Фитнес и запушени вени

28.07.19
02:42

Здравейте,
Бих искал  да ви поразпитам относно силовите упражнения и образуването на така наречените тромбове или дълбоки венозни тромбози в случай, че някой е минал  през  същия път през който минавам и аз сега.
Историята е следната - от Септември 2018 до към Април 2019 бях много запален по фитнеса, ходех през ден с треньор и изготвена програма от него. Като  цяло тренирах почти всеки път всички мускулни групи на едно. Тежестите бяха малки  в началото  и по скоро  умерени след това като попривикнах ..(никога не съм можел с кой знае колко тежести да тренирам).
Добавките който вземах са креатин и  мултивитамини - и двете на Now Adam - купени са от тук, но не вярвам да е от тях. Вземах  и аминокисилини предоставени от инструктора ( не им знам марката обаче)
Така се случи че ..дали от фитнеса или  от други един ден се събудих с нещо като мускулна крампа на прасеца. Първоначално си мислех че е разтежение или  скъсан мускул или нещо  подобно. След няколко дни крака започна да става червен, да ме боли ужасно и изобщо не можех да ходя. След няколкото  ходения по разллични лекари се оказа тромбоза на дълбоките вени във вената зад коляното  и последващите под нея по малки вени... Изключително неприятно, няма да си кривя душата... от  много  специалисти съм жестоко объркан дали след това нещо  може да се тренира , доколко може да се тренира и  доколко има опасност да се получи пак ако пак  започна да тренирам пак усилено. Пия антикоаголанти към дадения момент и е възможно това да продължи и до живот.  Възможно е това състояние също да ми е по  наследство, но стига с ” въведението”  😄
Та въпроса ми към вас е дали някой се е сблъсквал с нещо  подобно. Ако има такива много бих искал  да  чуя мнения за това дали сте продължили да тренирате след  нещо  такова, дали има такива от вас които са на антикоаголанти (кръворазредители) и дали това  по някакъв начин им пречи на тренировките?
Всяко мнение ще ми е интересно, осъзнавам че тук доктори  няма, но  от толква “специалисти” с “вишУ” напослдък  ми е гръмнала  главата и много  бих оценил мнение на някой който е имал подбен опит.
Съжелявам за дългия пост 🙂

Темата беше редактирана от Stan на 28.07.19 03:13.

Carbohydrate

28.07.19
09:46

Привет! Щях да пиша, но намерих една изчерпателна статия за това.
http://www.aif.ru/health/life/chistka_sosudov_kak_izbavitsya_ot_holesterinovyh_blyashek
на руски е, но ако искаш може да я пуснеш през преводача....ще разбереш доста неща.
За съжаление, всяко голямо (силно) кръвообращение ще засили вероятността от откъсване на тромба....
П.С. отговора е диета!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.07.19 09:47.

29.07.19
13:37

Благодаря за статията. Тя диетата е важна със сигурност и това че  докато  имаш тромб не трябва да се напрягаш  защото могат да се случат много работи и то все неприятни.
Аз исках да попитам и дали някой знае каква е вероятността да се получи тромб само от трениране и претренирване.  Т.е ако нямаш такова нещо вече или като се е изчистило ,  (понеже мойто вече почти го няма) дали тренирането като  такова е предразположение да се получат такива неща пак. Т.е фитнеса и вдигането на тежести  дали  може да ти причини образувнето на тромб? И  също каква е вероятността това да стане докато  си на кръворазредители ?
Мерси за вниманието 🙂

29.07.19
13:49

Майка ми се лекува дълго от същия проблем. Ходи на йога и се притесняваше дали няма връзка, но след като се излекува продължи с йогата и не е имало рецидив. Въпросните добавки едва ли имат връзка и смятам, че ако си активен, вероятността да се повтори е дори по-малка.

29.07.19
14:25

Ако нямаш тромб, движението, под каквато и да е форма няма да го образува. Липсата на движение обаче, може. Щом си на антикоагуланти, не би трябвало да се притесняваш за повторното му формиране.
Диетата е важна дотолкова, доколкото да отбягваш храни богати на омега 6, и други, които евентуално биха стеснили кръвоносните съдове.
Омега 3 би била чудесна добавка.
На теория, люти чушки, джинджифил, канела, чесън и много други храни действат кръворазреждащо, но не съм убедена, че човек с тромбофилия, би могъл да разчита на тях за профилактика.

29.07.19
14:40

казано от Stan на 29.07.19, 13:37:

Т.е фитнеса и вдигането на тежести  дали  може да ти причини образувнето на тромб?🙂

Разбира се ,че може...всяка една по сериозна травма със суфузия може да го направи.

Мнението беше редактирано от nervak на 29.07.19 14:41.

29.07.19
15:01

Аз мога да ти отгововя на някои въпроси, но не виждам смисъл. Иди във ВМА, там завеждащия отделение е много добър човек и дава платени приеми. Ще ти отговори на всичко което те интересува и ще ти каже кое как и тн ..

05.08.20
02:48

Здравейте,
Пише само да ъпдейтна в случай че някой  попадне на статията.
Оказа се че имам factor v leiden heterozygous и това е била причината. Не се знае вече дали аминокилините и креатина са допринесли по някакъв начин или е били и голяма дехидрация, но причината е гъста кръв по рождение.
Всичко е в миналото вече, но ще са нужни антикоаголанти в малки дози всеки ден, така че ей така за по сигурно, не мисля да взимам никакви фитнес продукти освен може би мултивитамини.
Ако някой попадне в моята ситуация  и се чуди  откъде му е дошло -  идете в най близката лаборатория и си направете едни генетични тестове заедно с генералните.

Мнението беше редактирано от Stan на 05.08.20 02:49.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1