Овкусителите и оцветителите в хранителните добавки?

01.02.18
02:08

Здравейте, от известно време бих казал доста се интересувам от овкусителите и оцветителите които съдържат масово храните и в частност може би един от най-опасния сред тях: MSG. Междувременно се замислих съдържат ли хранителните добавки MSG. Първо си казах защо им е да слагат допълнително отрови, на хората не би трябвало да не им пука за вкуса, а за ефекта на дадена хранителна добавка. После прочетох в интернет какво пише по въпроса и установих, че се използва масово в протеина, но много производители успяват да не го впишат в етикетите.  Та конкретно въпросите ми са знае ли някой има ли в хранителните добавки MSG, съдържа ли synta-6(протеина който пия в момента) MSG, кои продукти не съдържат този “подобрител” на вкуса? Литература по въпроса също би ми била изключително полезна.

Темата беше редактирана от Pavel Tsvetanov на 01.02.18 02:10.

Е, не е чак толкова опасно, колкото си мислиш. Това показва миналогодишното ревю на научната литература направено от Helen NonyeHenry-Unaeze, както и от FDA.

Но както и с веществата от групата на изкуствените подсладители и овкусители (MSG е вещество, съдържащо се съвсем натурално в редица храни, доматите и сиренето са най-често даваният пример), така и при MSG си има хора, които си имат някакви вярвания и виждане, които обикновено просто отказват да променят, така че няма да правя такива опити тук.

Относно съдържанието в хранителните добавки, ако го няма изписано на етикета, значи не е добавяно.

Ако го няма на етикета, това не означава, че не може да се съдържа натурално в самия продукт. Протеиновите пудри са най-често даваният пример, че съдържат MSG, което доколкото разполагам с информация, е мит. Този материал е интересен.

Митът идва най-вече от хидролизираните протеиново пудри, понеже се смята, че хидролизацията образува MSG, но са за да се образува MSG, самият протеин трябва да се разгради до отделни аминокиселини, за да може глутаминовата киселина да се свърже с натриева сол. Хидролизираните протеинови пудри обаче съвсем не са разградени до отделни свободни аминокиселини, а до пептиди.

Смятам, че няма от какво да се притесняваш.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 01.02.18 09:10.

01.02.18
10:28

В добавка на чудесния отговор на Тихомир, бих добавила, че изследванията по темата са многобройни и с огромни разлики в резултатите - буквално може да се цитират изследвания в подкрепа и за и против
Миналата година Европейската агенция по безопасност на храните -под чиято юрисдикция е и БАБХ  обяви безопасната доза прием на глутамат - 30 мг/кг тегло .
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170712

За химичните характеристики на добавките
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:02012R0231-20130918&qid=1517472740034

Бих добавила, че протеините и другите добавки страдат от доста спорни съставки като подсладители, оцветители, антислепващи агенти и пр. Моето лично мнение е, че би било по-добре да се избягва прекомерната употреба на храни с подобни добавки в състава им , въпреки установените безопасни дози.

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 01.02.18 10:29.

01.02.18
10:32

Аз смятам, че ако се приемат хранителни добавки с цел здраве, не са приемливи нито аспартама, нито ацесулфама, нито оцветителите, които те карат да пикаеш в синьо и зелено.

Имайте впредвид, че тези позволени/полезни/безопасни дози, които обявяват след различните изследвания доста често са вследствие на спонсорирано изследване с цел да се обяви определен резултат. Като пример давам себе си - CEO на марка гейнъри и плащам за да се направи изследване, след което да се излезе със становище ще 3 дози гейнър на ден водят до най-добра форма при 10000атлета от 10010 участвали в изследването и така да си продавам гейнъра... или във горепосочения случай глутамата.

01.02.18
11:18

А според мен има разлика между изследвания от лаборатории, на които можеш да платиш за резултат и peer reviewed изследвания публикувани в медицински издания.

01.02.18
11:44

Много ви тресе световната конспирация,кой ,къде  е платил.

07.02.18
20:32

Натриевият глутамат се използва основно в месни продукти с цел засилване на вкусовите качества, той придава вече официално приетият пети вкус УМАМИ (който засилва останалите четири) и най-вече придава засилен солен вкус. Няма причина да се слага в протеини, гейнъри или други хранителни добавки, освен ако нямат солен вкус. Както всяка една добавка предназначена за хранителните продукти и натриевият глутамат си има допустими дози, които са строго определени от JECFA (организацията занимаваща се с регулирането на добавките за хранителни цели), а вече всяка държава може да наложи още по-строги мерки по-отношение на допустимото съдържание в продуктите, но задължително се съобразява с JECFA!!! Натриевият глутамат не е опасен в никакъв случай, но при превишаване на допустимите дози има странични ефекти, които са описани и оповестени от тази организация. Най-голяма концентрация на натриев глутамат има в соевият сос, бульоните, готовите подправки за овкусяване. И все пак за да изпиташ негативни ефекти от тази добавка трябва да приемаш големи количества над допустимата доза в продължение на седмици.
Като заключение мога да кажа, че няма от какво да се притесняваш, има много по-опасни добавки за които да се притесняваш (примерно синтетичните подсладители).

K0m3r, благодаря за полезната информация. Аз да вместя една малка реклама - който избягва употребата на динатриев глутамат, но все пак иска вкусни пържоли може да използва подправката за кюфтета/кайма/скара(не съм сигурен коя от трите беше) на марката ДИОНЕЛ. Тя е единствената, на която не съм срещал дНГ.

Bart Simpson

07.02.18
21:18

Я настържи лук, изстискай сока и накисни пържолите за един час и не се занимавайте с глупости.
После сол пипер и пишете пак.

07.02.18
23:37

казано от Bart Simpson на 07.02.18, 21:18:

Я настържи лук, изстискай сока и накисни пържолите за един час и не се занимавайте с глупости.
После сол пипер и пишете пак.

Натриевият глутамат не случайно го слагат в продуктите, освен че засилва вкусовите качества, той създава и вид зависимост която те кара да си купуваш продукта отново и отново. Което е полезно за производителите. В месото не се слага, а се слага в продукти съдържащи месо, и не само в месните продукти. Месото в магазина също се обработва с различни добавки за да има този червен цвят, по-добри вкусови качества и да не се разваля... Лука и той се обработва с добавки, да не говорим за торовете и препаратите с които са го пръскали... Натриевият глутамат е от най-безобидните сред добавките, няма смисъл да му се обръща никакво внимание, просто избягвайте честа употреба на соев сос, бульони и готови смеси за овкусяване. Примерно за вредата от аспартама има много изследвания и още преди 20години е доказано че причинява множествена склероза, а при спирането на приема на добавката симптомите на множествена склероза изчезват. Мисля че това заслужава вашето внимание повече от натриевият глутамат.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1