Диетични Газирани Напитки (Zero Захар)

Привет!

Интересува ме тук присъстващите пиете ли газирани напитки от тези без захар (zero, light и т.н.), какво ви е мнението за тях в това да ги включваме в режимите си, било то за сваляне или покачване и кои са ви любимите продукти

Благодаря!

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
Dimitar Ivanov

07.07.20
15:57

казано от Радослав Цветков на 24.04.20, 21:13:

Привет!

Интересува ме тук присъстващите пиете ли газирани напитки от тези без захар (zero, light и т.н.), какво ви е мнението за тях в това да ги включваме в режимите си, било то за сваляне или покачване и кои са ви любимите продукти

Благодаря!

Аз ги пия като започна да жадувам за сладко, без проблеми съм свалял и редовно съм консумирал. Кола, Пепси и други напитки включително и монстъри без захар (по-рядко), пак има някакви калории в тях, но не са значителни. Ако ти помагат да не жадуваш за сладки неща е окей. Изкуствените подсладители са вредни като цяло, но са по-добрия вариант пред тия наблъскани със захари и калории (които ще те държат в нежеланите килограми).

07.07.20
16:12

Далеч няма достатъчно изследвания и научни трудове, за да можеш да кажеш че “изкувствените подсладители са вредни като цяло”.
Консумирам както такива напитки така и вякакви други храни използващи подсладители без захар. Единствено се чувтсвам по-добре откакто спрях да консумирам захар.

07.07.20
16:34

Аз си купувам газирана вода и в нея понякога си слагам от един овкосител. На вкус става почти като фанта, ябълка или нещо от този род.
Ако менюто на един човек му е балансирано, храни се в рамките на здравословното, спортува и тн. не мисля, че някакъв подсладител му вреди.
Познавам хора, които всекидневно пият на Цар Киро концентратите, пушат, ядат мазни дюнери, не се движат, а много обичат да ми казват “абе това степче не е ли химия, абе тия 5 яйца няма ли да ти навредят” :D

Далеч не всеки ден, но пия, да.
Съвсем целенасочено предпочитам тези, които са подслаждани със стевия, а аспартама го избягвам старателно.

07.07.20
17:10

казано от Лили на 07.07.20, 16:12:

Далеч няма достатъчно изследвания и научни трудове, за да можеш да кажеш че “изкувствените подсладители са вредни като цяло”.
..

Всъщност има много изследвания за вредата от изкуствените подсладители. Първите 3 резултата от търсачката: 1 ; 2 ; 3 ...в последното даже обясняват, че захарина предизвиква пристрастяване - лабораторните мишки го предпочитат пред инжекция с кокаин. Всичко е dosis sola facit venenum

07.07.20
17:15

казано от Solomon Kane на 07.07.20, 17:10:

казано от Лили на 07.07.20, 16:12:

..

Всъщност има много изследвания за вредата от изкуствените подсладители. Първите 3 резултата от търсачката: 1 ; 2 ; 3 ...в последното даже обясняват, че захарина предизвиква пристрастяване - лабораторните мишки го предпочитат пред инжекция с кокаин. Всичко е dosis sola facit venenum

а тия изследвания можеше и да ги прочетеш, например заключението от първото:
“Sugar substitutes in various food and beverages are very popular in most of the countries. Extensive scientific research has demonstrated the safety of the six low-calorie sweeteners currently approved for use in foods in the U.S. and Europe (stevia, acesulfame-K, aspartame, neotame, saccharin and sucralose) each with an acceptable daily intake. A number of studies have been carried out to confirm the safety of artificial sweeteners. A number of studies have also shown the adverse effects of the same. But most of the studies have limitations such as effects shown only in animals not in human, small sample size, high doses, statistically non-significant or borderline significant, etc.”

Както и да е, нямам намерение да споря.

Ако искаш да ядеш захар - be my guest, нямам търпение да започна да ям достатъчно голяма доза захарин че да се пристрастя към него.

07.07.20
19:16

казано от Лили на 07.07.20, 17:15:

...
а тия изследвания можеше и да ги прочетеш, например заключението от първото:
“Sugar substitutes in various food and beverages are very popular in most of the countries. Extensive scientific research has demonstrated the safety of the six low-calorie sweeteners currently approved for use in foods in the U.S. and Europe (stevia, acesulfame-K, aspartame, neotame, saccharin and sucralose) each with an acceptable daily intake. A number of studies have been carried out to confirm the safety of artificial sweeteners. A number of studies have also shown the adverse effects of the same. But most of the studies have limitations such as effects shown only in animals not in human, small sample size, high doses, statistically non-significant or borderline significant, etc.”

Както и да е, нямам намерение да споря.

Ако искаш да ядеш захар - be my guest, нямам търпение да започна да ям достатъчно голяма доза захарин че да се пристрастя към него.

Ти твърдиш, че няма изследвания, аз просто ти обръщам внимание, че не си права - има предостатъчно, най-малкото за разговор по темата (стига да намериш някой, на който твоите виждания да са му интересни естествено, какъвто не е нашия конкретен случай). Няма как да искаш от избрани на случаен принцип статии да изчерпат темата, не ми и била такава целта. От всички изследвания засега - и за ползите и за вредите има какво да се желае. За мен лично газираните напитки с заместители на захарта имат отвратителен послевкус и затова ги избягвам.

07.07.20
19:39

Няма изследвания които категорично да доказват вредите от изкувствени подсладители.

07.07.20
20:19

Имаше една книга Лъжата за киселото мляко, в която бяха цитирани доста изследвания за вредата на всеки изкуствен подсладител поотделно.
Токсичността може да варира от човек до човек в зависимост от функцията на черния дроб.

07.07.20
20:29

Нямам време да чета цялата книга :) Би ли систематизирала за вредата от киселото мляко?

П. С. . Не се заяждам.

07.07.20
20:44

Не ставаше въпрос за вреда от киселото мляко, а за лъжите и подвеждащата информация на хранителната индустрия относно редица продукти - функционални храни, храни-заместители, а специално за изкуствените подсладители беше отделено много внимание. В момента книгата не е у мен, а съм я чела преди има-няма 10 години, не мога да възпроизведа толкова факти и информация по спомен, но авторите работеха с доста изследвания и нямаше оставени “висящи” твърдения. Ще я потърся в края на седмицата и ако я намеря, и темата е още жива, ще цитирам информация.

07.07.20
20:50

казано от Margi на 07.07.20, 20:19:

Имаше една книга Лъжата за киселото мляко, в която бяха цитирани доста изследвания за вредата на всеки изкуствен подсладител поотделно.
Токсичността може да варира от човек до човек в зависимост от функцията на черния дроб.

Аха.. и в зависимост от расата примерно...баси и глупостите.

07.07.20
21:37

казано от nervak на 07.07.20, 20:50:

Не са глупости (за черния дроб, не за расата). Питай който и да е имунолог или генетик.

Мнението беше редактирано от Margi на 07.07.20 21:46.

07.07.20
21:44

Питам се, ако си в “развита държава” като Великобритания или Германия и не дай боже я докараш до трансплантация на орган, по расова принадлежност ли избират донорите?

07.07.20
22:14

В аптеките има витамини, пробиотици, пребиотици, минерали, това или онова дето все липсвало, хапчета срещу подуване, проходимост, непроходимост, все чудесии и все неща с които е израснала баба ми. Пък и лекарите трябва да имат работа. То пък ако всичко ни е полезно от какво ще си изкарват парите хората?

07.07.20
22:58

Имаме една наредба Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните. В приложение № 5 към чл. 13, ал. 1 към наредбата са посочени максимално допустимите количества подсладители които може да се влагат в храни и напитки, на килограм или литър. Това е съвсем случайно, не че са вредни - да пестят хората. И вероятно е все едно дали си изпил 250 мл. или литър и половина за това максимално, безвредно, количество и дали не си го комбинирал с други храни, в които също е вложено максимално допустимото количество.

Мнението беше редактирано от Dymag на 07.07.20 23:18.

07.07.20
23:32

И най-полезните неща стават вредни в големи количества.

07.07.20
23:50

И какво точно им е полезното на синтетичните захарин, цикламат, аспартам, ацесулмам К, неотам и т.н. Има нещо “храна” ли в тях?

08.07.20
00:11

Ако ти помагат да приемаш по-малко калории и захар, и така да намалиш излишните мазнини, и съответно да си подобриш останалите здравословни показатели, значи са полезни. Още повече, че в нормалните дози, които се консумират, нямат доказани вреди.

08.07.20
00:17

Ако пиенето на бира всяка вечер помага да подобриш психичното си здраве и останалите показатели, значи е полезна, освен това не е доказано, че е вредна.

08.07.20
00:19

Да, така е, с малката разлика, че вредите от алкохола са доказани, така че опираме до количеството бира.

08.07.20
00:30

Тъй ли, и кой доказа, че е вредна и с какво по-точно?

Все едно да кажеш, че водата е вредна, защото ако изпиеш 20 л туба с вода ще умреш.

08.07.20
00:39

Е, ми, честито. Пийте си фосфорната киселина с подсладител, пък в аптеките има калций, цинк и магнезий в крайна сметка

08.07.20
00:46

казано от Brown Bomber на 08.07.20, 00:30:

Тъй ли, и кой доказа, че е вредна и с какво по-точно?
.

Алкохола като цяло, не бирата. Мисля, че достатъчно ясно съм го написал.

казано от Brown Bomber на 08.07.20, 00:30:

Все едно да кажеш, че водата е вредна, защото ако изпиеш 20 л туба с вода ще умреш.

Така де, точно това казвам. И най-полезните неща стават вредни, ако прекалиш с тях.

казано от Dymag на 08.07.20, 00:39:

Е, ми, честито. Пийте си фосфорната киселина с подсладител, пък в аптеките има калций, цинк и магнезий в крайна сметка

Пия си я, и захар си ям, а в аптеки ходя да пазарувам неща за други хора.

08.07.20
01:04

Няма да се спирам на всички изредени подсладители, но само да споменем, че Цикламата е забранен в щатите от 50 години насам, а това, че в България е разрешен не го прави безвреден, дори в бързо изоставащи страни извън Европа (като Англия например) също е забранен. Захаринът е забранен в Канада, не ми се изреждам, всеки може да се информира.

08.07.20
01:46

казано от Петко К на 08.07.20, 00:46:

Пия си я, и захар си ям, а в аптеки ходя да пазарувам неща за други хора.

Че тя захарта си е естествен продукт :) Там не търси проблем. То на бозата със захар обикновено и слагат надпис “био”, съвсем основателно

Мнението беше редактирано от Dymag на 08.07.20 01:50.

08.07.20
06:38

казано от Margi на 07.07.20, 21:37:

казано от nervak на 07.07.20, 20:50:

Не са глупости (за черния дроб, не за расата). Питай който и да е имунолог или генетик.

Много сте се срещали тука с токсични и опасни вещества....теоретици с теоретици,разбрали недоразбрани...ма нещо като тегловен коефициент,тъканен тегловен коефициент,коеф.на токсичност и още куп подобни размерности няма... Само да питаме генетик.....
Иначе аз лично се въздържам да пия сладки течности с РН под 2.

08.07.20
10:11

казано от Brown Bomber на 08.07.20, 01:04:

Няма да се спирам на всички изредени подсладители, но само да споменем, че Цикламата е забранен в щатите от 50 години насам, а това, че в България е разрешен не го прави безвреден, дори в бързо изоставащи страни извън Европа (като Англия например) също е забранен. Захаринът е забранен в Канада, не ми се изреждам, всеки може да се информира.

То в САЩ много неща са забранени, дали основателно, дали не. Глюкозно-фруктозния сироп явно не е, щото го бухат навсякъде. А дали като цигарите не са забранени, е ок да пушиш?

казано от Dymag на 08.07.20, 01:46:

Че тя захарта си е естествен продукт :) Там не търси проблем.

Е то и повечето наркотици са естествен продукт, какъв е проблема да се друсаш?

08.07.20
10:40

Друсане, пушене, американците...

Не ми било Цикламат, най ми било конвектомат.

08.07.20
12:47

казано от Петко К на 08.07.20, 10:11:

казано от Dymag на 08.07.20, 01:46:

Че тя захарта си е естествен продукт :) Там не търси проблем.

Е то и повечето наркотици са естествен продукт, какъв е проблема да се друсаш?

Бялата захар не е естествен продукт.
Наркотиците не са естествени продукти. (Да, има психоактивни растения, но рядко някой ги използва в естествения им вид.)

08.07.20
13:18

Не виждам проблем да си пия кафето с подсладител.
Това да ми е проблем в днешни дни.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1