16
23:57

казано от Борислав Борисов на 12.05.16, 20:04:

....След сън повечето гликоген в мускула е изчерпан, а като го тренираш той един вид ‘’огладнява’’ и иска да се нахрани. Самият мускул се разпада на аминокиселини, за да се “наяде”. Един вид канибализъм...

Това е доста далеч от истината. Катаболизмът на мускулите или по-точно разграждането им за енегия настъпва доста по-късно - като свършат мазнините. Неоглюколинезата (правенето на енергия не от въглехидрати, а от аминокиселини) се случва при продължителни гладувания - поне 4-5 дни без храна. Това, което гори преди белтъчната структура на мускулите, са гликогеновите запаси. Изгарянето на гликогена и намаляването на инсулина са директно свързани със загуба на течности. Това кара много хора да си мислят, че са изгорили мускулите. Доза суроватъчен протеин преди тренировка действа положително. Но даже има изследвания, според които анаболният отговор след тренировка на гладно е по-голям. Въпрос на лични предпочитания според мен.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 12.05.16 23:58.

Ей, уби бро-сайънса ;( Защо, Соломоне?! :D

13.05.16
09:30

казано от Херцог Трън на 13.05.16, 00:22:

Ей, уби бро-сайънса ;( Защо, Соломоне?! :D

Няма такова нещо, бро-сайънса е жив, аз съм сред неговите стожери. Знаеш, че по-дъртите пишем за тези неща, защото самите ние сме им вярвали. През 90-те митологията около тренировките беше още по-забавна...

Май имахме такава тема - “като ядеш преди лягане ще надебелееш”, “щангите спират растежа”; “тренировките до отказ са най-добри”; “малкото повторения са за маса, многото - за релеф”; упражнения за маса и упражнения за релеф; “като не тренираш мускулите се превръщат на мазнини”; “1000 коремни преси на ден е супер схема за нацепена преса”, “хапни бърз въглехидрат веднага след тренировка, защото ти е свършил гликогена и резултатите заминават”...

13.05.16
10:24

Благодаря на всеки един от вас за отговорите.

Относно BCAA ,пробвах го и този вариант,но незнайно по каква причина ми се гади адски много от него.Пробвах и неувкосен и няколко вида вкусове,но резултата е един и същ. В протеина който сега пия (EVERBUILD Ultra Premium Whey Build ) има 5.5 gr. BCAA на доза и според мен това е не лош вариант.

Димитър,благодаря за съвета :) :) :)” Пише ти още един педант, който известно време цепеше повторенията и минутите между храненията. Освен тормоз, позитиви нямаше. Ако може да послужи като съвет и за теб.”

Solomon Kane, да разбирам ли,че ти би предпочел тренировка на гладно пред това да изпиеш доза суроватка?
В интересн на истина имаше един период в който не пиех протеин изобщо и тогава сякаш се чувствах по добре по време на тренировка...

Ако ти се гади от ВСАА-то сутрин, просто го приеми с повече вода.

Аз бих заложил на 1 банан  + доза ВСАА (препоръчвам 8:1:1 на евърбилд) около 20-30 минути преди тренировка.  Като веднага след сън приемеш дозата ВСАА с обилно количество вода и 10-тина минути след хапнеш банана.

13.05.16
10:49

казано от Пламен Янев на 13.05.16, 10:24:

...
Solomon Kane, да разбирам ли,че ти би предпочел тренировка на гладно пред това да изпиеш доза суроватка?
В интересн на истина имаше един период в който не пиех протеин изобщо и тогава сякаш се чувствах по добре по време на тренировка...

Пламене, зависи от характера на физическото натоварване. По-скоро бих взел БЦАА час преди. Съвсем на гладно ако ще е, сигурно бих взел нещо с кофеин и други стимуланти, колкото да залъжа системата.
Но ако ще се мачкаш сериозно, можеш да си направиш някаква интра-тренировъчна напитка. Има достатъчно данни, че при хора, които не са адаптирани за тренировки на гладно се чувстват по-добре ако са вкарали или протеин или БЦАА. Затова казвам, че е индивидуално. Важното е при какви условия ще се раздадеш най-добре. Останалото е възстановяване. Виж дневниците за ориентир.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1