Разликата между бялото рафинирано брашно и пълнозърнестото

Здравейте, искам да попитам тук за видовете брашно защото вярвам че  ще ми се даде адекватен отговор...Кой от 2та вида е по-здравословно и също истина ли е това за рафинираното брашно и захар че водят до най-различни болести като рак и остеопороза ? Ако пълнозърнестото е по-добро със него могат да се правят почти същите храни както и със бялото но може би ще са по-качествени..? Благодаря поздрави..

09.06.16
23:11

Бялото брашно се смята за по-нискокачествено, защото е много отсято и почти няма фибри,а от там има по-малка хранителна стойност и по-висок гликемичен индекс,т.е усвоява се бързо.          За пълнозърнестото смятам,че е по-зле, защото поради факта, че има фибри,има и повече фитинова киселина,която блокира усвояването на желязо и още няколко важни вещества.Има информация, че именно поради това много хора имат проблеми с костите и зъбите(кариеси).Друг проблем са и фибрите, доколкото съм чел ,те са доста твърди и влияят доста зле на червата.                          Захарта,да е хубаво да се избягва.            Като става дума за брашно се сетих за книгита на Уилям Дейвис,”Пшеницата-маскираният убиец” Някои хора си правят брашно от карфиол

Мнението беше редактирано от Петьо на 09.06.16 23:17.

Благодарско :)

10.06.16
11:11

Петьо, премахването на люспите съвсем не е единствената обработка на рафинираното брашно. Ако беше така, щеше да е много хубаво. Всъщност се третира по доста различни топлинни и химически начини, за да изглежда по определвн начин, да има определвна трайност и да отговаря на куп други изисквания.

10.06.16
19:45

казано от Маргарита Манева на 10.06.16, 11:11:

Петьо, премахването на люспите съвсем не е единствената обработка на рафинираното брашно. Ако беше така, щеше да е много хубаво. Всъщност се третира по доста различни топлинни и химически начини, за да изглежда по определвн начин, да има определвна трайност и да отговаря на куп други изисквания.

                              Така е,а това за остеопорозата съм чел,че ако се прекалява с тестените и доста окисляващите храни продължително и липсват алкални храни или поне редовно пиене на вода, то се нарушава алкално-киселинния баланс драматично и тялото е принудено да отнеме калций и други вещества за да го възвърне и това води до остеопороза.

Аз съм го чел това за бялото рафинирано брашно в книгата на д-р Джейсън Калтън и за това исках да видя и вашите отговори...Казва се Празните Калории доста неща могат да се научат в нея..

Мнението беше редактирано от Йордан Николов на 11.06.16 10:11.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1