26.07.17
13:02
Привет на всички.Искам да ви попитам за съвет. От доста години се занимавам със тенис на корт , като не съм влизал във фитнес залата и вече дойде момента да направя тази крачка.Играя около 12-15 часа седмично с 1 макс 2 почивка ,та искам да попитам как да съчетая фитнеса за най добър резултат.Искам да постигна повече издражливост и сила, също така може и леко оформяне.Работа на смени и имам време но въпроса е как да включа фитнеса без да се претоваря.Опитвам се да се храня здравословно не консумирам газирано сладко и тестено,като наблягам на меса зелени зеленчуци и плодове .Всякакви мнения ще са ми от помощ.
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимНяма да претренираш, ако се възстановяваш адекватно. Тренираш толкова, колкото може да се възстановиш.
26.07.17
16:37
В момента чесно казано се възстановявам без никакви добавки единствено почивка в къщи и сън , трябва ли да започна да взимам някакви добавки аминокиселини примерно или да видя как ще се отразят кръговите тренировки във фитнеса и тогава.
Аз също тренирам тенис - 2 пъти седмично, в залата се старая да не падам под 3 пъти седмично и излизам да тичам 1-2 пъти. Това означава, че в някои дни имам по 2 тренировки на ден. Успявам да се възстановя без добавки /магнезий и рибено масло не ги броя за спортни добаки/. В началото обаче имах трудности, става бавно и полека, докато тялото ти се адаптира към новото натоварване. Масажът при специалст също помага.
Погледни как тренират профитата - сутрин на корта, следва хранене, растежки и почивка, а следобед влизат в залата за силова тренировка. Също имай предвид, че при тенис играчите основните тежки силови тренировки се случват в off season-а /т.е. октомври - януари/.
Щом тренираш сериозно тенис, значи си наясно, че тяга и клек са упражнения без които просто не можеш да минеш ако искаш да подобриш преставянето си на корта.
26.07.17
22:27
Определено съм на ясно с тягата и клековете като наблягам предимно на footwork,но е крайно не достатъчно, иначе започвам от утре във фитнеса като огледах програми доста почетох и ще започна с кръгови тренировки,иначе нямам амбиции да пробивам в Atp toura за жалост дъртак съм вече
Гледам, че е изминала почти година, но все пак да дам някои насоки. И аз играя тенис на аматьорско ниво, не особено интензивно, но зимата си дадох повече време във фитнеса и имам напредът на корта.
Имай предвид, че тенисът е спорт, в който участва цялото тяло, така че не давай приоритет на определена мускулна група. Сам виждаш, че почти няма тенисист с големи напомпани мускули, така че наистина ти трябва да тренираш за силова издържливост.
Другото много важно нещо, което се подценява, е стречинг комплекс от упражнения, които да правиш. Знаеш, че в тенисът силата идва от т.нар. кинетична верига, която започва от земята и накрая се предава на ръката, а тялото действа като един ластик и колкото си по-гъвкав, толковоа по-добре. Още повече, че разтягането помага за възстановяването и предпазва от контузии.
Обърни внимание на изометричните упражнения особено за т. нар. ядро. Ако продължаваш с този интензитет на игра и особено ако удряш здраво топката, контузията ти е сигурна, но важното е възможно най-дълго време да се опазиш, а със стандартните фитнес упражнения не можеш да тренираш в дълбочина мускулите, които тренираш с изометричните упражнения (като например упражнението “Супер мен”).
Има доста клипчета в интернет, както и книги с типични тенис фитнес упражнения. Иначе , базовите упражнения, като клек, тяга и лег са препоръчителни, но сам ще установиш, че трудно ще съчетаваш тежки упражнения с игра на следващия ден.
Аз бих ти препоръчал, когато дойде зимата, тъй като обикновено на закрито се играе по-рядко тенис, работи с по-големи тежести поне два пъти седмично във фитнеса и си оставяй ден почивка преди да отидеш на корта, като си направи някаква такава програма за няколко месеца. След това, ако искаш да играеш по-често, ще трябва да си направиш някаква лека, чисто кондиционна програма, с която да поддържаш фитнес форма.
Най-добре е да намериш някой кондиционен (а не фитнес) треньор, който да ти изготви програма, която да съчетаеш с играта на тенис.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече