06.12.17
17:06
Здравейте. Днес бях на лекар който ми откри дефицит на витамин б 12 в организма обаче като се поразрових в интернет не прочетох нищо за мъже които пият витамин б 12 та въпроса ми е мога ли да го приемам под формата на хапчета
Olimp AAKG 1250 Extreme Mega Caps
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Още предложения от BB-Shop
07.12.17
09:08
Да, няма никакъв проблем.
Б-12 може да се приема инжекционно и орално. Недостатъкът на оралната форма е, че усвояването е много ниско, затова и дозите в таблетките са толкова високи.
Препоръчвам да се спреш на формата метилкобаламин, като най-биоактивна и добре усвоима.
NOW Foods Methyl B-12 е чудесен избор.
Ако дефицитът не е много сериозен, можеш да започнеш с 1000-2000 мкг на ден. В противен случай може да вземеш и разфасовката от 5000 мкг.
Усвояването на Б12 (приет орално) до голяма степен зависи от киселинността на стомаха, и наличието/липсата на други витамини и минерали. Като Метилкобаламин се усвоява по-добре и препоръката за продукт в първия отговор на въпроса ти е точна. Ефективността на Б12 може да бъде оптимизирана с прием на Фолат/Фолиева киселина. Като изключим наличието на останалите Б-витамини и тяхната синергия помежду им, усвояването на Б-витамините се увеличава и при адекватни нива на магнезий и манган, които пък са във взаимодействие на най-различни нива с други витамини и минерали, функционират оптимално в определени съотношения и приемането им, ако не знаеш какво правиш, може да оцапа доста картината в дългосрочен план.
Ако нямаш някакъв специфичен проблем, взимай си Б12 с Б9 или яж миди, и бъди спокоен.
Мнението беше редактирано от Irbis на 15.12.17 03:17.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече