23.03.17
04:28
Здравейте!
В последно време все повече хора чувам да казват, че е най-добре да измерваме грамажа на храната в сурово състояние (в случай, че предстои термична обработка). Дотук добре, но след това как броите калориите? Предвид обработката, на която ще е подложена храната (защото, каквото и да си говорим, разликата между пържено и печено например е от земята до небето...) или според това колко ккал съдържа в сурово състояние? И ако случаят е вторият, то тогава как сте спокойни, че след готвенето калоричността не се повишава значително?
Наистина ми е любопитна темата, а и тепърва навлизам в цялата работа с калории и макронутриенти, така че моля да извините невежестта ми. :)
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим23.03.17
11:45
Здравей, аз правя следното: Имам екселска таблица с основните храни които ям( различни видове месо, картофи, ориз и тн) Въвел съм стойностите в готово състояние от сайта. Колко разлика може да даде печен картоф? Използвам ориз който е полуготов и се слага 2 Мин. в микровълнова или в купичка с малко вода на котлона, по втория начин е доста по вкусен. Най- вероятно ще има разлика, но ще е доста по малка това да смяташ в сурово състояние. Отделно, аз пазарувам от едно и също място и ако има разлика тя е еднаква винаги. След като въвеждам стойностите в таблицата, тя ми изчислява калории и макроси. Ако приемем, че ти искаш да чистиш мазнини и всички храни за деня са ти дали 100 или 200 калории разлика от реалните, няма никаква драма ако размерите ти намаляват или кантара върви надолу . Ти можеш да получиш отклонения в сметките на много места. Важното според мен е да се храниш балансирано, а разликата в сметките можеш да я коригираш в движение. Пример: Таблицата ти показва, че си в дефицит( говоря за малък дефицит), но не сваляш. Намаляш грамажа , съответно калориите с 200 и следиш една седмица размерите и кантара. Ако има прогрес значи си на прав път.
Мнението беше редактирано от The Barber на 23.03.17 11:45.
Повечето калорийни броячи (апп-ове) предлагат избор как ти е приготвена храната, а има и данни за манджи (които със сигурност няма как да са напълно прецизни, защото всеки си готви по негов тертип). Абе, на мен лично ми върши работа.. Някои храни не са напълно коректно въведени, но това са единици, а и винаги можеш да провериш в базата тук, например. Не бих се захванала с екселски таблици.
23.03.17
12:07
Аз моята я меря винаги в сурово състояние.
Като пържиш можеш да смяташ месото в сурово състояние + мазнината която си сипал.
Малко е кофти щото ти не изяждаш цялата мазнина и винаги остава малко ама better safe than sorry.
23.03.17
12:12
Тъкмо това щях да добавям , че аз си приготвям храната от предната вечер в кутия. Повечето хора тук, не знаят какво ще ядът на другия ден , и това с ексел не работи. Аз ексела си го имам и в телефона, но след като всичко ми е готово от вечерта, не ми се е налагало да го отварям. В моя случай ексел работи защото храната ми не е много разнообразна , аз реално почти не ям готвено и не ми се налагат големи и чести изчисления.Вечер приготвям, тегля въвеждам и готово. Да не говорим, че няма нужда и да тегля защото знам на изуст всичко :) но на мен това не ми тежи.
P.S. Всеки сам решава за себе си , но без дисциплина резултат трудно се постига. Гледам в дневниците на хората , кебапчета със сметнати калории, кренвирши, руска салата :) Това и с най- модерното приложение да го сметнеш , не ти помага особеноно на диетата. За мен на правилно ако са повече наднормените килограми да се свалят по дисциплинирано , а след това да се следи кантара и да се вземат бързи мерки ,ако има промяна. Аз пък сега не мога да кача:) Вече месец ям като разпран и тренирам като такъв:) и не виждам резултат, но пък това, че ям без никакви ограничения и не напълнявям, ми е предостатъчно на този етап:)
Мнението беше редактирано от The Barber на 23.03.17 12:12.
23.03.17
12:34
казано от deqn91 на 23.03.17, 12:12:
Като пържиш добавяш и калориите от мазнината, която използваш.
А, как да изчисли вредата от самото пържено :) Същото важи и за кебапчето и кренвирша. Както казват някои хора: ” Ако ядеш кренвирши, значи ядеш всичко” :)
казано от The Barber на 23.03.17, 12:34:
А, как да изчисли вредата от самото пържено :) Същото важи и за кебапчето и кренвирша. Както казват някои хора: ” Ако ядеш кренвирши, значи ядеш всичко” :)
Покрусена съм от безочливата дискриминация.
Свобода за изконната българска скара! 😂
От кебапче до кебапче има разлика - зависи с какво е направено 😊
Малко като с твоите телешки кюфтета - предполагам не са като от количка за хрна на бирфест 😉
Кренвиршите не ги дискутирам.
Мнението беше редактирано от BGDN. на 23.03.17 12:46.
23.03.17
13:40
казано от BGDN. на 23.03.17, 12:46:
казано от The Barber на 23.03.17, 12:34:
Покрусена съм от безочливата дискриминация.
Свобода за изконната българска скара!
От кебапче до кебапче има разлика - зависи с какво е направено
Малко като с твоите телешки кюфтета - предполагам не са като от количка за хрна на бирфестКренвиршите не ги дискутирам.
Моите си ги правя аз, ако ме лъжат с каймата от магазина , няма как да ги изследвам . Да си купиш готово кебабче ,за мен е ...
Като цяло аз говоря за ситуацията в която излизаш сутрин и не знаеш какво ще ядеш . Ядеш от най - удобното място , купуваш си кебапчета и си ги изчисляваш с май фитнес пал примерно.
Мнението беше редактирано от The Barber на 23.03.17 13:40.
Тези готови кебапчета ги брой за чийт, трудно ще изчислиш какво съдържат.
Вредата от пърженото е друга тема. Растителните мазнини не са устойчиви на висока температура и се превръщат в транс мазнини, затова ако пържиш използвай масло.
23.03.17
15:26
казано от deqn91 на 23.03.17, 13:58:
Вредата от пърженото е друга тема. Растителните мазнини не са устойчиви на висока температура и се превръщат в транс мазнини, затова ако пържиш използвай масло.
По ми е лесно да не пържа :) Четох някъде, че ако си дисциплиниран в храненето 5 дни в седмицата и тренираш добре другите два може да не ги броиш:) Опитвал съм го два пъти и не ми се е отразявало на фигурата :) Аз забелязвам, че много хора чийтват 5 дена, а са дисциплинирани 2:)
23.03.17
15:54
казано от Aard на 23.03.17, 04:28:
Здравейте!
В последно време все повече хора чувам да казват, че е най-добре да измерваме грамажа на храната в сурово състояние (в случай, че предстои термична обработка). Дотук добре, но след това как броите калориите? Предвид обработката, на която ще е подложена храната (защото, каквото и да си говорим, разликата между пържено и печено например е от земята до небето...) или според това колко ккал съдържа в сурово състояние? И ако случаят е вторият, то тогава как сте спокойни, че след готвенето калоричността не се повишава значително?
Наистина ми е любопитна темата, а и тепърва навлизам в цялата работа с калории и макронутриенти, така че моля да извините невежестта ми. :)
Mного ясно,че трябва да мериш в сурово състояние,иначе ще тъппчеш на едно място.Според мен изобщо не консумирай пържено.
казано от The Barber на 23.03.17, 15:26:
Вредата от пърженото е друга тема. Растителните мазнини не са устойчиви на висока температура и се превръщат в транс мазнини, затова ако пържиш използвай масло.По ми е лесно да не пържа :) Четох някъде, че ако си дисциплиниран в храненето 5 дни в седмицата и тренираш добре другите два може да не ги броиш:) Опитвал съм го два пъти и не ми се е отразявало на фигурата :) Аз забелязвам, че много хора чийтват 5 дена, а са дисциплинирани 2:)
Аз също не обичам да пържа, по-лесно ми е без мазнина на грил тигана :) .. а и не обичам пържени храни като цяло, единствено сърчица в масло похапвам, но и това е доста рядко.
Това колко пъти да чийтваш е доста индивидуално, всеки трябва да си прецени за себе си, а и има значение с какво чийтваш, дали е 1 хранене или цял ден. А дори и да не ти се отразява на формата, пак трябва да се избягва, ако е с вредни храни.
Много благодаря на всички за отговорите и за разнообразните идеи. :) Напълно съм съгласна за пърженото, при мен то по принцип не фигурира, но ми се стори подходящо за пример.
Мнението беше редактирано от Aard на 23.03.17 17:11.
23.03.17
17:31
казано от deqn91 на 23.03.17, 17:08:
казано от The Barber на 23.03.17, 15:26:
Вредата от пърженото е друга тема. Растителните мазнини не са устойчиви на висока температура и се превръщат в транс мазнини, затова ако пържиш използвай масло.По ми е лесно да не пържа :) Четох някъде, че ако си дисциплиниран в храненето 5 дни в седмицата и тренираш добре другите два може да не ги броиш:) Опитвал съм го два пъти и не ми се е отразявало на фигурата :) Аз забелязвам, че много хора чийтват 5 дена, а са дисциплинирани 2:)
Аз също не обичам да пържа, по-лесно ми е без мазнина на грил тигана :) .. а и не обичам пържени храни като цяло, единствено сърчица в масло похапвам, но и това е доста рядко.
Това колко пъти да чийтваш е доста индивидуално, всеки трябва да си прецени за себе си, а и има значение с какво чийтваш, дали е 1 хранене или цял ден. А дори и да не ти се отразява на формата, пак трябва да се избягва, ако е с вредни храни.
Обичам пържени картофи, но пресни, затова и преди много рядко консумирах , защото си е хамалогия. Бели, режи, целия квартал разбира, някой стои дежурен на пожарния датчик :) Затова не ми липсват особено:) Ако чийтвам е с бира, 100-200мл. твърд понякога в събота вечер, някакви салами, пица която реално ми е позволена в РБД , друг е въпроса удачно ли е вечер да се яде:) Евентуално панирани крилца или друго месо . Няколко пъти ми се случи в събота да приемам 5000 калории без да броя алкохола 100-200 , но кантара остана стабилен :)
Мнението беше редактирано от The Barber на 23.03.17 17:31.
Ако ще ядеш пържено, не мисля, че има въобще смисъл да смяташ калории ;)
Иначе приравняването на домашно приготвената храна не е кой знае колко сложно: Мериш в сурово състояние, готвиш, мериш сготвеното тегло, делиш на грамажа в сурово и получаваш колко сготвено се равнява на 100г (примерно) сурово.
Занимавка е, но се свиква - зависи колко си мотивиран ;)
23.03.17
19:33
казано от Светлето на 23.03.17, 19:29:
Занимавка е, но се свиква - зависи колко си мотивиран ;)
Ето тук е ключа за палатката! Всеки греши, но ако е мотивиран всичко се нарежда.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече