10.05.17
11:22
Здравейте! Знам, че сте се начели на подобни теми, но бих искал да ми бутнете едно рамо. 🙂 Аз съм момче на 15 години, занимавам се с фитнес от почти три месеца. Тежа 52, 53 килограма и съм висок 1, 64см. Както можете да предположите целта ми е да кача маса. След три месеца във фитнеса не забелязвах почти никаква разлика от преди да почна, затова реших да обърна повече внимание на храната, която ям. Ето как планирам да се храня:
Закуска (10:00; 6:50 ако съм на училище):
*3 цели яйца-3 белтъка и 1 жълтък, препечена пълнозърнеста филия със сирене, суров зеленчук (най-често краставица или домат).
Втора закуска (11:30; 10:00 ако съм на училище). Най-често предтренировъчното ми хранене:
* мюсли, купено от магазина, плодове (банан, ябълка) и сушени плодове (сушена боровинка, фурми или стафиди) в прясно мляко (ако съм вкъщи-няма как да го нося в училище)
*овесени ядки с мед и плодове (ако съм на училище)
Обяд (14:00, понякога и 14:30). Най-често следтренировъчното ми хранене.
*Средно-голяма пилешка пържола с извара
*Понякога ще си позволя да разнообразя с риба (скумрия).
Вечеря (17:00; 18:00)
*За вечеря ям това, което сготви майка ми (супа, гювеч, грах и свинско, свинско със зеле, боб- все такива неща).
Преди лягане (21:00)
*препечена филия с извара
Бих искал да ми кажете дали съм се ориентирал правилно по отношение на храненето и ако имате някакви критики спрямо режима, да ми ги кажете, за да знам какво да променя и какво да оставя така. Скоро смятам да започна дневник, но засега е това. Благодаря за съветите предварително!
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим10.05.17
16:42
Не мога да разбера защо продължавате да не ядете жълтъците на яйцата. Основният алерген в яйцата е именно в белтъка, не случайно на деца до 2 години им е забранено да консумират яйчен белтък. 99% от витамините се съдържат именно в жълтъка, който вие изхвърляте. Особено когато режима е за качване не виждам причина да се хвърля жълтъка.
казано от K0m3r на 10.05.17, 16:42:
Не мога да разбера защо продължавате да не ядете жълтъците на яйцата. Основният алерген в яйцата е именно в белтъка, не случайно на деца до 2 години им е забранено да консумират яйчен белтък. 99% от витамините се съдържат именно в жълтъка, който вие изхвърляте. Особено когато режима е за качване не виждам причина да се хвърля жълтъка.
Е как защо, нали така пише в диетите на нацепените батки...
10.05.17
20:20
казано от K0m3r на 10.05.17, 16:42:
Чел съм, че в яденето на повече жълтъци имало риск да ми се вдигне холестерола. Белтъците мога да ги ям колкото ми се ядат без да има каквито и да е последствия. Това, което ми казваш за пръв път го чувам.
Мнението беше редактирано от Добромир Живков на 10.05.17 20:21.
10.05.17
20:34
казано от Добромир Живков на 10.05.17, 20:20:
Чел съм, че в яденето на повече жълтъци имало риск да ми се вдигне холестерола. Белтъците мога да ги ям колкото ми се ядат без да има каквито и да е последствия. Това, което ми казваш за пръв път го чувам.
В жълтъците има холестерол ДА. Но той не се усвоява от организма и е напълно безвреден. Така че няма опасност да ти се вдигне холестерола от яденето на жълтъци. Аз лично ям по 10тина цели яйца на ден, случвало се е да ям и по 20… до сега проблеми с холестерола съм нямал. Започни да подбираш по-добре източниците си на информация, опасност от яденето на белтъци има по-голяма отколкото при яденето на жълтъци.
11.05.17
13:42
Добромире, храненето ти е напълно окей. Ако те устройва и можеш да се придържаш към него в дългосрочен план - продължавай.
Относно резултатите - имай в предвид, че покачването на мускулна маса е изключително бавен процес.
Да, при теб като начинаещ нещата ще се случват много по-бързо през първите месеци, но пак - имай търпение.
Имай в предвид също, че покачването на мускулна маса зависи в много голяма степен и от тренировките. Предлагам да разпишеш и тренировъчния си план, да хвърлим едно око и на него. 🙂
ПС: Съфорумниците по-горе са прави за яйцата. Не е нужно да отделяш жълтъците. Всъщност те съдържат най-много полезни хранителни вещества. Ето и нещо, което да прочетеш като имаш време:
https://www.bb-team.org/articles/4303_mitove-v-bodibildinga-celite-yaica-i-sadarzhanieto-im-na-holesterol
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.05.17 13:44.
11.05.17
16:34
Споко.
Мнението беше редактирано от Горан Здравков на 11.05.17 16:39.
11.05.17
19:36
Ето какво представлява програмата ми, тренирам три пъти в седмицата. Програмата е изготвена от треньора ми, но не е добавил упражнения за корем и мисля да добавя такива в в два от трите дни, в които тренирам, защото картата ми е за 3 посещения за седмица, а с неограничен брой не мога да си позволя за жалост. Мисля тези дни да са деня за гърди и бицепс, и този с крака и рамене, но все още не съм го решил. В кои дни е най-добре да се правят тези упражнения?
11.05.17
22:06
казано от Добромир Живков на 11.05.17, 19:36:
Ето какво представлява програмата ми, тренирам три пъти в седмицата. Програмата е изготвена от треньора ми, но не е добавил упражнения за корем и мисля да добавя такива в в два от трите дни, в които тренирам, защото картата ми е за 3 посещения за седмица, а с неограничен брой не мога да си позволя за жалост. Мисля тези дни да са деня за гърди и бицепс, и този с крака и рамене, но все още не съм го решил. В кои дни е най-добре да се правят тези упражнения?
Това ако ти е първата програма, става. Има какво да се доработва, но като за първа програма е добре. След 3 месеца стаж мисля, че ти е време да започваш да учиш техниката на малко по-сложни упражнения като клек и тяга. Има различни видове тяга и тяхното усвояване е добре да стане в самото начало докато килограмите с които ще ги изпълняваш са малки и шанса за контузия е минимален при неправилно изпълнение. Може да започнеш от хакен клек, като по-лесен за изпълнение (с по-лесна техника). Ако ще ти правят нова програма поискай подобни упражнения да бъдат включени.
12.05.17
14:14
Хммм, аз мисля малко по-различно от K0m3r и смятам, че програмата е крайно неуместна за 15 годишно момче с нулев тренировъчен стаж.
Има някои напълно излишни упражнения, обемът е твърде висок за напълно начинаещ, честотата на натоварване на мускулните групи...но ако работиш с треньор и следваш неговите препоръки, не е много редно да се бъркаме. Просто смятам, че поне още няколко месеца би извлякъл много по-голяма полза от една стандартна кръгова програма обхващаща всички мускулни групи всяка тренировка, като три пъти седмично е окей поне засега.
Въпреки всичко, програмата би трябвало да има някакъв резултат. Както се казва, първите месеци от тренировъчния стаж и само да седиш и наблюдаваш уредите в залата би имало ефект. 🙂 За да няма ефект нещо трябва да е сериозно объркано.
Пишеш, че сега си 52-53 кг. Преди да започнеш да тренираш пак ли беше толкова?
В огледалото не забелязваш ли поне малка разлика в положителна посока? Като имай предвид, че за 3 месеца бицепсът ти няма как да порастне с 10 см. и гръдната ти обиколка няма да стане като на Арнолд. 🙂
12.05.17
22:25
казано от Тихомир Велев на 12.05.17, 14:14:
Хммм, аз мисля малко по-различно от K0m3r и смятам, че програмата е крайно неуместна за 15 годишно момче с нулев тренировъчен стаж.
Има някои напълно излишни упражнения, обемът е твърде висок за напълно начинаещ, честотата на натоварване на мускулните групи...но ако работиш с треньор и следваш неговите препоръки, не е много редно да се бъркаме. Просто смятам, че поне още няколко месеца би извлякъл много по-голяма полза от една стандартна кръгова програма обхващаща всички мускулни групи всяка тренировка, като три пъти седмично е окей поне засега.
Въпреки всичко, програмата би трябвало да има някакъв резултат. Както се казва, първите месеци от тренировъчния стаж и само да седиш и наблюдаваш уредите в залата би имало ефект. За да няма ефект нещо трябва да е сериозно объркано.
В огледалото не забелязваш ли поне малка разлика в положителна посока? Като имай предвид, че за 3 месеца бицепсът ти няма как да порастне с 10 см. и гръдната ти обиколка няма да стане като на Арнолд.
Без треньор съм вече от месец. Естествено има малка разлика, мускулите ми са ясно изразени, което е напълно нормално за три месеца във фитнеса, но относно масата не забелязвам почти никаква промяна. Може да се каже, че бях почти същия и преди да почна фитнес, но започнах да обръщам по-голямо внимание на това какво ям едва от седмица и поне аз с това си обяснявам застоя.
13.05.17
21:46
казано от Добромир Живков на 12.05.17, 22:25:
казано от Тихомир Велев на 12.05.17, 14:14:
Въпреки всичко, програмата би трябвало да има някакъв резултат. Както се казва, първите месеци от тренировъчния стаж и само да седиш и наблюдаваш уредите в залата би имало ефект. За да няма ефект нещо трябва да е сериозно объркано.
В огледалото не забелязваш ли поне малка разлика в положителна посока? Като имай предвид, че за 3 месеца бицепсът ти няма как да порастне с 10 см. и гръдната ти обиколка няма да стане като на Арнолд.
Без треньор съм вече от месец. Естествено има малка разлика, мускулите ми са ясно изразени, което е напълно нормално за три месеца във фитнеса, но относно масата не забелязвам почти никаква промяна. Може да се каже, че бях почти същия и преди да почна фитнес, но започнах да обръщам по-голямо внимание на това какво ям едва от седмица и поне аз с това си обяснявам застоя.
Най - добре е треньор да те насочи ,колко да ядеш и как да тренираш.
Мнението беше редактирано от Горан Здравков на 13.05.17 21:50.
15.05.17
11:43
Ако теглото ти не се е променило въобще, има две основни възможни причини:
1. Намалил си значително процента си на подкожни мазнини и същевременно с това си увеличил мускулната си маса, което при напълно начинаещите е напълно нормално явление.
2. Не ядеш достатъчно и храната е прекалено малко.
Съветът ми е да обърнеш внимание на храненето в близките 2-3 месеца и виж какви ще са резултатите. Нормално е теглото ти да се повишава с около половин килограм на седмица. Като за начинаещ това е разумно покачване на теглото.
Ако в рамките на 2 седмици не се е покачило, значи трябва да добавиш още храна.
Все пак имай едно на ум, че покачването на мускулната маса е бавен процес.
15.05.17
12:42
Аз също имам няколко въпроса към аудиторията и ще се възползвам от създадената тема.
Започнах с около 25% мазнини,след четири месеца -четири дни в седмицата тренироски визуално бих определил мазнините си(според графиките,които съм виждал тук)12-15%.
Свалих общо около10 кг и в момента съм 180/84.
Релеф,плочки в горната част на пресата налични.
Храната е изключително разнообразна,в общи линии няма продукт,който да нямам в менюто си.Нямам два дни с една и съща храна.
Не ям захар никаква-нула.
Също така-много малко въглехидрат-предимно от ориз и картофи.
Хляб и производни-нула.
Първите два месеца-
калории-800-1200 дневно
В момента около 1800-2000.
Тренировки-преди:
Дълги серии с около50% натоварване
В момента 5x5.
Много съм доволен от ефекта,но проблемът е, че продължавам да свалям.
Смятам,че не губя мускулна маса защото следя обиколките ежеседмично.
Какво да променя за да запазя сегашното състояние защото не искам да падам под това,което съм в момента?
16.05.17
14:12
Bart, решението е просто - просто увеличавай малко по малко храната, докато не теглото спре да пада. 🙂
Щом продължаваш да отслабваш, значи изразходваш повече енергия (калории), отколкото си набавяш чрез храната.
П.П. Избягвай да пускаш индивидуални въпроси в чужди теми, не е редно към автора на самата тема. По-добре е да си пуснеш своя собствена тема, където въпросът да се разгледа обстойно, ако се налага.
16.05.17
18:15
Благодаря за внимабието.
Не съм много умел във форум-общуването.
Ще се постарая да следя за правилата.
14.06.17
07:55
Добро утро(аз тренирам от 6часа сутринта но това е друг въпрос).Аз съм на 16 тежа 112кг мускули.Не ти се вярва нали.Повечето от вас се отказвате от гадните неща.Винаги съм бил слабак и идиот без късмет.Моя съвет е да не си харчиш парите за специални храни.Яж много хляб поне по 1 на ден.Всичко да има много калории до пръсване и тренирай докато не ти причернее пред очите.Това е начинът.
казано от Nicolas Dunant на 14.06.17, 07:55:
Добро утро(аз тренирам от 6часа сутринта но това е друг въпрос).Аз съм на 16 тежа 112кг мускули.Не ти се вярва нали.Повечето от вас се отказвате от гадните неща.Винаги съм бил слабак и идиот без късмет.Моя съвет е да не си харчиш парите за специални храни.Яж много хляб поне по 1 на ден.Всичко да има много калории до пръсване и тренирай докато не ти причернее пред очите.Това е начинът.
Пълни глупости. 1 хляб и калории до пръсване и после мазен до небето
16.06.17
12:46
казано от Nicolas Dunant на 14.06.17, 07:55:
Аз съм на 16 тежа 112кг мускули.
На 16 и 112кг мускули, че те на мистър Олимпия повечето са по-леки от тебе когато са на състезание. А ти постигаш всичко това, което те постигат заедно с екип от специалисти, само с 1 хляб на ден!!! Ако не приемаш нищо забранено (друга тема, за друг форум), и това което казваш е истина и не си висок над 2,00м, то тогава става въпрос за някакъв хормонален “проблем”. Да не говорим, че си на 16 и има още да растеш.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече