30.12.17
13:29
Здравейте
Момче на 17.Преди няколко дни ходих при ендокринолог,защото от 3-4 години имам гинекомастия.Мислех,че с времето ще отмине и затова не бях ходил,но така и не се разкара. Прати ме да си направя хормонални тестове на LH,FSH,Estradiol,TSH.Не ми каза за тестостерон и пролактин,защото преди 3-4 месеца отново ходих на друг ендокринолог и той ми направи за тези 2-те.
Ето ги резултатите
LH 4.79 mlU/ml
FSH 3.20 mlU/ml
Estradiol 3.18 pg/ml
TSH 2.37 mlU/ml
Testosterone 15,18 nmol/l (този е преди 3-4месеца).Когато го направих този тест,прекалявах доста с тренировките и мисля,че малко претренирах,а и този ден спах само 3 часа..Не знам дали има нещо общо,но да кажа 😄
Пролактина помня,че беше в норма
След като резултатите бяха готови,отидох при нея и каза,че всичко е добре.Въпреки това аз се разрових в нета и видях,че нивата на естрадиол са доста ниски.Като нормални граници са дадени 20–55 pg/mL,а както виждате при мен е доста по-малко.Също така попитах дали може да добавим и изследване на тестостерон,защото това отгоре според мен е старо,тя отговори,че нямало нужда.Въпросът ми е какво да правя?Да ида да си направя всичките тези наново или?
Темата беше редактирана от Валери Стоянов на 30.12.17 13:34.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
Изпитваш ли болка при натиск? Раздразнени зърна? Често гинекомастията се бърка с “пухкави” зърна, което е различно.
Подпухване на зърната често се получава при завишен пролактин. Ти казваш, че е в нормата. Подпухване на зърната се получава и при нисък E2 и пролактин, но завишен прогестерон. Активността на E2 се понижава от прогестерона. Ако нивата на прогестерона са ниски/в нормата, той има андрогенни свойства. Ако са силно завишени - противодейства и дихидротестостерона. А високо съотношение между тестостерон и дихидротестостерон в полза на първия също може да бъде причина за подпухване на зърната. Високо съотношение между кортизол и дехидроепиандростерон също може да създава проблеми. Нередовните съотношения пък са причинени от други причини. И водата става дълбока.
ЛХ ти е в норма. ФСХ също - нито е твърде висок за да има подозрения за малфункция на половите жлези, нито твърде нисък, което може да се счита за индикатор, че и хипофизата ти е наред. ТСХ - идеален. Също индикатор, че и хипофизата, и щитовидната жлеза работят нормално. Би било изненадващо, ако секрецията на тироксин не е оптимална. Ако работата на щитовидната жлеза е нормална, то надбъбречните жлези функционират нормално. За нивата на Т3 обаче, не мога да гадая. Неговата активност - съвсем друга категория въпрос. E2 ти е една идея по-нисък, отколкото трябва. Тестостеронът би било добре да бъде по-висок.
Нивата на прогестерон, Т3 и ССГ (SHBG) случайно да си знаеш?
Как изглежда едно твое седмично меню?
30.12.17
18:50
казано от Bars на 30.12.17, 17:23:
Преди изпитвах лека болка при натиск,но сега нямам.Мойте зърна са леко подпухнали понякога.Точно за това 2 пъти ходих при различни еднокринолози и двамата ми казаха,че е гинекомастия.Също така ме пратиха на хирург,който потвърди.
Сега погледнах за пролактина-256 mIU/ L
Относно нивата на прогестерон,Т3 и SHBG- не ги знам
За седмичното меню-Сутрин 60 гр овесени ядки,1 доза суроватъчен протеин;Преди тренировка 50 гр ориз и 100 грама пилешки гърди;след тренировка доза протеин и креатин 5 гр с банан;Вечеря 100 гр спагети с 3-4 цели яйца и фъстъчено масло;преди да легна ориз с месо/извара.
Някакви съвети?Объркан съм и незнам какво да правя.В много сайтове пише/доколкото знам естрадиолът главно се получава чрез ароматизация на тестостерона,но щом е в малки количества възможно ли е тестостеронът да е в малки количества?Трябваше и тестостерон да се изследва,но както казах по-горе,ендокринологът каза,че няма нужда...
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.12.17 07:23.
Мойте зърна са леко подпухнали понякога.
Ако всичко изглежда нормално, когато ти е студено, то това не е гинекомастия. Ако под зърното имаш бучка от сравнително твърда тъкан и е чувствително на натиск, то това е гинекомастия. Наясно съм, че хирург е потвърдил диагнозата, но все пак.
Нивата на пролактин са ти нормални. E2 ти е дори прекалено нисък. Нужен ти е в нормални, занижени нива, за да живееш нормално. Тестостеронът, от друга страна, е стабилно в долните граници, ако съдим тестовете от 3-4 месеца назад. Особено за 17-годишен. Без изследвания, така отдалеч мога да предполагам много, но това няма да ти е от полза. При ниски нива на пролактин и Е2, обичайните заподозрени, главно прогестеронът поражда големи съмнения. Ако той е твърде висок, нивата и активността на ензима 5АР са ударени в земята. От там съотношението Тестостерон/Е2 се губи като фактор. Твърде високи нива на инсулиноподобен фактор на растежа също могат да влияят по подобен начин. Не е и нечувано въпреки ниските нива на Е2, да е налична силна естрогенна активност към рецептора. Тук вече идва приказка за меден (минерал) дисбаланс и какво ли още не. Но ако случаят е такъв, функцията на щитовидната жлеза би била нарушена. Имаш и по-ниски нива на тестостерон, отколкото трябва. Тук причините могат да са десетки, особено при липса на информация. Ако съдим по цифрите, които си споделил, изглежда, че половите ти жлези, хипофизата и щитовидната жлеза функционират нормално. Заниженият пролактин също е индикатор, че щитовидната жлеза е в ред. И все пак, очевидно няма оптимална андрогенна активност. Има ли адекватно преобръщане на Тироксин към Т3? Ако да, добре. Ако не - проверяват се определени минерали, които имат такава функция. Следва да се определи дали Т3 (дори и в адекватни нива) си върши работата. Ако да - посоките към диагноза стават с една по-малко. Ако не - тук Калият играе. Той прави Т3 активен в клетката. А Т3 има ключова роля както в стероидогенезата, така и в регулацията на андрогенните рецептори. А калият на клетъчно ниво се регулира от трети фактори. И това е само частично разгръщане на само една хипотетична причина.
А ако няма достатъчно суров материал за самите хормони? А ако няма нужните ензими, нужни за превръщането на самите хормони надолу по веригата? Ако, ако...
Догадките обикновено не са достатъчни.
Бил си при двама ендокринолози, и хирург е потвърдил - гинекомастия. При положение, че Е2 и пролактина са в ниските граници, поне един от тях не ти ли каза как и защо имаш гинекомастия?
30.12.17
23:37
казано от Bars на 30.12.17, 22:38:
Тотално се обърках.Когато ходих при първия еднокринолог,той изследва само пролактина и тестостерон(и то защото и казах.че пия суроватъчен протеин....),а вторият(преди няколко дни) ми изследва Естрадиол,LH,FSH,TSH и когато отидх,за да види дали всичко е нарен,тя каза да....просто незнам какво да правя и при кой да отида..някакъв съвет?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.12.17 07:24.
01.01.18
17:05
Попринцип да-когато ми е студено,зърната ми се стягат и няма и следа от подпухване..Подпухват само когато ми става топло.Също като ги натисна се усеща нещо като бучка.Незнам дали е мазнина,но съм забелязал,че в гърдите имам не малко мазнини.Всякаш “там складирам главно”..Забравих да добавя-2-та еднокринолога ме пратиха на 2 различни хирурга-пърият доколкото помня каза,че имам и също така добави да спра добавките иначе щели да ми станат като на жена.Докато втория ми каза,че нямам гинекомастия и,че всичко е наред
Мнението беше редактирано от Валери Стоянов на 01.01.18 22:02.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече