30.12.20
16:33
Здравейте. На 27 години съм. Накратко имам пролактином на хипофизата, открит когато бях на 20 - изглеждах като дете, нямах брада и т.н. И нивото на пролактина ми беше 3 пъти над нормата. Преди 4 години ми се появи гинекомастия, ходих при 3-4 от най добрите мамолози в София, над 10 ендокринолога, огромна папка с изследвания и нищо не можа да се направи, гърдата продължи да ми расте и да ме боли до ден днешен, а лекарите ме уверяваха, че ще спадне сама
От 2 години не съм си правил ЯМР на хипофизата и никакви хормонални изследвания. Преди 10 дни започна да ме боли другата гърда и да напипвам бучка “стотинка” под зърното, затова веднага реших да отида на ендокринолог - 11 на брой. Прати ме за изследвания на хормони и всички те са в норма, с изключение на завишен тестостерон. Не искам и тази гинекомастия да се развие, затова приемам съвети от вас, докато е в начален стадии.
Ако е от значение - от 6-7 години ходя на фитнес, опитал съм всички възможни сплитове и начини на трениране, но резултатите са минимални. Храненето ми е ок (500гр месо ежедневно, без боклуци и джънк). Последната година тренирам по 6 пъти седмично, но съм опитвал и 3 и 4 и 5…
https://i.ibb.co/zxLHZj0/Capture.png
Тук може да видите резултатите от изследванията ^^
Темата беше редактирана от ico0slav@abv.bg на 30.12.20 16:35.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
31.12.20
10:40
Пиша отново, за да излезе темата на начална страница, тъй като модераторите одобряват темите след 16 часа, включително на потребители с 300+ мнения и така никой не разбира за публикуването им.
Здрасти, Ицо!
Има три вида гинекомастия - бебешка, която изчезва сама; пубертетска, която се отключва от бушуващи хормони и старческа. Тази, от приема на пепарати, си я слагаме при пубертетската. Единственото, което ти е трябвало, е да видиш дали хормоните са в норма (което си и направил) и след това да търсиш добър хирург. Такова нещо като “лекуване” на гинекомастията няма. Единственото решение е операция. Веднъж появи ли се - толкова. При мен нямаше болка, но имаше достатъчно ниво на комплексираност, за да се оперирам. При мой колега е имало силна болка и в двете гърди. След операция всичко е точно.
Аз ходих на двама ендокринолози, когато започнах да разучавам. Първият (в Александровска май беше) искаше да ме тъпче с хормони в продължение на две години и ако не се подобри ситуацията да се върна пак и да измислим ново лечение. Точно 10 минути в Google ти трябват, за да разбереш, че това няма как да проработи, а да не говорим до какви други неща може да доведе подобен тип лечение. Този ми пусна креатинин и разни други, но така и не пожела да ми пусне тестостерон и естроген. А след това ме и попита защо креатинина ми бил висок... Все тая, отидох при втория, пуснахме хормони - всичко беше в норма и ми дадоха зелена светлина за операция.
А що се отнася до завишения тестостерон, хич не обръщай внимание на тая стойност. :)
Мнението беше редактирано от Гордан на 31.12.20 11:12.
31.12.20
11:47
Благодаря за мнението. Но защо се появавя тази гинекомастия, при положение, че хормоните са ми в норма? Ето новопоявилата се е от 10тина дни, не трябва ли да има някаква причина...
Може би ароматизираш собствения тестостерон. За това причините може да са много. Алкохол употребаяваш ли, най вече бира.
31.12.20
12:55
Не, нито пия, нито пуша... От лятото не съм пил бира...
Не е необходимо някой хормон да е извън граници, според мен. Достатъчно е съотношението на естроген и тестостерон да е шантаво. Отделно от това имаш история на дисбаланс. Явно някои хора сме по-предразположени от други. Моето са само догатки, разбира се, но мога да ти препоръчам да се допиташ до хирург, който има опит с подобни операции, за да може той да ти даде насоки какво може още да се провери.
Проблемът е, че много често докторите развиват тунелно виждане и търсят под вола теле, стига да е в тяхната си сфера. Ще ти дам друг мой пример - една година болка в тестисите, ходене при шестима уролози, безброй хапчета и антибиотици. Отидох при хирург и се оказаха аддукторите. Никой от шестимата не беше и предположил, че проблемът няма да е в половата система.
Нали тестостерона е извън норма, защо казваш че хормоните са ок?
Потърси в гугъл (или по-добре в друга търсачка) “инхибитори на ароматазата”. Най-достъпен вероятно би бил корен а от коприва.
Няма да реши проблема с гинекомасгията, ное подобри ситуацията с ароматизиране то на тестостерона.
01.01.21
04:19
Марги, втори път ще ти го пиша, но корена от корпуса, тоест диванилтетрахидрофуран, не е АИ. В случая терапията е изцяло медикаментозна - каберголин или бромокриптин и анастрозол или форместан, приложени в правилната схема.
Прочети пак какво съм писала. Не съм казала, че ще реши генерално проблема. Дадох насоки какво да чете.
Мисля, че не е тук мястото за препоръки за препарати отпускани с рецепта по лекарско предписание.
Мнението беше редактирано от Margi на 01.01.21 11:26.
01.01.21
12:55
Преди години за първата поява на гинекомастия съм пил корен от коприва на капсули, но не даде резултат... Преди да имам гинекомастия имах завишен пролактин - 3 пъти над нормата, заради аденома на хипофизата и тогава пих достинекс за 1 година, което е като Бромокриптин и каберголин. Дали е удачно да го пия отново, без да ми е завишен пролактина? Бих опитал и форместан.
След почивните дни съм отново на ендокринолог, но съм сигурен, че няма да ми назначи никаква терапия... Както и всички останали професори и специалисти при които ходих...
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече