10.08.18
23:40
Здравейте,тренирам от около 2 месеца с треньор и т.н , получавам винаги мускулна треска , което като че не е толкова зле , знам че съм си свършил работата ,храня си се правилно... И чух от тук от там ,че по натам след повече време тренировки мускулната треска започва много рядко да се явява. Та въпроса ми е кога горе долу мога да очавам лека полека да получаавам все по-рядко мускулна треска...
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 11.08.18 06:23.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
11.08.18
07:09
..да те успокоя,))) няма да спре, като тренираш за постигането на сегащните си цели....
11.08.18
12:35
Трябва да спре мускулната треска.Или блъскате много серии за мускулна група или все още самата мускулатура свиква с новите натоварвания.В началото си мислех ,че щом имам мускулна треска значи много добре и правилно съм тренирал.Което не е точно така ...
Мнението беше редактирано от Stefan Raychev на 11.08.18 12:36.
За мен лично , мускулната треска е най-добрия индикатор , че съм се натоварил добре на тренировката.Дотолкова съм привикнал към нея , че липсата и , би ме разтревожила))).С напредването на тренировъчния стаж , тя става по-слабо отчетлива и трае по-кратко , защото тялото започва да се адаптира към новия му наложен режим.Винаги , когато такава не е била на лице , съм имал силов застой в следващите тренировки.Мускулната треска също е много добър индикатор да знаеш кога съответната мускулна група се е възстановила достатъчно за следващо натоварване.По този начин можеш да си организираш тренировките , така че да не претренирваш.Ще можеш и да разбереш горе долу в какви периоди се възстановяваш при отделните мускулни групи.И всичко това , слушайки сигналите на тялото , а не сляпо следване на нечии чужди идеи , които даже може да са противопоказни за теб
11.08.18
15:34
казано от XXL на 11.08.18, 15:01:
За мен лично , мускулната треска е най-добрия индикатор , че съм се натоварил добре на тренировката.
Tова изобщо не е вярно. Мускулната треска не е абсолютно никакъв индикатор за качеството на тренировката.
По мои наблюдения,ако даден мускул се тренира редовно с време между тренировките 48-72 часа,мускулната треска изчезва или я има само при смяна на упражнение или по-значителна тежест.Ако тренирам мускул веднъж на седмица е нормално да се появи,според мен това означава,че е изпуснат момента на на т.нар. свръхвъзстановяване.
11.08.18
16:27
Още не съм започнал със супер сериите и подобните , може и това да има значение...
казано от Иван Благов на 11.08.18, 15:34:
казано от XXL на 11.08.18, 15:01:
За мен лично , мускулната треска е най-добрия индикатор , че съм се натоварил добре на тренировката.
Tова изобщо не е вярно. Мускулната треска не е абсолютно никакъв индикатор за качеството на тренировката.
Нека момчето да си следи как се случват нещата в следващите месеци и времето ще покаже.
11.08.18
18:25
Пак наговори една кофа бросайънс митове и легенди. Тази с “претренирването” е от 1001 нощ даже 😂
казано от Херцог Трън на 11.08.18, 18:25:
Пак наговори една кофа бросайънс митове и легенди. Тази с “претренирването” е от 1001 нощ даже 😂
Говоря от практически впечатления и вярвам в това , което пиша.Претренирането е факт и изобщо не е трудно да се случи при натуралния трениращ.
11.08.18
21:34
Когато си начинаещ е неизбежно да имаш мускулна треска.Ако тренираш 1 година и още след тренировка си гипс значи не правиш нещата като хората.Особено за натурални който по няколко пъти на седмица тренират мускулна група не мисля ,че трябва да има трески.Аз съм начинаещ но от няколко месеца нямам мускулна треска и въпреки това имам значителен прогрес.Постоянно увеличавам тежестите на абсолютно всички упражнения.Някъде с повече някъде с по малко
11.08.18
21:47
Треинрам си през ден ,с по две мускулни групи ,като например гърди с бицепс и т.н...
Мнението беше редактирано от Иван Илчев на 11.08.18 21:50.
11.08.18
22:51
Значи тренираш мускулна група 1 път седмично .И като я намачкаш с 4-5 упражнения по 4 серии и зареди това имаш мускулна треска....Като за начало тренирай така но аз не съм фен на тия културистични сплитове.И тоя треньор не вижда ли ,че не можеш да ходиш след тренировка щом и по форумите търсиш обяснение...В моята зала има един треньор с титли по културизъм а тия дето ги тренира не приличат на нищо.А има 2 момчета дето от две години му плащат ... как и да е натуралното трениране е едно а със стероиди е съвсем друго...
11.08.18
23:08
казано от XXL на 11.08.18, 18:34:
казано от Херцог Трън на 11.08.18, 18:25:
Говоря от практически впечатления и вярвам в това , което пиша.Претренирането е факт и изобщо не е трудно да се случи при натуралния трениращ.
Претренирането е близко до невъзможното за натуралния трениращ. Говориш пълни ТЪПОТИИ. Има разлика между претрениране и умора. Претренирането (големият мит, ТОРБАЛАНЪТ НА ТОРБАЛАНИТЕ за всички трениращи) е състояние, което води до дългосрочни и значителни изменения в здравословен и физиологичен аспект. Говорим за състояние, което има нужда от седмици (ако не и повече), за да се възстановиш от него. Един натурален трениращ не би могъл (или ако може, би било ужасяващо сложно) да стигне до това състояние, защото много преди това ще бъде в състояние, което не му позволява да поддържа интензивност и обем. А тази обща умора (въпросното състояние) минава с 2-3 дни повишен калориен и протеинов прием, повече минерали, малко контрастни душове и сън.
Претренирането, доколкото е възможно, е много по-възможно за хора на тежка суплементация, защото въпросната им позволява поддържане на много по-висок обем и интензивност, намалява нивата на стресовите хормони (кортизола и тестостерона реално погледнато действат един срещу друг - увеличеният кортизол въздейства на нивата на тестостерон, а външният тестостерон действа по същия начин на кортизола) и се получава по-дълго натрупване. Но дори и при тях е нужно много да се постараят, за да се докарат до подобна ситуация, като вероятно освен тренировъчното натоварване трябва да има намесено влошено възстановяване под формата на по-ниски калории, недостатъчен сън и външен (нетренировъчен) стрес.
Редакция : А мускулна треска може да се постигне ужасно лесно, като дори не е нужно тренировката да е била особено ползотворна. Например аз, както тренирам с ниски повторения - ако хвана да направя 1000 клека само 40кг щанга ще имам треска, която ще ми пречи да ставам от леглото с дни, но това не значи, че 1000 клека с 40кг щанга са нещо повече от тъпизъм и идиотщина без особен ефект. Вкарай непознат за тялото стресор (обем/интезивност/намалени почивки и т.н.) и ще си докараш мускулна треска, дори да си направил безполезна тренировка - само трябва да вземеш една променлива и да отидеш от една в друга крайност.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 11.08.18 23:11.
11.08.18
23:09
казано от Stefan Raychev на 11.08.18, 22:51:
Значи тренираш мускулна група 1 път седмично. И като я намачкаш с 4-5 упражнения по 4 серии и зареди това имаш мускулна треска.... Като за начало, тренирай така, но аз не съм фен на тия културистични сплитове. И тоя треньор не вижда ли, че не можеш да ходиш след тренировка, щом и по форумите търсиш обяснение... В моята зала има един треньор с титли по културизъм, а тия дето ги тренира, не приличат на нищо. А има 2 момчета, дето от две години му плащат ... как и да е, натуралното трениране е едно, а със стероиди е съвсем друго...
12.08.18
01:20
казано от Иван Илчев на 10.08.18, 23:40:
Здравейте,тренирам от около 2 месеца с треньор и т.н , получавам винаги мускулна треска , което като че не е толкова зле , знам че съм си свършил работата ,храня си се правилно... И чух от тук от там ,че по натам след повече време тренировки мускулната треска започва много рядко да се явява. Та въпроса ми е кога горе долу мога да очавам лека полека да получаавам все по-рядко мускулна треска...
Ако много те боли, вземи болкоуспокояващо, ако е нетърпимо и ти пречи на ежедневието или на съня. 🙂
[quote author=”Херцог Трън” date=“1534018115”
Вкарай непознат за тялото стресор (обем/интезивност/намалени почивки и т.н.) и ще си докараш мускулна треска, дори да си направил безполезна тренировка - само трябва да вземеш една променлива и да отидеш от една в друга крайност.
Ето...само остава да извадиш думата “безполезна” и всичко си идва на мястото , даже се и оказва че се съгласяваш индиректно с мен.Ама нали трябва да се направиш на интересен.То още като писа там някакви глупости за клековете преди време в дневника на Дени , а по-късно и на БПН в дневника , видях че не ставаш.Добре че ти е сублементацията , че иначе си загубен.
12.08.18
01:52
Определено мускулната треска не ми пречи , следователно и не е кой знае колко голяма... А средна , иначе правя по 3 упражнения за група (за сега само за гърди вкарахме 4-то) и 3 серии 8-10 , зависи ,и тук таме изпомпвам ,това може би трябваше по рано да го спомена... До към треньора имам му доверие.. Познавам двама ,които имат страхотни тела и всъщност и двамата са ми големи приятели и знам че няма да ме излъжат ,пък и сам виждам . Той ми каза да не се притесняваам за това , резултати имам така , и със мускулна треска и без ,ще си продължавам. Целта на мен ми е нормална структура и вид, не съм тръгнал бодибилдинг да ставам...
... Исках да чуя и друго мнение ,та. Благодаря на всички коментирали 🙂
Мнението беше редактирано от Иван Илчев на 12.08.18 01:54.
12.08.18
02:15
. Например аз, както тренирам с ниски повторения - ако хвана да направя 1000 клека само 40кг щанга ще имам треска, която ще ми пречи да ставам от леглото с дни, но това не значи, че 1000 клека с 40кг щанга са нещо повече от тъпизъм и идиотщина без особен ефект. Вкарай непознат за тялото стресор (обем/интезивност/намалени почивки и т.н.) и ще си докараш мускулна треска, дори да си направил безполезна тренировка - само трябва да вземеш една променлива и да отидеш от една в друга крайност.
Аз съм правил (неведнъж) 1000 повторения от движение за ден, недей така да се изказваш как нямало ефект и било безсмислено, без да си опитал 🙂
12.08.18
09:52
казано от XXL на 12.08.18, 01:38:
Ето...само остава да извадиш думата “безполезна” и всичко си идва на мястото , даже се и оказва че се съгласяваш индиректно с мен.Ама нали трябва да се направиш на интересен.То още като писа там някакви глупости за клековете преди време в дневника на Дени , а по-късно и на БПН в дневника , видях че не ставаш.Добре че ти е сублементацията , че иначе си загубен.
Ти наистина си безнадеждно глупав. А това със суплементацията е редовното извинение на п*тките 😉 Извънредни новини - няма добавки, които да вдигат вместо теб 😉 А за глупостите за клековете, при теб с пълна сила важи ефектът на Дънинг - Крюгер 😉
казано от Иван Илчев на 12.08.18, 01:52:
Определено мускулната треска не ми пречи , следователно и не е кой знае колко голяма... А средна , иначе правя по 3 упражнения за група (за сега само за гърди вкарахме 4-то) и 3 серии 8-10 , зависи ,и тук таме изпомпвам ,това може би трябваше по рано да го спомена... До към треньора имам му доверие.. Познавам двама ,които имат страхотни тела и всъщност и двамата са ми големи приятели и знам че няма да ме излъжат ,пък и сам виждам . Той ми каза да не се притесняваам за това , резултати имам така , и със мускулна треска и без ,ще си продължавам. Целта на мен ми е нормална структура и вид, не съм тръгнал бодибилдинг да ставам...
... Исках да чуя и друго мнение ,та. Благодаря на всички коментирали 🙂
“Треньор”, дето те слага на сплитове от първия ден в залата, и те кара да правиш по сума ти упражнения за група, определено не става за нищо. И това, кой как изглеждал не е никакъв критерии.
П.П. А мускулната ще изчезне, като почнеш да тренираш мускулна група по-често от веднъж седмично, и спреш да правиш по сума ти упражнения.
Мнението беше редактирано от Петко К на 12.08.18 12:47.
12.08.18
13:40
В началото правехме за цяло тяло ,никъде не съм написал ,че съм започнал сплит веднага , пита ме дали искам да почна дори и със кръгови 1,2 седмици ,но аз “се направих” нямах много търпение и му отказах ,и започнахме цяло тяло ... Сплита може би го правя от месец и малко. До упражненията ми се струват нормално, много пъти ми е казвал тея дето прекарват по 2 часа в упражнения не ги гледай ,и съм съгласен с него.
Мнението беше редактирано от Иван Илчев на 12.08.18 13:42.
12.08.18
15:35
Абе навсякъде ще има прогрес-да, може би не с такива сплитове ще е по-голям, но все пак. Като студент съм тренирал 5 пъти седмично, понеделник-четвъртък гърди и гръб, вторник и петък ръце, сряда крака, рамо корем и трапец. С по 2 упражнения основно за група, в 4-5 работни серии с 6-8-10 повторения. Доста често при този сплит бе в СС, например лег-мечка, тесен лег за трицепс-сгъване с прав лост. Не съм клякал и не съм правил тяга, но достигнах по-големи обиколки при 16-18 кг. почти по-ниско тегло от сега, като на лег за единица вдигах с около поне 40 кг. повече от сега и на раменната също доста повече. И като цяло бях много по-силен, а пък визуално........ За клек и тяга не мога да кажа, защото не съм правил-обаче развих мускули и без тези две упражнения. За важността им научих чак последните 2-3 години и се чудя как без тях съм растял на мускули и сила в движенията, които съм правил. Да, не е редно сигурно да се сравнявам със сегашните си възможности за силов и мускулен растеж, също така съм тренирал 2 пъти група на седмица, както се препоръчва обаче и това си е чист сплит и то в 5 поредни дни, където някои групи са ми се дублирали всеки ден почти. Нито съм знаел за възстановяването колко е важно, нито за поне 2-та гр. протеин на телесно тегло, нито нищо, а просто, че трябва да се набляга на месо и млечни. Ядях си, чувствах се ок при такова трениране и това е. Нямам спомен колко време го прилагах, но растях и се кефех. И почти всички приятели в квартала тренираха по подобен начин, не са пили анаболи и повечето имаха осезаем прогрес във времето. Ще кажете-ами те начинаещите растат както и да транират 😉 Ок, сигурно при бутащи-дърпащи, горна-долна по 2 пъти седмично са щели да имат оооооще по-голям. Няма да спорим. Идеята ми е, че не трябва нещо да се отхвърля с толкова лека ръка. При някои, макар в по-малък % пък може по-добре да работи.
*Забележка: това не е препоръка, да не се прави клек и тяга. Клякайте и дърпайте!
Мнението беше редактирано от Деян на 12.08.18 16:15.
12.08.18
16:20
казано от Иван Илчев на 12.08.18, 13:40:
В началото правехме за цяло тяло ,никъде не съм написал ,че съм започнал сплит веднага , пита ме дали искам да почна дори и със кръгови 1,2 седмици ,но аз “се направих” нямах много търпение и му отказах ,и започнахме цяло тяло ... Сплита може би го правя от месец и малко. До упражненията ми се струват нормално, много пъти ми е казвал тея дето прекарват по 2 часа в упражнения не ги гледай ,и съм съгласен с него.
Това според мен е един от най големите митове в началото кръгови пък като влезеш в час почваш да групираш.По същия начин почнах аз мотах се по машините.После минах на професионална система Гърди-Бицепс ,, Рамо-трицепс и тн.Да имаше някакъв ефетк но не голям.Истинското ми подобрение не ,че съм някакво животно нали но силния ефект усетих когато оправих яденето и минах на цяло тяло през ден с базови упражнения .Клек,Лег,Мъртва тяга,Военна преса,Кофички и набирания и тн..Тия упражнения не ги ли правите с треньора по добре минавай на химия и не се мъчи...
Мнението беше редактирано от Stefan Raychev на 12.08.18 16:20.
12.08.18
20:18
Малко по малко ме подготвя за тяга и подобните ,знам че ги прави с тези момчета с , които сме приятели ...За сега започнахме набиранията за гръб,а лега от самото начало... Така,че най вероятно скоро ще започнем и с останалите...
Мнението беше редактирано от Иван Илчев на 12.08.18 20:19.
казано от Deyan на 12.08.18, 15:35:
Абе навсякъде ще има прогрес-да, може би не с такива сплитове ще е по-голям, но все пак.
И с най-тъпата програма евентуално ще има НЯКАКЪВ прогрес. Аз обаче предпочитам да давам съвети, които ще работят със сигурност при повечето хора, а не да ги съветвам да правят нещо, което евентуално ще работи, при някакъв малък % от хората.
Като студент съм тренирал 5 пъти седмично, понеделник-четвъртък гърди и гръб, вторник и петък ръце, сряда крака, рамо корем и трапец. С по 2 упражнения основно за група, в 4-5 работни серии с 6-8-10 повторения. Доста често при този сплит бе в СС, например лег-мечка, тесен лег за трицепс-сгъване с прав лост. Не съм клякал и не съм правил тяга, но достигнах по-големи обиколки при 16-18 кг. почти по-ниско тегло от сега, като на лег за единица вдигах с около поне 40 кг. повече от сега и на раменната също доста повече. И като цяло бях много по-силен, а пък визуално........
Само дето твоят сплит няма нищо общо с неговия.
За клек и тяга не мога да кажа, защото не съм правил-обаче развих мускули и без тези две упражнения.
Естествено, че ще развиеш мускули и без тях. Някой да казва, че не може?!
За важността им научих чак последните 2-3 години и се чудя как без тях съм растял на мускули и сила в движенията, които съм правил.
Е нормално е да ти расте силата и мускулите в движенията, които правиш. Обратното би било учудващо.
Да, не е редно сигурно да се сравнявам със сегашните си възможности за силов и мускулен растеж, също така съм тренирал 2 пъти група на седмица, както се препоръчва обаче и това си е чист сплит и то в 5 поредни дни, където някои групи са ми се дублирали всеки ден почти.
Някой някъде да е казал, че със сплит не може да се качват мускули?! Но между сплит и сплит има разлика.
Нито съм знаел за възстановяването колко е важно, нито за поне 2-та гр. протеин на телесно тегло, нито нищо, а просто, че трябва да се набляга на месо и млечни.
Възстановяването от подобни тренировки, особено при млад и здрав човек никога не е било проблем, нито пък някога си имал нужда от минимум 2 гр./кг. протеин.
Ядях си, чувствах се ок при такова трениране и това е. Нямам спомен колко време го прилагах, но растях и се кефех. И почти всички приятели в квартала тренираха по подобен начин, не са пили анаболи и повечето имаха осезаем прогрес във времето. Ще кажете-ами те начинаещите растат както и да транират 😉
Ами нормално, и аз като бях млад и глупав, тренирах по подобен начин - с акцент на гърдите и ръцете 😄 Съответно това и се развиваше.
Ок, сигурно при бутащи-дърпащи, горна-долна по 2 пъти седмично са щели да имат оооооще по-голям.
Върху гърдите и ръцете – едва ли.
Идеята ми е, че не трябва нещо да се отхвърля с толкова лека ръка. При някои, макар в по-малък % пък може по-добре да работи.
Може бе, ако си надарен, може и да не тренираш и пак да си по-як от 90% от трениращите.
Дай да не правим от изключенията правило. Има си основни неща, дето работят при мнозинството, и затова ги препоръчвам. Сплит, при който се прави веднъж седмично мускулна група и се помпат с по няколко изолиращи упражнения, никога не е бил от тези неща, затова и не го препоръчвам.
14.08.18
13:38
казано от Иван Илчев на 12.08.18, 20:18:
Малко по малко ме подготвя за тяга и подобните
Направо го разкарвай този ; ) Щом те “подготвя за тяга”, но веднага ти е дал лежанка - ясно е, че е неадекватен ; )
14.08.18
17:15
Тук вече за лега,не знам, мисля че ще има момчета с ,които да поспориш ,не искам да се правя на знаещ и можещ за това няма да казвам нищо повече 😀
Мнението беше редактирано от Иван Илчев на 14.08.18 17:15.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече