01.08.17
20:45
ами не виждам проблем тогава да се прови 5 по 8)....и още, точно упражнетията за бицепса на бедрото, може да увеличи ПМ в клека, нали разбираш? как то и с другите базови...лег - силен трицепс+гърди+рамене+гръб и всичко това се тренира отделно...всеки трибоец прави бицепсови сгъвания, лег с тесен хват и т.н. ....просто в ББ са повече упражненията, за да изкарат и най-малкото мускулче да се види...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 01.08.17 20:46.
01.08.17
21:53
Добре де,няма лошо полезни са тези движения ,но момчето е начинаещ напълно ,какви помощни упражнения....190 см 75 кг не знаем каква му е композицията на тялото ,дължина на крайници ,център на тежестта ,тип мускулатура , дебелина на костите,ефективност на усвояване на видовете храна и поносимост на различни натоварвания...
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 01.08.17 21:56.
02.08.17
12:37
ами не виждам проблем тогава да се прови 5 по 8)....и още, точно упражнетията за бицепса на бедрото, може да увеличи ПМ в клека, нали разбираш? как то и с другите базови...лег - силен трицепс+гърди+рамене+гръб и всичко това се тренира отделно...всеки трибоец прави бицепсови сгъвания, лег с тесен хват и т.н. ....просто в ББ са повече упражненията, за да изкарат и най-малкото мускулче да се види...
Да де, ама това не е базата. Тези отделни мускулчета ще ги изкара, когато има изградени основните големи мускули, а както Дони написа - на 1.90 и 75кг едва ли е опрял до това, да изкара и най-малките мускулчета на показ.
Плюс това, упражненията за бицепса на задното бедро самостоятелно няма да ти увеличат ПМ на клека, защото
1. тренирането изолирано за задно бедро е адски неестествено движение за тялото
2. не тренира всички мускули в синхрон, откъдето ще дойде нервната адаптация за повече сила
По залите е пълно с младежи, помпещи яко за задно и предно бедро с килограми, от които на мен ще ми изхвръкнат капачките на коляното, пък клека им е по-малък от на жена ми 😄
02.08.17
13:20
напомни, за какво е темата и какво се опитваме да докажем, че забравих?)) Многоставни срущу изолирани или с какво да започнем да тренираме ФИТНЕС?!)
Грешно е да се мисли, че правейки многоставно упражнение, ние развиваме целият мускул. Съвсем не е така)....Развиваме само тази част, която е задействана най-много в движението, а това не значи, че се натоварва на 100% и още повече, че се натоварват всичките влакна. Пак повтарям, трицепса е от 3 глави и от лега се развива само най-голямата 🙂, а другите не получават достатъчно тановареност....ББ е развитие на красиво и хармонично тяло, а не големи баници. Ти можеш да имаш трапец, но без преса е смешно за ББ...Да не говорим, че пропускате ОСНОВНАТА съставка за ББ, а това е хранителен режим, който помага да се качва чисто).....и т.н. Аз не съм ББ и никога нама да бъда, но това не значи, че ги подценявам или умаловажавам...Те имат изградена методика и то практически....
Всеки си има определени цели и ги постига с определени действия. Но за начинаещият фитнесист, най-важното е постепенното навлизане в тренировъчният процес, защо?, ами защото няма за къде да се бърза..ти сам виждаш, че възможностите на човека са ограничени и до максимума си се стига за 5 години, без анаболи...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.08.17 13:31.
02.08.17
13:25
М/у другото, колкото и странно да се види на някои, Дориан Йейтс не е правил клекове с щанга. По едно време е опитвал, но сам си казва, че това не е за него и си е тренирал краката по друг начин - общо взето на машини. В програмата му за крака е имало хакен клекове, но май пак са на машина. А и да не са, не е като клекове с щанга на гърба или отпред. Обобщено, краката на Дориан са правени само на машини.
02.08.17
13:42
напомни, за какво е темата и какво се опитваме да докажем, че забравих?)) Многоставни срущу изолирани или с какво да започнем да тренираме ФИТНЕС?!)
Грешно е да се мисли, че правейки многоставно упражнение, ние развиваме целият мускул. Съвсем не е така)....Развиваме само тази част, която е задействана най-много в движението, а това не значи, че се натоварва на 100% и още повече, че се натоварват всичките влакна. Пак повтарям, трицепса е от 3 глави и от лега се развива само най-голямата , а другите не получават достатъчно тановареност....ББ е развитие на красиво и хармонично тяло, а не големи баници. Ти можеш да имаш трапец, но без преса е смешно за ББ...Да не говорим, че пропускате ОСНОВНАТА съставка за ББ, а това е хранителен режим, който помага да се качва чисто).....и т.н. Аз не съм ББ и никога нама да бъда, но това не значи, че ги подценявам или умаловажавам...Те имат изградена методика и то практически....
Всеки си има определени цели и ги постига с определени действия. Но за начинаещият фитнесист, най-важното е постепенното навлизане в тренировъчният процес, защо?, ами защото няма за къде да се бърза..ти сам виждаш, че възможностите на човека са ограничени и до максимума си се стига за 5 години, без анаболи...
Карбо, аз съм съгласен с теб за повечето неща. Но, съгласи се с мен, че за начинаещ, най-добре е да усвои техниката на основните, базови упражнения - клек, тяга, раменна преса, набирания, кофички, лег с раменен хват, гребане с дъмбел. Постепенно да включва някакви по-сложни упражнения - високо изтегляне, обръщане, изхвърляне с лост и пудовка.
Като напредне и вече не е начинаещ, т.е. има някаква база, вече тогава да се включват и изолиращи - бицепсово сгъване, трицепсови разгъвания, изолиращи за крака, гръб, гърди. Но масово, хората по залите правят обратното ( и това, което Миро предложи с тая програма за начинаещи ) - натискат яко само на изолиращи и машини, но нямат базата.
И нямат прогрес или той е несиметричен и води до контузии - примерно, Димо, който гребе почти с килограмите, с които прави тяга и после реве от кръст.
И този процес на трениране с базови не трябва да е бърз, точно както и ти казваш - бавно, постепенно, съобразено с възможностите на тялото и възстановяването.
02.08.17
13:50
Аз не разбирам защо се дават примери с мистър Олимпия. Аз мисля, че за нас които не ходим по състезания, преоритет в трениривките трябва да е здравето, а не размерите. Снощи ми се наложи да нося акомулатор от по големите на доста голямо разстояние. Незнам колко тежи, не е толкова много, но бях със скъпи дрехи и не можех да го опра в тялото си защото беше мазен и може да е имал и киселина, а го носих на ръце. Ами бая се озорих, но определено се справих доста добре. Като си идвахме синът ми заспа в самолета и не исках да го будя, естествено на паспортна ни забавиха доста и го носих поне 40 минути в ръцете си тип люлка. За какъв чеп са ми тези мускули, ако не мога да извършвам разни такива типично мъжки и бащински дейности. На кой да се представлявам на 40 години?
Мнението беше редактирано от Barberian на 02.08.17 13:51.
02.08.17
14:01
Аз не разбирам защо се дават примери с мистър Олимпия. Аз мисля, че за нас които не ходим по състезания, преоритет в трениривките трябва да е здравето, а не размерите.
Давам го, защото и без клекове може да станеш по-силен и да изградиш съответните мускули, ако го правиш както трябва. Да, не е същото, но пак е супер по-добре от колкото да не тренираш хич. Иначе си прав, че целта би следвало да ни е здравето и силата, пък то мускулите и визията ще си дойдат с тренирането.
02.08.17
14:02
М/у другото, колкото и странно да се види на някои, Дориан Йейтс не е правил клекове с щанга. По едно време е опитвал, но сам си казва, че това не е за него и си е тренирал краката по друг начин - общо взето на машини. В програмата му за крака е имало хакен клекове, но май пак са на машина. А и да не са, не е като клекове с щанга на гърба или отпред. Обобщено, краката на Дориан са правени само на машини.
Примерите с атлети на зоб са безмислени, защото тренировките и хранителния им режим нямат общо с тези на натурално трениращите. За справка вижте как тренират зобчовците по залите.
Аз от скромния си опит да кажа, че всички, които познавам и искат да влизат в залата искат да сгъват за бицепс и като им кажеш да клякат дори и с лоста ти викат: “а, не, не, не сега, сложно ми се вижда това, малко да се почувствам по- сигурен и малко двигателна култура да развия и тогава”. Каква ми е опцията? След като им обясня няколко пъти че това е важно, но те не искат, да им кажа: тогава няма да ти показвам нищо и ще те подминавам в залата, щом не искаш да клякаш и да дърпаш тяга ли? Не, приемам по- соломоновска позиция и им казвам: ОК, нека нещата се случват с твоето си темпо, върти тук кръгови по уредите, ще стигнем и до базовите когато си готов.
И нямат прогрес или той е несиметричен и води до контузии - примерно, Димо, който гребе почти с килограмите, с които прави тяга и после реве от кръст.
Че не е ли гребането и то от базовите? И това че съм се контузил означава че имам контузия и/или слабо място, не че щото съм сгъвал за бицепс ми е останал слаб кръста. На Нервака и на него ли му е слаб кръста? Нали само базови по правилния начин прави? Или на Боби? Или на Кольо Пияндето? Не мисля че някой е застрахован и никому не пожелавам подобна травма.
Също съм чувал че и адаша ти и той не е клякал дълго време като е почнал да тренира с тежести.
Та няма само една и общовалидна вселенска истина при тренирането. 🙂
Мнението беше редактирано от Димо на 02.08.17 14:24.
02.08.17
14:45
Димо, не можеш да ги убедиш в нищо. Повечето от трениращите го правят за визия, ич им не дреме, дали ще имат силно ядро, кръст, крака, както и не са наясно, че с клек и тяга стимулират още по-голям растеж навсякъде. Искат си гърдите, ръцете и пресата на корема, това е. Признавам, и аз така бях като млад, но е нямало и кой да ми ги каже тези неща. Е, раменна преса, сгъване за бицепс с прав лост, лег и гребане, както и мечка съм правил, но всичко друго изолиращи. На лостовете висях за кеф и постижения, като бройки и видове упражнения, а в залите после започнах да ходя по-късно и основно за визия. И бях постигнал не малко, но сигурно е можело доста повече, ако бях тренирал клек и тяга. Но минало заминало, сега си разцъквам :-)
Ама аз и не искам никого в нищо да убеждавам, всеки си тренира както иска и както може.
02.08.17
15:00
Абе не е толкова сложна тая работа, както я изкарахте. Нали осъзнавате, че някой е позирал за тази статуя? Преди 18 века...
02.08.17
15:16
Абе не е толкова сложна тая работа, както я изкарахте. Нали осъзнавате, че някой е позирал за тази статуя? Преди 18 века...
Аз пък все се чудя на тези статуи, ако наистина са позирали. Дали просто са били огромни мъжаги и поради тази причина онова нещо изглежда малко, без наистина да е било така или по онова време просто са си били “по-обрани” в тази част на тялото. Мъже като скали, пък ............
А като се отчете и възможността, че скулптурът може и да е завишавал, та да не обиди позиращия, мани :-)
Мнението беше редактирано от Деян на 02.08.17 15:17.
02.08.17
15:16
Грешно е да се мисли, че правейки многоставно упражнение, ние развиваме целият мускул. Съвсем не е така)....Развиваме само тази част, която е задействана най-много в движението, а това не значи, че се натоварва на 100% и още повече, че се натоварват всичките влакна. Пак повтарям, трицепса е от 3 глави и от лега се развива само най-голямата , а другите не получават достатъчно тановареност....ББ е развитие на красиво и хармонично тяло, а не големи баници. Ти можеш да имаш трапец, но без преса е смешно за ББ...Да не говорим, че пропускате ОСНОВНАТА съставка за ББ, а това е хранителен режим, който помага да се качва чисто).....и т.н. Аз не съм ББ и никога нама да бъда, но това не значи, че ги подценявам или умаловажавам...Те имат изградена методика и то практически....
Всеки си има определени цели и ги постига с определени действия. Но за начинаещият фитнесист, най-важното е постепенното навлизане в тренировъчният процес, защо?, ами защото няма за къде да се бърза..ти сам виждаш, че възможностите на човека са ограничени и до максимума си се стига за 5 години, без анаболи...Карбо, аз съм съгласен с теб за повечето неща. Но, съгласи се с мен, че за начинаещ, най-добре е да усвои техниката на основните, базови упражнения - клек, тяга, раменна преса, набирания, кофички, лег с раменен хват, гребане с дъмбел. Постепенно да включва някакви по-сложни упражнения - високо изтегляне, обръщане, изхвърляне с лост и пудовка.
Като напредне и вече не е начинаещ, т.е. има някаква база, вече тогава да се включват и изолиращи - бицепсово сгъване, трицепсови разгъвания, изолиращи за крака, гръб, гърди. Но масово, хората по залите правят обратното ( и това, което Миро предложи с тая програма за начинаещи ) - натискат яко само на изолиращи и машини, но нямат базата.
И този процес на трениране с базови не трябва да е бърз, точно както и ти казваш - бавно, постепенно, съобразено с възможностите на тялото и възстановяването.
Разбира се, че е хубаво и то много, да се правят многоставни упражнения, аз съм с две ръце за,...и тук сме заедно...
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.08.17 15:23.
02.08.17
15:23
между другото, свалих един учебник за спортната физиология от 2000-та година. Все четях откъси от някъде срещани писания за мускулните влака, енергоснабдяването им и т.н. и и не съм попадал на цялостно обяснение, кои мускули какво харчат, колко харчат, защо харчат това, колко могат да харчат, поради какво настъпва умората, и още много интересни неща....ще я преразкажа в някой пуснат нов пост с риск за хокане отново, ....като намеря време обаче (на руски език е с използвана западна и руска научна литература . специално за някои хора🙂)
02.08.17
15:25
...
Аз пък все се чудя на тези статуи, ако наистина са позирали. Дали просто са били огромни мъжаги и поради тази причина онова нещо изглежда малко, без наистина да е било така или по онова време просто са си били “по-обрани” в тази част на тялото. Мъже като скали, пък ............
А като се отчете и възможността, че скулптурът може и да е завишавал, та да не обиди позиращия, мани :-)
Не, в този период се е считало, че изобразяването на големи ... “органи” е вулгарно. Норма в естетиката 🙂
02.08.17
20:14
Аз от скромния си опит да кажа, че всички, които познавам и искат да влизат в залата искат да сгъват за бицепс и като им кажеш да клякат дори и с лоста ти викат: “а, не, не, не сега, сложно ми се вижда това, малко да се почувствам по- сигурен и малко двигателна култура да развия и тогава”. Каква ми е опцията? След като им обясня няколко пъти че това е важно, но те не искат, да им кажа: тогава няма да ти показвам нищо и ще те подминавам в залата, щом не искаш да клякаш и да дърпаш тяга ли? Не, приемам по- соломоновска позиция и им казвам: ОК, нека нещата се случват с твоето си темпо, върти тук кръгови по уредите, ще стигнем и до базовите когато си готов.
Че не е ли гребането и то от базовите? И това че съм се контузил означава че имам контузия и/или слабо място, не че щото съм сгъвал за бицепс ми е останал слаб кръста. На Нервака и на него ли му е слаб кръста? Нали само базови по правилния начин прави? Или на Боби? Или на Кольо Пияндето? Не мисля че някой е застрахован и никому не пожелавам подобна травма.
Също съм чувал че и адаша ти и той не е клякал дълго време като е почнал да тренира с тежести.
Та няма само една и общовалидна вселенска истина при тренирането.
Всички са виждали хора с голям гръб и ръце и слаби крака, но все тия хора казват, че не е възможно постигане на голям бицепс без клек и тяга)....е, възможно е))))...да, разнообразя малко)), а, да, лостаджиите го доказват)))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.08.17 20:15.
02.08.17
20:33
Зависи какво влагаш под голям гръб. Обикновено лостаджиите развиват широк гръб, но няма много месо по него...
02.08.17
20:37
Зависи какво влагаш под голям гръб. Обикновено лостаджиите развиват широк гръб, но няма много месо по него...
да, от кости е))
02.08.17
20:44
Хора, да спориш с радиото си е по-продуктивно от това да спориш с Въглехидратко...... 🙂
02.08.17
20:44
Има един тъпизъм “бъбрек, бъбрек...”, че и твоята работа такава.
02.08.17
20:49
Разсъждавал съм над статуите и може би мъжете в древността са имали по-високи естествени нива на тестостерон и в комбинация с тежък труд или тренировки, плюс качествена храна са развивали тази завидна физика.
03.08.17
09:24
Тц ,тази завидна физика може да е само продукт на високоразвита цивилизация....
03.08.17
10:04
...
Разсъждавал съм над статуите и може би мъжете в древността са имали по-високи естествени нива на тестостерон и в комбинация с тежък труд или тренировки, плюс качествена храна са развивали тази завидна физика.
Преди 45000-50000 г. са имали по-високи нива на тестостерон, но хората преди 2-3 хиляди години не са се различавали кой знае колко от нас. Гръко-римският период е подробно проучен, знаем как са се хранили, как са тренирали. Имало е лекоатлети, тежкоатлети, ползвали са периодизация, варианти на тежко-леко-средно, изолиращи движения, тежки многоставни, плиометрични, статични натоварвания, специализирано хранене, възстановителни процедури (дори Гален, който започва кариерата си в лудус - гладиаторска школа, пише за спортни травми и тренировъчна методика). Атлетите са били отделна специализирана прослойка, тежката работа е била за робите. Забавно е как са имали подобни проблеми като нас - едни са искали да качват мускулна маса, други да свалят, съвети, спорове, нападки между различни треньорски школи.
Затова казвам, че един начинаещ няма как да открие някаква добре пазена тайна система за качване на мускулна маса. Просто информацията е по-достъпна и лесно може да се обърка от псевдо експерти.
03.08.17
16:44
И както се казваше в Терминатор:
” После се появиха машините” 😄
Мнението беше редактирано от Barberian на 03.08.17 16:45.