Хипотиреоидизъм, анемия и съвместими ли са те с тренировки?

27.07.16
10:40

Здравейте,
от началото на тази година започнах да получавам аритмии.
Обърнах се към следните специалисти и техните заключения бяха:
Кардиолог - нямам проблем със сърцето, насочи ме към долните двама. Назначи прием на Тромкардин и Седатив ПС заради аритмията;
Хематолог - имам желязодефицитна анемия, назначи лечение с Малтофер фол;
Ендокринолог - имам автоимунен тиреоидит на Хашимото, за сега ще спазвам палео хранителен режим - Автоимунен Протокол
Малко предистория -  Преди около 4 години станах донор на яйцеклетки, тогава покрай изследванията, откриха че имам понижена функция на щитовидната жлеза. Бяха ми изписали еутирокс 25мкг. пих го няколко месеца, но започнах да имам други здравословни проблеми - хроничен колит с диария, покрай него спрях да пия еутирокса и така до ден днешен. С течение на годините изградих свой хранителен режим, така че да вкарам в ремисия колита. Тренирах сравнително редовно до около преди година.
Състоянието ми в момента - слаба, изтощена и без никакви сили. Ставам от леглото и се задъхвам от самото действие, много лесно се уморявам от незначителни натоварвания. Кожата ми е суха, косата пада, слава богу поне не получавам панически атаки и не съм подтисната.
Въпрос -  Хипотиреоидизъм, анемия и съвместими ли са те с тренировки? Бих искала да си помогна, но не съм сигурна в моето немощно състояние, тренировките препоръчителни ли са, ще помогнат или ще ме натоварят допълнително?

28.07.16
12:23

За съжаление е доста често срещан тоя порочен кръг. Специално за еутирокса- обикновено от него съобщават за колебания в кръвното налягане, екстрасистоли, гадене, безапетитие, замаяност, свръхвъзбуда и проблеми със съня. В комбинация с анемията е съвсем неприятно.

Както си описала оплакванията си, според мен  изобщо не си за никакво трениране. Почивай сега, няма смисъл ако си парцал. Храни се според диетата за колита повечко течности и ако можеш калий съдържащи плодове (Кайсии, Банани), Магнезий (тъмен шоколад, листни зеленчуци), евентуално като добавки. За анемията нещо билково от типа на Герисан. Има и хомеопатични подходящи, ако им имаш доверие.

Според мен еутирокса, макар и създаващ проблеми, трябва да се уточни и да се приема. Изследвай си TSH, fT4, TAT, MAT и ехограф на щитовидна никога не е излишно да се проследят. Следи си кръвното.

Мнението беше редактирано от introducer на 28.07.16 12:24.

28.07.16
13:35

Много благодаря за включването :) аз имам изследвания, просто забравих да ги прикача, когато пуснах темата.
Относно магнезий и калий, витамин Б12, фолиева киселина се съдържат в Тромкардина, който пия за сърцето. От както си го пия редовно спряха аритмиите, единственото което ме мъчи е умората, задъхване и косопада. За сега ендокринолога смята, че бих могла да спазвам само хранителен режим /Автоимунен протокол/ + прием на селен. На този режим ще бъда 2 месеца, като ще изключа глутен /както и свързани с глутен крос-реактивни храни/ и млечни от менюто. След това ще направим отново изследване на хормоните и ще прецени дали мога да продължа само с диета или ще трябва да приемам и еутирокс или друг медикамент.
Иначе и аз усещам, че не е редно да се натоварвам сега, но просто ми беше интересно, има ли други в моето положение, тренират ли /ако да, какви са тренировките им/, как се чувстват и т.н.

28.07.16
13:43

Често срещан дефицит на витамини, който създава проблеми на щитовидната жлеза и на околощитовидните жлези / най - вече на паратироидния хормон / е дефицитът на Витамин Д. 80% от хората в България имат ниско ниво, 50% са с дефицит според изследванията. 3000-5000 IU на ден за корекция. Така помогнах на баба ми, която има остеопороза, но личният лекар не пожела да даде направление, за да и предпишат този хормон въпреки настояването на прегледалия я лекар в Пирогов, когато си пукна тя няколко прешлена при едно падане. Сега няма проблеми.

29.07.16
02:57

Здравей Рали !

Случайно реших да отворя темата и видях, че имаш проблем с анемия и пиеш добавка и за това реших да пиша.
От колко време пиеш Малтофер Фол и колко ти се покачи HGB и желязото ?

Лекарите по принцип може да се каже, че са и дистрибутори на лекарства и изписват добавки и лекарства на определени марки за което получават разни облаги. Отделно те няма как и да знаят всички добавки на пазара, повечето не следят и новостите и не винаги ще изписват най-доброто лекарство или добавка, но това особено важи за добавките.

Има желязо съдържаща добавка, която е много над останалите като ефективност и е най-доброто в момента за желязодефицитна анемия. Потвърждават го и много хора, които са пили и доста други марки такива добавки и са видели разликата, някои не са имали никакъв ефект от други добавки с желязо, отделно, че с други са имали и стомашни проблеми, но от тази никой не се е оплакал и има само положителни отзиви.

Добавката е Blood Builder на марката MegaFood, няма я в България, ще ти пратя линк на ЛС от къде може да си я закупиш и ще пристигне най-бързо. Изяло органична добавка, витамините и минералите са извлечение от растителни храни и това може би е причината да е много по усвоима и ефективна от другите.

Добре е да се взима допълнително вит. С по 500мг поне със всеки прием на добавката, за по добро усвояване на желязото и да не се приемат храни в които има калции около приема на добавката, защото калция пречи на усвояването на желязото.

За автоимунното заболяване, преди точно за него съм се ровил, тъй като една позната имаше симптомите за него и подобни заболявания за момента са не лечими от конвенционалната медицина, която единствено може да изписва хормони и така го края на живота, но дори и с хаповете повечето пак са си зле и не им е лесен живота. Но прочетох интересни истории на хора с този проблем, които са се излекували дори с алтернативни методи.

То има и такива групи в интернет на хора с това заболяване, има форуми и теми за този проблем и там обменят информация.
Спомням си дори истории на хора, които са се отказали от приема на хормони, променили са изцяло начина на живот, както и психическата нагласа и се чувства много добре и са се избавили от този проблем.

Медицината има и тъмна страна, поне за конвенционалната е сигурно, че е добре да има хора да пият цял живот лекарства, да плащат за много скъпи лечения, защото това все пак е бизнес, един от най-печелившите в света !
Затова не се отчайвай ако чуеш някой лекар да ти каже, сега с този проблем ще се мъчиш така до края на живота ти и лечение няма.
Има много алтернативни лечения, има много случаи и на излекувани хора от рак дори с алтернативни лечения.

Много е важно да не се настройваш психически, че винаги ще си така и няма да се оправиш дори и да ти го каже някой лекар !
Психиката нещо много силно !

29.07.16
11:59

Хри$то®, пия Малтофер Фол от близо месец, хематоложката каза да го пия до септември и тогава ще изследваме отново HGB. Аз желязо нямам изследвано :) никой до момента не ми е назначил, а когато поисках от личния лекар да се изследвам, той каза че вече е късно, защото пия препарат с желязо :) За хормоналните изследвания също ми бе отказано, за това аз сама си платих да се изследвам. Трябвало да бъда оперирана, за да ми ги поеме здравна каса...

Знам за правилото, че желязото не се усвоява добре при прием заедно с млечни храни, за това оставям прозорец от около 4 часа преди да пия малтофера, приемам го заедно с вит Ц... и всички тези неща нито един лекар не ги споменава, това го научих с четене и ровене, дори в листовката не е споменато, защо не го напишат?

Препоръчват ми желязо - Сорбифер или Билкова кръв, но аз нямам оплаквания от сегашния Малтофер, не знам само до колко добре го усвоявам :)

Намерила съм и аз една група с моето заболяване, там споделят опит. От там разбрах че освен синтетичния хормон Т4 /еутирокса/ има натурален, който не се продава в БГ, а го внасят от германия, има много добри отзиви от него.

Аз не се чувствах добре, напротив почнах да се влошава състоянието ми когато пиех еутирокс. Знам че докато се улучи точната доза е нормално да не се чувства добре човек, но аз предпочетох да го спра. После четох че не се спира така рязко, както направих аз, но вече е късно :) След това при който и лекар да идех, само ми триеха сол как така не си пия лекарството, дето трябвало цял живот да пия... еми аз се чувствах добре без него. Сега мисля, че ако запълня дефицитите също ще се почувствам добре. Най-лесно е да почна да пия отново хормон, но след като и ендокриноложката смята, че в моя случай бих могла да опитам с хранителен режим и добавки, готова съм да опитам, пък ако не се получи, тогава ще пия хормон :)

Аз съм положително настроена, щастлива, благодарна, знам  че ще се справя и с това :)

29.07.16
13:58

Така на пръв поглед, при тези ТАТ, МАТ високия ТСХ и долно гранични периферни хормони си върви към Хашимото. Ехо на жлезата в  подкрепа на това имаш ли?  Спряла си левотироксина и си била добре, но болестта е коварна, протича на тласъци и ремисии, то затова и се пие до живот. Тънък е момента с нагласянето на точната доза, която да вкара ТСХ в граници, а също и да няма субективни оплаквания-сърцебиене например. Начинът на приемането на лекарството също оказва голямо влияние върху абсорбцията. Аз като типичен лекар не бих се отказал толкова лесно от левотироксина, но това си е лично твое решение.
    Анемията обаче лично мен ме притеснява повече, хемоглобина си е нисичък, нищо чудно че имаш такива оплаквания. Не съм и много убеден, че такива хематологични показатели са в резултат единствено на хипотиреоидизма. Автоимунните болести рядко идват сами, трябва и в тази насока да се мисли. Най-лесно се слага диагнозата желязодефицитна анемия и се дава желязо на поразия, но подлежащата причина е много по-важна. Нивото на желязо и ТЖСК задължително трябва да се следи, феритин, ретикулоцити също е добре да се пуснат, трансферинови рецептори не знам дали правят при нас. Трябва да се види това лекарство в каква степен се усвоява, при добра абсорбция за месец, даже и по-малко трябва да се видят резултатите, ако не, да се търси причина. Месечния цикъл как е? В посока на някакво хронично кървене трябва да се помисли задължително. Като цяло трябва доста обстойно и сериозно да се погледне към анемията, защото тя си има причина, да не говорим, че оплакванията ти според мен идват от нея основно, в добавка с хипотиреоидизма. Общо взето това е, което ми идва на акъла за момента. :)
    П.С. Сега прочетох и видях, че ти е поставена диагноза Хашимото, но въпреки това ехото не е излишно. :)

Мнението беше редактирано от Krasen Venkov на 29.07.16 14:00.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1