Проблем ли е, ако не приемам достатъчно мазнини?

24.05.20
22:14

Здравейте!
От известно време съм ограничил мазнините и са под 15 процента от калориите, доста често и под 10. На ден приемам около 2500-2600.
Мазнините идват основно от пилешко без кожа, свински пържоли, бяла риба, черен дроб. Не ям от тях повече от 100 грама на ден.
Всичко друго е ориз, бобови, плодове, зеленчуци, обезмаслено мляко.

Въпросът ми е възможно ли е да има някакви лоши последици за здравето от това?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 24.05.20 22:52.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

24.05.20
23:20

Безкрайно лоша идея. Щом задаваш въпроса, значи и сам си наясно, че е така, но търсиш потвърждение за противното.

Каква ти е целта? Дай малко повече информация за себе си. Всъщност каквато и да е целта, идеята ми се струва, че не е добра, но все пак дай.

25.05.20
13:40

Проблем бяха обриви по лицето.
От пълномасленото мляко и яйца, дори и домашни ми се появяват обриви по лицето.
Като използвам само гореспоменатите храни няма проблеми.
Пуснах темата за да разбера дали може да има лоши последици от такъв начин на хранене с много малко мазнини.

Мнението беше редактирано от Петьо на 25.05.20 13:55.

Като цяло не е добра идея, преструктурирай си макронутриентният план и си увеличи мазнините, защото както протеина,така и мазнините са жизнено важни за тялото. Реално ако продължиш с минималният прием на мазнини ще объркаш хормоналната си среда и тестостеронът ти ще пострада. Така, че взимай мерки до като е време :)

Пробвай да си ги набавяш от зехтин, ядки и масла.

28.05.20
12:02

казано от Светослав Иванов на 25.05.20, 13:53:

Като цяло не е добра идея, преструктурирай си макронутриентният план и си увеличи мазнините, защото както протеина,така и мазнините са жизнено важни за тялото. Реално ако продължиш с минималният прием на мазнини ще объркаш хормоналната си среда и тестостеронът ти ще пострада. Така, че взимай мерки до като е време :)

Четох, че в Папуа Нова Гвинея хората приемали 3 процента от калориите от мазнини и се зачудих какъв е ефекта ,затова пуснах тази тема.

Dydo

28.05.20
12:24

Не, че ако го правиш целенасочено не може да сведеш приема на мазнини до доста ниско ниво, но реално се чудя какво наистина трябва да ядеш, та приема ти да е едно нищо от дневните калории. Аз без да се целя в “мазно”, даже уж и да внимавам, като хапна само месо и салата и мазнините отиват над половината от дневния прием на калории. Защото 1 гр. мазнини ти е 9 калории, а протеина 4 калории-например свинския врат ти е около 260 калории за 100 гр., от които 25-26 гр. са протеин, а 16-17 гр. мазнини, обаче тия грамове протеин умножаваш по 4, а грамовете мазнини по 9. И на практика от една пържола, повечето калории ти идват от мазнини. То зависи и от месото де, ама и пилешки гърди да ядеш, пак не можеш да паднеш толкова ниско. Ами сиренето, кашкавала, киселото и прясното мляко-калориите в тях са повече от мазнини, от колкото от протеин. Не знам каква диета следва да правиш, за да докарваш мазнините за деня нищожно малко. Сигурно има, но следва да елиминирам от храната си месото, млечните и какво ли не още. Даже и в шоколадовите неща мазнините са доволно много. Явно нещата отиват към веганство, друг вариант без махането на изброените и сигурно какво ли не още, трудно ще стане. Но както си посочил, карайки на ориз, бобови и много малко пилешко месо, де да знам дали държиш около 15 % от дневните калории. Сигурно се получава, но както ти казаха-това не е добра идея.
Та човек и да не го мисли, в повечето случаи реално си приема необходимото количество мазнини, ако се храни като повечето хора.

Мнението беше редактирано от Dydo на 28.05.20 12:27.

Не е добра идея и не звучи като пълноценен режим.

Едно нещо да уточним - проблемите ти се предизвикват само от яйца и пълномаслени млечни продукти ли?
Защото ако е така, има далеч по-удачни продукти за набавяне на мазнини, изключването на яйца и мляко няма да е проблем. :)

28.05.20
13:26

казано от Вероника Налбатска на 28.05.20, 13:01:

Не е добра идея и не звучи като пълноценен режим.

Едно нещо да уточним - проблемите ти се предизвикват само от яйца и пълномаслени млечни продукти ли?
Защото ако е така, има далеч по-удачни продукти за набавяне на мазнини, изключването на яйца и мляко няма да е проблем. :)

Да, само от яйца и пълномаслени млечни продукти.

Била съм доста време без яйца и млечни, не е проблем никакъв да се набавят мазнини от други храни (впрочем, в моите очи млечните продукти не са от удачните варианти за тази цел).

Мазни меса и риби, зехтин, авокадо, сланина, кокосово масло...

30.05.20
19:01

казано от Deyanchik на 28.05.20, 12:24:

Не, че ако го правиш целенасочено не може да сведеш приема на мазнини до доста ниско ниво, но реално се чудя какво наистина трябва да ядеш, та приема ти да е едно нищо от дневните калории. Аз без да се целя в “мазно”, даже уж и да внимавам, като хапна само месо и салата и мазнините отиват над половината от дневния прием на калории. Защото 1 гр. мазнини ти е 9 калории, а протеина 4 калории-например свинския врат ти е около 260 калории за 100 гр., от които 25-26 гр. са протеин, а 16-17 гр. мазнини, обаче тия грамове протеин умножаваш по 4, а грамовете мазнини по 9. И на практика от една пържола, повечето калории ти идват от мазнини. То зависи и от месото де, ама и пилешки гърди да ядеш, пак не можеш да паднеш толкова ниско. Ами сиренето, кашкавала, киселото и прясното мляко-калориите в тях са повече от мазнини, от колкото от протеин. Не знам каква диета следва да правиш, за да докарваш мазнините за деня нищожно малко. Сигурно има, но следва да елиминирам от храната си месото, млечните и какво ли не още. Даже и в шоколадовите неща мазнините са доволно много. Явно нещата отиват към веганство, друг вариант без махането на изброените и сигурно какво ли не още, трудно ще стане. Но както си посочил, карайки на ориз, бобови и много малко пилешко месо, де да знам дали държиш около 15 % от дневните калории. Сигурно се получава, но както ти казаха-това не е добра идея.
Та човек и да не го мисли, в повечето случаи реално си приема необходимото количество мазнини, ако се храни като повечето хора.

Намалянето на мазнините е лесно. Като искам да са много ниски правя картофите основен източник на калории.

22.06.20
14:06

По това, което казваш приемаш 2600 кал. дневно. Стигаш до 100 гр. мазнини - това са 900 калории, което е 1/3 от приема ти. На мен това ми се вижда ОК. Искаш да ги намалиш под 100 гр.?

04.07.20
21:55

казано от EverBrawl на 22.06.20, 14:06:

По това, което казваш приемаш 2600 кал. дневно. Стигаш до 100 гр. мазнини - това са 900 калории, което е 1/3 от приема ти. На мен това ми се вижда ОК. Искаш да ги намалиш под 100 гр.?

Имам предвид, че приемам  едно от изброените:пилешко без кожа, свински пържоли, бяла риба, черен дроб до 100 грама на ден.

Мнението беше редактирано от Петьо на 04.07.20 21:56.

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1