Брюкселско зеле на фурна с мед и балсамов оцет

07.05.18
11:05

Досегашните ми срещи с брюкселското зеле, този иначе симпатичен зеленчук, не бяха много обещаващи! Все не ми харесваше особената миризма на задушеното и варено брюкселско зеле. Докато не опитах този вариант, приготвени на фурна, леко карамелизирани зелчици.Направо се влюбих вече в тези зелени топчици !
Предлагам ви ги за гарнитура към месо или риба.Приготвят се много лесно и бързо и са много вкусни.

Продукти
за 6 порции

600 г брюкселско зеле
2-3 с.л. зехтин
1с.л. масло
черен пипер
щипка сол
1 с.л. мед
1 с.л. оцет балсамико

Време за приготвяне: 35 минути
- за подготовка -10 минути
- за готвене 25 минути


Приготвяне

Зелчиците се почистват от жълтите листа и дръжки.Ако има по-големи се разряват на 2 или на 4.Важно е всички да са с еднаква големина.
Тавичката се намазва с маслото.Подрежда се брюкселското зеле, полива се с 1 с.л. зехтин, поръсва се с черен пипер и много малко сол и се разбърква, така че всички зеленчуци да се покрият с мазнината.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна за около 20-25 минути, до получаване на златист загар на зелчиците.

07.05.18
17:03

А медът и балсамикото къде точно се слагат?😁

Заедно с останалите продукти 😂

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1