01.11.16
18:16
Здравейте , имам един въпрос свързан с Мъртвата тяга. На 15 години съм и съм висок 1,70 и тренирам от 9 месеца. От скоро започнах да правя Мърва Тяга и въпроса ми е може ли да ми навреди на кръста след години , въпреки че правя упражнения за кръст. След Мъртва Тяга кръста не ме боли , макса на тягата ми е 80кг.
01.11.16
18:52
Ако се научиш да изпълняваш правилно упражнението, то няма никого да те боли кръста. Пиша го и знам, че след време ще се контузиш, защото ще искаш да правиш максове ( да пробваш колко си силен) и това ще е последното нещо, което ще помниш цял последващ с болки в кръста живот )
01.11.16
18:55
Ако например кажем достигна 150кг и спирам да слагам тежести има ли шанс да се контузя?
01.11.16
19:04
казано от Yordan Yordanov на 01.11.16, 18:55:
Ако например кажем достигна 150кг и спирам да слагам тежести има ли шанс да се контузя?
недей мисли за максималните тежести, ето още от сега ги мислиш!, а това е грешен подход.
Правилният подход е, да стигнеш по-далеч от другите, ако искаш да се състезаваш (в маса или сила), а това предполага да си здрав!!! Учи движението и не ходи на опити, които не може да повдижнеш поне 3-5 пъти и то, тези повторения трябва да стигнеш след 2 години!
Учи движението от зад напред. Първо взимаш от нивото на края на движението щангата и я пускаш на пода. Така ще се научиш да си държиш гърба изправен. Гледай много клипове в ютуб, прави наблюдения, изводи.....
2006-та година изместих капачка от селски мач. Оправих си коляното с клек. Преди 4-5 години си контузих кръста от вертикален скрипец (издърпвайки лоста, въжето се скъса и внезапно се сецнах). Излекувах си кръста чрез мъртвата тяга (и някои други упражнения).
Искам да кажа, че ако ти е писано да се контузиш, ще се контузиш. Може да е от мъртва тяга, може и да е от подхлъзване на някоя обелка от банан.
Както ти казаха по- горе, ако изпълняваш упражнението правилно и си знаеш силите, то риска от контузия е минимален.
01.11.16
22:48
Благодаря за отговорите!