Сериозен проблем с коленете.

Здравейте
Казвам се Димитър и доста години като тинейджър тренирах лека атлетика.
В септември 2017 започнах подготовка и тренирах усилено подготвителния сезон,но през декември коленете започнаха да ме наболяват,но както знаете които са тренирали треньорите понякога пренебрегват подобни неща.Стигна се дотам че не можех да се изправя от седнало положение не мога да се задържа в клек и дори да изкачвам стълби.Реших да отида на ортопед на частно и ме изпрати на снимка след снимките и на двете колене каза че имало възпаление на Пателарното сухожилие и ми изписа Афламил заедно с физиотерапия.7 дни бях на физиотерапия след това 10 дни почивка и физиотерапия пак 7 дни но с упражнения с ластици .Всичко вървеше добре,но на предпоследния ден при раздвижване с ластици се появи отново болка доста силна и започнах да си правя лечение с народни мехлеми и подобни. след около 2 месеца нямаше помен от болка и започнах леко да се раздвижвам и постепенно стигнах до 8,10 обиколки на стадиона а преди да се получи контузията правех по 15-25 км дневно двуразово.През юни 2018 пак ме заболяха адски много и отново на ортопед, но при друг.Той пак ме изпрати на физиотерапия 7 дни след това решиха,че не минава, защото е болест на Шлатер.Вторите 7 дни правих освен основните уреди и допълнителни които си плащах единия уред беше с инфрачервени лъчи другият беше чрез ударни вибрации да се стимулира излекуването на костта на Шлатера второто беше адски болезнено.След това се оказа, че няма подобрение и след нови снимки на рентген се вижда че няма нищо нередно и ме записаха за ЯМР със съмнение за частично или пълно разкъсване на менискусите. Каза ми доктора ‘’Ще ти се обадят кога да отидеш, но се чака 2,3 месеца.Първо трябва да те одобрят, но те одобряват всички така че няма да има проблеми’’ и уж ме е записал но никой не ми се е обадил, а това беше в началото на септември месец 2018 сега сме януари на края звънях му на доктора два пъти в началото на ноември каза ‘’може да има доста хора’‘. Вече не чакам да ми се обадят,но въпроса е, че това ми пречи и на търсенето на работата, а не всеки го взимат да работи в офис и физическата работа много ми тежи при това положение. Сега без да свивам коляното напълно чувам хрущене, но не е пукане зачервява се в горната част на подбедрицата под коляното има израстване и ме боли от двете страни на израстването, дори като лежа усещам сякаш е надуто нещо вътре понякога болката е като изтръпване понякога като боцкане на пулсации... Ако някой знае нещо и може да помогне надявам се да каже нещо по въпроса имам чувството, че българската здравна система изцяло е приключила дейност.
Поздрави
П.С Пазете се от контузии - тренирайте умно

23.01.19
07:21

По принцип за ЯМР наистина се чака ужасяващо много, ако трябва да го плати касата. Друг е въпроса кога, как докторът ще разбере, че си одобрен за това изследване. Обикновено три месеца са реалистичен период да те разгледат/одобрят. Ако нямаш възможност да направиш такова изследване платено (скъпичко е), моят съвет ще е да си направиш Допълнително Здравно Осигуряване. Някои пакети го покриват. И то не е особено евтино, но пък ще можеш да си ползваш парите и по други направления (лекарства,немануална рехабилитация, очила, зъболекари). Нелепото в тази ситуация е, че дори и ДЗО-то покрива само един ЯМР -т.е. Ще изследват безплатно само едното коляно в рамките на една календарна година, при най-оптимистичен вариант. И със сигурност трябва да си намериш читав специалист.

23.01.19
08:32

П.С Пазете се от контузии - тренирайте умно

Ти го каза. Това което мога аз да те посъветвам е да отидеш на някой спортен рехабилитатор или кинезитерапевт, който разбира от движения и дисбаланси, да ти провери стойката и как бягаш, да се види някъде има ли натегнати мускули и слаби такива, които да правят проблем на сухожиллията.
Но във всички случаи ако искаш да нямаш тези болки ще трябва да рестартираш, точно както си бил леко и да останеш за по дълъг период на лекото. Вероятно и тренировки с тежести ще ти помогнат, но и там трябва да се пипа леко.
За ЯМР по добре си го плати, да не ти виси на главата, около 300 лева е. Но това което го описваш на мен ми звучи като хронични възпаления които си получил от претоварване и неразумни тренировки.

23.01.19
11:11

ЯМРто го чаках точно седмица през касата,защо 3 месеца??-явно нещо лекаря е омазал при документите.
През осигурителната карта следващото ЯМР мина за ден.
240 лв е иначе в Пирогов ЯМР...

23.01.19
11:14

На мен едно време бе ми дадоха и за след 3 месеца, защото нямало нужда и коляното още че боли от време на време...

Вече може и хронично да е нещо след толкова време.Ако са менискуси разкъсани не знам дали изобщо ще може да ходя. До колкото знам за платен ЯМР пак трябва да чакаш за разрешение да ти се направи макар и платено.А сега като не работя и не плащам здравни осигуровки бог знае колко ще ми излезе за двете колене. Казаха ми, че без инжекция която да оцвети тъканите било 340 лв в Пловдив, защото тук ми е най-близо! Този последния при когото бях, уж спортен ортопед беше ама нещо се изложи .

11.04.19
22:15

Преди години си правех ЯМР (коляно) по каса в пловдивска клиника и чаках около 2-3 месеца. Наскоро си правех пак само, че този път си платих и струваше 230 лв в клиниката в София. Бях поразпитал в хирургиите на пещерско в Пловдив и ми казаха, че е около 200-220 лв.
Ако ще правиш и на двете то тази сума ще е x2.
Не мисля, че за коляно би имало нужда от химикали, които да оцветят ставата. Мисля, че всчко се се вижда добре в какво състояние се намира и без тях. Друг е въпроса до колко правилно ще ти разчетат снимката.

Мнението беше редактирано от straight_shooter на 11.04.19 22:17.

Във Варна за ЯМР не се чака никак дълго. Април месец правих и съм чакал 1 седмица. Проблема ти ми прилича на менискус. Подобни бяха болките и при мен.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1