Консултация

19.05.20
11:04

Здравейте! 50кг съм, 160, 28г. Искам да изчистя мазнини, тъй като цял живот съм вегетарианка и съответно до скоро бих казала, че ядях над 70-80% въглехидрати на ден (не съм ги смятала точно, но те бяха основния ми прием). От месец и половина тренирам и спазвам режим. Като тренировките са ми 5 дни в седмицата ютуб с Памела Рейф, програмите й по 45 мин, последвано от 1ч кардио (ходене/колело). В нетренировъчните ми 2 дена също гледам да имам поне 1ч кардио. Отделно практикувам и йога. Пия и л-карнитин преди тренировка. Хранителния ми режим до момента го поддържам с myfitnesspal, който ми е от изключителна помощ. До сега спазвах 50% протеин (150гр.), 30% въглехидрати (90гр.) и 20% мазнини (27гр.) и поддържам прием около 1200-1300кал/ден, като се стремя разхода ми да е над 2300кал/ден, съответно съм в голям калориен дефицит. Определено има разлика за този месец и половина, но като че ли чистенето не е достатъчно и не съм достатъчно доволна от резултатите. Да не говорим, че на килограми почти не съм мръднала (отдавам го на свалянето на мазнини и качването на мускулна маса). Бихте ли ме посъветвали дали пропорциите ми П:В:М са добре или нещо трябва да променя? Мисля си, че може би трябва да разменя мазнините и въглехидратите да станат 20%В и 30%М? Ще съм благодарна за съветите ви!

Темата беше редактирана от Ани Петкова на 19.05.20 11:14.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
Carbohydrate

19.05.20
13:27

Привет! Трябва да сваляш въглена линейно. Например почваш от 2 г/кг л.т., после 1 г., после 0,5 г. и тава е.
2-3 седмици на 2 г; 2 седмици на 1 г и 1 седмица на 0,5 г. - толкоз ;)

Dydo

19.05.20
13:38

Този тип вегетарианство от кой е-без месо и млечни или само без месо, но да кажем млечни и яйца си ядеш, евентуално и риба. Питам, защото ми е интересно тези 150 гр. протеин от какво си ги набавяш.

19.05.20
13:47

казано от Бай Ганьо на 19.05.20, 13:27:

Привет! Трябва да сваляш въглена линейно. Например почваш от 2 г/кг л.т., после 1 г., после 0,5 г. и тава е.

Благодаря! А мазнините и протеините да ги покача ли при намаляването на въглехидратите?

19.05.20
13:48

казано от Deyanchik на 19.05.20, 13:38:

Този тип вегетарианство от кой е-без месо и млечни или само без месо, но да кажем млечни и яйца си ядеш, евентуално и риба. Питам, защото ми е интересно тези 150 гр. протеин от какво си ги набавяш.

Без месо и риба. Млечни ям. Доста ми беше трудно да измисля как да си ги набавям, но ежедневно ям яйца, суроватъчен протеин и скир. Трудно, но успявам.

Dydo

19.05.20
13:54

Изварата също е добро решение за набавянето му-хем нискокалорична, хем в 100 гр. има около 20 гр. протеин. А и кашкавалената е 140 кк на 100 гр., т.е. малко повече като калоричност, но пак около толкова протеин. Сигурно си наясно, но все пак да отбележа. Някои например не могат да я ядат.

Мнението беше редактирано от Dydo на 19.05.20 14:06.

Carbohydrate

19.05.20
13:54

казано от Ани Петкова на 19.05.20, 13:47:

Благодаря! А мазнините и протеините да ги покача ли при намаляването на въглехидратите?

естествено. Имаш, да речем 1200 кк общо и ако намаляш въглена, увеличаваш белтъка. Мазнините си стоят на 15% постоянно. Много е важно да пиеш вода и витамини и минерали комплексно!
да, имай предвид, че чистенето може да увреди твоя организъм! ;)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.05.20 13:56.

19.05.20
14:04

казано от Бай Ганьо на 19.05.20, 13:54:

Мазнините си стоят на 15% постоянно.
...

За чистенето не знам, но 15% мазнини дългосрочно могат.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.05.20 14:04.

Carbohydrate

19.05.20
14:07

15% е тавана т.к., може и 20%....Трябва да се прави разлика между чистене и отслабване! Чистенето, е буквално ходене по бръснача.....

19.05.20
14:40

естествено. Имаш, да речем 1200 кк общо и ако намаляш въглена, увеличаваш белтъка. Мазнините си стоят на 15% постоянно. Много е важно да пиеш вода и витамини и минерали комплексно!

Определено не искам да си увредя организма. Не целя и да падна под такова количество телесни мазнини, та да ми спре цикъла... Иска ми се просто да постигна здравословния минимум, за да подобря формата си. има ли такъв вариант? 😄

Мнението беше редактирано от Ани Петкова на 19.05.20 14:42.

Dydo

19.05.20
14:44

Нещо май говорите за различни неща. До колкото схванах, препоръката за 15 % мазнини касаеше общия ти калориен прием на тоя макрос за деня, имайки предвид контекста на казаното за калории дневно, увеличение на белтъка и т.н., а не 15 % мазнини, като част от телесния състав. Не знам, дали едното или другото или и двете заедно са добре или зле, просто виждам, че си разбрала грешно за какво се говори. Та Ганьо Балкански да уточни ;-)

Мнението беше редактирано от Dydo на 19.05.20 14:47.

19.05.20
14:48

казано от Deyanchik на 19.05.20, 14:44:

Нещо май говорите за различни неща. До колкото схванах, препоръката за 15 % мазнини касаеше общия ти калориен прием на тоя макрос за деня-в контекста на казаното за калории дневно, увеличение на белтъка и т.н., а не 15 % мазнини, като част от телесния състав. Не знам, дали едното или другото или и двете заедно са добре или зле, просто виждам, че си разбрала грешно за какво се говори. Та Ганьо Балкански да уточни ;-)

Не, правилно го разбрах. Просто понеже спомена за увреждане на организма, исках да уточня, че не целя някакви крайни резултати, затова питам дали няма вариант без риск от увреждане 😄

Dydo

19.05.20
14:51

казано от Ани Петкова на 19.05.20, 14:48:

Не, правилно го разбрах. Просто понеже спомена за увреждане на организма, исках да уточня, че не целя някакви крайни резултати, затова питам дали няма вариант без риск от увреждане 😄

Да де, ама ти казваш, че не искаш да паднеш до такова количество /разбираме 15 %/ телесни мазнини. От друга страна това, че за деня приемаш само 15 % мазнини от общите калории не е никаква гаранция, че няма да дебелеш и омазняваш. Зависи колко ти е целия калориен прием и много други фактори.
Всъщност при това положение не разбрах /защото все пак репликите бяха по отношение за калорийния прием, който явно Ганьо имаше предвид/, кое в дългосрочен план е вредно:
-подържането на 15 % телесни мазнини;
- само 15 % от дневните калории да са от мазнини;
-и двете
Аз мисля, че първото е със сигурност. За другото не знам.

Мнението беше редактирано от Dydo на 19.05.20 14:54.

19.05.20
14:53

казано от Ани Петкова на 19.05.20, 14:40:

Определено не искам да си увредя организма. Не целя и да падна под такова количество телесни мазнини, та да ми спре цикъла... Иска ми се просто да постигна здравословния минимум, за да подобря формата си. има ли такъв вариант? 😄

Ани ,

50 килограма си :-) на някой тук само пудовката тежи толкова . Ако искаш нещо просто си обуй маратонките и иди в парка или на стадиона и си го вземи . Там е, чака те, без калкулатори и други изчисления ... 

Поздрави !

19.05.20
14:54

Нещо май говорите за различни неща. До колкото схванах, препоръката за 15 % мазнини касаеше общия ти калориен прием на тоя макрос за деня

За едно и също говорят, а ти както обикновено не знаеш. 15% мазнини в диетата са много малко.

Dydo

19.05.20
14:55

казано от Христо Атанасов на 19.05.20, 14:53:

Ани ,
50 килограма си :-) на някой тук само пудовката тежи толкова . Ако искаш нещо просто си обуй маратонките и иди в парка или на стадиона и си го вземи . Там е, чака те, без калкулатори и други изчисления ... 
Поздрави !

А на други само едната пудовка :-)

казано от James Hinks на 19.05.20, 14:54:

Нещо май говорите за различни неща. До колкото схванах, препоръката за 15 % мазнини касаеше общия ти калориен прием на тоя макрос за деня

За едно и също говорят, а ти както обикновено не знаеш. 15% мазнини в диетата са много малко.

Може да са малко-добре, ама очевидно не говорят за едно и също. В първия пост на Ганьо говори за 15 % мазнини, ама преди това в същото изречение говори за калории и повече белтък, което логично води до извода, че съветва за 15 % от калорийния прием. Тя пък говори, че не искала толкова малко телесни мазнини. Исках да уточнят, та някой да не остане в заблуда. А, че било вредно и в двете посоки, ок. Значи дамата да гледа нито да пада до толкова малко % мазнини от телесния състав, нито пък и приема на мазнини за деня от общите калории да ѝ е толкова малко. Изяснихме го :-)

Мнението беше редактирано от Dydo на 19.05.20 15:00.

19.05.20
16:16

казано от James Hinks на 19.05.20, 14:54:

Да, той говореше за 15% от калорийния прием и го разбрах. Но конкретизирах, че не искам да падам до нездравословно количество телесни мазнини (без да говоря за проценти). Така че, за едно и също говорехме. А щом 15% мазнини в калорийния прием са малко, колко да поддържам?

19.05.20
16:27

Този спор за това кой какво е имал предвид е много излишен и честно казано не ми помага да си отговоря на въпроса. Ние се разбрахме съвсем добре. Та ще си задам отново въпроса: какво съотношение бихте ми препоръчали П:В:М? Все пак да не е нещо крайно нездравословно или ако е такова, бих го правила временно за чистене, но не е и по-трайно, защото в крайна сметка здравето е преди външния вид. :)

19.05.20
16:31

На мен нещо ми се губят нещата.. Как ядеш по 1200-1300 ккал. със 150гр. белтък и си 50кг. вегетарианка ?? 
Би ли си показала менюто за 2-3 дни ?

19.05.20
16:39

казано от zvvsip на 19.05.20, 16:31:

На мен нещо ми се губят нещата.. Как ядеш по 1200-1300 ккал. със 150гр. белтък и си 50кг. вегетарианка ?? 
Би ли си показала менюто за 2-3 дни ?

Да, разбира се. Имайте предвид, че ми добавя допълнителни калории заради fitbit гривната, затова излизат много “оставащи”. Но аз все пак гледам да си поддържам 1200.

19.05.20
17:40

Очаквах да видя лещи, фасули и тн.. :D
Любопитно ми беше как ги постигаш тези белтъци в толкова малко калории. Честно казано ме шокира! Не знам какво да кажа...
Основата на всяко хранене ти е от изкуствена храна—Скур, пудра, бар...

Изборът си е твой де : )) така ти харесва - така се храниш : ))

.. и все пак... Протеина ти е безкрайно много! Имаш вероятно по около 4гр. на килограм активно тегло! На Олимпия не приемат толкова : )) Не виждам смисъл да търсиш някакво перфектно процентно съотношение.. 2гр. белтък  са напълно достатъчни. След като си орязала калориите така драстично, то как си разпределяш въглехидратите и мазнините няма да повлияе толкова на резултата... Ти все пак се фокусираш върху калорийния дефицит... Един равномерно балансиран режим си работи перфектно.

19.05.20
17:53

казано от zvvsip на 19.05.20, 17:40:

Очаквах да видя лещи, фасули и тн.. :D
Любопитно ми беше как ги постигаш тези белтъци в толкова малко калории. Честно казано ме шокира! Не знам какво да кажа...
Основата на всяко хранене ти е от изкуствена храна—Скур, пудра, бар...

Изборът си е твой де : )) така ти харесва - така се храниш : ))

.. и все пак... Протеина ти е безкрайно много! Имаш вероятно по около 4гр. на килограм активно тегло! На Олимпия не приемат толкова : )) Не виждам смисъл да търсиш някакво перфектно процентно съотношение.. 2гр. белтък  са напълно достатъчни. След като си орязала калориите така драстично, то как си разпределяш въглехидратите и мазнините няма да повлияе толкова на резултата... Ти все пак се фокусираш върху калорийния дефицит... Един равномерно балансиран режим си работи перфектно.

Да, доста изкуствени, но друг начин да си набавя протеина не виждам, поне за момента... още се уча :) обърках се - един ми казва да увелича протеините и да намаля мазнините, друг ми казва да намаля протеина 😄

А калорийния дефицит не се отразява на килограмите ми... затова си мислех, че трябва да променя съотношението на макросите

Мнението беше редактирано от Ани Петкова на 19.05.20 17:56.

Carbohydrate

19.05.20
18:19

точно така се прави, да промениш макросите, а не да свалиш калориите;)...защо? ..защото белтъците не стават/не се превръщат в мазнини, но дават енергия....

19.05.20
18:23

казано от Бай Ганьо на 19.05.20, 18:19:

точно така се прави, да промениш макросите, а не да свалиш калориите;)...защо? ..защото белтъците не стават/не се превръщат в мазнини, но дават енергия....

ох какви са тия глупости бе хора, кво ако яде 3000кал белтъци и ще отслабва?

Carbohydrate

19.05.20
18:25

казано от Лили на 19.05.20, 18:23:

казано от Бай Ганьо на 19.05.20, 18:19:

ох какви са тия глупости бе хора, кво ако яде 3000кал белтъци и ще отслабва?

чети внимателно, преди да пишеш!!! защото пишеш не верни неща ;), като отговаряш....
ако яде сабо белтъци, тогава организма ще се отрови и ще умре ;)

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.05.20 18:27.

19.05.20
18:31

20% от общото количество калрии е долната граница за здравословен прием на мазнини, като е препоръчително да са повече. При сваляне най-подходящият за орязване макронутриент са въглехидратите - единствените, без които човешкото тяло може да съществува, без да има негативни последствия. Друг е въпросът доколко целите на авторката и диетичният ѝ избор имат някакви допирни точки със здравословното, но не искам да влизам в тази дискусия, само отбелязах вреден и некомпетентен съвет.

Carbohydrate

19.05.20
18:46

казано от Boby_ на 19.05.20, 18:31:

20% от общото количество калрии е долната граница за здравословен прием на мазнини, като е препоръчително да са повече. При сваляне най-подходящият за орязване макронутриент са въглехидратите - единствените, без които човешкото тяло може да съществува, без да има негативни последствия. Друг е въпросът доколко целите на авторката и диетичният ѝ избор имат някакви допирни точки със здравословното, но не искам да влизам в тази дискусия, само отбелязах вреден и некомпетентен съвет.

не мога да не отговоря, след като гледам, че си писал два пъти и първият е за мен....така, и...как разбра, че съвета ми е не компетентен за 15%?
п.п. противоричиш си...аз писах за ограничено време на чистене и че това може да има последствия..... кое смяташ за грешно или не компетентно?

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 19.05.20 18:48.

20.05.20
09:42

казано от Boby_ на 19.05.20, 18:31:

Благодаря! Ще взема предвид мнението и ще потърся начин да увелича набавянето на протеин по неизкуствен начин. Какво ще кажете за 45гр въглехидрат (15%), 120гр. протеин (40%) и 60гр. мазнини (45%)? Намалих въглехидратите и протеина, но доста ми се вдигнаха мазнините. Гледах да ги смятам по гр/кг и myfitnesspal автоматично така си ми сметна процентите.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1