Хашимото, пред-диабет тип 2 и нисък тестостерон...

23.03.17
22:43

Привет,

Имам няколко проблема, за които чета вече повече от година. Някои от тях открих в последствие. Има сравнително малко лични истории за подобни проблеми и нито една точно като моята не съм видял. Идеята на тази тема е да видя дали някой не е имал подобни проблеми от вас. Много ми е важно частта за тестостерона.

Long story short: 24 годишен, 1,92, 128 килограма. 1-ви януари бях 145. Свалих ги след съвети от доктор Jason Fung (специалист по диабет тип 2 и други - има негови лекции в youtube). Свалянето на килограми е трудно. Тренирал съм джудо повече от година по 5 дни седмично, ходих на фитнес преди. Не съм взимал hardcore добавки или нещо подобно. От години имам проблеми с енергията. Бързо се уморявам.
    Преди година и половина умората ескалира и едвам ставах сутрин. Направих си кръвни изследвания и се оказа, че имам 8 TSH (~1 до ~4 реф.) и 250 антитела (0-30 реф.) - болест на Хашимото. Бях в болница за изследвания. Имах кръвна захар малко над максималното, сега е малко под (5.9 при 6.1 макс) и обременяването е много зле. Тестостерона беше зле. Последния тест от преди месец показа 6.9 (9.7 до 26.9 референтни направени в Бодимед).
    Предстои ми да се срещна с доктор Куманов в София, но комбинацията от тези неща е рядка и наистина ми се ще да знам дали ако оправя тестостерона ще подпомогна за състоянието на другите ми проблеми - само личния опит на някой от вас може да каже.

Моите симптоми от най-тежки към по-леки:
- проблем с концентрацията
- brain fog (проблеми с паметта)
- умора (не мога да тренирам.. като пребит съм след 2 серии от каквото и да е)
- загуба на мускулна маса
- трупане на мазнини предимно около корема
- липса на окосмяване по гърдите и рядка и някак “мека” брада.

*Имам си желанието за секс, имам си и честия секс, но не е толкова чест, колкото преди 3-4 години примерно. Никога не ми се е случвало да не ми става, когато ми потрябва.
*От 1-ви януари не пия хапчета за щитовидната жлеза. На gluten free съм от февруари. Антителата през февруари бяха по-ниски с 40-50 отколкото през лятото на 2016 (изследванията не бяха направени на едно и също място).

Съжалявам за дългия пост. Целта на това е да разбера дали някой е имал подобни проблеми или симптоми и дали тестостероновата терапия ги е решила, защото съм програмист и ми пречи ужасно много да работя и се притеснявам. Моля споделете каквото знаете по темата. Благодаря ви предварително!

24.03.17
01:01

Аз пък съм с хиперфукция на щитовидната жлеза гадно заболяване  като всички други. Така относно умората при теб  според мен всичко идва от щитовидната жлеза. Може и да греша но  симптомите като умора, загуба на мускулна маса са типични когато даден човек има нещо с щитовидната..

24.03.17
08:19

Студент по медицина, 5. курс съм. Тестостеронът не отговаря само за ерекцията, мускулите и космите. Различните нива на тестостерон водят и до промени в поведението. Именно умората, brain fog-ът, , натрупването на мазнини, загубата на мускулна маса, за които ти съобщаваш, са симптоми на занижени нива на тестостерон в кръвта. Ако започнеш да провеждаш хормон-заместваща терапия или се потърси и ликвидира първоизточника на твоите ендокринологични проблеми, мисля че всичко това ще се подобри драстично. Обърни се към добър ендокринолог, който да ще те насочи към по-конкретни изследвания, дори включително скенер или ЯМР на главата. Успех и пиши!

24.03.17
10:18

@James25 Благодаря за отговора. Гадна работа си е. Има подобни симптоми за умората и там, но може да се дължат на това, че смущават тестостерона - няма как да знам. Трябва някой с подобна комбинация от болести да каже (ако има такъв). Умора също може да идва от това, че не усвоявам въглехидратите като хората - знам ли.

@r0073x Благодаря за отговора. Направих си изследвания на хипофизата и се оказа, че всичко ми е в норма що се отнася до тестостерона, пък макар и в долните 10-15% от референтните стойности. При 5 различни ендокринолога съм бил и всички казват едно и също - пий хапчета? Що за тъпотия е това. Аз усещам, че ме прецакват още повече, а и от както се лекувах TSH ми се удвои. Опитвам се от поне половин година да открия първоисточника, но не мога. Сега съм на gluten-free и ще видим какъв е ефекта. Освен това пия Omega3, Vitamin D и антибиотици, които ги пия по други причини, но ако има някаква инфекция, която е първоисточник.. предполагам ще разбера при следващи изследвания. Предстои да направя изследвания и за Epstein-Barr вирус.

За щитовидната жлеза не смея и да питам - там едва ли има някой, който да ми отговори, защото аз лично смятам, че болестта на Хашимото не е болест, а цял раздел болести, които си споделят главните симптоми и всеки трябва да се лекува според неговия си вид. Прекалено много различни видове лечения има, за да е една болест. Поне така мисля аз - не съм лекар.

Тестостерона обаче... тук е много вероятно някой с нисък тестостерон да е имал поне един от 2-та ми проблема и да каже дали най-тежките 2 симптома при мен ще се подобрят, защото те са ми много важни за работата ми, за ученето и всичко останало. Много е трудно да си програмист и да не можеш да се фокусираш за повече от 10 минути и от време на време да си губиш мисълта. Не винаги съм бил така. Последната 1 година се влоши. Аз съм самоук програмист, член на Менса и имах много добра концентрация - можех да уча по 4-5 часа без да спирам и да си пиша код и всичко, но сега не мога. Някоя (или всичките) от тези болести ми отне най-добрите качества като програмист - въображението ми изчезна, паметта ми, концентрацията, дълбоката логика...

Ще очаквам още мнения и нека ако някой е минал през TRT да каже как му се е отразило на тези неща, които на мен са ми най-зле.

Мнението беше редактирано от LazyAssDeveloper на 24.03.17 10:18.

24.03.17
10:51

Всички тия неща много се влияят от стреса, така че ако ти е възможно го намали до минимум, ако трябва си взимай отпуски и ходи сам на планина или нещо такова. Иначе откъм добавки можеш да закрепиш положението с Алфа-липоева киселина, Цинк и Селен.

24.03.17
12:51

Разбирам, че искаш да отречеш болестта по някакъв начин. Разбирам, и че не ти е най-приятното нещо да приемаш лекарства, но има риск, търсейки панацеята, оставяйки се без терапия, да си увредиш още повече здравето.

24.03.17
16:35

Благодаря за отговорите.

Няма стрес при мен... даже като цяло няма емоции. Много безчувствен станах към всичко.
Що се отнася до лечението - да. Наясно съм с рисковете, но ще рискувам. Доста интересни четива има за глутена и йода. Правя много неща и при положение,че антителата са ми спаднали - това е надежда. За жлезата ще разбера след 1-2 месеца дали е разумно това, което правя, но сега ми е интересно за тестостерона и затова пуснах тази тема. Трудното е да предвидя дали тестостерона ще оправя моите проблеми, които също са и симптоми на Хашимотото... Исках някой да сподели опита си с TRT и евентуално ако някой е бил в същото положение да каже какво да очаквам.

24.03.17
16:42

казано от Dimitar Mitov на 24.03.17, 16:35:

Исках някой да сподели опита си с TRT и евентуално ако някой е бил в същото положение да каже какво да очаквам.

Ако се стигне до TRT търси си спортен лекар, нормалните лекари няма да ти предпишат ампули тестостерон. Все пак преди TRT, те съветвам да пуснеш спермограма, най-вероятно ще имаш ниска активност, и тогава ще ти се предпише стерилни лекарства - Clomid най-вероятно, той ще ти повиши натуралния тестостерон със сигурност. Според мен си млад за TRT.

Мнението беше редактирано от Tony Leen на 24.03.17 16:42.

24.03.17
16:48

Спермограмата пък каква връзка има в случая? :)

Варианти преди заместващата терапия много, по-добре първо през тях да мине.

24.03.17
18:20

казано от James Hinks на 24.03.17, 16:48:

Спермограмата пък каква връзка има в случая? :)

Добре е да се пусне една спермограма. Много от хората с нисък тестостерон имат проблеми със стерилитета)

24.03.17
23:42

@TonyLeen - много полезна информация. Не знаех, че има такова лекарство. Пих едни сашета - Андроситол, от които за пръв път ми пораснаха косми на гърдите. Не са ми важни, но предположих, че е възможно да е добър знак. До 23 годишна възраст нямах нито 1 косъм на гърдите. Сега имам около 10.. смешно, ама факт. Баща ми е имал подобни проблеми. Брат ми също. При нас вторичните полови белези идват по-късно. До 30 годишен баща ми е имал мъхеста брада, а сега си има съвсем нормална на цялото лице. Казвам го това като жокер.. в случай, че има значение. Но и двамата с брат ми сме се родили преди да навърши 25 години, та не знам.

Не съм си правил спермограма - не съм опрял до нея, но като цяло не мисля, че ще е добре ако съдя по семенната ми течност. Вероятно лекаря, при който ще ходя скоро ще ме накара да си направя. За проблемите с тестостерона не съм правил нищо все още. Бях се фокусирал върху кръвната захар и щитовидната.

25.03.17
11:37

казано от Tony Leen на 24.03.17, 18:20:

казано от James Hinks на 24.03.17, 16:48:

Спермограмата пък каква връзка има в случая? :)

Добре е да се пусне една спермограма. Много от хората с нисък тестостерон имат проблеми със стерилитета)

И?
И да ги има, и да ги няма, те не са част от решението на проблема.

p.s.
Към автора на темата - пълни изследвания на фоликустимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, на естрадиол, кортизол и пролактин, свободен и общ тестостерон и според резултатите от тях ще видиш дали си за хормонозаместваща терапия с някой много “бавен” естер на тестостерона или може да минеш с друг вариант, който да е за стимулиране на собственото производство.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 25.03.17 11:37.

25.03.17
11:56

казано от James Hinks на 25.03.17, 11:37:

казано от Tony Leen на 24.03.17, 18:20:

казано от James Hinks на 24.03.17, 16:48:

Спермограмата пък каква връзка има в случая? :)

Добре е да се пусне една спермограма. Много от хората с нисък тестостерон имат проблеми със стерилитета)

И?
И да ги има, и да ги няма, те не са част от решението на проблема.

p.s.
Към автора на темата - пълни изследвания на фоликустимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон, на естрадиол, кортизол и пролактин, свободен и общ тестостерон и според резултатите от тях ще видиш дали си за хормонозаместваща терапия с някой много “бавен” естер на тестостерона или може да минеш с друг вариант, който да е за стимулиране на собственото производство.

BloodTests.png:
http://dox.bg/files/dw?a=e0c566598b

BloodTests2.png:
http://dox.bg/files/dw?a=81450c91f9

BloodTests3.png:
http://dox.bg/files/dw?a=c031a20d23 - този е за въпросните.

BloodTests4.png:
http://dox.bg/files/dw?a=d9a7e482a9


BloodTest3 и BloodTest4 са най-актуалните.

Мнението беше редактирано от LazyAssDeveloper на 25.03.17 11:56.

25.03.17
11:55

Резултати от тестове - в горния пост! Има и LH, FSH

Мнението беше редактирано от LazyAssDeveloper на 25.03.17 11:55.

25.03.17
12:21

Ако си мислиш, че някой ще тръгне да ги тегли и гледа...Копирай си резултатите в пост :)

25.03.17
13:11

казано от James Hinks на 25.03.17, 12:21:

Ако си мислиш, че някой ще тръгне да ги тегли и гледа...Копирай си резултатите в пост :)

Всъщност мисля. Там са си с референтни стойности и всичко и не знам кое се отнася за тестостерона и кое не. Затова просто ги показвам всичките. Не карам никой на сила - ако някой смята, че разбира от тези неща и има желание да помогне, то нека им хвърли едно око. Файловете са png - няма нищо страшно. Играл съм си да снимам, нареждам по дати и групирам с цел да е по-удобно за преглеждане.

Мнението беше редактирано от LazyAssDeveloper на 25.03.17 13:11.

25.03.17
14:55

Виждам:
- нисък тестостерон
- завишен пролактин (не е извън референтните стойности, но все пак наближава горната граница)
- завишен АлАТ, което е показател за остра фаза на чернодробен/жлъчен проблем

Що се отнася до завишения TSH. Нали знаеш, как действа хормоналната регулация в тялото?  На принципа на негативната обратна връзка - имаш занижени нива на хормон -> завишават се нивата на хипоталамус-продуцирания хормон, който да стимулира прицелния орган, който да завиши ниските нива. Ако не си приемал достатъчно висока доза левотироксин, нормално е TSH да стои завишен.

25.03.17
16:00

казано от r0073x на 25.03.17, 14:55:

Виждам:
- нисък тестостерон
- завишен пролактин (не е извън референтните стойности, но все пак наближава горната граница)
- завишен АлАТ, което е показател за остра фаза на чернодробен/жлъчен проблем

Що се отнася до завишения TSH. Нали знаеш, как действа хормоналната регулация в тялото?  На принципа на негативната обратна връзка - имаш занижени нива на хормон -> завишават се нивата на хипоталамус-продуцирания хормон, който да стимулира прицелния орган, който да завиши ниските нива. Ако не си приемал достатъчно висока доза левотироксин, нормално е TSH да стои завишен.

Е... да седи висок - ок, но да се повишава?
За АлАТ ендокриноложката нищо не казва. Не знае защо е това. Води се, че имам метаболитен синдром.

Според теб какво може да означават тези 3 неща? Можеш ли да предположиш какво се е случило или случва в момента?

27.03.17
23:52

Към началото, свалил си 20 кг каза, колко време и дали нещата на др Фуг нямат отношение към проблема. Как се чувстваше преди да се захванеш с този режим ?
Свалил си 20 кг за 2 месеца ...
Как го направи ?

Мнението беше редактирано от ISB на 27.03.17 23:52.

Димитър, според мен всичките ти проблеми произлизат от щитовидната жлеза и по-специално тироида на Хашимото. Причината за всичките объркани хормони идват директно или индиректно от там. Там е първопричината, там  трябва да си концетрираш усилията. Вкараш ли в норма антителата и щитовидната всичко друго ще се оправи само или ще се оправи лесно след малка намеса от твоя страна.
За Хашимотото:
- изключваш глутен (това си го направил)
- изключваш млечните
- изключваш всякакви продукти със соя
- за да увечличиш глутатиона може да пиеш хранителните добавки: Селен, NAC, Цинк, витамини А, Д, К, Б витамини
- яж много пресни зеленчуци, гойтрогенните винаги след топлинна обработка
- Йодът го дават противопоказан при Хашимото, но много хора го пият и казват, че иамт подобрение в антителата и общото състояние. Тук трябва да решиш сам. Ако го почнеш нека да е в МИНИМАЛНИ дози и източника му да е натурален (някои от водораслите с много йод)
- истински хубав пробиотик (с живи бактерии)
- магнезий
- Омега 3
- прополисова тинктура за модулация на дяловете на имунната сиситема
- прегледай този линк, това е абсолютна новост в лекуването на автоимунните заболявания (Множествена склероза, ревматоиден артрит, Виталиго, за Хашимото не пише, но аз мисля, че ще има ефект и при него) - Bee venom therapy in autoimmune diseases
-прегледай и алтернативните медицини за балансиране на 5-тата гърлена чакра (щитовидна жлеза), има разни медитации, съвети за това какво регулира тя според окултните учения. Виж дали нямаш някакъв проблем в ежедневието си с това.

Други съвети, с които да подобриш хормоните, циркадиалните ритми на тялото  и цялостния стрес върху него:
- лягай си на време (22:00 да си заспал)
- избягвай изкуствена светлина след залез слънце. През деня гледай да стоиш на естествена светлина. Сутрин след ставане (най-добре да ставаш при изгрев слънце) първата ти работа е да те “светне” слънцето в очите.
- Студени душове (въобще всякакво излагане на студ) като почваш първо с обливане на лицето. .По този начин тялото “презкача” щитоводната жлеза и всички нейни функции се изпълняват от главния мозък. Това  ще ти помогне да си вдигнеш тестостерона, да отслабнеш (защото ще гориш мазнини за топлина) и през това време щитовидната жлеза ще има време да се възстанови от атаките на имунната ти система.
- Избягвай изкуствените електромагнитни лъчения (wifi, 3g/4g,bluethooth…..)  В стаята където спиш да няма никакви включение ел. уреди в контактите, дори и самите уреди да не работят, пак ги изключи от контактите. Изключвай разклонителите, дори и когато няма нищо включено в тях.

В форума влизам по изключение. Ако имаш въпроси може да ме пишеш на фейсбука ми - https://www.facebook.com/maringm

01.04.17
00:35

казано от инж. Марин Маринов на 28.03.17, 09:15:

Димитър, според мен всичките ти проблеми произлизат от щитовидната жлеза и по-специално тироида на Хашимото. Причината за всичките объркани хормони идват директно или индиректно от там. Там е първопричината, там  трябва да си концетрираш усилията. Вкараш ли в норма антителата и щитовидната всичко друго ще се оправи само или ще се оправи лесно след малка намеса от твоя страна.
За Хашимотото:
- изключваш глутен (това си го направил)
- изключваш млечните
- изключваш всякакви продукти със соя
- за да увечличиш глутатиона може да пиеш хранителните добавки: Селен, NAC, Цинк, витамини А, Д, К, Б витамини
- яж много пресни зеленчуци, гойтрогенните винаги след топлинна обработка
- Йодът го дават противопоказан при Хашимото, но много хора го пият и казват, че иамт подобрение в антителата и общото състояние. Тук трябва да решиш сам. Ако го почнеш нека да е в МИНИМАЛНИ дози и източника му да е натурален (някои от водораслите с много йод)
- истински хубав пробиотик (с живи бактерии)
- магнезий
- Омега 3
- прополисова тинктура за модулация на дяловете на имунната сиситема
- прегледай този линк, това е абсолютна новост в лекуването на автоимунните заболявания (Множествена склероза, ревматоиден артрит, Виталиго, за Хашимото не пише, но аз мисля, че ще има ефект и при него) - Bee venom therapy in autoimmune diseases
-прегледай и алтернативните медицини за балансиране на 5-тата гърлена чакра (щитовидна жлеза), има разни медитации, съвети за това какво регулира тя според окултните учения. Виж дали нямаш някакъв проблем в ежедневието си с това.

Други съвети, с които да подобриш хормоните, циркадиалните ритми на тялото  и цялостния стрес върху него:
- лягай си на време (22:00 да си заспал)
- избягвай изкуствена светлина след залез слънце. През деня гледай да стоиш на естествена светлина. Сутрин след ставане (най-добре да ставаш при изгрев слънце) първата ти работа е да те “светне” слънцето в очите.
- Студени душове (въобще всякакво излагане на студ) като почваш първо с обливане на лицето. .По този начин тялото “презкача” щитоводната жлеза и всички нейни функции се изпълняват от главния мозък. Това  ще ти помогне да си вдигнеш тестостерона, да отслабнеш (защото ще гориш мазнини за топлина) и през това време щитовидната жлеза ще има време да се възстанови от атаките на имунната ти система.
- Избягвай изкуствените електромагнитни лъчения (wifi, 3g/4g,bluethooth…..)  В стаята където спиш да няма никакви включение ел. уреди в контактите, дори и самите уреди да не работят, пак ги изключи от контактите. Изключвай разклонителите, дори и когато няма нищо включено в тях.

В форума влизам по изключение. Ако имаш въпроси може да ме пишеш на фейсбука ми - https://www.facebook.com/maringm


Благодаря много за изчерпателният отговор. Много от нещата съм ги чувал, но никъде толкова много на едно място. Аз също се двоумя много за йода и честно казано смятам да не рискувам с него за сега. Взел съм си сол без йод и това е, но обядвам с колегите, а там солта е йодирана. Все едно.

Бях си купил уж хубав пробиотик - нищо не усетих от него. Като цяло съм решил да наблегна на детокс. Смятам да пробвам с други пробиотици, като пари за такива неща не пестя.. стига да намеря правилните. Млечните съм ги спирал и мисля, че ми се отразява добре и от скоро пак ги спрях.

От 1 година знам за тези болести - не са в следствие на режима. Смъкал съм антитела, което е хубаво, но има още много. Не ми действат добре синтетичните хормони, общо взето нищо положително от тях до сега, затова съм на път пак да ги спра (преди седмица ги почнах след 3 месеца пауза).

Смятам да наблегна на ензими също, понеже AлАТ също ми е много завишен и имаше теория, че може да се е претоварил черния дроб. За 3 години качих 40 килограма. Нещо яко си прецаках и е много вероятно нещо живо и гадно да се е задомило в мен. Ще трепя лоши бактерии. Честно казано не вярвам, че Хашимотото е необратимо или по-скоро моето. С толкова много проблеми няма как да е от едно Хашимото с 15 ТСХ, след като има много хора с по над 50. Не ми е чак толкова зле жлезата, че да ме съсипе така. Като ми откриха проблема бях много зле... едвам ставах сутрин, а имах само 8 ТСХ.

Признавам си, че прекалявах с бързите въглехидрати, живеех при баба и хапвах доста вредни храни, предвид факта, че не ям повечето зеленчуци и манджи. Общо взето хапвах предимно картофи, ориз, зеле, МНОГО месо и много млечни продукти. Общо взето не познавам някой, който да е ял повече млечни продукти през живота си. Като малък баба и дядо имаха крави и от както се помня млечните продукти ги ям всеки ден (до преди 3 месеца). Селен също пих - не усетих нищо положително.

Имаше един дядо в Карловско от на дядо селото, на който му бяха открили рак на простата и му даваха 2 години живот макс. Беше на 80 тогава. Живя до 90+ и гледаше много пчели и разправяше, че като го жилят се чувства по-добре. Тъй че, това с пчелите определено ми е много интересно и ще проуча.

Благодаря много отново и... в последната тема, която съм пускал тук преди повече от година... описвам проблеми, които се бяха появили и изобщо нищо не беше същото. Чувствам се болен от година и половина, но проблемите ми започнаха като бях на 21. Не може да е Хашимотото. Нещо друго може би е отключило Хашимотото.

За сега съм си изградил план на базата на всичко написано от вас до момента, а и пусках други теми в други форуми и общо взето събрах много полезна информация. Благодаря на всички!

Мнението беше редактирано от LazyAssDeveloper на 01.04.17 00:35.

Обърни внимание на съветоте за средата ти на живот - изкуствена светлина, електромагнитно замърсяване на средата, цикли на светлианта през деня. Това въобще не са теми за подценяване! Здравето е 30% храна и тренировки и 70% синхронизиране на циклите на тялото с циклите на светлината (електромагнитния спектър). И аз бях скептичен, но го тествах и се убедих.

От кога не пиеш л тироксин и на каква доза си бил? Какви са изследванията ти последно? Не е никак хубаво, че не пиеш лекарсва - Хашимото, до колкото знам, не се лекува, а само се притъпяват симптомите. Аз също съм с него и съм постоянно на двете граници ТСХ 300, след няколко месеца 0,06 .. Следи си хормоните, движи се повече, ако си склонен към депресивни състояния, може да пишеш в дневник. За храната няма да пиша, вече са го направили по горе. Всичко може да се повлияе от щитовидната жлеза..

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1