Как ще ми подейства?

19.07.18
01:42

Здравейте! Получих натурална хранителна добавка - Tribulus for Women на Cvetita Herbal. Никога не съм ползвала каквито и да е хранителни добавки, но на първо четене тази спечели вниманието ми и харесвам това, че има сертификат за напълно натурална добавка.
Моите питания са свързани с действието на тази добавка. Едно от предимствата описани в сайта е ”Допринася за нормализиране и покачване нивата на естроген”. После е описано мнение на професионалист (Кирил Танев), който твърди следното:
”Българският трибулус терестрис повишава нивата на тестостерона и другите мъжки хормони” и “Евентуалното въздействие на трибулус върху хормоните при жените може да е проблем за бременните или тези, които възнамеряват да забременеят. При условие, че трибулус увеличава нивата на мъжките хормони, добавката може да доведе до маскулинизация на гениталиите на женския фетус. Изследванията върху животни показват, че трибулус може да има вредно влияние върху развитието на мозъка на плода”.
Объркана съм!? Ще се радвам, ако някой ми даде своето мнение и ми обясни какво действие би могла да има добавката - повишаване тестостерона или естрогена, предвид съставките ѝ - 100% Натурален екстракт от Трибулус, Мака (корен), екстракт от Сибирски Женшен, Желатинова капсула.

Те от цветита мислят всичко, скоро очаквам шишенце с левзея за деца. Мака съм използвал и беше без някакъв ефект, при жени не знам дали ще подейства. Това в етикета for men/women е маркетингов трик, не му обръщай внимание, същото е като шампоан за жени/мъже - няма разлика.

Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 19.07.18 07:06.

На теория, действието на трибулуса при мъжете и при жените ще е едно и също, но крайният ефект ще се различава поради очевидните полови разлики между мъже и жени. Някои данни (но не всички) показват, че трибулуса може да стимулира и увеличава нивата на DHEA(-S) и лутеинизиращия хормон (LH).

При мъжете и жените тези два хормона имат едни и същи функции - DHEA, наред с някои други функции, служи като прекурсор на някои полови хормони, например тестостерон и естроген.

LH и при двата пола е свързан с репродуктивната система, но докато при мъжете основно стимулира секрецията на тестостерон в тестисите, при жените основно е свързан с овулацията.

Съответно, на теория, при мъжете трибулуса ще има малко по-различен ефект отколкото при жените.

За съжаление обаче, докато има бая научни данни за влиянието на трибулуса при мъжете, при жените данните са ужасно малко и единственото, което е доказано със сигурност е, че може да е ефективно средство при сексуална дисфункция [1, 2] и може да подобри серумните нива на глюкоза и някоя липиди при жени с диабет [3]. Saudan и екип не откриват значима промяна в нивата на DHEA, LH и тестостерон при прием на 3х500 мг трибулус от жени в продължение на 2 дни.

Това е, което се знае към момента. Като цяло, едва ли ще окаже някакво влияние на хормонално ниво, но може да подейства като добър афродизиак.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 19.07.18 08:07.

казано от Стойко Колев на 19.07.18, 07:05:

Те от цветита мислят всичко, скоро очаквам шишенце с левзея за деца. Мака съм използвал и беше без някакъв ефект, при жени не знам дали ще подейства. Това в етикета for men/women е маркетингов трик, не му обръщай внимание, същото е като шампоан за жени/мъже - няма разлика.

Даже в шампоана има повече разлика, щото мирише по др начин. 😄
Тва с левзеята, като видя рекламата ме напушва голям смях. 😄

20.07.18
07:44

Ако хормоналните ти нива са в норма , никак няма да ти подействат въпросните продукти.Ако има нещо извън строя ,може да имат минимален ефект , докато ги приемаш и след това проблема се връща.Съществува и някакъв вариант за плацебо ефект , но едва ли.Абе като цяло тези трибулуси и други подобни билкарски хормонални стимуланти са вятър работа , но ти опитай и своевременно сподели , ако си забелязала някакъв резултат , какъвто и да е.

20.07.18
21:03

Имам проблеми с менструацията от както съм стриктна с режима и ако добавката повишава нивата на естроген и нормализира овулацията (както пишат), се надявах да видя някаква промяна. Но от друга страна този тестостерон ме притеснява, защото той би имал обратното действие, а и не искам след време да имам проблеми при забременяването, заради добавки, било то и от плацебо ефект 🙂

20.07.18
21:33

Тихомир, 3х500 ли е стандартната дозировка?

20.07.18
22:29

казано от Ива Бънова на 20.07.18, 21:03:

Имам проблеми с менструацията от както съм стриктна с режима...

...което  ясно говори къде е причината за случващото се , така че виж къде грешиш и нещата ще си дойдат на мястото , защото за трибулуса и други подобни на него , никога не е било доказвано научно , че повишават хормоните.

казано от БПН на 20.07.18, 21:33:

Тихомир, 3х500 ли е стандартната дозировка?

Дозировката използвана в научните данни варира ужасно много, от 250 мг до 2000 мг, но за стандартен прием извън литературата се смята между 1000 и 2000 мг/ден. Някои хора пият дори и повече.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1