Има ли полза от cheat reps? Как мислите?

02.04.17
23:18

 

Винаги съм се стремял да спазвам стриктна форма на всяко едно упражнение, не само на изолиращите, но и на базовите. Попаднах на доста фитнес канали в youtube, уж легитмни, в които хора се кълнят, че повторения с повече тежест, но по-лоша форма, ще доведат до най-голям резултат за покачване на мускулна маса. Как смятате вие?

03.04.17
18:42

Това е напълно вярно. Във всяко едно упражнение има основни мускули и спомагателни такива, когато един от тези мускули изостава спрямо останалите и килограмите които ще вдигаш също са по-малко. Примерно при бицепсовото сгъване с щанга, ако бицепсите имат силата да вдигнат 70кг за 10 повторения, но предмишницата ти позволява да вдигнеш само 60кг за 5 повторения, то ти няма как да вдигнеш тези 70кг без чийтинг. Когато вдигаш с чийтинг помагаш на изоставащите мускули да настигнат останалите. Тази техника е измислена от Джо Уидър преди много години и Арнолд я е практикувал на всяка тренировка, не е открита топлата вода.

Една скоба бих искал да отворя: техниката на дадено движение не е константа и съответно няма винаги валидно определение за “правилна” и “грешна”. В този смисъл “чийтването” е способ, който може да активира значително повече, ако се прилага адекватно. Както, впрочем, всички способи, които познаваме в тренирането.

Но не, да лашкаш тежестите абсолютно винаги, както правят доста забавно редица Youtube звезди, не е сериозно.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 04.04.17 11:18.

04.04.17
08:44

Чийт повторения може да използваш само когато искаш да покажеш на някой колко си “силен”.  Има много техники и всеки използва различна техника в зависимост от това как тялото реагира на нея т.е.  намери си подходящото движение, което активира мускула който тренираш :)

04.04.17
11:04

Cheat reps идват от света на изолираното трениране. В нормалния свят има трениране с движения. Там няма cheat reps, а има безопасна и опасна техника.

На клека не можеш да чийтнеш - или ставаш или не ставаш. На тягата не можеш да чийтнеш - или дърпаш или не дърпаш. И в двата случая можеш да “чийтнеш” с риск да го отнесат я коленете ( ако не клякаш до долу ), я кръста ( ако заоблиш ), но това вече е опасна техника, а не е cheat rep. И пак зависи до каква степен е опасна.

В реалния свят, като ти се наложи да дигнеш нещо яко тежко от земята най-вероятно доста ще заоблиш гърба - боли те фара дали си направил cheat rep или не - в крайна сметка целта ти е била да дигнеш тежкия товар от земята и да го сложиш в камиона ( примерно ), без да си сецнеш кръста.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1