Проблем със свалянето

16.05.20
15:33

Здравейте, хора! Тук съм, за да ви попитам за съвет, защото не знам към кого да се обърна. Така... ще започна с това, че от малка се занимавам с различни видове спорт, но накрая продължих само с волейбола. Не се подготвям да ставам състезателка, първо защото съм само 165см, но след годините волейбол краката ми са доста мускулести, но също така имам и наличие на доста мазнини. Мога да кажа, че имам оформено тяло, но не би било лоша да сваля някое процентче мазнина. Проблемът е, че тази зима от 58кг станах 63кг, но не ми личеше да съм качила килограми. Сега от както сме под извънредно положение, първоначално стоях вкъщи, но след това запознах да спортувам повече. В момента правя упражнения сутрин вкъщи със собствено тегло или с ластици и с гирички, с които разполагам, а след обед ходя да тичам или да карам колело. От 1 месец съм на 62кг и даже вместо теглото ми да намалява, то започва да се увеличава. Не мога да разбера дали след тези тренировки има някакъв ефект, но съм на 1400 калории калориен дефицит и не мисля, че мога да намаля калориите си повече, защото ще изпитвам постоянен глад. Моля споделете вашето мнение и съвети, ще съм ви много благодарна! :)

Темата беше редактирана от Стела Петрова на 16.05.20 15:33.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

Привет!

Много неща могат да бъдат причина за ситуацията, не бързай да отписваш режима като провален.

Преди всичко приемам, че тия 1400 kcal са правилно преценени, въпреки че не пречи да пресметнеш нещата още веднъж. Не виждам на къде могат да бъдат намалявани за възрастен човек, а може да се окаже, че са твърде малко...

Има ли начин да направиш тренировките в къщи по-тежки?

Здравей! В началото приемах 1500кал и след като ги свалих на 1400 може би имаше малък резултат, но за кратко. Та за тренировките мога според мен единствено да увелича интензитета, но няма да имам възможност да увелича килограмите, с които работя. Странното е, че миналата година с лекота свалих излишните килограми, а тази година не знам на какво се дължи този застой.

казано от Стела Петрова на 16.05.20, 16:20:

Та за тренировките мога според мен единствено да увелича интензитета, но няма да имам възможност да увелича килограмите, с които работя.

Трудно ми е да повярвам, че усилието не може да се увеличи. Бутилките с вода могат да се напълнят с пясък, ластиците могат да се ползват на два ката и т.н. Можеш да се заиграеш с темпото на изпълнение също.

Всъщност... плажният волейбол е силен вариант, нали не си забравила?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.05.20 20:38.

16.05.20
22:04

Щом не отслабваш значи калориите са ти много - или ги намали, или увеличи движението.

казано от Кольо Пияндето на 16.05.20, 20:35:

казано от Стела Петрова на 16.05.20, 16:20:

Та за тренировките мога според мен единствено да увелича интензитета, но няма да имам възможност да увелича килограмите, с които работя.

Трудно ми е да повярвам, че усилието не може да се увеличи. Бутилките с вода могат да се напълнят с пясък, ластиците могат да се ползват на два ката и т.н. Можеш да се заиграеш с темпото на изпълнение също.

Всъщност... плажният волейбол е силен вариант, нали не си забравила?

Всъщност наистина си прав, има всякакви вариации, които мога да използвам в своя ползва, благодаря за съвета :)

казано от Лили на 16.05.20, 22:04:

Щом не отслабваш значи калориите са ти много - или ги намали, или увеличи движението.

Като ги намаля още повече и не мога да спра да мисля за храна и започвам да ставам по-нервна и стресирана, а за увеличаване на движението- да, мога и повечко да се движа, защото нещата се промениха коренно след коронавируса.

ИИ

17.05.20
08:23

според изчисленията, ти си на базовото си ниво на метаболизма (БНМ) с тези 1400 ккал и свалянето на още, ще ти донесе само негативи в здравословен план! Има няколко варианти за действие. Не е необходимо линейно да стоиш на тезе ккал, това ще доведе до застой, както виждаш и няма да сваляш. Организма ще се защитава толкова силно, че виждаш в емоционален план, какви са реакциите, това са не контролируеми чувства на глад, и психическа нестабилност)).....Просто направи зареждащ ден с пица (ориз, картофи и т.н. нещо въглехидратно) във един ден от седмицата, попълни си малко запасите от енергия и така....
За да сваляш мазнина, не теглото си, а точно само запасите от мазнина, се изискват няколко неща. Това се нарича режим. Режим на хранене, съчетан с тренировки, като общо цяло и не делимо.
Малко пищови по темата)):
1. Когато в стомаха има храна, например преди тренировка сме изяли 100 г ориз, то енергията за тренировката ще се взима първо от там.
2. За горенето на мазнини, за да ги използваме за енергия и те да изгорят в мускулите ни, трябва да работим така, че сърдечният ритъм да е над 50%. Или с други думи, трябва да има приток на достатъчно количество кислород.
3. Продължителността на тренировката трябва да позволи да се активира този процес.
и т.н.
4. Ща се касае храната, то трябва не гладуване, а така разпределена през деня храна, че равномерно да снабдява организма през часовете на деня и това да е до 18ч, ако си лягаш в 22 ч , да речем. Ако се наядеш преди лягане, то можеш да отидеш на разходка вечер.... През ноща, организма ще попълва също запасите ти на изгореният гликоген, който харчиш... и да, ще топи мазнините за това.
5. Не влизай в крайности, защото всеки голям стрес за организма го провокира да се защитава, все пак му взимаш от запасите ( представи си, как би се чувствала, ако някой през деня ти взима от портмонето левчетата))), би се ядосала отначало, но като намалеят запасите, ще почнеш да се притесняваш доста)....:)

17.05.20
08:47

казано от Стела Петрова на 16.05.20, 22:41:

Като ги намаля още повече и не мога да спра да мисля за храна и започвам да ставам по-нервна и стресирана, а за увеличаване на движението- да, мога и повечко да се движа, защото нещата се промениха коренно след коронавируса.

Калориите са малко, ако са сметнати точно за да не можеш да сваляш. Би трябвало поне да не качваш за момента. Не чакай еднакъв резултат от различна активност, не си описала тренировките си преди и сега, та може и да има вероятност да си качила минимално количество мускулна маса, а останалото да е водна задръжка. Ако стреса е в повече от обикновено и кортизола  ти е висок, от там може да дойде по-голяма водна задръжка дори от 2кг, което не значи, че не сваляш. Аз бих изключила на пръв поглед, че активността ти е ниска и трябва да намалиш още калориите. От колко време си на 1400ккал.? Не чакай резултат за 2-3 седмици.

Мнението беше редактирано от Дени на 17.05.20 08:55.

казано от Иван Иванов на 17.05.20, 08:23:

според изчисленията, ти си на базовото си ниво на метаболизма (БНМ) с тези 1400 ккал и свалянето на още, ще ти донесе само негативи в здравословен план! Има няколко варианти за действие. Не е необходимо линейно да стоиш на тезе ккал, това ще доведе до застой, както виждаш и няма да сваляш. Организма ще се защитава толкова силно, че виждаш в емоционален план, какви са реакциите, това са не контролируеми чувства на глад, и психическа нестабилност)).....Просто направи зареждащ ден с пица (ориз, картофи и т.н. нещо въглехидратно) във един ден от седмицата, попълни си малко запасите от енергия и така....
За да сваляш мазнина, не теглото си, а точно само запасите от мазнина, се изискват няколко неща. Това се нарича режим. Режим на хранене, съчетан с тренировки, като общо цяло и не делимо.
Малко пищови по темата)):
1. Когато в стомаха има храна, например преди тренировка сме изяли 100 г ориз, то енергията за тренировката ще се взима първо от там.
2. За горенето на мазнини, за да ги използваме за енергия и те да изгорят в мускулите ни, трябва да работим така, че сърдечният ритъм да е над 50%. Или с други думи, трябва да има приток на достатъчно количество кислород.
3. Продължителността на тренировката трябва да позволи да се активира този процес.
и т.н.
4. Ща се касае храната, то трябва не гладуване, а така разпределена през деня храна, че равномерно да снабдява организма през часовете на деня и това да е до 18ч, ако си лягаш в 22 ч , да речем. Ако се наядеш преди лягане, то можеш да отидеш на разходка вечер.... През ноща, организма ще попълва също запасите ти на изгореният гликоген, който харчиш... и да, ще топи мазнините за това.
5. Не влизай в крайности, защото всеки голям стрес за организма го провокира да се защитава, все пак му взимаш от запасите ( представи си, как би се чувствала, ако някой през деня ти взима от портмонето левчетата))), би се ядосала отначало, но като намалеят запасите, ще почнеш да се притесняваш доста)....:)

Благодаря за съвета. Ще пробвам с по един зареждащ ден на седмица. А и съм сигурна, че не всеки ден приемам 1400кал, защото всъщност никога не може да се определи точното количество на калориите, които приемаме. Няма да ги намалявам повече, защото не виждам никакъв смисъл да мъча организма си.

17.05.20
12:59

Ако мериш всичката храна която приемаш можеш достатъчно точно да определиш колко приемаш.

казано от Дени на 17.05.20, 08:47:

казано от Стела Петрова на 16.05.20, 22:41:

Калориите са малко, ако са сметнати точно за да не можеш да сваляш. Би трябвало поне да не качваш за момента. Не чакай еднакъв резултат от различна активност, не си описала тренировките си преди и сега, та може и да има вероятност да си качила минимално количество мускулна маса, а останалото да е водна задръжка. Ако стреса е в повече от обикновено и кортизола  ти е висок, от там може да дойде по-голяма водна задръжка дори от 2кг, което не значи, че не сваляш. Аз бих изключила на пръв поглед, че активността ти е ниска и трябва да намалиш още калориите. От колко време си на 1400ккал.? Не чакай резултат за 2-3 седмици.

Да, така е. По принцип тренировките ми включват между 40-60 мин тренировки с ластици и леки тежести, а по-късно през деня ходя да тичам или да карам колело. Първоначално започнах да тичам 3км, сега съм на 6, а за карането на колело, карам всеки път различно- понякога 12км, друг ден 20, трети-25км и т.н. Моето тяло е свикнало на голямо натоварване и може заради това да не виждам прогрес, не знам.
Калориите са ми 1400 от около 4-5 седмици. Имам чувството, че за това време съм оформила мускулите си на корема, но аз искам също да сваля и от краката, защото освен мускули, също там задържам и доста мазнинки.

казано от Лили на 17.05.20, 12:59:

Ако мериш всичката храна която приемаш можеш достатъчно точно да определиш колко приемаш.

Всеки ден си меря всичко и си записвам калориите в MyFitnessPal.

17.05.20
18:01

А колко са ти калориите за поддръжка? И как се храниш, на високи въглехидрати, на високи мазнини или балансирано?
Все си мисля, че дефицитът е твърде голям за твоята активност и затова не виждаш резултати.
1400 калории на ден при ежедневни силови тренировки + кардио ми се виждат крайно недостатъчно.

казано от Petya на 17.05.20, 18:01:

А колко са ти калориите за поддръжка? И как се храниш, на високи въглехидрати, на високи мазнини или балансирано?
Все си мисля, че дефицитът е твърде голям за твоята активност и затова не виждаш резултати.
1400 калории на ден при ежедневни силови тренировки + кардио ми се виждат крайно недостатъчно.

В момента се храня балансирано, гледам да не се лишавам от въглехидрати, но се чудя вече какво да правя.

казано от Стела Петрова на 18.05.20, 02:39:

казано от Petya на 17.05.20, 18:01:

И калориите за поддръжка според калорийните калкулатори са около 2000.

ИИ

18.05.20
07:26

как ги изчисли тези калории, като БНМ-то ти е 1400 ккал?

казано от Иван Иванов на 18.05.20, 07:26:

как ги изчисли тези калории, като БНМ-то ти е 1400 ккал?

Постепенно ги намалявах докато стигна до 1400, но сега пак не виждам резултати.

Ето как изглеждам на сегашните си килограми

Мнението беше редактирано от Стела Петрова на 20.05.20 11:44.

Не търси начин на намаляваш прихода на енергия, а да увеличиш разхода.

При 2000 kcal баланс не трябва да падаш под 1600 kcal прием.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1