25.10.05
22:34
за баскетбола е вярно че се расте повече
аз имам брат с 3 годими по малък от мене а е виско с 10 см от горе
и тренира БАСКЕТБОЛ
от баскетобола се издалжава няма какво да спорите !!!!!
25.10.05
22:45
Добре айде да помислиме логично - при баскетбола ако се расте,то се расте от скачането така ли?Значи аз ако си подскачам така ежедневно,би трябвало да порасна нали? : )Дайте някой друг спорт с високи представители,да видиме общите неща.Волейбол...
25.10.05
23:27
Чудя се как въобще някой може да спори че фитнеса не влияел на растежа...абе вие биология не сте ли учили!!?
От раждането си до около 20-тата си година човешкият скелет е с незавършено развитие.Имам в предвит че през тези години костите в краищата си са с хрущялест тип и постепенно с възрастта тези хрущяли нарастват и се втвърдяват(особенно в периода от 13г. до 18г.) така съответно нараства и се изгражда човешкият скелет.Когато един човек радовно изпълнява упражнения за разтягане(основна част от тренировките по баскетбол и волеибол), той стимулира разтежа на тези хрущяли и по този начин нараства значително на височина.При хората, занимаващи се с фитнес се наблюдава друг ефект.Поради големите физически натоварвания този хрущялен растеж се забавя(и завършва много по-рано),костите започват да се втвърдяват много по-бързо и вътрешната им(гъбеста) структура се сгъстява.Е...вярно че ходенето на фитнес стимулира отделянето на хормона на растежа, но този хормон постепенно престава да “работи” за нарастване на скелета и започва интензивно нарастване на мускулната маса.
Тия неща не си ги говоря просто ей така.
Вуичо ми е ортопед, има вече около 10 години стаж и мисля че е достатъчно компетентен относно въпросите по изграждането на костната система
Ако някои има някакви съмнения относно това което казах нека се обърне към някои специалист в тази област...нета не е място от което можеш да черпиш достоверна информация от тоя тип...ако разбирате какво искам да кажа :wink:
[quote author=“madwolf”]Чудя се как въобще някой може да спори че фитнеса не влияел на растежа...абе вие биология не сте ли учили!!?
Ами ей така може, за спора ;)
Ако от разтягането се растеше, гимнастиците, йогите или занимаващите се с бойни изкуства трябваше да са най - високите хора ;)
Да не говорим във фитнеса колко много разтягащи упражнения се практикуват.
26.10.05
01:45
Добре сега с две думи madwolf глупости ли говори?
26.10.05
08:57
Абе аз каквото исках да кажа го казах.
Нямам намерение да споря с когото и да било :wink: Моят съвет към всички които не искат да забавят растежа си или по-лошо, да го спрат е...преди и след тренировка винаги правете упражнения за разтягане.Обръщам се най-вече към тиинеиджърите, които в повечето случаи ги пренебрегват... :wink:
[quote author=“madwolf”]Абе аз каквото исках да кажа го казах.
Нямам намерение да споря с когото и да било :wink: Моят съвет към всички които не искат да забавят растежа си или по-лошо, да го спрат е...преди и след тренировка винаги правете упражнения за разтягане.Обръщам се най-вече към тиинеиджърите, които в повечето случаи ги пренебрегват... :wink:
Само не разбрах как ще ти помогне разтягането, при разтягане ти влияеш върху сухожилията и мускулите, а не върху костите , а по твоята логика костите се втвърдяват от натоварванията така, че не виждам как разтягането ще ти помогне.
Сега един пример имам един познат който е бил републикански шампион по щанги , тренира от 11-12годишен и е висок към 160см. баща му е около 155 майка му е под 150 , оставам изводите за вас......
26.10.05
10:46
kaviar:
Само не разбрах как ще ти помогне разтягането, при разтягане ти влияеш върху сухожилията и мускулите, а не върху костите , а по твоята логика костите се втвърдяват от натоварванията така, че не виждам как разтягането ще ти помогне
Пич, ти маи не четеш внимателно.Казах че при подрастващите(до 20г.)
костите в краищата си са с хрущялест тип.При разстягане се влияе и на тях...при по възрастните(над 20г.)тези хрущяли са вече втвърдени и колкото и да се разтягаш, по-голям няма да станеш :wink:
Колкото до примера дето си го дал, това е много относително.Ръстът на човек не се определя само от родителите, но и от прародителите, тоест ако дядо му е 165, то познатият ти би могъл да достигне и 170 :wink: (това са елементарните закони на генетиката)
[quote author=“madwolf”]kaviar:Пич, ти маи не четеш внимателно.Казах че при подрастващите(до 20г.)
костите в краищата си са с хрущялест тип.При разстягане се влияе и на тях...при по възрастните(над 20г.)тези хрущяли са вече втвърдени и колкото и да се разтягаш, по-голям няма да станеш :wink:
Добре де, как ще обясниш тогава факта, че в спортове, където има много повече разтягане (примерно гимнастика, бойни изкуства и т.н.) и където хората тренират от много малки, не присъстват много високи хора? В баскетбола определено не упражненията за растягане са основното - тях ги има във всички спортове и са по - скоро спомагателни (както между впрочем и тренировката с тежести - повечето професионални спортисти тренират и с щанга, като част от силовата си подготовка - включително и баскетболистите).
Наистина, костите на подрастващите са по - меки по краищата и имат така наречената зона на растежа (на английски се среща като growth plate), която е незатворена все още. Но това не значи, че може да и се влияе по - начина, описан от теб.
Между другото, защо никой не отчита факта, колко много натоварване търпят костите и ставите при динамичните спортове, като баскетбол, футбол и т.н., В сравнение с тях, при фитнеса натоварванията са просто смешни.
И преди някой да ми възрази, си спомнете малко физиката и ми кажете какво натоварване понасят ставите на краката, когато се приземиш от половин метър височина или когато тичаш и изведнъж свиеш рязко в някоя посока? Или когато блъскаш по боксовата круша?
Ако можеше да се повреди зоната на растежа на костите, то това щеше да става при много други спортове, освен фитнеса.
26.10.05
22:06
Петко К:
Добре де, как ще обясниш тогава факта, че в спортове, където има много повече разтягане (примерно гимнастика, бойни изкуства и т.н.) и където хората тренират от много малки, не присъстват много високи хора?
Под думата разтягане не трябва да се разбира винаги едно и също.От разтягане до разтягане разликата е голяма.Гимнастиката е вид растягане, но ако трябва да я сравним с йогата...
Предполагам че и баскетболистите си имат някаква система...но по-добре питай някой баскетболист :wink:
А колкото до натоварванията на ставите...тук си много прав, но това се отразява около 90% на ставите, не толкова на самите кости
[quote author=“madwolf”]Петко К:
Добре де, как ще обясниш тогава факта, че в спортове, където има много повече разтягане (примерно гимнастика, бойни изкуства и т.н.) и където хората тренират от много малки, не присъстват много високи хора?
Под думата разтягане не трябва да се разбира винаги едно и също.От разтягане до разтягане разликата е голяма.Гимнастиката е вид растягане, но ако трябва да я сравним с йогата...
Предполагам че и баскетболистите си имат някаква система...но по-добре питай някой баскетболист :wink:
А колкото до натоварванията на ставите...тук си много прав, но това се отразява около 90% на ставите, не толкова на самите кости
Мисля че е безмислено да спорим още. Всичко е ясно.
27.10.05
11:15
kaviar:
Мисля че е безмислено да спорим още. Всичко е ясно.
Прав си, и аз мисля така :wink:
Мъкси Бокс незнам така ли е на бъгарски,играе в НБА и е под 170см.Правено изследване с две групи подрастващи в Русия,като едни са дигали тежести,а другите не.И от първата група имат по голям растеж от втората,но тук не се влияем от “базов ръст”.И последно вси4ко е до генетика.Баща ми е около 175,майка 165 ,а брат ми е 190 без да тренирал нищо!А аз сам 185 като тренирам фитнес чат пат.
05.11.05
00:35
Тези безсмислени спорове могат единствено да накарат някой начинаещ да се колебае да прави клек,което ще е огромна грешка.Според мен клека е най-базовото опражнение-всички знаем за индиректното му действие върху тялото.Стига с тези глупости за разтежа.ХОРА КЛЯКАЙТЕ И НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВИТЕ ЗА РАСТЕЖА СИ.Предпочитам да сам здрав и да сам 1.70,от колкото да сам някав такъв изсъхнал тапициран скелет и да сам 1.85 .... ;).
А аз да клякам ли кат сам 1.42 на 13 годинки :?: Имам 1 месец стаж,та и преди ма не сериозно. :roll: И са чудя да ли да прая клек тяга и т.н.. Що не се напрая една анкета и да видим кавко ще излзе :?: :lol:
Така аз да си кажа , значи почнах да тренирам(фитнес) преди ~година и половина(сега съм на 17) от 3г не бях пораствала и 1 см -158см бях , наскоро се мерих и “О,чудо! :shock: ” -162см . :D Мама е 158 ..тати 178см.
Не твърдя, че фитнеса е стимулирал растежа , но не е изключено :?
П.П.Не пия , не пуша , храня се здравослновно
05.11.05
10:12
dock- лягай си малко по-рано и спокойно си клек след като стажа ти стане около 3 месеца.С тягата не бърази прави другите базов опражнения за гърба ;).Пак и за твоите 13 годинки ти предлагам да не чакаш мигновени резултати с фитнеса.Тарпението му е майката.