Огромно мускулесто тяло като ядеш мазно?

Прескочи до:

28.12.16
23:15

казано от Smeagol на 28.12.16, 18:46:

казано от Solomon Kane на 26.12.16, 22:40:

Явно не умееш да следиш дори елементарен разговор, в който мненията следват едно след друго. А това дори не е академично умение.

Май това се отнася за теб! Аз взех изказванията ти едно по едно и ги опровергах и ти показах за кои неща не си прав!
От това което аз казах, ти всъщност кое оспорваш? Или май нe си ме чел внимателно и накрая ми обясняваш как аз не съм чел внимателно :D ! Ти спориш с мен като самоцел, докато аз опровергавам при това успешно, конкретни твои твърдения!

по-горе говорим за теорията на Шелдън за соматотиповете (дали съществуват предопределени типове от рода на “мезоморфи, ондоморфи и ендеморфи”) и че тази теория се базира на изкуствено създадени, измислени критерии (оттам “синтетични”), които нямат реално отношение към наследствеността. Никой не отрича ролята на генетиката. Само критериите на Шелдън.

По тая логика, всичко измислено от хората е “синтетично” :D ! С това не казваш нищо! Аз говорих за “теорията на Шелдън”, но ти явно не си прочел какво съм написал, затова ето пак, заповядай:

казано от Smeagol на 26.12.16, 18:42:

казано от Веселин Блажев на 25.12.16, 11:22:

Ако почетете малко ще разберете, че тези типове тяло са измислени от психолог.

Измислени са от психолог, защото е смятал, че за всеки тип тяло (като външност) се отличава с определен тип характер, което като цяло е невярно, но като вземем предвид хормоналният баланс, който е предимно генетично зависим, ще излезе че има нещо вярно.

По-късно, това обобщение за типовете тяло, престава да се свързва с качества в характера и психологията, а се употребява в спортните среди за различните типове телесна конструкция и тяхното развитие при определен тип хранене и тренировки. Тази класификация е несъвършена, но върши работа и обяснява добре доста неща.
Ти всъщност отричаш ли, че в резултат на гененична предопределеност, различните хора се развиват в различна степен при едно и също хранене и тренировки?

От друга страна има генетични фактори, от които зависят много показатели.

Ето че започваме да мислим еднакво и да се приближаваме до истината!

Но правилното хранене и тренировки действат универсално добре, макар и не еднакво за всички.

Браво! Успя да си противоречиш в едно и също изречение! Втората част, (след запетаята) противоречи и опровергава първата!

вместо да си търси извинения свързани с генетика, трябва да тренира и да се храни възможно най-оптимално

Дори при оптимално хранене и тренировки, те ще доведат до различни резултати при различните хора и причината за това ще е именно в различната им генетика!

чудо на природата като Майкъл Фелпс иили друг като него.

Майкъл Фелпс (и другите като него) са станали такива най-вече заради благоприяната им генетика! Ако не беше така, те нямаше да са уникални спортисти и всеки който “тренира и се храни правилно” щеше да е като тях! Но не е! Много благодаря за хубавия пример който даде!

Ето, за това става дума. А “празнините” на този етап можем само да ги констатираме. Ако все пак искаш да обясниш нещо за наследствеността и ролята й в бодибилдинга си винаги добре дошъл. Мисля, че дори в малка общност -  като тази тук - все още има хора, който нямат нищо против да научат нещо ново.

Дойдохме си на думата! Празнините не само мога да ги констатирам, но и да ги запълвам, поне по-добре от теб. С удоволствие обяснявам, щом има хора желаещи да научят нещо ново, доколкото имам време и възможност разбира се!

Ти па си много ‘убав

29.12.16
12:49

Smeagol, може на този етап да не го разбираш, но всъщност не те нападам или обвинявам. Опитвам се да ти помогна, защото явно си доста объркан.

Нека опростя още малко: Класификациите на база външни признаци не вършат работа защото критериите са субективни
. Вярвам, че това можеш да го разбереш.

Пак ще ти повторя: никой не оспорва значението на наследствеността. Затова има елитни спортисти. Повечето обаче не сме, но колкото и кофти карти да са ти дадени, с правилно хранене и тренировки почти на 99% е по-добре. Дори и с неправилно хранене и трениране е по-добре, отколкото без. Това е универсално.

Когато

различните хора се развиват в различна степен при едно и също хранене и тренировки

, обикновено е заради други фактори, вкл. мързел, незнание и т.н. Понякога може да има ограничения като наследствено заболяване, но не става дума за това.
Индивидуалното оптимизиране на храненето и тренировките е тънка работа и изисква опит и познания, които малцина притежават.
Иначе всички щяха да “огромни и мускулести” при минимум усилия :)

Авторът на тази тема пита нещо простичко, пробвай да му помогнеш, в рамките на възможностите си. Това е смисълът от това общуване.

30.12.16
17:04

казано от Solomon Kane на 29.12.16, 12:49:

Smeagol, може на този етап да не го разбираш, но всъщност не те нападам или обвинявам. Опитвам се да ти помогна, защото явно си доста объркан.

Хубаво, аз никога не отказвам да чуя съвет или помощ.

Нека опростя още малко: Класификациите на база външни признаци не вършат работа защото критериите са субективни
. Вярвам, че това можеш да го разбереш.

Добре, да приемем че снимката или огледалото (външността) са субективни, но имаме и BMI, % мазнини и други показатели, които са доста обективни.
Може да се направят изследвания за нива на хормони и ензими, техните стойности и вариации също са един обективен критерий, до голяма степен генетично зависим. Храненето, навиците и начинът на живот могат да повлияят, но не могат коренно да променят генетично програмираните закономерности в индивида.

...колкото и кофти карти да са ти дадени, с правилно хранене и тренировки почти на 99% е по-добре. Дори и с неправилно хранене и трениране е по-добре, отколкото без. Това е универсално.

Е да - ако правим нещо е по-добре отколкото да седим със скръстени ръце, но някой може да постигне повече с по-малко усилия, а друг по-малко въпреки повечето усилия и време, които е хвърлил. И това зависи именно от “картите, които са ни раздадени” 9 месеца преди раждането :D.

Индивидуалното оптимизиране на храненето и тренировките е тънка работа и изисква опит и познания, които малцина притежават.
Иначе всички щяха да “огромни и мускулести” при минимум усилия :)

С това съм напълно съгласен и ако дадено нещо работи добре при един, може да не дава добри резултати при друг.

Авторът на тази тема пита нещо простичко, пробвай да му помогнеш, в рамките на възможностите си. Това е смисълът от това общуване.

Постарах се и това да направя, в един от по-ранните ми постове, доколкото знам и мога.

03.01.17
19:59

От 3 седмици почнах сериозно да тренирам и качих 4кг и нещо чиста мускулна маса бях 67.7кг, а сега съм 71.9кг. Добър резултат ли е?

Мнението беше редактирано от Васви Ибрям на 03.01.17 20:00.

Със сигурност не е чиста мускулна маса, едва ли и половин килограм ще е мускули, останалото е вода и сланина ;).

04.01.17
13:17

Нека да кажем, че не е 100% мускулна маса, но иначе 4кг за 3 седмици добро ли е?

04.01.17
14:03

казано от Васви Ибрям на 04.01.17, 13:17:

Нека да кажем, че не е 100% мускулна маса, но иначе 4кг за 3 седмици добро ли е?

Чак нереален. За сверяване на часовника, можеш да отидеш в някоя месарница и да поискаш да ти отрежат 4 килограма шол да видиш как изглеждат 4 кг мръвка и да се опиташ да си представиш къде си го лепнал - по бицепсите, по квадрицепсите, гърба и т.н. и пак да се замислиш дали си качил 4 кг чист мускул за 3 седмици.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1